FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 november 2003

Wapen voor prinsenkind

Phoenixx had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

Bij Koninklijk Besluit is het wapen voor de zoon of dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima vastgesteld.

Twee blauwe vlakken met de Nederlandse Leeuw, oorspronkelijk afkomstig uit het wapen van de familie Van Nassau, vormen de basis van het teken van de erfprins of -prinses. Verder heeft het twee beige vlakken met de jachthoorn van Oranje. Het kleine wapenschild in het midden is het wapen van de familie van prinses Zorreguieta en toont een burcht, twee cipressen en twee wolven. Piet Bultsma, medewerker van de Hoge Raad van Adel, heeft het wapen ontworpen.


Het wapen is verdeeld in vier vlakken. De begeleidende tekst van de Hoge Raad van Adel beschrijft dat twee vlakken zijn uitgevoerd "in azuur, bezaaid met blokjes van goud, een leeuw van goud, gekroond met een kroon van drie bladeren en twee parelpunten". In zijn rechtervoorklauw houdt de Nederlandse Leeuw een zwaard van zilver met 'gevest' van goud en in zijn rechtervoorklauw houdt hij een bundel van zeven pijlen van zilver met punten van goud. De jachthoorn, die in de andere twee vlakken staat afgebeeld, is van azuur en "gesnoerd en geopend van keel, beslagen van zilver".

Het hartschild in het midden, het wapen van de Zorreguietta's, is uitgevoerd "in goud, komende uit een golvende schildvoet van azuur, met een gekanteelde burcht, waarop drie gekanteelde torens, de middelste hoger dan de andere, en vergezeld van twee toegewende wolven van sabel, elk gaande over een uitgerukte cipres van natuurlijke kleur".

De koninklijke kroon dekt het schild, welke door twee gouden leeuwen wordt gehouden. "Alles geplaatst op een mantel van purper, geboord van goud, gevoerd met hermelijn, opgebonden met koorden, eindigende in kwasten, beide van goud, gedekt door de koninklijke kroon."

Column: De laatste sessie

Volgende week, op vijf december, heb ik mijn laatste sessie met mijn therapeut. Twaalf sessies lang mocht ik samen met mijn psycholoog mezelf onder de loep nemen. Ik hoefde niet op een bank te liggen, hoefde niet gehypnotiseerd te worden en hoefde geen rollenspel te ondergaan. Nee, ik hoefde alleen te vertellen hoe ik dacht dat mijn leven leuker zou zijn en wat ik daaraan moest doen om het leuker te maken. Cognitieve gedragstherapie noemen ze dat. Je leert als het ware keuzes te maken en je leert hoe je er achter kunt blijven staan.

Willem II langer met Interpolis

Willem II en hoofdsponsor Interpolis hebben besloten langer met elkaar door te gaan. Het contract is met twee jaar verlengd.

Willem II zal de komende seizoenen 1,18 miljoen per jaar ontvangen van Interpolis. Het huidige contract, dat liep tot 2004, loopt tot medio 2006.

Eerder werd al bekend dat komende maand de gementeraad een oordeel zal vellen over de aankoop van het Willem II-stadion. Mocht die koop doorgaan, dan is Willem II totaal uit de financiele zorgen.

Gerets wederom bestolen

Eric Gerets, trainer van FC Kaiserslautern is voor de tweede keer dit jaar beroofd. Ditmaal werd zijn Audi A8 ontvreemd.

Eerder dit jaar werd bekend dat de Harley Davidson van Gerets was ontvreemd. De dieven brachten het zogenaamde 'homejacking' in praktijk, waarbij de sleutels eerst uit het huis worden ontvreemd. Ditmaal verdween de auto van Gerets.

Gerets heeft van zijn club ook al kopzorgen. Kaiserslautern vertoeft wederom in de staart van de Bundesliga. Vorig jaar wist de club zich ternauwernood te handhaven.

Blatter wenst speler naar de maan

Sepp Blatter, voorzitter van de FIFA, heeft gedreigd Carlitos Tevez van Boca Juniors een schorsing van twee jaar op te leggen als deze naar de rechter stapt. Het talent wil graag met zijn club de wereldbekerfinale gaan spelen. Volgens Blatter dient hij zich echter met Jong Argentinie op het WK in de Verenigde Arabische Emiraten te melden.

Tevez (19) is een belofte en begenadigd aanvaller van de kersverse Argentijns kampioen. De strijd om de wereldbeker is voor hem het toneel om te schitteren. Desnoods wil hij dat via de rechter afdwingen.

Blatters reactie op die eventuele actie is nuchter, "de FIFA zal Tevez dan voor twee jaar schorsen. Hij kan dan lekker op de maan voetballen."

De achterliggende reden is dat de FIFA Tevez als 'attractie' had aangekondigd in de Emiraten, de organisatoren zouden zeer teleurgesteld zijn bij afwezigheid van de Argentijnse spits. De Argentijnse ploeg (onder 20) zal er bovendien zijn wereldtitel verdedigen. Of Tevez eieren voor zijn geld kiest is nog niet duidelijk. In Argentinië bestaat verder het vermoeden dat AC Milan achter de actie van Blatter zit.

Saviola bestolen op snelweg

Javier Saviola (21) kreeg gister de schrik van zijn leven. Op weg naar de training werd de Argentijn op de snelweg door twee auto's tot stoppen gedwongen. Met wat buit gingen de overvallers er vandoor.

Saviola besloot na het incident gewoon te gaan trainen. Na de training deed hij aangifte bij de politie. Van de overvallers ontbreekt elk spoor.

Saviola houdt op dit moment Patrick Kluivert uit de basis.

Drie weken geen Owen

Liverpool doet het de komende drie weken zonder spits Michael Owen. De spits scheurde een rechterdijbeenspier in het UEFA Cup duel met Steau Boekarest.

Coach Houllier kan derhalve weer niet over zijn beste aanvaller beschikken. Owen (23) werd in oktober al getroffen door een scheenblessure. Ook had hij al enkelproblemen dit seizoen. Hij speelde slechts drie van Liverpools laatste negen wedstrijden.

Met kerst kan Owen mogelijk weer in actie komen.

Game Review: Super Mario Advance 4

Publisher:Nintendo
Developer:Nintendo
Website:Super Mario Advance 4: Super Mario Bros 3
Platform:Gameboy Advance


In de jaren 80 (toen wij nog tot de groep lief, klein en schattig behoorden...) waren wij, volgens wetenschappelijk onderzoek, beter bekend met zijn naam dan met die van Mickey Mouse of Bugs Bunny. Hij kan rennen, springen, vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan. Hij heeft een snor, een broertje en een voorliefde voor schildpadden en paddestoelen. Hij is een man uit duizenden. Hij is Mario.


Ditmaal gaat het om aflevering 3 uit de Super Mario Bros serie, het vierde Mario-spel dat uit is gekomen op de Game Boy Advance (GBA), dat heel toepasselijk Super Mario Advance 4: Super Mario Bros 3 is genoemd.

Boca Juniors weer kampioen

Boca Juniors is wederom Argentijns kampioen geworden. De club versloeg thuis het Argentijnse Arsenal met 2-1.

Met nog twee ronden te gaan werd Boca Juniors al zeker van het landskampioenschap. De wedstrijd tegen Arsenal werd met 2-1 gewonnen terwijl concurrent San Lorenzo met 1-0 van Gimnasia verloor. Het is de twintigste nationale titel voor Boca Juniors.

Coach Carlos Bianchi kan met de behaalde Torneo Apertura titel al terugzien op een ultiem seizoen. Boca Juniors veroverde eerder al de Copa Libertadores (de zuid-amerikaanse Champions League titel). Nog één opgave rest, op 14 december wacht de strijd om de wereldbeker tegen AC Milan in Tokio.


Boca Juniors - Arsenal (2-1)
24' Matías Colautti 1-0
64' Roberto Donnez 2-0
77' Cristian Gómez 2-1 (pen)

Geel: Perea, Cascini, Colautti (allen Boca), Gandolfi, Molina (beiden Arsenal)

De stand in de Torneo Apertura:

1Boca Juniors38
2San Lorenzo30
3Banfield28
4Newell´s Old Boys27
5Rosario Central27
6Quilmes26
7Chacarita22
8Arsenal21
9Racing20
10Vélez Sársfield20
11Colón19
12Lanús19
13River Plate19
14Talleres (Cba)19
15Gimnasia y E. LP17
16Estudiantes LP16
17Independiente16
18Atlético Rafaela15
19Olimpo B. Blanca13
20Nueva Chicago10

ANWB moet stoppen met borden maken

De ANWB moet stoppen met het maken van de verkeersborden langs de weg. Dat heeft minister Peijs van Verkeer en Waterstaat besloten. Volgens de wielrijdersbond is het echter een wraakactie van oud-minister Tineke Netelenbos. De ANWB heeft namelijk met een felle actie weten te voorkomen dat het rekeningrijden werd ingevoerd, een van de paradepaardjes van Netelenbos.

De ANWB verzorgt al 109 jaar de bewegwijzering op de Nederlandse wegen. Nu gaat het bedrijf Tebodin dat doen. "Het komt erg hard aan", zegt directeur Guido van Woerkom in het NOS Journaal. "Zonder die actie tegen het rekeningrijden was het niet gebeurd. Dan was er geen discussie geweest over de borden."

De ANWB vreest nu dat het nieuwe bedrijf de bewegwijzering niet goed kan continuëren. Volgens minister Peijs is het nieuwe bedrijf gewoon beter.

Man helpt broer alleen als fan Manchester United

De Engelsman Martin Warburton wilde zijn broer Paul Warburton, die aan leukemie (bloedkanker) lijdt, best een stamcel doneren, zodat deze kon worden getransplanteerd. Daarvoor moest Paul echter wel eerst fan worden van Manchester United.

Martin liet zijn broer Paul, die fan was van Manchester City, een contract tekenen waarin hij beloofde voortaan te juichen voor Manchester United. Verder moet hij voortaan iets roods dragen, spullen van Manchester United kopen en zijn huis schoonmaken met een shirt van Manchester City.

Heideveldje Utrechtse Heuvelrug is stilste plek

Bardo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een heideveld van Natuurmonumenten in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is het stilste plekje van Nederland. Dat heeft de stichting Natuur en milieu onderzocht. Samen met de provinciale milieufederaties van Overijssel, Utrecht en Zeeland werden metingen verricht in natuurgebieden De Wieden, De Weerribben, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en De Zak van Zuid-Beveland.

Natuur en Mileu startte in 2001 een project om de schaarse stilte in kaart te brengen en te bevorderen. De organisaties presenteren er op 2 december de brochure 'Kan het stiller'. Op het plekje wordt een stiltebankje geplaatst.

Katholieke organisatie in actie voor condooms

"Wij geloven in God. Wij geloven dat seks heilig is. Wij geloven in liefde voor de ander. Wij geloven in het gebruik van condooms", onder deze noemer start een progressieve Rooms-Katholieke organisatie de campagne 'Goede katholieken gebruiken condooms'. De uit de Verenigde Staten afkomstige organisatie wil de informatie van het Vaticaan over condooms weerleggen. De campagne begint op wereldaidsdag, 1 december, in Washington.

De organisatie, die de mondigheid van de gelovigen in ethische kwesties bepleit, wil een positieve boodschap aan seksueel actieve rooms-katholieken geven. Volgens de Rooms-Katholieke Kerk dragen condooms juist bij aan de verspreiding van hiv/aids. Het Vaticaan en de bisschoppen noemen de condooms dan ook "onethisch en onveilig".

Gemeente Tilburg pakt onveiligheid slecht aan

petra76 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De projecten die de gemeente Tilburg is gestart om de onveiligheid aan te pakken waren slecht voorbereid en niet gecontroleerd. Dat staat in het rapport van de commissie 'Veilig Samenleven in Tilburg'. Volgens de commissie werken gemeente, politie, justitie en Tilburgse instellingen niet goed samen.

De commissie geeft ook een aantal oplossingen om de veiligheid in Tilburg te verbeteren. Zo moet de gemeente reorganiseren. Ook de politie zou speciale rechercheteams moeten samenstellen. Bovendien zou het goed zijn als justitie een hulpcentrum inricht voor probleemjongeren, plus een jeugdgevangenis voor hardnekkig criminele jongeren.

Rothengatter praat met Jordan

Huub Rothengatter en Eddie Jordan hebben afgelopen week een gesprek gehad over volgend seizoen.

Michel Perridon liet deze week al weten dat Eddie Jordan hem heeft opgebeld om in bespreking te gaan.

Wie de coureurs worden bij Jordan is nog niet bekend. Het team van Jordan zit ook nog in de financiële problemen en heeft voor volgend jaar nog geen motorenleverancier. De FIA heeft al aangegeven dat Ford betere motoren moet gaan leveren aan Minardi en Jordan. Jordan wil het liefst de Mercedes motoren, maar dat is nog afwachten of dat kan en zal gebeuren.

Een andere kanshebber bij Jordan is Nick Heidfeld. Heidfeld komt de volgende week aan de bak voor het Ierse team in Jerez voor een test aldaar. Wat de gesprekken tussen Rothengatter en Jordan hebben opgeleverd is nog niet bekend.

Brandweerman blust brand in eigen huis

petra76 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een brandweerman uit het Brabantse Lage Mierde moest gisteren uitrukken voor een brand in zijn eigen huis. De betreffende boerderij was pas opgeknapt en zou binnenkort door de man betrokken worden.

De woning is door de felle brand volledig verwoest. Hierdoor zal het moeilijk worden de oorzaak van de brand te achterhalen. Volgens de commandant van het korps was de brandweerman erg aangeslagen.

EU "gedoogt" coffeeshops, abortus, euthanasie

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Donner van Justitie heeft vandaag ingestemd met een nieuwe uitleveringswet, waarbij strafvervolging binnen de Europese Unie (EU) gelijkgetrokken wordt. Voorwaarde voor de ondertekening was echter dat nationale waarden (zoals het gedoogbeleid) gerespecteerd worden.

Hierdoor hoeven bijvoorbeeld coffeeshophouders en artsen die abortus en euthanasie uitvoeren niet te vrezen voor vervolging. Met de nieuwe wet is in het principe mogelijk dat een land waar abortus verboden is om uitlevering vraagt van een Nederlandse arts die in Nederland een abortus heeft uitgevoerd. Er mag echter ook pas worden uitgeleverd als in de ontvangende staat de mensenrechten gegarandeerd zijn.

Volgens D66-kamerlid Lousewies van der Laan is de nieuwe wetgeving conform de Nederlandse wensen: "Wij staan voor sterke justitiële samenwerking in Europa, maar dat moet wel zorgvuldig gebeuren, zonder onze eigen principes onrecht aan te doen."

Vrouw omgekomen bij woningbrand

Submit had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een woningbrand in Baarle-Nassau is in de nacht van donderdag op vrijdag een 61-jarige vrouw omgekomen. De echtgenoot van het slachtoffer overleefde de brand, maar is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij brandstichting.

Rond half één 's nachts kreeg de alarmcentrale een brandmelding van de buren van het echtpaar. Toen de brandweer ter plaatse kwam, stond de man buiten bij de vrijstaande woning aan de Hoogbraak. De vrouw bevond zich toen nog in het huis. Haar lichaam werd rond twee uur op de bovenverdieping aangetroffen.

Vanmogen is de politie met een team van twintig man begonnen met het buurtonderzoek en het verhoren van de verdachte. Volgens een vriend van de familie had het paar huwelijksproblemen en was de man al een tijd werkloos en depressief.

Wurz blijft bij McLaren

McLaren heeft laten weten dat Alexander Wurz bij het team blijft testen in 2004.

Wurz zal zijn belangrijke rol binnen het Engelse team dus blijven spelen en wil samen met McLaren voor het kampioenschap gaan door rijders Coulthard en Raikkonen te steunen. Ook Pedro de la Rosa zal voor McLaren blijven testen.

"Ik ben blij dat ik nu kan laten weten dat ik er voor heb gekozen om bij McLaren te blijven rijden," aldus Wurz. "Het is nooit een geheim geweest dat ik op de lijst bij Jaguar stond om bij hen eventueel te gaan racen. Nu de doorontwikkeling van de McLaren weer begonnen is voel ik mij echter genoodzaakt het team te blijven helpen in de toekomst en me daar volledig op de concentreren. Ik ben er van overtuigd dat ik een goede toekomst bij dit team heb."

Nu Wurz volgend jaar bij McLaren gaat rijden, vergroten de kansen voor Jos om het tweede stoeltje binnen te slepen bij Jaguar.

Postbezorging Belgisch-Limburg in de war

leviathanfd had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is een behoorlijke chaos bij het postkantoor in het Belgisch-Limburgse Hasselt. De bewoners zullen de komende dagen veel geduld moeten hebben, voordat zij hun post in ontvangst kunnen nemen.

De poststukken hopen zich sinds vorige week maandag steeds verder op. De chaos is te danken aan een door de computer bedacht nieuw route-systeem. Van de routes blijkt helaas niet veel te kloppen. Niet alleen de bewoners, maar ook de bedrijven worden de dupe van de chaos. Om de achterstand zo snel mogelijk weg te werken, heeft de Belgische post extra mensen ingezet. Tevens wil men de postbodes in het weekend laten doorwerken.

Vrijdag met de trein

Treinergernissen, iedereen heeft ze, iedereen kent ze. Veel mensen ergeren zich aan jengelende mobieltjes, maar daar erger ik me totaal niet aan. Iedereen is tegenwoordig mobiel en in de trein hoeft het niet stil te zijn. In de bioscoop vind ik het een ander verhaal, maar als in de trein een mobiel afgaat dan moet dat gewoon kunnen. Zou ook een beetje hypocriet zijn aangezien mijn mobiel ook wel eens afgaat in de trein. Ik heb mijn eigen TreinErgernis-Top5 maar vastgesteld.

Op 5, het mysterie van de verdwenen krantjes. Elke dag vult een werknemer van de Metro of de Spits de palen met krantjes en elke dag haalt een deel van de reizigers een krantje eruit om die in de trein te kunnen lezen. Maar ik merk dat de krantjes wel erg snel op zijn op het toch relatief kleine station waar ik in de vroege morgen vandaan vertrek. Het lijkt wel of het plaatselijke bejaardenhuis elke morgen een stapel krantjes ontvoert, want al kom ik 's middags aan op Utrecht Centraal dan is daar nog een overvloed aan krantjes, terwijl er daar toch dagelijks behoorlijk wat reizigers langskomen. Vaak komt het dus neer op het doorzoeken van de coupé op een achtergelaten krantje, soms gevolgd door een gevecht met een medepassagier omdat ook hij/zij een krantje wil. Elke dag 30 minuten lang naar buiten staren en zien wat je allemaal al gezien hebt is ook niet alles.

Op 4, luid pratende mensen. Het mag best gezellig zijn in een coupé en vaak zijn het niet eens de mensen die met elkaar praten waar je last van hebt. Dat er 3 parttime doemoeders hun koopzondag doorspreken maakt mij niet uit. Of 2 chronisch domme gansjes die het laatste hockeyfeest bespreken, laat me koud. Maar mensen die gewoon niet doorhebben dat het principe van een mobiel is dat je niet zo hard hoeft te praten dat je belpartner het in Overijssel kan horen zijn zwaar irritant. Laatst zat ik in de trein met een man die de hele coupé van zijn sollicitatiegesprek op de hoogte bracht. Het zal me allemaal aan mijn anus oxideren, praat wat zachter...

Op 3, de NS zelf. Onmisbaar in een TreinErgernis-Top5 zijn de vertragingen, de uitvallende treinen, seinstoringen, wisselfouten en de rest van de totale chaos die je dagelijks tegenkomt. Ik zou er een top100 mee kunnen vullen, maar dat is weer zo cliché. Toch een ereplaats in de top5 voor het wekelijks verkloten van mijn treinreis. Vooral de fantastische aansluiting op Gouda wil ik even melden, waar ALLE sneltreinen aankomen, 3 minuten NADAT de stoptrein richting mijn pittoreske dorpje is verdwenen. Gelukkig gaat de stoptrein in ieder geval nog 2x per uur...

Op 2, de spanning stijgt, roken in rookvrije treinen. Dat iemand rookt, prima, moet je zelf weten. En dat er nu een nieuwe tabakswet komt waardoor er rookvrije treinen komen en er niet meer gerookt mag worden op de stations, het zal me jeuken. Maar als je nou zo’n rookvrije trein binnenstapt, ga dan niet toch roken. Het staat met een grote blauwe sticker op iedere deur en alle asbakken zijn dichtgemaakt. Boven elke deur staat een mooi pictogrammetje waar het rookverbod nogmaals bekrachtigd wordt. Ga dan niet schijnheilig de prullenbak als asbak gebruiken om toch te kunnen roken. Als je zo verslaafd bent dan moet je lekker met de taxi gaan…

En met stip op numero 1, mensen die al naar de deur gaan lopen als de trein nog niet eens in de buurt van het station is! Vaak zakenmannetjes en wat oudere moeders die voor de deur gaan lopen drammen om over 5 minuten als eerste uit te kunnen stappen. Ik blijf juist zo lang mogelijk zitten, lekker relaxt. Die trein gaat er echt niet harder door... Laatst had ik een record. Ik zat in de intercity naar Rotterdam C met tussenstop in Rotterdam Alexander. Ik stond bij de deuren en er kwam een vrouw bij de deuren staan toen ik net Nieuwerkerk passeerde! Voor de mensen die het niet snappen, dan duurt het nog zeker 7-8 minuten voor je bij Alexander bent...

Volgende week presenteer ik de TreinPrimadeluxe-Top5!

Frans Bauer populairder dan voetbal

beertje89 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Frans Bauer heeft gisteren op RTL4, met de uitzending van één van zijn Ahoy-concerten, het voetbal op Nederland 2 qua kijkcijfers verslagen.

1.986.000 mensen keken naar Bauers verrichtingen in Ahoy terwijl Auxerre-FC Utrecht 1.894.000 kijkers trok. De eerder gisteravond gespeelde wedstrijd Teplice-Feyenoord kon 1.202.000 mensen boeien.

Frans Bauer is met een opmerkelijke opmars bezig, terwijl zijn liedjes op de radio nog steeds maar mondjesmaat te horen zijn. Jarenlang was de TROS op radio 2 één van de weinige zenders die wel zijn platen draaide. De titelsong van zijn realitysoap 'Heb je even voor mij', die de afgelopen weken op RTL4 eveneens hoge ogen gooide, staat op dit moment op nummer 8 in de Mega Top 50. Dat liedje is ineens wel her en der op de radio te horen.

Door die hoge notering is de zanger zondag te gast in het BNN-programma Top of the Pops. Het is de eerste keer dat Bauer te gast is in de Nederlandse versie van het van oorsprong Britse programma.

Frans Bauer in 1988
Frans Bauer aan het begin van zijn carrière (1988)

Dief stopt 177 pakjes sigaretten in broek

Buurvrouw_Rietman en captivity hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Duitse winkeldief is vandaag betrapt op het stelen van 177 pakjes sigaretten. De man viel op omdat hij vreemd liep.

Het winkelpersoneel werd wantrouwig en waarschuwde meteen de politie. De man had alle pakjes in zijn broek gestopt, aldus een woordvoerder uit de plaats Olpe. Drie handlangers trachtten de bobbels in de broek nog te verbergen door deze te bedekken met kranten.

Celstraf voor ontuchtige leraar

De 44-jarige J. van G. uit Hillegom is vandaag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar wegens het plegen van ontucht met 14 leerlingen uit groep 4. Van G. was leraar van een basisschool uit Lisse en is zelf vader van drie jonge kinderen. Hij kreeg ook tbs met voorwaarden opgelegd.

De slachtoffertjes van Van G. waren tussen de 6 en 8 jaar oud. De man moet van de rechter een psychiatrische dagbehandeling volgen en onder controle blijven van instellingen als de reclassering.

Kinderporno ontdekt bij Delftse muziekleraar

SocialDisorder had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een muziekleraar uit Delft is maandag door de politie aangehouden. Hij wordt ervan verdacht in het bezit te zijn van kinderporno en deze ook te hebben verspreid. Dit heeft het Openbare Ministerie vandaag bekend gemaakt.

De man is gisteren voor tien dagen in bewaring gesteld door de rechter-commissaris. Het wordt niet uitgesloten dat het onderzoek nog meer informatie zal opleveren over eventueel misbruik van kinderen. Regiopolitie Haaglanden acht het mogelijk dat er nog meer aangiftes tegen de muziekleraar worden gedaan.

Albert Heijn sleept Edah voor de rechter

Bardo, captivity en Floodjuh hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is een nieuw hoogtepunt in de prijzenoorlog bereikt: Albert Heijn spant een kort geding aan tegen Laurus Nederland, eigenaar van onder andere supermarktketen Edah.

Laurus maakte vandaag bekend zich te moeten verantwoorden vanwege enkele reclamespotjes. Sinds 21 november is er door de Edah gedurende vier dagen reclame gemaakt op diverse Nederlandse televisiezenders. In de spotjes werd een prijsvergelijking gemaakt tussen producten van de Edah en dezelfde producten van Albert Heijn.

Uit de vergelijking bleek dat de producten bij de Edah meer dan vijf euro goedkoper zijn dan bij de concurrent Albert Heijn. De supermarktketen is van mening dat de vergelijking onrechtmatig is. Het kort geding diende vrijdagmiddag om 13.30 uur bij de rechtbank in Amsterdam, de uitspraak is nog niet bekend.

Onzinkbare veegwagen tegen slecht ijs

Bij de eerstvolgende Elfstedentocht zal de gemeente Tytsjerksteradiel korte metten maken met slecht ijs door hun nieuwste uitvinding in te zetten: de onzinkbare ijsveegmachine.

De ijswegencentrale heeft een amfibievoertuig omgebouwd tot sneeuwruimer, dit heeft Jaap de Jong, vrijwilliger bij de vereniging 'De Friesche Elfsteden' bevestigd. "Het voordeel is dat als deze veegwagen door te dun ijs mocht zakken, hij blijft drijven", legt De Jong uit. De vereniging komt zelf grotendeels op voor de kosten. De machine weegt 500 kilo en zal ook worden ingezet voor de voorbereiding van lange schaatstochten.

Voor zover De Jong zich kan herinneren, is er nog nooit een veegwagen door het ijs gezakt. "Het zou kunnen gebeuren, daar gaat het om en dan zijn we die wagen dus niet kwijt", aldus De Jong.

Politie grijpt in na overlast door jongeren in bus

De politie heeft een einde gemaakt aan de overlast die door een groep jongeren in de bus tussen Venlo en Wellerlooi werd veroorzaakt.

De 26 jongeren uit Blerick, Baarlo en Venlo zorgden al sinds het begin van dit schooljaar geregeld voor overlast op het traject. Zo gooiden ze met eten en drinken door de bus, vochten met elkaar en vielen andere reizigers lastig. Een vrouwlijke buschauffeur was het op een gegeven moment zo zat dat ze de politie inschakelde. Deze heeft de namen van de jongeren genoteerd. Hen staat nu een alternatieve straf via bureau HALT te wachten. Eén van de jongeren krijgt een boete opgelegd, omdat de ouders het niet eens waren met de alternatieve straf.

Duizend rollatorgewonden per jaar

Phoenixx had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag bereikt ons het nieuws dat het aantal incidenten met een rollator toeneemt. Ongeveer 1000 ouderen belanden ieder jaar bij de eerstehulppost van een ziekenhuis. Dat lijkt niet zo veel, maar met de directe medische kosten van deze incidenten is zo'n 4,9 miljoen euro gemoeid.

De stichting Consument en Veiligheid zegt dat er vier belangrijke risicofactoren zijn bij het gebruik van een rollator: de veiligheid laat helaas nog wel eens te wensen over, er wordt te weinig uitleg gegeven over het gebruik, het apparaat wordt niet voldoende onderhouden en er zijn teveel oneffenheden in de ondergrond waar de rollator wordt gebruikt.

Verdachten moord Maja langer vast

De voorlopige hechtenis van de drie jongens die vastzitten in verband met de moord op de 16-jarige Maja Bradaric uit Nijmegen is met dertig dagen verlengd. Dat is vandaag door het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Het gaat om de 18-jarige jongens uit Nijmegen en Beuningen die eerder bekenden bij de moord betrokken te zijn geweest, en de 16-jarige Goran P., een ex-vriend van Maja. Het onderzoek naar deze jongen loopt nog.

Gisteren werd een 15-jarig meisje uit Nijmegen aangehouden. Zij zit net als Maja op het Dominicus College in Nijmegen. Het meisje wordt niet verdacht van de moord, maar wel van betrokkenheid daarbij.

Ondertussen wordt op een aantal sites op internet stilgestaan bij de dood van Maja. Zo heeft het Dominicus College een speciale internetsite met foto's en gedichten online gezet. Een pagina van Maja op het populaire CU2 wordt als condoléanceregister gebruikt.

'Duitsland druipt af'

Is de Duitse competitie nog wel zo sterk als vroeger? De europese prestaties vallen dit seizoen zwaar tegen. De duitse Mannschaft kwam voorts met moeite langs IJsland en Schotland naar het EK 2004.

Gister werden de resterende duitse clubs in het UEFA Cup toernooi uitgeschakeld. In de eerste ronde waren er al drie duitse teams uit het toernooi gevlogen (Hamburger SV, Hertha BSC, 1.FC Kaiserslautern).

Het zware verlies van Borussia Dortmund in Sochaux, de nummer vijf uit de Franse competitie, was de grootste verrassing (4-0). De uitschakeling in de kwalificatiestrijd voor de Champions League door Club Brugge was de club uit het Ruhrgebied al eerder zwaar gevallen.
Daarbij kwam dan nog de nederlaag van Schalke 04, dat na een 2-1 nederlaag en strafschoppen het deense Brøndby zag zegevieren (3-1). Het was tevens de eerste intertoto-ploeg die uit het toernooi vloog, Perugia (Ita) en Vilarreal (Spa) bekeren door.

De duitse hoop is nu gevestigd op de Champions League. De huidige Bundesliga-koploper VfB Stuttgart wist zich in Groep E met Manchester United al te verzekeren van de tweede ronde. In Groep A is Bayern München echter in last, de ploeg staat vierde en dient het afsluitende thuisduel van RSC Anderlecht te winnen. Met de deceptie van Dortmund tegen Brugge in gedachten geen prettige opgave.

De vraag is of het duitse optreden een incident is. De Fransen, Italianen, Engelsen en Spanjaarden voetballen (vrijwel) onverstoord verder.

Programma HCE (week 48)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 48)

DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr19.30FC Groningen RBC Roosendaal -
.
za19.30 FC Zwolle PSV -
za19.30 ADO Den Haag Vitesse -
za19.30Willem II NEC -
za20.00 FC TwenteNAC Breda -
.
zo12.30Ajax Feyenoord -
zo14.30 FC Utrecht Roda JC -
zo14.30RKC Waalwijk AZ -

'Zieke werknemer moet ATV inleveren'

Werik had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

Voorzitter L. Hermans van MKB-Nederland stelt vrijdag voor om een werknemer die vaak ziek is of zorgverlof opneemt, dit te laten compenseren met atv-dagen. Nederlanders maken gemiddeld 200 productieve uren minder als je dat vergelijkt met het buitenland. Volgens Hermans zou dit vooral komen doordat er teveel verlofregelingen bestaan. Verder zegt hij dat een dergelijke concurrentieachterstand door het bedrijfsleven nooit ingehaald kan worden, hoe productief men in Nederland per uur ook is.

MKB-Nederland wil de geldende verlofregelingen en atv-dagen inbrengen in de onderhandelingen met kabinet en werknemerorganisaties over levensloop- en vroegpensioenregeling. Volgens Hermans moet het zwangerschapsverlof wel buiten de discussie blijven. De rest van de vrije dagen kan op een hoop om daar één goede regeling voor te maken. "Een soort uitruilreservoir aan verlofrechten".

Ramkraak filiaal ABN Amro Beverwijk

-JuDgE- en captivity hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanmorgen rond 9.15 uur hebben twee onbekenden een filiaal van ABN Amro in Beverwijk overvallen. Ze reden in een gestolen auto het pand binnen waar ze de aanwezige bankmedewerkers met een vuurwapen bedreigden. Daarna zijn op een motorfiets vertrokken richting recreatiegebied Spaarnwoude. Ze hebben een onbekend bedrag buitgemaakt.

Er is inmiddels één persoon aangehouden in het recreatiegebied, aldus een politiewoordvoerder. Of de aangehouden persoon iets met de ramkraak heeft te maken, is nog onbekend.

Toename vertrekkende allochtonen uit Rotterdam

Steeds meer hoog opgeleide en goed verdienende allochtonen willen Rotterdam verlaten. Het Rotterdamse Steunpunt Wonen signaleert deze ontwikkeling. De organisatie denkt dat deze ontwikkeling het directe gevolg is van de harde toon waarop de spreidingsdiscussie de laatste maanden wordt gevoerd.

Steunpunt Wonen is een organisatie voor bewonersondersteuning en beheert tientallen projecten om bewoners te betrekken bij hun woonomgeving. De organisatie is ook een vraagbaak voor volkshuisvesting.

De organisatie signaleert dat de laatste maanden een sterk stijgende vraag is van aanvragen van allochtonen die informatie willen over huisvesting buiten Rotterdam. "Het gaat veelal om mensen met een goede opleiding en een goed inkomen," aldus H. Ergün van Steunpunt Wonen. "We kregen altijd wel van zulke telefoontjes, maar de laatste maanden stijgt het aantal extreem. "

Als Ergün vraagt naar de redenen om te willen vertrekken, blijkt dat de allochtonen "zich door de harde toon van de spreidingsdiscussie niet meer welkom voelen in Rotterdam."

Bovendien zou de hardere toon van de discussies voor allochtonen ook een reden zijn om niet (meer) mee te willen werken aan projecten om in de buurten leefbaarder te maken.

"Ze voelen zich niet meer gewenst in de stad. Ze ervaren het als beledigend dat ze over één kam worden geschoren en dat er alleen maar over hen wordt gepraat als probleemgroep. In zo'n sfeer willen ze hun kinderen niet opvoeden", aldus Ergün.

De groeiende groep die de stad wil verlaten, verwijt de Nederlandse politiek een dubieus beleid te voeren. Zo zegt Ergün: "Aan de ene kant worden ze opgeroepen tot participatie en integratie. Tegelijkertijd wordt hen door de spreidingsdiscussie waarin termen vallen als 'hek rond de stad' en 'allochtonenstop' sterk het gevoel gegeven dat ze geen volwaardige Rotterdammers zijn."

Steunpunt Wonen zegt dat ze geschrokken is van de reacties. De organisatie beklemtoont dat het niet om een enkeling gaat. "Het is een zorgelijke ontwikkeling. Deze mensen zijn goed geïntegreerd en hebben een voortrekkersfunctie. Ze zijn de schakel tussen de Rotterdamse samenleving en de allochtonen onderaan de maatschappelijke ladder", aldus Ergün.

Brandweer redt koeien uit gierput

Werik had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

Gisterochtend zijn zes koeien gered uit een gierput bij een boerderij in Wieringerwerf nadat ze door het houten luik, dat de put afdekte, waren gezakt.

Personeel van de boerderij kon drie koeien met behulp van een kraan zelf uit de gierput krijgen. Voor de overige drie moest de brandweer assistentie verlenen. Tevens werden er duikers ingezet van de Helderse marinebrandweer om de dieren uit hun benarde situatie te redden.

Voor de duikers van de marinebrandweer uit Den Helder was het de eerste keer dat zij koeien moesten redden uit een gierput. Voorzien van duikerspakken en perslucht bonden ze touwen rond de voorpoten van de koeien zodat ze met een beetje hulp 'door de hoeven' zakken. Uiteindelijk overleefden alle zes koeien het avontuur.

Hoewel de geredde koeien voor de slacht bestemd zijn, liet de situatie waarin de koeien zich bevonden, de brandweermannen niet geheel onberoerd. "Wanneer je zo'n beest ziet kruipen, dan begroot je dat toch", aldus één van hen.

Het is nog onduidelijk wie voor het slechte putdeksel verantwoordelijk is.

KNVB wil rookvrije tribunes

De KNVB heeft een verzoek doorgespeeld aan de Nederlandse clubs en stadiondirecties om in de stadions een niet-rokers vak in te stellen.

Volgens de KNVB is er geen wettelijke basis voor de maatregel maar aangezien het aantal niet-rokers flink stijgt zal het misschien mogelijk zijn om seizoenkaarthouders een rook-vrij vak aan te bieden.

De KNVB wil de clubs ondersteunen bij het inventariseren van de interresse hiervoor onder de seizoenskaarthouders.

Grolsch verkoopt brouwerijen

Das had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bierbrouwer Grolsch doet haar brouwerijen in Enschede en Groenlo in de verkoop. Dit omdat Grolsch de productie naar een nieuwe locatie in Boekelo verhuist. Brouwerijen uit Rusland, China en Vietnam hebben zich al gemeld om de fabrieken over te nemen.

De onderneming verwacht eind dit jaar het eerste bier in Boekelo te brouwen. In 2005 moet de brouwerij volledig in gebruik zijn. De fabriek in Groenlo kan jaarlijks 1,2 miljoen hectoliter produceren en is vanaf april 2004 beschikbaar voor verkoop. De locatie in Enschede heeft een capaciteit van 2,5 miljoen hectoliter en wordt in maart 2005 van de hand gedaan.

Friesland en Zeeuws-vlaanderen het minste op internet

Pete(r) had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mensen uit Delfzijl zullen het minst online te vinden zijn. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het bureau hebben de inwoners van Delfzijl en Zuid-West-Friesland de minste internet-aansluitingen.

Op de tweede plaats staan de inwoners van Zeeuws-Vlaanderen. Volgens het rapport 'De Digitale Economie 2003' beschikt slechts 46 procent van de Zeeuws-Vlamingen over een computer met toegang tot Internet. Het landelijk gemiddelde is 56 procent.

Studenten UT beboet voor piraterij

Drie studenten van de Universiteit Twente moeten justitie 30.000 euro betalen. Eenzelfde bedrag ontvingen de drie voor het illegaal downloaden van films en computergames via het universiteitsnetwerk, in opdracht van een bende zware criminelen.

De leiders van die bende (een 43-jarige man en twee 36-jarige mannen) zijn onlangs veroordeeld tot 30 maanden en boetes tot 50.000 euro. Twee van hen waren eerder veroordeeld tot elk vijf jaar cel wegens het plegen van grof geweld, vrijheidsberoving, mishandeling en afpersing. Justitie zal tegen hen nog een ontnemingsvordering opstarten, die kan oplopen tot één miljoen euro.

De bende gaf cd's en dvd's uit, onder de titels Crazybytes, Twilight en Moviebox, met daarop illegale verzamelingen muziek, films en software. De illegale schijfjes werden gemiddeld voor 30 euro per stuk verkocht. Volgens justitie hebben ze zeker 400.000 stuks verkocht.

Volgens Tim Kuik, directeur van de stichting Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) hadden de drie studenten de bijnaam Kwik, Kwek en Kwak. Het criminele verleden van de mannen die achter het illegaal downloaden zaten, geeft volgens Kuik aan dat piraterij een onderdeel is van de zware criminaliteit.

De Universiteit van Twente kwam vorig jaar ook al in het nieuws, toen bleek dat piraterij daar hoogtij vierde.

Treinverkeer rond Schiphol uren plat

DeDas had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door een brandmelding in een relaiskast in de Schipholtunnel heeft het treinverkeer van en naar Schiphol vanochtend vanaf zes uur twee uur stil gelegen. Uiteindelijk bleek het om loos alarm te gaan.

Vanaf de stations Amsterdam-Zuid en Hoofddorp was geen treinverkeer meer mogelijk naar Schiphol. Vanaf Hoofddorp en Sloterdijk werden bussen ingezet om de passagiers te vervoeren. Rond acht uur werd het treinverkeer weer geleidelijk hervat.

Het treinverkeer naar de luchthaven is deze week al aangepast door werkzaamheden aan het spoor die tot en met zondag duren. Tot die tijd is er geen rechtstreeks treinverkeer mogelijk tussen Amsterdam Centraal en Schiphol.

[update] KPN adsl opnieuw sneller

dabky, Martijn van Diesselen en Mr-Leo hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De snelheid van KPN adsl gaat wederom omhoog. Dat weet Tweakers.net uit anonieme bron te melden. In november werd de download en upload al verhoogd. Vanaf 15 januari gaan nu de downloads fors omhoog. Bij ADSL Lite gaat ook de upload omhoog.

Met de nieuwe verhoging, die volgens onze bron morgen officiëel aangekondigd zal worden, zijn alle abonnementen ten op zichte van een paar maanden geleden maar liefst 2,5 tot vier keer zo snel geworden. De prijs van het adsl gaat niet omhoog.

De nieuwe snelheden:
* ADSL Lite 1024/320 kbps
* ADSL Basic 2048/320 kbps
* ADSL Extra 4096/640 kbps

update

KPN heeft vandaag bevestigd dat de snelheden inderdaad omhoog gaan. Vanaf 15 januari 2004 begint het telecombedrijf met het aanpassen van de telefoon-wijkcentrales.

Met dank aan de submit van QuietGuy!

Radio 538 waarschijnlijk in Amerikaanse handen

Hitstation Radio 538 valt zeer waarschijnlijk in Amerikaanse handen. Het investeringsbedrijf Advent International wil het meerderheidsbelang dat voor kort in handen was van het Engelse bedrijf Newscorp van ongeveer 55 procent graag overnemen.

Newscorp, het bedrijf van de Engelse mediatycoon Rupert Murdoch, moest het belang in 538 verkopen in verband met de frequentieveiling in mei. Het bedrijf is ook eigenaar van Sky Radio. Een voorwaarde bij de veiling was dat de bieders geen belangen zouden hebben in elkaars bedrijven.

"Toen Newscorp opstapte, hebben de overige aandeelhouders zich in de schulden gestoken", zegt Radio 538-oprichter Lex Harding, die nu samen met Rob Out en Peter de Jager 98 procent van de aandelen in handen heeft. "We zijn op zoek gegaan naar een nieuwe aandeelhouder en denken die in Advent te hebben gevonden", aldus Harding, die niet wil zeggen hoe groot het belang wordt van de investeerder.

Er gaan ook geruchten dat Rob Out en Peter de Jager compleet uit Radio 538 willen stappen. "Het enige wat ik daarover kwijt wil, is dat ik niet vertrek", zegt Harding daarover.

Kinderspecial: De feestdagen zijn in zicht!

Hoor de wind waait door de boooooomen.... Sinterklaas is in het land! En volgens goed ingelichte bronnen wandelt de Kerstman ook al hier en daar wat rond. Schoentjes worden gezet, verlanglijstjes worden langer en langer......

In deze Kinderspecial hebben we een heleboel leuke cadeau-ideëen op een rijtje gezet. Niet alleen maar speelgoed, maar ook leuke badspulletjes en andere hebbedingetjes passeren de revue.

Kamer voor regels pact in EU-grondwet

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er in de Europese grondwet effectievere procedures worden opgenomen voor de naleving van het stabiliteitspact over de euro. Dat werd donderdag besloten.

De Kamer voerde gisteren een spoeddebat over de schending van het stabiliteitspact door de Europese ministers van financiën. Dinsdag bleek dat het voorstel van de Nederlandse minister van Financiën, om Duitsland en Frankrijk mogelijk te beboeten omdat hun begrotingstekorten te hoog zijn, heeft in Brussel tijdens onderhandelingen geen meerderheid had gehaald.

Duitsland en Frankrijk gaven aan sancties niet te accepteren en wilden dan ook hooguit 'vrijwillig' maatregelen nemen. Daarmee werd de mogelijkheid van miljardenboetes, die omschreven staan in het stabiliteitspact rond de euro, definitief van de baan van de baan geschoven.

Premier Balkenende en minister Zalm van Financiën waren tijdens het debat niet in staat om aan te geven of en hoe de motie uitgevoerd zal worden. Dit wordt vandaag in de ministerraad besproken. Een mogelijkheid zou zijn dat Nederland gaat voorstellen om de Europese Commissie in de EU-grondwet meer bevoegdheden te geven om overtreders van het pact hard aan te pakken.

De bewindslieden werden in de Kamer geprezen voor hun inspanningen om het stabiliteitspact overeind te houden. Alleen de PvdA was van mening dat de regering er meer aan had kunnen doen, door meer te lobbyen bij de andere lidstaten. D66-Kamerlid Bakker vond dat verwijt onterecht. "Balkenende had op zijn kop kunnen gaan staan, dan had het nog niet geholpen."

Italië pakt vijf 'aanslagwervers' op

In Italië zijn 5 mensen opgepakt die verdacht worden van het ronselen van vrijwilligers voor zelfmoordaanslagen. Het gaat om vier mannen en een vrouw. Eén van de aangehouden personen is de Algerijn Mahjoub Abderrazak.

Abderrazak heeft volgens de Italiaanse justitie een belangrijke functie binnen het terreurnetwerk al-Qaeda. De Algerijn werd deze zomer ook al in Duitsland opgepakt, op verdenking van terrorisme; een maand werd hij vrijgelaten wegens gebrek aan voldoende bewijs.

Imam

Ondertussen heeft de imam uit Senegal, die onlangs Italië werd uitgezet, gezworen dat hij van Rome de hoofdstad van een moslimstaat zal maken. De imam, Abdul Qadir Fall Mamou, zei op een Senegalese radiozender dat Italië een islamitische staat moet worden. ''De Profeet heeft gezegd dat Rome moet ingericht worden als een moslimstaat en wij zijn momenteel aan dat project aan het werken'', zo meldt het Reformatorisch Dagblad.

De imam werd Italië uitgezet omdat hij het in zijn preken voortdurend zou hebben gehad over aanslagen in Rome. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken was de imam een bedreiging voor de staatsveiligheid.

Rotterdam Airport langer open

Rotterdam Airport mag een uur langer open blijven voortaan. Het is dan mogelijk voor vliegtuigen om tot middernacht te landen. De langere openingstijden betekenen een forse economische impuls voor de luchthaven.

De gemeenteraad van Rotterdam ging donderdagavond akkoord met het voorstel. De raadsmeerderheid vond dat de te verwachten economische impuls de doorslag gaf. De extra vluchten zouden volgens berekeningen zo'n 300 extra banen op moeten leveren. Over vijftien jaar zelfs 4000. Er zijn dan ook nieuwe kantoren gebouwd.

Chartermaatschappijen kunnen nu meer vluchten uitvoeren. De luchthaven van Rotterdam is nu veel aantrekkelijker geworden, aldus een medewerker van Martinair. Martinair voert chartervluchten uit in opdracht van reisbureaus. "Veel vluchten naar Zuid-Europa vinden of 's avonds laat of 's ochtends vroeg plaats."

PvdA, SP en GroenLinks wijzen er wel op dat het economische belang niet de nachtrust van omwonenden mag verstoren. Om klachten te voorkomen mogen alleen geluidsarme vliegtuigen landen na elf uur 's avonds.

Één op de vier ziekenhuizen in geldnood

Een groot aantal ziekenhuizen verkeert in financiële problemen. Dat is gebleken uit een onderzoek van vakblad Zorgvisie. Aan het einde van dit jaar zou een kwart van de ziekenhuizen in de rode cijfers belanden.

Dat bericht het blad Zorgvisie. 24 Van de honderd ziekenhuizen zitten in de rode cijfers. Het gaat om 21 algemene ziekenhuizen verspreid over het hele land en de academische ziekenhuizen in Groningen, Maastricht en Leiden aan het einde van het jaar verlies leiden.

Voorzitter Leemhuis-Stout van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt dat "de rek eruit" is. "We kunnen niet efficiënter werken", zei ze in het Radio 1 Journaal.

Leemhuis-Stout is van mening dat het kabinet met meer geld over de boeg moet komen. Wanneer dat niet gebeurt, dan zijn ziekenhuizen genoodzaakt minder patiënten te behandelen. Ook noemt ze het verhogen van premies.

Veel mensen krijgen toch een kerstpakket

De meeste werknemers krijgen toch, ondanks de loonbelasting op kerstpakketten, een kerstpakket van hun baas. Bij de ondernemingen waar traditioneel een kerstpakket wordt uitgedeeld zal ongeveer een derde dit jaar geen kerstpakket uitdelen. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL).

Het geven van een kerstpakket is veel minder aantrekkelijk geworden dit jaar, er moet voor het eerst loonbelasting worden betaald over het kerstpakket. Dit weerhoudt de meeste bazen er echter niet van er een te geven.

Dat de meeste bazen toch kerstpakketten geven dit jaar komt als een meevaller voor de kerstpakkettenbranche, die was bang voor onoverkoombare financiële problemen door de belastingmaatregel.

Kerstman houdt kinderen buiten

Das had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De allerkleinsten uit het plaatsje Mosgiel in Nieuw Zeeland mogen dit jaar niet langs de kerstman op de kerstmarkt om op zijn schoot te zitten en een cadeau te ontvangen. Uit vrees voor klachten mogen de kinderen niet meer op schoot kruipen bij de kerstman.

Medeorganisator Gail Thompson verklaarde dat moet worden voorkomen dat de kinderen over een jaar of vijftien komen met verhalen wat er ooit gebeurde toen ze bij de kerstman op schoot zaten. Er worden nu stoeltjes naast de kerstman gezet voor de kinderen, zodat ze toch hun cadeau in ontvangst kunnen nemen. Er zullen speciaal voor de kerstmarkt versierde 'elfen-stoeltjes' aanwezig zijn.

De kerstman was niet te spreken over het schootverbod: "Het is volstrekt belachelijk. Ik kan niet geloven dat we zo politiek correct zijn geworden."

Gen dat hartaanvallen veroorzaakt ontdekt

Werik herschreef en submitte het volgende bericht:

Bij een familie uit Iowa (VS) is een gemuteerd gen ontdekt dat in verschillende generaties in de familie zit. Het gemuteerde gen geeft de dragers ervan een verhoogde kans op een hartaanval en is het eerste zodanige gen dat ontdekt is, aldus onderzoekers van de Cleveland-kliniek.

Het gemuteerde gen is MEF2A gedoopt. Het "originele" gen is van belang bij de bescherming van aders tegen dichtslibben, een van de hoofdoorzaken van hartaanvallen. De bescherming van het gen valt weg als deze eenmaal gemuteerd is.

Wel is er nog veel onderzoek nodig. Zo is er nog niet bepaald of er andere mensen buiten de familie in Iowa, voor wie de mutatie van het gen erfelijk is, ook dragers zijn van het gen. Ook zal een onderzoek worden ingesteld naar de activiteit van het gen en de samenwerking met ander genen, voor welke dit gen de eiwitten aanmaakt, en of dit in verband gebracht kan worden met hartproblemen.

Turken protesteren tegen UEFA

De Turkse voetbalbond wil protest aantekenen tegen het verplaatsen van een aantal europese wedstrijden.

Het zal dat gaan doen bij het hof van arbitrage voor de sport in Lausanne.

De bond is het er niet mee eens dat wegens veiligheidsoverwegingen de champions league wedstrijden van Galatasaray tegen Juventus op twee december en Besiktas-Chelsea op 9 december verplaatst zijn

Het duel Galatasaray-Juventus is verplaatst naar het Westfalen stadion van Dortmund. Heel erg veel nadeel zal Galatasaray er niet van ondervinden want in het roergebied wonen veel Turkse voetbalfans. Waar Besiktas aan zal moeten treden is nog niet bekend.

Woensdag is al bekend gemaakt dat het duel Maccabi Haifa - Valencia voor de UEFA Cup op 11 december gespeeld zal worden op Het Kasteel in Rotterdam, normaal thuishaven van Sparta. Deze wedstrijd stond eigenlijk geprogrammeerd in Izmir maar Israël is te onveilig bevonden om in gespeeld te worden.

Boek Review: Bas Vlugt - Koken met één arm
'Er zijn mensen die zegggen dat eerlijkheid de basis is van een goede relatie, maar het is juist precies andersom: elkaar de waarheid zeggen is juist de eerste stap op weg naar echtscheiding.'


Bovenstaande is zomaar een willekeurige zin uit het nieuwe boek van Bas Vlugt:
Koken met één arm - een introductie tot het vaderschap.

Of je het er nu mee eens bent of juist niet, het is in beide gevallen een goede reden om dit boekje eens wat nader te gaan bekijken.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #37 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #213
special
Interview met Jack Quaid over Star Trek: Lower Decks
review
EPOS GTW 270 Hybrid earphones
special
Random Pics van de Dag #212
review
Hitman 3
©FOK.nl e.a.