Bush brengt bliksembezoek aan Bagdad

basvandepol had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak: icoontjeDe Amerikaanse president George W. Bush heeft donderdag in het diepste geheim een verrassingsbezoek aan de Amerikaanse troepen in de Iraakse hoofdstad Bagdad gebracht.

Bush bracht het bezoek ter ere van Thanksgiving Day. Hij bracht ongeveer tweeëneenhalf uur door met Amerikaanse militairen. Daarna vertrok hij met presidentiële vliegtuig Airforce One naar zijn ranch in Crawford in Texas.

Er waren zeer strenge veiligheidsmaatregelen. Ook was het bezoek geheim gehouden totdat Bush weer was vertrokken. Het Witte Huis had eerder vandaag nog gezegd dat Bush op zijn ranch in Texas verbleef. Ook was gemeld wat hij zou eten. In werkelijkheid was hij onderweg naar de Iraakse hoofdstad Bagdad, waar hij landde op het vliegveld waar vorige week nog een vrachtvliegtuig van DHL werd beschoten. Om die reden landde Airforce One na zonsondergang en zonder landingslichten.

Bush is de eerste Amerikaanse president die het Arabische land bezocht. "Ik breng jullie een boodschap uit naam van Amerika: Wij danken jullie voor jullie dienst, we zijn trots op jullie en Amerika staat vierkant achter jullie", zei Bush in zijn toespraak voor de zeshonderd verbaasde militairen. Ook deelde hij de maaltijd met de militairen.