FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 november 2003

…ťn op vijf reizen naar Istanbul geannuleerd

Ongeveer ťťn op de vijf mensen die dit weekend naar Istanbul zouden gaan, heeft zijn vlucht geannuleerd. Het gaat om zo'n 40 mensen, die vanwege de recente bomaanslagen afzegden. Dat heeft het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) vandaag gezegd.

De ANVR geeft aan reisbureaus die bij de organisatie zijn aangesloten het afvies om de mensen die de reis hebben geannuleerd een andere reisdatum of bestemming aan te bieden. Wanneer dit niet mogelijk is, vraagt de ANVR de reisorganisaties om toeristen tegemoet te komen in de annuleringskosten.

Bewoners wijk Sittard keren zich tegen politie

Vanavond heeft een vechtpartij plaatsgevonden tussen politieagenten en bewoners van de Sittardse wijk Stadbroek. De politie is met vijftien wagens uitgerukt om ongeveer honderdvijftig bewoners van de wijk is bedwang te houden.

In een woning trof de politie nog onbekende hoeveelheid harddrugs, een vuurwapen en een wietplantage aan. Vier mannen stortten zich vervolgens op de politie, waarbij flink werd geslagen en geschopt. Agenten hebben daarbij pepperspray en wapenstokken gebruikt.

Van de acht aanwezigen in het pand kon de politie twee mannen tussen de 24 en 26 jaar aanhouden. De overigen ontkwamen in het tumult.

Honderdvijftig bewoners van de wijk Stadbroek begonnen zich met de zaak te bemoeien, waardoor een broeierig sfeertje ontstond. De woordvoerder van de politie meldt dat "het sfeertje sterk anti-politie werd".

De politie verwacht nog meer aanhoudingen te verrichten.

Nederlandse cyberoorlog tegen spamkoning

martinovibes had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een aantal Nederlandse weblog-sites zijn een "cyberoorlog" aangegaan met het Amerikaanse spambedrijf Customerblast.com en diens hosting-provider, StealtHost.com. De weblogsites, waaronder Retecool.com, Volkomenkut.com en Bastard-inc.com, hebben eerder deze week een aantal scripts gepubliceerd, waarmee het mogelijk was om de server van Customerblast.com aan te vallen met mailbombs, Ddos-attacks en floods.

De eerste aanvalsgolf haalde de site van de spamverspreider in eerste instantie uit de lucht, maar niet lang daarna sloeg het bedrijf echter keihard terug. Bekend werd dat onder meer Retecool en diens hostingprovider, Tune-In Internet, vanochtend een grote Ddos-aanval en verschillende mailbommen kregen te verwerken, waardoor ze zelf beiden plat kwamen te liggen.

De man achter Customerblast.com is de notoire spammer Steve Sorenson. Op zijn site biedt hij aan tegen lage kosten mailings te verzorgen. Van deze man is verder bekend dat hij van minstens vijf aliassen gebruik maakt en verder ook over een ellenlang spamverleden beschikt. Zo is hij in het verleden al door diverse grote (Amerikaanse)netwerken en hostingproviders, waaronder AT&T, HOSTNOC.net, HopOne, ThePlanet.com, CUBEXS, Cable & Wireless en Genuity/Verizon, verbannen.

Toen ZDnet eerder vandaag verslag deed van deze gebeurtenissen, was de CustomerBlast-site wederom niet bereikbaar. Uit de mededelingen en forumdiscussies op Retecool en Volkomenkut valt op te maken dat dit mede te danken is aan verschillende users aldaar, die hun eigen bandbreedte gebruiken om de verschillende destructieve scripts op grote schaal te draaien en daarmee de aanvallen te ondersteunen.

Uit de laatste berichtgeving blijkt dat de meest recente aanval, omschreven als "MasterBlast", rond 16.00 uur vanmiddag zou moeten plaatsvinden. Voor deze en volgende aanvallen hebben de samenwerkende bloggers zelfs een speciale weblog opgezet.

Onsportieve winst gaat niet door

Het Belgische bekerduel tussen Lierse SK en Hedera Millen zal opnieuw gespeeld worden.

Lierse SK won het duel met 3-2 van de vierdeklasser, maar het beslissende doelpunt was zo omstreden dat de clubsvoorzitters in overleg met de bondsdirecteur besloten hebben om de wedstrijd opnieuw te spelen, omdat de partijen het er allen over eens waren dat de zege onsportief was.

Millen speelde de bal over de zijlijn voor een blessurebehandeling, maar Lierse gaf de bal niet terug zoals gebruikelijk. Uit de aanval die uit de inworp voorkwam wist Archie Thompson het beslissende doelpunt voor Lierse te maken.

3 december zal het duel worden herhaald.

Vogts niet de laan uit

Berti Vogts mag blijven bij de Schotten.

Het is gewoonte dat de bondscoach het veld moet ruimen na een slechte prestatie, maar ondanks de 6-0 nederlaag van afgelopen Woensdag mag Berti Vogts aanblijven als bondscoach van 'Bravehearts'. Hij heeft een contract dat nog tot en met het WK 2006 in Duitsland loopt en dat zal vooralsnog niet verbroken worden.

De schotse voetbalbond heeft 'het volste vertrouwen' in Vogts "Wij hechten meer waarde aan de doorbraak van drie, vier talenten", aldus de voorzitter van de voetbalbond, Davis Taylor.

Stoppen met roken wordt niet vergoed

Minister Hoogervorst wil geen geld uittrekken voor het stoppen met roken. Hij wil het advies van het College voor Zorgverzekeringen niet opvolgen om een aantal effectief gebleken stopmethoden te vergoeden.

De behandelingen zouden betaald moeten worden uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Maar Hoogervorst vindt dat de roker zelf moet betalen, zo blijkt vrijdag uit een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister ligt de verantwoording voor het rookgedrag bij de roker zelf.

Bovendien besparen mensen die gestopt zijn zoveel geld, dat ze de kosten van het stoppen met roken makkelijk zelf kunnen betalen, aldus de minister.

Michael Jackson op borgtocht vrijgelaten

PP, Movinghead en ikbeneenkiwi hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Michael Jackson is na het betalen van een borgsom van drie miljoen dollar vrijgelaten en vanuit Santa Barbara naar Las Vegas gevlogen. Jackson werd gisteren gearresteerd op verdenking van kindermisbruik.

De popster zal op 9 januari worden voorgeleid. Dan zal ook duidelijk worden waarvan hij precies wordt verdacht.

Topsport krijgt extra geld van kabinet

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid trekt alsnog negen ton extra geld uit ter ondersteuning van topsporters. De uitbreiding van het budget was noodzakelijk, omdat steeds meer Nederlandse sporters in de wereldtop vertegenwoordigd zijn.

Wanneer dit niet gebeurd was, zou de subsidiepot waarmee de topsporters financieel worden ondersteund, opgedroogd zijn. Dan had de sportkoepel NOCNSF vlak voor de Spelen van Athene het budget moeten korten van het aantal sporters met een A-status of snijden in hun vergoedingen.

"Het is fantastisch dat we de huidige situatie in 2003-2004 nu kunnen continueren", zo zei Marcel Sturkenboom, binnen NOCNSF verantwoordelijk voor de topsport, in een reactie op het nieuws. "Ook met het oog op de Spelen is dat erg belangrijk. We hebben nu ook tijd gewonnen om over de invulling van de regeling na 2004 te overleggen. In de tijd dat de sport op alle fronten hard wordt aangepakt, laat de staatssecretaris zien dat het haar wat waard is goed met ons in overleg te blijven."

Na 2004 zal duidelijk moeten worden wie met recht aanspraak kan maken op gelden uit het Fonds.

_
Wil je discussiŽren over alle mogelijke sporten? Dat kan in het mooie sportforum dat FOK! rijk is!

Financieringstekort dit jaar nog hoger

Ondanks de zware bezuinigingen van het kabinet, die vele miljarden bedragen, ziet het er naar uit dat het Nederlandse financieringstekort bijna drie procent zal bedragen. Dat blijkt uit de Najaarsnota, die vrijdag door het kabinet is vastgesteld. Het stuk lekte begin deze week al ten dele uit. Hiermee wordt de kritische grens van drie procent dicht genaderd.

Het hogere tekort is te wijten aan een belastingtegenvaller van 1,4 miljard euro, waardoor het financieringstekort van de overheid dit jaar uitkomt op 2,7 procent. Dit is 0,4 procent meer dan oorspronkelijk was geraamd. De belastingtegenvaller wordt met name veroorzaakt doordat de opbrengst van de venootschapsbelasting ťťn miljard lager uitviel dan verwacht. Oorzaak hiervan is de laagconjunctuur.

Het financieringstekort valt ook hoger uit omdat de kosten voor asielopvang en de gezondheidszorg aanzienlijk hoger uitvallen dan begroot. Verder vallen de lasten voor de Algemene wet bijzondere ziektekosten (awbz) ongunstig uit.

Het hogere tekort is een tegenvaller voor Minister Zalm van FinanciŽn. Zalm is een fervent fel voorstander van het handhaven van die norm. Kort geleden werd bekend dat zowel Frankrijk als Duitsland ruim boven de grens van drie procent uitkomen. Dit heeft negatieve gevolgen voor de stabiliteit van de munt binnen de Economische Monetaire Unie (EMU).

Magny-Cours van de baan

Er zal in 2004 geen GP plaatsvinden op Magny Cours.

Marcel Charmant maakte vandaag bekend dat GP volgend jaar niet plaats zal vinden. "Het is niet mogelijk om Formule 1 baas Bernie Ecclestone de financiŽle garanties te geven voor een race in 2004," aldus de voorzitter van de locale overheid van Nevers. Zij zijn de grootste aandeelhouder van het bedrijf dat eigenaar is van Magny-Cours.

De Franse GP stond al onder voorbehoud op de voorlopige kalender omdat er 10 miljoen dollar afbetaald moest worden voor de vergadering van de World Counsil op 12 december.

Magny-Cours stond sinds 1991 op de kalender van de Formule 1.

"Huisarts moet meer samenwerken"

Huisartsen moeten meer gaan samenwerken met andere zorgverleners, zoals verpleegkundingen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werk en Riagg's. Zorgverzekeraars moeten dat stimuleren. Dat staat in een notitie van minister Hoogervorst van Volksgezondheid.

Uit de notitie blijkt dat een versterking van de zogeheten eerstelijnsgezondheidszorg nodig is, om te garanderen dat de zorg toegankelijk en betaalbaar blijft. Zo zou een betere organisatie van de eerstelijnszorg ertoe moeten leiden dat huisartsen meer patiŽnten in hun praktijk kunnen opnemen. Hierdoor kan huisartsentekort afnemen, terwijl de dienstverlening in landelijke gebieden op peil blijft.

Zorgverzekeraars zouden de samenwerking moeten stimuleren, stelt Hoogervorst. De artsenvereniging LHV stemt in met de plannen, maar eist wel financiŽle steun.

Overspelen na onsportief gedrag

werik heeft het volgende herschreven bericht gesubmit:

In BelgiŽ spelen de eersteklasser Lierse SK en vierdeklasser Millen hun bekerwedstrijd over. Aanleiding hiervoor is het onsportieve gedrag van de Lierse spelers die de bal niet over de zijlijn lieten gaan, nadat de Millen doelman de bal over de zijlijn probeerde te gooien vanwege een geblesseerde speler.

Lierse scoorde vervolgens de winnende treffer (1-0) uit deze situatie. Hoewel de scheidsrechter de goal goedkeurde vond de Lierse voorzitter de gebeurtenis unfair. De Belgische voetbalbond vond het ook niet eerlijk en heeft toestemming gegeven voor de replay. De opbrengst van het duel zal naar een goed doel in Mexico gaan.

Asielzoekers worden anders ingedeeld

Asielzoekers, waarvan hun asielverzoek is geweigerd, zullen voortaan in andere centra komen te zitten dan asielzoekers wier aanvraag nog in behandeling is. Zo zullen de huidige opvangcentra worden opgesplitst in oriŽntatie- en terugkeerlocaties.

Dit plan maakte minister Verdonk van vreemdelingenzaken vandaag bekend. Ze hoopt met deze maatregel de terugkeer van vreemdelingen die geen verblijfsrecht hebben te bevorderen. Bovendien zal het hele traject vanaf binnenkomst tot vertrek worden uitgestippeld, om te voorkomen dat asielzoekers illegaal in Nederland blijven.

Uit onderzoek is gebleken dat ruim zeventig procent van de asielaanvragen niet gegrond is verklaard. Hierna moeten de asielzoekers terugkeren.

De problematiek van uitgeprocedeerde asielzoekers is groot. Tot nu toe wordt maar een zeer klein aantal uitgeprocedeerden daadwerkelijk Nederland uitgezet. De meesten belanden op straat, waarna ze vaak door gemeenten worden opgevangen.

Nederland in toptien internetaansluitingen

De International Telecommunications Union (ITU) meldt dat Nederland in de toptien van landen met de meeste internetaansluitingen staat. In Nederland heeft 79 procent van de bevolking toegang tot het internet. Dit heeft het bedrijf geconcludeerd op basis van de cijfers over 2002.

De lijst wordt aangevoerd door de Scandinavische landen, met als koplopers Zweden en Denemarken. In Zweden heeft 85 procent van de bevolking toegang tot het internet. Het Nederlandse percentage van 79 procent is goed voor de zesde plaats. Opvallend is dat in Frankrijk 72 procent van de inwoners een internetaansluiting heeft. Dat is evenveel als bijvoorbeeld SloveniŽ en minder dan BelgiŽ waar maar 74 procent van de bevolking over het net surft.

Onder aan de lijst staan landen als Niger, Burkina Faso en Mali. Minder dan 10 procent van de bevolking heeft hier de beschikking over internet.

Arrestaties na voetbalrellen Rotterdam

Vanavond is bij het station Rotterdam-Alexander een vechtpartij uitgebroken tussen vijftig voetbalsupporters. De politie is met veel mensen aanwezig en zal alle betrokkenen oppakken. De vechtpartij is inmiddels beŽindigd.

Vanavond speelt Sparta thuis tegen Heracles. Met een bus zullen de bij de vechtpartij betrokken supporters naar verschillende politiebureaus worden vervoerd.

Als gevolg van de vechtpartij kampte ook het treinverkeer met oponthoud.

Verdachte ongeval Putten aangehouden

Beetle had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eerder deze week is een man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een dodelijk ongeval in Putten. Daarbij kwam vorige week vrijdag een meisje van dertien jaar bij om het leven. De chauffeur is na het ongeluk doorgereden. Tot op heden ontbreekt elk spoor van hem.

De aangehouden man is twee dagen lang verhoord. Hij was bestuurder van een zwaar voertuig. Het Puttense meisje zou door een zwaar voertuig moeten zijn aangereden. De man werd naar aanleiding van een uitzending van het programma Opsporing Verzocht opgepakt. Omdat er onvoldoende aanleiding was om de man langer vast te houden, is hij weer vrijgelaten. Hij blijft wel verdachte in deze zaak.

Gisteren is door de politie een passantenonderzoek op de plaats van het ongeval gehouden.

Kabinet wacht met beslissing over Irak

Irak Het kabinet heeft vrijdag nog geen besluit genomen over de verlenging van de aanwezigheid van 1100 militairen in Irak met nog eens zes maanden. Het kabinet hakt waarschijnlijk volgende week de knoop door.

Het kabinet stelt haar beslissing uit, omdat het meer informatie wilt over de veiligheidssituatie in de 'Nederlandse' provincie Al Muthanna. Zo zijn er aanwijzingen dat het voor de Nederlandse troepen gevaarlijker begint te worden in het zuiden van Irak.

Terroristen zouden in Irak bereiden mogelijk ook aanslagen voorbereiden in het zuiden van het land. De terroristen zouden zich mengen onder de lokale bevolking en die ook ronselen voor eventuele aanslagen. Strijders van al-Qaeda zouden meereizen met nomaden in het gebied Vorige week werd er een aanslag gepleegd op het Italiaanse compound. Daarbij vielen 27 doden.

Premier Balkenende zei na de ministerraad dat er desondanks de negatieve aanwijzingen er een 'positieve grondhouding' is over de verlenging. Het kabinet zal hoogstwaarschijnlijk volgende week een besluit nemen.

Big Brother komt terug in 2004

Big Brother vijf moet in 2004 op de buis zijn bij, waarschijnlijk, Yorin. Tv-producent Endemol werkt op het moment aan een nieuwe reeks van het reality-programma. Nog niet alle contracten zijn getekend, "maar het programma komt hoe dan ook op de buis", liet Endemol-directeur P. RŲmer weten.

Deel vijf moet weer meer gaan lijken op het eerste deel van het programma in 1999 dat wereldwijd een groot succes was. Daarin werden de deelnemers niet platgegooid met 'battles' of andere storende elementen van buiten het huis van Big Brother. Waar het Big Brother huis komt te staan is ook nog onduidelijk. Het vroegere pand in Almere is namelijk afgebroken en de locatie van het nieuwe, modernere BB-huis moet nog worden gevonden.

Over de exacte inhoud van Big Brother deel vijf kon RŲmer vrijdag niet meer zeggen.

Geen test voor Albers

Christijan Albers heeft in een interview verteld dat hij geen McLaren zal testen.

Albers beweert dat alles verzonnen is en dat er nooit een afspraak is gemaakt met Norbert Haug om de McLaren te testen.

"Ik heb die geruchten ook gelezen inderdaad," zegt Christijan Albers over de McLaren test, "Ik heb nog nooit met Norbert hier over gesproken, en ik weet ook niet waar dit verhaal vandaan komt. Ik zal dan ook niet de McLaren Formule 1 auto testen".

Christijan Albers maakte een prima seizoen door in de DTM waar hij tot en met de laatste race meedeed voor het kampioenschap. In het totaalklassement eindigde hij op een hele mooie tweede plaats.

Williams praat met Jaguar

Mark Webber heeft toegegeven in de Australische pers dat er contacten zijn met Williams over een contract voor 2005.

"Ik zou liegen als het niet zo is, maar ik heb een contract met Jaguar tot eind 2005. Zo simpel is het", zegt Mark Webber.

Webber weet ook dat contracten in de Formule 1 niet altijd bindend hoeven te zijn. "Er gebeurt zoveel zonder dat je daar als coureur weet van hebt. Ik weet echter zeker dat Frank Williams en Tony Purnell over een transfer hebben gesproken", zegt Webber.

Williams weet dat ze voor Mark Webber diep in de beurs moeten graaien. Team eigenaar Frank Williams staat er om bekend dat hij dat niet graag doet. De gesprekken zullen dus nog even aanhouden net zoals de geruchten. Voor de rest concentreerd Mark Webber zich voor de volle 100% op Jaguar.

"We hebben veel tijd in de ontwikkeling van de auto gestoken en het zou teleurstellend zijn om nu weg te gaan en dat kindje aan iemand anders te geven. Aan de andere kant, geen enkele coureur zou de kans om Grands Prix te winnen laten lopen", zegt de AustraliŽr.

Auto rijdt seniorencomplex binnen

Vrijdagmiddag is een auto in Zwolle een woonzorgcentrum voor senioren binnengereden. De auto kwam van de kruising Middelweg-Zwartewaterallee en kwam tot stilstand in het gebouw. Waarschijnlijk is de bestuurder niet goed geworden waarna hij het een huiskamer van het woonzorgcentrum Havezate binnenreed.

Op dat moment was er gelukkig niemand in de ruimte aanwezig. In de aangrenzende ruimte waren echter wel mensen aanwezig. De bewoners zijn opgevangen. Het is nog onbekend hoe de situatie van de automobilist is.

Poederbrief bij RIVM in Bilthoven

NiQuil had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven is een poederbrief aangetroffen. Dat liet NiQuil ons in een newssubmit rond kwart voor vijf weten. Hij werkt zelf bij het RIVM. Medewerkers mochten het gebouw een tijd lang niet uit. Inmiddels zijn de poorten weer open en kunnen ze weer naar buiten.

"Het terrein staat vol met blauwe en witte pakken van het RIVM zelf, maar die moesten wijken voor een extern team zoals mij verteld is door een andere medewerker", aldus NiQuil. "Alle ingangen zijn afgesloten en de medewerkers hebben netjes een mailtje gehad van Mark Sprenger, de kersverse directeur van RIVM."

Van de brief is een drietal monsters genomen. Aangezien alle medewerkers de brief in handen konden hebben gehad, ging men van het ernstigste scenario uit. De eerste twee monsters bleken bij onderzoek ter plaatse geen biologisch materiaal te bevatten. Het derde monster dat per politiemotor voor contra-expertise naar CIDC Lelystad is vervoerd blijkt evenmin antrax te bevatten.

Eerder werd er ook al een poederbrief ontdekt bij de rechtbank in Dordrecht en Breda.

Fins kampioenschap kroegtafeltrommelen

In Finland, waar veel bizarre wereldkampioenschappen zoals gsm-werpen, moddervoetbal, winterzwemmen en vrouwendragen worden gehouden, wordt momenteel op cafťtafeltjes getrommeld. Vrijdag waren de voorrondes van het nationaal kampioenschap kroegtafeltrommelen.

In de voorrondes moeten de deelnemers voor een jury twee minuten lang zonder andere hulpmiddelen dan hun armen, benen en hun hoofd, een drumsolo op een tafeltje uitvoeren. Midden januari zal de finale in Helsinki plaatsvinden. Vorig jaar heeft de bekende drummer Twist-Twist Erkinharju van rockgroep Leningrad Cowboys het eerste nationaal kampioenschap kroegtafeltrommelen gewonnen.

'Drugscontroles op Schiphol moeten scherper'

ITSAMO had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De ministers van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaten zouden graag zien dat er op Schiphol Nederland scherpere drugscontroles worden uitgevoerd. Dit is te lezen in verklaring die de ministers vandaag hebben gepubliceerd.

De ministers zijn van mening dat de wijze waarop de Nederlandse autoriteiten tot nu toe tegen de export van drugs hebben opgetreden "een gevaar vormt voor de binnenlandse veiligheid van Duitsland en andere Europese landen".

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Schily, zegt dat hij nog steeds wil dat alle coffeeshops in Nederland gesloten moeten worden. Schily zei vandaag ook dat hij het een positieve zaak vindt, dat Nederland harder gaat optreden tegen de handel in harddrugs.

Playboy biedt Britney Spears miljoenen voor naaktreportage

Chronos had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britney SpearsPlayboy wil dolgraag een erotische fotoreportage van Britney Spears plaatsen. Hiervoor heeft het mannenblad een bedrag van zeven nullen geboden (dus minimaal 10 miljoen) geboden aan de popster. "Playboy is wanhopig, ze willen de 21-jarige Britney kosten wat het kost strikken. Zij is een sekssymbool en helemaal van deze tijd. Daarnaast heeft ze inmiddels veel ervaring opgedaan op het gebied van sexy poseren voor ondermeer Esquire Magazine en het Britse Q magazine", aldus een insider.

Het is niet de eerste keer dat Britney schaars gekleed op de foto staat. De woordvoerder van het tieneridool weigert daarom iedere vorm van commentaar. Britney zegt achteraf spijt te hebben van de naaktreportages. De kans dat Playboy Britney dus kan overhalen is erg klein.

Praat ook mee op het FOK! Forum

Gitaar van Harrison geveild voor 400.000 euro

In Londen is de eerste gitaar van de overleden ex-Beatle George Harrison geveild in het Hard Rock Cafť in London. Een verzamelaar kocht de akoestische gitaar donderdag voor bijna 400.000 euro. Dit heeft het veilinghuis Cooper Owen laten weten.

De gitaar is een in de jaren vijftig in Nederland geproduceerd massaproduct van het merk Egmond. De vader van Harrison kocht het instrument als geschenk voor zijn zoon, aldus de Britse omroep BBC. Harrison vond de gitaar zelf later een prul. "Het is grappig om te zien hoe kleine dingen je hele leven kunnen veranderen", aldus de ex-Beatle over de Egmond.

Harrison stierf op 29 november 2001 aan kanker. Het is de bedoeling dat hij in maart 2004 als solomuzikant wordt opgenomen in de Amerikaanse Rock and Roll Hall of Fame.

Mogelijk Antrax in Bredase rechtbank

911gt2 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het gebouw van de rechtbank in Breda is mogelijk een poederbrief gevonden. Het gebouw werd vanmiddag ook meteen afgesloten. Honderden mensen zaten daardoor urenlang opgesloten. Ze moesten zich zo min mogelijk verplaatsen. De mensen die met de brief in aanraking waren gekomen moesten zich eerst douchen en daarna nieuwe kleren aantrekken. Alle zittingen die liepen werden stilgelegd.

De brief was in het Engels geschreven en was gericht aan een van de rechters. Een laboratorium in Lelystad onderzoekt de brief momenteel.

Gisteren werd het gerechtsgebouw in Dordrecht om dezelfde reden afgesloten.

CDA: publieke omroepen beter commercieel

Het CDA adviseert publieke omroepen om commercieel te gaan. Dat zegt CDA-Kamerlid Joop Atsma, voorafgaand aan het media-debat maandag in de Tweede Kamer. Atsma verwacht dat een meerderheid van het parlement geen toekomst ziet in de omroepen als ledenorganisaties en streeft naar een staatsomroep.

Atsma adviseert de omroepen dan ook commercieel te gaan om zo hun eigen identiteit te behouden.

Arrestaties in moordzaak scholiere

Moehaha had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft meerdere verdachten aangehouden in de zaak van de vermoorde en in brand gestoken 16-jarige Maja Bradaric uit Nijmegen.

De politie heeft het bericht zelf nog niet bevestigd maar in Nijmegen gonst het van de geruchten dat de gearresteerden leeftijdsgenoten zijn van de vwo-scholiere.

Vandaag ondervroegen rechercheurs de hele dag leerlingen van het Nijmeegse Dominicus College, waar het slachtoffer op school zat. Sommigen hebben verklaard dat Maja stiekem een afspraakje had. De politie wil op dit moment niet zeggen of dat klopt.

Deisler depressief opgenomen

Bayern MŁnchen moet het voorlopig stellen zonder Sebastien Deisler. De middenvelder is om reden van depressiviteit in een psychiatrische kliniek opgenomen.

Deisler (23) zou eerst om reden van een spierblessure naar een ziekenhuis zijn gegaan, maar dat bericht werd in de media tegengesproken. Men dacht aan een burn-out. De behandelend psychiater Professor Florian Holsboer legde echter uit dat Deisler met een lichtere vorm van geestesziekte kampt.

Deisler speelt bij Bayern al niet te veel. Vorig seizoen speelde hij slechts acht duels, als gevolg van diverse blessures. Nu heeft hij er negen gespeeld, waarin hij driemaal scoorde.

Deisler is niet de eerste speler in de Bundesliga die het overkomt, eerder overkwam dat Jan Simak van Hannover'96.

Anti-Israel protest in Den Haag

Onno Hulsbos had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Den Haag demonsteren enkele honderden mensen tegen de staat IsraŽl en het westen in het kader van 'de dag van de onderdrukten'. De menigte bestaat vooral uit sjiitische moslims uit Iran.

Ieder jaar op de laatste vrijdag van de islamitische vastenmaand ramadan wordt deze demonstratie gehouden, waartoe de overleden Iraanse geestelijk leider Khomeini ooit opdracht heeft gegeven.

In Den Haag is veel politie en ME op de been om de zaak in goede banen te leiden. Vooral de Amerikaanse en IsraŽlische ambassade worden extra bewaakt. Tot nu toe zijn geen ongeregeldheden gemeld.

Vrijdag in de Ikea

Alleenstaanden, gezinnen, moeders met een uit-huis-gaand kind en andere formaties lopen langs de voorgestippelde route door de bekendste interieurwinkel van Nederland. De zoektocht naar die specifieke kast, een nieuw bed of gewoon een mooi douchegordijn levert een lijstje op van de meest fantasievolle Scandinavisch aandoende namen. Overal worden deurtjes, stoelen en bedden uitgeprobeerd en wordt er strijd geleverd tussen de Bjorn en de Billy. Door de speakers schalt om de paar minuten een vriendelijke vrouwen- of mannenstem die de ouders van Bram of Annemiek vriendelijk verzoekt om hun kind op te komen halen bij de ballenbak. Ik heb persoonlijk nog nooit twee ouders op zien schrikken om zich naar de desbetreffende balie te begeven. Het zal wel een complot zijn, of een bandje.

Als je tot de gelukkigen behoort die weet wat ze nodig hebben mag je gewapend met je lijstje je naar het magazijn begeven. Vakkundig personeel zorgt ervoor dat de Stolmen of de Lillehammer van de torenhoge stellages gelicht worden. De rechthoekige dozen waar onmogelijk een heel bed in kan zitten stapel je op op je vliegveldwagentje. De tocht langs de kassa is lang en je ziet over de rolband bij de verschillende kassaís de meest vreselijke douchegordijnen en lampen langskomen. De pinautomaat lacht je bankrekening uit en als je langs de woekerprijzen van de horeca-aangelegenheid loopt zie je nog kansarmere gezinnetjes zich te goed doen aan veel te duur appelgebak. Als je de pakketten in de auto hebt gepropt kan je met een voldaan gevoel de blauwgele horizonvervuiling verlaten door jezelf de parkeerplaats uit te wurmen dringt het besef pas tot je door dat je door het verlaten van die blokkendoos voor een verschrikking komt te staan waar de openhaard nog 2 jaar van kan branden.

Gewapend met een slingertje/moerenvastdraaisleuteltje stal je de verpakking uit op de grond. De plaatjes van de gebruiksaanwijzing lachen je toe. Met het showroommodel in je hoofd begin je vol goede moed aan de queeste van de woongigant. Vier uur en 78 plankjes later schittert je garderobekast je tegemoet en kan je trots de onverklaarbaar overgebleven 12 moertjes in de prullenbak mikken.

Hier wou mijn moeder vandaag naartoe.
Gelukkig brak haar besef vanmorgen door en gingen we niet.
Maar over een paar maanden ga ik op kamers en kan ik er niet onderuit.
Ik ben al in therapie.

Jos binnenkort bevestigd?

Er gaan verhalen dat Jos Verstappen binnen een paar dagen bevestigd wordt door Jaguar.

De lezers van het blad Race Report zullen nog even moeten wachten, want het blad zou normaal 19 november in de bus liggen. Dit is echter niet gebeurd.

De redactie van RaceReport heeft het volgende verklaard: "De RaceReport zal komende dinsdag of woensdag pas in de bus vallen. We verwachten meer nieuws rondom Jos Verstappen."

Toen er werd doorgevraagd over het soort nieuws, antwoordde de telefonist: "Een bevestiging weten we niet helemaal zeker, maar we verwachten in ieder geval meer te kunnen vertellen. of er echt een bevestiging zal zijn proberen we nu nog uit te zoeken."

Het zou erg goed nieuws zijn voor Jos en zijn fans als de geruchten waar zijn. Dan kunnen we volgende week al een test verwachten en kunnen we weer rustig slapen.

Gratis boeken in de trein

Naast gratis krantjes kun je binnenkort ook een gratis boek lezen in de trein. Uitgeverij Lemniscaat gaat 1 december circa 7000 boeken neerleggen in de trein van Rotterdam naar Groningen en in die van Haarlem naar Maastricht. Met de actie wil de uitgeverij dat er meer boeken gelezen worden in de trein naast de kranten en tijdschriften. Daarnaast wil Lemniscaat haar 40-jarig bestaan vieren met de actie.

Je mag de boeken niet meenemen. Ze worden voorzien van grote, slecht te verwijderen stickers met het doel van de actie. De te verspreiden boeken bevatten vrijwel allemaal korte stukken. Het gaat zowel om uitgaven die heel goed verkopen als boeken die nog wel wat extra belangstelling kunnen gebruiken, aldus de uitgeverij.

De boeken worden 1 december vanaf 7.00 uur vanaf station Utrecht verspreid. Ook op de perrons worden reizigers exemplaren aangereikt.

Leandro haakt weer af

Goede tijden, slechte tijden in Eindhoven, waar Leandro andermaal geblesseerd is geraakt. De Braziliaan werd juist uit de WK selectie van Jong BraziliŽ gehouden om zo mogelijk met PSV tegen AS Monaco te kunnen spelen.

Leandro (19) kreeg in het duel van Jong PSV tegen Jong SC Heerenveen (0-0) een schop tegen het scheenbeen. Zijn been moest daarop gespalkt worden. De middenvelder was juist hersteld van een liesblessure.

BraziliŽ wilde hem aanvankelijk opeisen voor het WK-toernooi in de VS, maar trainer Guus Hiddink kon de bond op andere gedachten brengen. Helaas voor hem is Leandro er voor nu weer even tussenuit.

Leandro speelde in bijna twee jaar tijd veertien duels voor de Eindhovenaren. Hij scoorde daarin eenmaal.

Verbeek nog juist 'ontslagen'

Kyoto Purple Sanga heeft trainer Pim Verbeek uit zijn functie gezet. De competitie duurt nog maar twee wedstrijden, maar de club had genoeg van haar trainer.

Verbeek moest Kyoto Purple Sanga voor degradatie behoeden, maar dat lukte hem niet. Nu besloot de club hem wel zijn contract te laten uitdienen, maar niet de laatste wedstrijden te laten coachen. Hij mag zich nu adviseur noemen.

Na afloop van zijn contract (1 januari 2004) in Japan, zal Verbeek bondscoach van de Nederlandse Antillen worden.

Bill Gates 's-werelds meest gulle gever

Bill en Melinda GatesHet Amerikaanse weekblad Business Week heeft een lijst gepubliceerd van de grootste filantropen - de grootste gulle gevers - ter wereld. Het is geen verrassing dat de (vermoedelijk) rijkste man ter wereld, Bill Gates, de oprichter van Microsoft, op de eerste plaats staat.

Gates gaf in de periode 1999 tot 2003 samen met zijn vrouw Melinda maar liefst 23 miljard dollar aan goede doelen. Deze doelen richten zich met name op onderwijs en zorg. Het totale vermogen van Bill Gates wordt op 46 miljard dollar geschat.

Op de tweede plaats staat Gordon Moore, mede-oprichter van Intel, met zeven miljard dollar. Zijn vermogen wordt geschat op 5 miljard dollar, wat betekent dat hij de afgelopen jaren bijna anderhalf keer zoveel aan goede doelen heeft geschonken. George Soros, een bekende investeerder, neemt de derde plek in de lijst Business Week in. Van zijn vermogen ging bijna 5 miljard naar goede doelen.

Andere bekende namen in de lijst zijn die van Michael Dell (oprichter van Dell), Ted Turner (oprichter van CNN), Michael Bloomberg (burgemeester van New York), Warren Buffet (zakenman) en James Clark (oprichter van Netscape).

Naamswijziging Willem II?

Als het aan het college van B&W van Tilburg ligt wordt de (nieuwe) naam van Willem II verlengd met Tilburg.

De gemeente Tilburg wil voor 13,6 miljoen het Willem II-stadion overnemen van de club. Een bijkomende voorwaarde is dat de naam van de club verlengd wordt tot Willem II Tilburg. Dergelijke naamgeving is in Nederland nog vrij ongewoon. Cambuur en NAC zijn moderne voorbeelden van het meedragen van de plaatsnaam.

Na de transactie, waar 15 december in de gemeenteraad over besloten zal worden, zal Willem II per jaar een miljoen aan huurkosten gaan betalen. De liquiditeitspositie van de club verbetert hierdoor aanzienlijk en de gemeente legt er niets op toe.

BÝgelund terug op het veld

PSV-verdediger Kasper BÝgelund is terug op het trainingsveld. De speler liep in september een liesblessure op.

BÝgelund (23) liep de liesblessure op tijdens een trainingskamp met het nationale elftal van Denemarken in aanloop naar een EK-wedstrijd tegen RoemeniŽ. Hij leek eerst snel te herstellen, maar liep daarop in het duel met FC Utrecht een kuitblessure op. Inmiddels is ook die genezen.

De terugkeer van BÝgelund is een opsteker voor trainer Guus Hiddink, die tegen AS Monaco bijvoorbeeld Kevin Hofland mist door een schorsing. In die wedstrijd kan mogelijk ook Dennis Rommedahl in actie komen, die is herstellende van een voetblessure. Die blessure kwam tot stand tijdens Engeland-Denemarken.

Beverwijkse dood in woning aangetroffen

Werik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft na een tip in een woning in Beverwijk het lichaam van een dode vrouw aangetroffen. De tip kwam van de partner van de vrouw.

De politie is bezig met een onderzoek naar de toedracht. Uit een eerste onderzoek kwam naar voren dat de vrouw door een misdrijf om het leven is gebracht. De partner van de vrouw is door de politie aangehouden.

Aanslag op moskee in India

In India zijn zeker 21 mensen gewond geraakt bij een aanslag op een moskee in Parbhani. In het gebedshuis explodeerde een bom na afloop van een gebedsdienst ter gelegenheid van het einde van de Ramadan.

Na de aanslag plunderden woedende moslims winkels en staken auto's en gebouwen in brand. De Indiase politie greep hard in en stelde een avondklok in.

De daders van de aanslag wisten te ontkomen. In India komt religieus gemotiveerd geweld vaak voor. In augustus kwamen in Bombay 52 mensen om bij een aanslag van extremistische moslims.

Nieuwe aangiften tegen Sittardse turntrainer

Tegen de Sittardse turntrainer Jan T., die half oktober werd opgepakt op verdenking van ernstige zedenmisdrijven, zijn bij de politie in Maastricht drie nieuwe aangiften gedaan.

De meldingen komen van drie turnsters van de inmiddels opgedoekte Amersfoortse club Koppel, waar T. begin jaren negentig actief was. In totaal hebben zich nu tien turnsters gemeld. De meesten hiervan waren lid van Maastrichtse turnclub Sint Lambertus.

De politie wil verder niet ingaan op de nieuwe aangiften. De advocaat van de verdachte heeft gehoord 'dat in Amersfoort heeft gespeeld', maar hij is niet op de hoogte van de nieuwe aangiften.

Arrestaties in Turkije na aanslagen

Turkije heeft een aantal mensen gearresteerd in verband met de aanslagen van gisteren in Istanbul. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah GŁl vanochtend gezegd op een gezamenlijke persconferentie met zijn Britse collega Jack Straw. GŁl liet zich niet uit over het aantal personen dat is opgepakt, maar de Turkse krant Hurriyet spreekt over zeven arrestanten. De aanslagen zijn opgeŽist door al-Qaeda.

De Britse regering heeft vandaag gezegd over informatie te beschikken dat er in Turkije nog meer aanslagen zullen volgen. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle Britten dan ook geadviseerd de grote Turkse steden te mijden. De Amerikaanse regering heeft landgenoten vrijdag gewaarschuwd niet naar Turkije te reizen, als dat niet strikt noodzakelijk is. Ook de Spaanse regering heeft reizen naar Istanbul afgeraden. Nederland heeft geen negatief reisadvies gegeven. Wel worden landgenoten die naar Turkije reizen aangeraden "extra waakzaam" te zijn.

Alle zonnevlekken zijn teruggekeerd

Ze zijn terug. Alle drie de zonnevlekken die afgelopen maand hevige uitbarstingen en zonnestormen veroorzaakten zijn weer zichtbaar op de naar de Aarde wijzende kant van de zon. Dit komt doordat de zon rond haar as is gedraaid, en zodoende ook de vlekken weer naar de kant van de Aarde zijn gedraaid. De actieve gebieden 484, 486 en 488 dreigen X-class (hevige) uitbarstingen te geven.

18 November spuwde zonnevlek 484 een M-class (middelmatige) zonnevlam naar de aarde. Omdat de magnetische deeltjes in tegenovergestelde richting stonden van het magnetisch veld van de aarde, wist het magnetisch veld van de aarde dit niet goed tegen te houden. Hierdoor waren de afgelopen nachten tot zelfs in Florida en Griekenland (die relatief ver in het zuiden liggen) de Aurora Borealis te zien (Noorderlicht).

Een X-class uitbarsting is vele male intenser dan de M-class van 18 november, die al tot in Griekenland noorderlicht veroorzaakte. Dit kwam door de postionering van de magnetische deeltjes. Hierdoor kon het magnetisch veld van de aarde ze niet goed afweren.

Vorige maand toen de zonnevlekken ook aan de kant van de aarde waren, vond er een serie hevige X-class uitbarstingen plaats. Omdat de magnetische deeltjes van de zon bij de X-class uitbarstingen toen in de zelfde richting stonden als het aardmagnetisch veld, drongen er weinig deeltjes de atmosfeer binnen, en ontstond er weinig schade. In het geval dat de X-class uitbarstingen wel in tegenovergestelde richting van het aardmagnetisch veld de aarde bombarderen, kunnen ze diep de atmosfeer binnendringen. Dit kan leiden tot stroomstoringen en vormt een gevaar voor communicatiesatellieten. Vorige maand ontstond er een X28 X-class deeltjesuitbarsting, wat een recordsterkte is sinds er gemeten werd.

Duinrell voor de rechter wegens rookbeleid

bordewolf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Niet-rokersvereniging Clean Air Now (CAN) sleept het bekende attractiepark Duinrell in Wassenaar voor de rechter. Volgens CAN mag er in het attractiepark overal worden gerookt. De niet-rokersvereniging is van mening dat hiermee de gezondheid van de honderd medewerkers en bezoekers, waaronder vele kinderen in gevaar wordt gebracht.

CAN heeft naar eigen zeggen eerst getracht via overleg met de directie betere regels voor het roken in het park af te spreken. Volgens de niet-rokersvereniging heeft de directie echter het gesprek vanaf het begin af aan geweigerd aan te gaan.

Hierop is door CAN besloten om Duinrell voor de rechter te slepen. CAN ziet de rechtszaak als proefproces. De organisatie hoopt dat door de uitspraak ook andere bedrijven kunnen worden verplicht rookvrij te worden.

_
De zaak dient maandag 8 december bij de rechtbank in Den Haag.

Totale zonsverduistering live te volgen op internet

Zondag zal er een totale zonsverduistering plaatsvinden op Antarctica. Een Japanse non-profit organisatie heeft camera's op Antarctica geplaatst zodat de hele wereld van het fenomeen kan genieten.

Het is de eerste keer dat er geprobeerd wordt een totale eclips van de zon op Antarctica te observeren. Er worden drie videocamera's gericht op de eclips. De beelden worden naar Tokyo gezonden via de Inmarsat of de Iridium satalliet. De uitzending begint om 22:00 Nederlandse tijd op www.live-eclipse.org.


Pad waarin de totale verduistering te zien is

Nederlandse middenstanders emigreren massaal

calvobbes had ons via de newssubmit een volledig herschreven bericht gestuurd, waarvoor onze dank!

Eerst waren het vooral boeren die hun bedrijf in het buitenland opnieuw gingen beginnen, tegenwoordig emigreren ook veel middenstanders als slagers, kappers en bakkers voor een nieuw bestaan.

Dit concluderen makelaars, emigratieconsulenten en een visumbureau uit recent verschenen vertrekcijfers. MKB Nederland noemt "een vlucht voor de regelzucht" de reden voor veel ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf.

Volgens Buysse Immigration Consultancy uit Culemborg bestaat eenvijfde tot eenderde deel van de zevenduizend emigranten dit jaar uit kleine zelfstandigen en middelgrote ondernemers. Daarmee is dat aandeel in enkele jaren opgelopen van twee naar twintig procent, hetgeen een aanzienlijke stijging is.

De bestemmingen zijn vooral de verre westerse landen. Eenderde van de emigranten gaat naar de Verenigde Staten, de helft kiest voor Canada of AustraliŽ. De rest gaat naar Nieuw Zeeland, aldus het consultancy bureau.

Daarentegen daalt het aantal emigrerende agrariŽrs. Momenteel zou er zelfs sprake zijn van een nulgroei. De reden hiervan is dat de boeren hun boerderij en land in Nederland niet verkocht krijgen door de economische malaise. Met name in de gebieden die getroffen zijn door de mond- en klauwzeer en de vogelpest is het moeilijk om kopers te vinden voor de boerderij.

Al-Qaeda geeft verklaring over Istanbul

Al-Qaeda heeft vanochtend een verklaring gegeven voor de twee zelfmoordaanslagen die gisteren Istanbul troffen en die aan zeker 27 mensen het leven kostte en 450 gewonden veroorzaakte.

Op de islamitische website al-Mujahidoun, welke al eerder communiques van al-Qaeda publiceerde, staat te lezen dat de 'Abu Hafz al-Masri Brigades', een onderdeel van al-Qaeda, bewust de Britse belangen in Turkije heeft aangevallen. Dit om ''de vrede van Groot-BrittanniŽ te vernietigen die strijdt tegen de islam''.

''In Turkije heeft de voorhoede van de Abu Hafz al-Masri Brigades de Britse consul Roger Short als doelwit gekozen wegens zijn uitgebreide ervaring in het bestrijden van de islam en omdat hij wordt beschouwd als het brein van de Britse politiek in de regio omvattende Irak, SyriŽ, Turkije en Iran. Onze voertuigen van de dood troffen het consulaatsgebouw. Wat betreft het Britse bankfiliaal, dat is een bastion van de Britse economie en laat het Groot-BrittanniŽ en zijn volk duidelijk zijn dat de alliantie met Amerika het geen welvaart of veiligheid zal brengen'', aldus de verklaring.

Walt Disney verdubbelt zijn winst

Walt Disney heeft over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar een winst van 415 miljoen dollar gehaald. In dezelfde periode van vorig jaar was dat nog 175 miljoen dollar. Daarmee presteert het bedrijf boven verwachting goed. Aandeelhouders krijgen een winst per aandeel van twintig dollarcent, terwijl maar vijftien cent was verwacht.

De omzet steeg met 5,3 procent tot iets boven de zeven miljard dollar ten opzichte van ruim 6,6 miljard een jaar eerder.

De stijging van de winst was vooral te danken aan de succesvolle film 'Pirates of the Caribbean'. Ook de mediadivisie, waaronder ABC Televisie, en de Walt Disney Studios deden het goed. Door deze tak van het bedrijf kon de neergang die enkele themaparken boekten ruimschoots worden gecompenseerd.

Justitie klaagt Tuf-Tuf Club aan

Fluff had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Justitie gaat opnieuw proberen om de website van de Tuf-tuf Club aan te pakken. Zij hoopt dit te doen middels aanklachten tegen de Tuf-tuf Club. Volgens justitie zet de website aan tot verzet tegen snelheidscontroles. Ook zou de site aanzetten tot snelheidsovertredingen in het verkeer.

Op de website van de Tuf-tuf Club valt te lezen dat de 'antiflits-site' door officier van justitie voor verkeersdelicten Koos Spee is aangeklaagd wegens smaad. De klacht is gericht tegen de maker van de site, Frank Jacobs.

Jacobs zei dat Spee hem wil vervolgen wegens het publiceren van een affiche waarop Spee wordt gezocht wegens "leidinggeven aan georganiseerde misdaad tegen automobilisme". Niet alleen Spee sleept de Tuf-tuf Club voor de rechter. Ook enkele snelheidscontroleurs zullen dit doen. Ze voelen zich aangetast in hun eer door de publicatie van foto's en/of bijschriften.
_
De zaak Spee versus Jacobs dient dinsdag 25 november 2003 in een openbare zitting voor de politierechter in Lelystad.

Publieke omroepen weer onder vuur

De publieke omroepen liggen opnieuw onder vuur. Zo blijken de zenders zich in 2001 en 2002 niet aan de Mediawet hebben gehouden. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

In de Mediawet, die sinds 1 januari 2001 geldt, staat dat maximaal een kwart van alle uitgezonden programma's op Nederland 1, 2 en 3 mag vallen onder het begrip verstrooiing. De Mediawet stelt ook eisen aan het aanbod van informatie, educatie, cultuur en kunst. Maar volgens onderzoekers zit de publieke omroep daar ver boven. "Op grond van de mediawet is dit niet te verdedigen."

Omroepen vinden dat programma's als PaPaul en Kopspijkers 'cultuur' zijn. Hiermee kunnen ze de wet omzeilen. De Publieke Omroep en het Commissariaat voor de Media hebben nog niet op het onderzoek gereageerd.

Edense Marokkanen kwaad op gemeente

Het plan van de gemeente Ede om een groep jonge onverbetelijke criminelen keihard te gaan aanpakken, heeft tot grote woede geleid in de Marokkaanse gemeenschap. Abderrahim Gssime, voorzitter van de Kerngroep Marokkaanse Gemeenschap Ede (KMGE), zegt dat er op deze manier een politiestaat ontstaat.

Gemeente en politie willen de harde kern van zo'n 40 overlastgevende jongeren bestrijden met een apart team van acht agenten. De groep wordt in kaart gebracht, de leiders eruit gehaald en voor de echte criminelen rest repressie. Ook wordt getracht een groep van zo'n 200 'meelopers' voor afglijden te behoeden.

Gssime is boos omdat het plan volgens hem alleen Marokkaanse reljongeren treft. ''Ik ben voorstander van het hard aanpakken van criminaliteit. Maar hard aanpakken geldt voor iedereen, niet alleen voor Marokkanen. Anders hebben we te maken met een apartheidsregime. Het steekt ons vooral dat we niet zijn betrokken in de plannen''.

Gssime: ''Dit plan kost de gemeenschap een hoop geld en vergroot de onrust en stigmatisering. Als de burgemeester ouderen in Ede bang wil maken, dan heeft hij dat nu voor elkaar. De burgemeester denkt in wij en zij. Dat is ons grootste bezwaar: hij heeft een dubbele agenda''.

De gemeente Ede snapt niets van het commentaar van de KMGE. Het gemeentebestuur distantieŽrt zich volledig van de uitspraken. Burgemeester Robbertsen benadrukt dat het plan niet alleen op Marokkaanse jongeren is gericht, en dat het met de meeste Marokkanen in Ede prima gaat.

Irak: hotels en ministerie beschoten

HansvanOchten, Pro_Jeex en Esposa hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak In Bagdad zijn vanmorgen binnen een paar minuten raketten afgevuurd op het Sheraton Hotel en het Palestine Hotel, waar veel buitenlanders verblijven, en het ministerie van Olie. De ministerraad praat vandaag over eventuele verlenging van de Nederlandse missie in Irak.

Bij de hotels deden zich zeker vier explosies voor. De gasten, onder wie veel westerse journalisten en ondersteunend personeel van het Amerikaanse leger, zijn geŽvacueerd. De raketten hebben relatief weinig schade aangericht.

Er zouden meerdere gasten lichtgewond zijn geraakt door glasscherven. Voor zover bekend heeft ťťn man in het Palestine Hotel zware verwondingen opgelopen.

De hotels zijn eerder het doelwit van aanslagen geweest en worden sindsdien zwaar bewaakt.

UEFA stelt duels uit na aanslagen

MaDGooSe had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ook de Europese voetbalbond UEFA heeft maatregelen genomen naar aanleiding van de aanslagen in Istanbul. De bond heeft de Champions League-wedstrijd tussen de Turkse club Galatasaray en de Italiaanse club Juventus verschoven naar 2 december. Het duel stond oorspronkelijk gepland op dinsdag 25 november.

Ook het duel in de tweede ronde van de UEFA Cup tussen Maccabi Haifa en Valencia CF krijgt een nieuwe speeldatum. De IsraŽliŽrs zouden volgende week donderdag in Izmir aantreden tegen de Spanjaarden, omdat zij door de onveilige situatie in IsraŽl niet in eigen land mogen spelen.

Ozonlaag boven de Zuidpool weer hersteld

jpg97, bas028, Misanthroopia en Michel van Bergen hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onverwacht is toch het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool verdwenen. Half september zat er een record-gat in van 28 miljoen vierkante kilometer. Dat heeft de Wereldorganisatie voor Meteorologie (WMO) van de Verenigde Naties donderdag gemeld.

Dat het gat nu dicht zit is onverwacht omdat er half september niets op wees dat het gat zelfs kleiner zou worden. De veroorzakers van het gat in de ozonlaag, Cfk's, komen al minder voor in lagere luchtlagen en in de hoger gelegen stratosfeer hebben ze zich gestabiliseerd. Volgens geleerden zal het nog vijftig jaar duren voordat het ozongat geheel verdwijnt.

[update] Klopjacht op daders moord scholiere

De regiopolitie Gelderland-Midden is een ware klopjacht begonnen om de dader(s) van de lugubere moord op de 16-jarige Nijmeegse scholiere Maja Bradaric te kunnen opsporen. De 4vwo-leerlinge van het Dominicus College werd afgelopen maandagavond vermoord en vlak daarna achter de Waal, in het afgelegen polderlandschap tussen de Lent en Bemmel door de moordenaar(s) in brand gestoken.

Het verkoolde lichaam van het uit BosniŽ afkomstige slachtoffer werd eergisteren door het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk aan de hand van een gebitsreconstructie geÔdentificeerd. Maja was enig kind en sprak uitstekend Nederlands. Haar computer is voor technisch onderzoek door de politie meegenomen. Vermoed wordt dat ze met iemand gechat heeft.

De ouders van het slachtoffer verkeren in shocktoestand, en ook op de school van het slachtoffer is de ontreddering groot. Vriendinnen van Maja omschrijven haar als een ''heerlijk spontaan kind'', die voor iedereen klaar stond. ''Ze was altijd vrolijk, vlot, leuke kleren aan, gezellig en zo lief ook. Een echt schatje, een lachebekje''.

Wat zich in de spookachtige omgeving tussen Lent en Bemmel heeft afgespeeld, is onbekend. Nabij een zandafgraving werd het lijk van Maja tegen een struik in brand gestoken. De dader(s) moet haast wel in de omgeving bekend zijn geweest. Vooral in het donker is het gebied een labyrint van kleine, smalle dijkweggetjes.

Het originele bericht werd om 10.27 uur geplaatst

Update 16.16
Diverse bronnen hebben bevestigd dat de politie in deze zaak enkele verdachten heeft aangehouden. Het zou gaan om leeftijdsgenoten van het 16-jarige meisje.

Spoedoverleg over Songfestival in Istanbul

De schrik zit er bij de Europese Omroep Organisatie (EBU) goed in. Door de aanslagen in Instanbul is er vandaag spoedoverleg over het 49e Eurovisie Songfestival, dat volgend jaar mei in de Turkse stad wordt gehouden. De EBU zit in haar maag met de veiligheid van het evenement.

"Veiligheid heeft bij ons zeer hoge prioriteit", aldus een woordvoerster van de EBU. "De komende dagen hebben we zeer intensief contact met de organiserende Turkse omroep TRT. We wachten niet af wat de verdere ontwikkelingen zullen zijn. Aan de andere kant is het festival pas over een half jaar. Wat dat betreft hebben we ook nog voldoende tijd om het evenement ergens anders te organiseren als dat nodig blijkt te zijn."

Philips haalt lampen uit markt

werik had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

In de landelijke dagbladen van vanochtend heeft Philips gewaarschuwd voor een serie onveilige lampen. Hun pas uitgebrachte series spaarlampen Softone 6-jaar 12W, 15W en 20W kunnen oververhit raken waardoor brandgevaar ontstaat. De serie zal uit de markt worden gehaald.

Mensen die de lamp al gekocht hebben kunnen hem aan de fabrikant teruggeven en krijgen hun geld terug.

Op de site van Philips is meer informatie hierover te vinden.

Veel Molukkers in Moordrecht opgepakt

In de gemeente Moordrecht zijn sinds 30 september zo'n 50 Zuid-Molukkers uit de plaats aangehouden op verdenking van gewelddadigheden in hun eigen dorp. Acht zitten nog in het gevang. Een aantal wordt verantwoordelijk gehouden voor de brandstichting in de woning van burgemeester Rini van der Bie afgelopen zomer. De burgemeester bleef hierbij ongedeerd, wel raakte haar woning beschadigd. Sinds een maand zit Van Der Bie overigens ziek (overspannen) thuis.

De Molukkers worden verder verdacht van het bekladden van het gemeentehuis, het vernielen van leegstaande huurwoningen in de Molukse wijk en het gooien van stenen naar politieagenten. Waarschijnlijk komen de gewelddadigheden voort uit protest tegen de wijze waarop Moordrecht huurwoningen in de Molukse wijk toekent.

Grote brand in centrum Tilburg

Brand in TilburgWerik had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

In Tilburg heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een grote brand gewoed in een opslagplaats van een antiekhandel.

Het het oude Scalagebouw, waar in de jaren zeventig de club Carnaby was gevestigd, is volledig verloren gegaan. Alle materialen, een immense hoeveelheid antiek over de diverse verdiepingen uitgestald, ging verloren. Zowel de koopwaar als het theater waren kurkdroog. De schade loopt in de vele honderdduizenden euro's.

De brandweer rukte met groot materieel uit om de brand te bestrijden. Volgens een woordvoerder van de politie vielen er geen gewonden. Wel was het nodig om tien huizen in de directe omgeving te ontruimen. De brand ontstond rond 23.30 uur; ongeveer anderhalf uur later kon het sein 'brand meester' worden gegeven.

Het Scalagebouw is een gemeentelijk monument, dat op de nominatie stond weer in oude luister te worden hersteld. Een initiatiefgroep wilde van het karakervolle pand een congres/theatercomplex maken.

(Foto John Schouten/PVE)

Vermiste meisjes uit Uden terecht

djp2003.tk crew had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De twee 15-jarige meisjes uit Uden die vorige week werden vermist, zijn terecht. De vermoedens van een eventueel verblijf in Zwitserland bleken te kloppen, ze verblijven momenteel in een Zwitsers opvangcentrum.

Hun ouders zijn nu onderweg naar Zwitserland om de meiden op te halen. De twee werden sinds vorige week woensdag vermist. Na enkele dagen namen ze wel contact op met de ouders, vanuit Duitsland. Daaruit bleek al dat ze hoogst waarschijnlijk op weg waren naar Zwitserland, om daar een vakantievriendje te ontmoeten.

Studenten vrijuit in AustraliŽ na aanbieden mp3's

S7eph4n had ons -geheel vertaald, waarvoor dank!- via de newssubmit het volgende te melden:

Twee studenten die een celstraf van achttien maanden hoorden eisen voor het aanbieden van MP3's, krijgen anderhalf jaar voorwaardelijk. De twee Australische studenten werden door de muziekindustrie aangeklaagd voor het beheren van hun site genaamd "MPW3/WMA Land". De twee studenten boden op hun site meer dan 390 Cd's gratis ter download aan, goed voor in totaal zo'n 1.800 muzieknummers.

De aanklager becijferde de totaal aan gemiste inkomsten op ruim 37 miljoen euro, de muziekindustrie schatte dat nog hoger in, namelijk 124 miljoen euro. In de rechtszaal kon de muziekindustrie de rechter echt niet overtuigen dat de site van de twee studenten tot inkomstenderving had geleid bij de muziekindustrie. Consumenten hebben namelijk de hele dag al gratis muziek tot hun beschikking via radio en TV. Omdat de muziekindustrie de hele rechtszaak op inkomstenderving had gebaseerd, zijn de twee studenten goed weggekomen.

Programma HCE (week 47)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 47)

DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00RKC Waalwijk FC Groningen -
.
za19.30 FC Zwolle NAC Breda -
za19.30 Willem II FC Volendam -
za20.00NEC PSV -
za20.00 AZRoda JC -
za20.00Feyenoord Vitesse -
.
zo14.30 FC Twente ADO Den Haag -
zo14.30Ajax sc Heerenveen -
zo14.30 RBC RoosendaalFC Utrecht -

'Klanten bedrogen door supermarkten'

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Consumenten zouden in het verleden teveel betaald hebben voor hun boodschappen. De prijzenoorlog in de supermarkt zou dit aantonen. Dat vindt 92 procent van ondervraagden van een TNS NIPO-onderzoek, waaraan 846 Nederlanders meededen.

Ongeveer hetzelfde percentage vindt het een goede ontwikkeling dat de prijzen dalen. Meer dan tachtig procent van de ondervraagden doet boodschappen in een van de grotere supermarkten. Zes procent doet elke dag boodschappen in de buurtsuper. Verder meende een kwart van de ondervraagden niet snel het slachtoffer te zullen worden van de prijzenoorlog.

Coach Hongarije dient ontslag in

De bondscoach van Hongarije Imre Gellei heeft zijn ontslag ingediend. Hij trekt nu zijn conclusie pas nadat Hongarije in de poule reeds uitgeschakeld werd.

Hongarije zat achteraf in een poule des doods. Hongarije moest Zweden, Letland en Polen voor zich dulden. Zweden en Letland hebben het EK 2004 gehaald. Voor Hongarije resten slechts de oefenwedstrijden.

"Als ik in de ogen van de spelers kijk, zie ik dat ze een nieuwe coach nodig hebben", aldus Gellei. Hij werkte ruim twee jaar bij het nationale team. Zijn mogelijk laatste interland werd woensdag met 0-1 van Estland verloren.

Oscar Cordoba stopt per direct

Keeper Oscar Cordoba (Besiktas) stopt per direct met het keepen in de Colombiaanse nationale ploeg. Hij had zich dat reeds een week eerder voorgenomen en bracht het nieuws nu naar buiten.

Cordoba (33) maakte eergister in de interland met ArgentiniŽ nog een blunder waardoor Herman Crespo kon scoren. Daardoor speelden beide landen gelijk. Het was naar nu blijkt zijn laatste interland.

Cordoba zegt om persoonlijke redenen afscheid te moeten nemen van de nationale ploeg. Hij wijdde daar verder geen woorden aan, wel had hij de laatste week over de beslissing nagedacht.

In totaal kwam hij 73 keer voor Colombia uit. Hij maakte de WK's van 1994 en 1998 mee. Met Colombia veroverde hij in 2001 de Copa Amťrica, waarbij hij en passant zijn doel 653 minuten onafgebroken schoon hield, een record.

Echtpaar dood door koolmonoxidevergiftiging

Festini had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een echtpaar uit Oosterhesselen (Drente) is om het leven gekomen door een koolmonoxidevergiftiging. Een buurman vond de lichamen van de 66-jarige man en zijn 63-jarige vrouw woensdagmiddag in hun woning.

Wanneer het echtpaar is overleden, is niet bekend. De politie maakte de vondst vanmorgen bekend. De buurman was een kijkje gaan nemen, omdat hij al enkele dagen niets van het echtpaar had vernomen.
Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.