Drent middelpunt van internationale ruzie

De Drentse computerleverancier Hans de Vries is het middelpunt geworden van een internationale strijd tussen Microsoft en Lindows.com. Microsoft maakt het besturingssysteem Windows. Lindows maakt ook een besturingssysteem, maar dan op basis van Linux. Niet alleen de naam is bijna identiek aan Windows, ook het uiterlijk van het systeem op de computer lijkt op twee druppels water op dat van het populaire Microsoft-programma.

De Drent de Vries is de eerste leverancier in Europa die Lindows.com standaard op een nieuwe pc installeert. Aangezien Microsoft een rechtzaak tegen Lindows.com aan het voorbereiden gaan ze vrijdag langs bij het bedrijf. "Ik kreeg dinsdagochtend een telefoontje van Microsoft Nederland. Ze zijn in Nederland een rechtszaak tegen Lindows aan het voorbereiden en omdat Lindows hier geen vestiging heeft, wordt mijn bedrijf aangeklaagd. Ze komen vrijdag bij me langs", aldus De Vries.

Hij stuurde dinsdag meteen een mailtje met een verzoek om hulp naar Lindows-hoofdkwartier in San Diego en kreeg nog dezelfde dag een mailtje terug van topman Robertson. "Hij mailde mij dat hij hoogstpersoonlijk op het vliegtuig naar Nederland stapt en vrijdag bij het gesprek aanwezig zal zijn om mij te ondersteunen. Hij zegt er zelfs de viering van het Thanksgivingfeest met zijn familie voor op", klinkt de Drentse ondernemer beduusd.

Robertson richtte in 2001 Lindows.com op. Het bedrijf is met Lindows OS openlijk de concurrentie aangegaan met Microsoft.