Nederlandse middenstanders emigreren massaal

Bart (veekeend)
calvobbes had ons via de newssubmit een volledig herschreven bericht gestuurd, waarvoor onze dank!

Eerst waren het vooral boeren die hun bedrijf in het buitenland opnieuw gingen beginnen, tegenwoordig emigreren ook veel middenstanders als slagers, kappers en bakkers voor een nieuw bestaan.

Dit concluderen makelaars, emigratieconsulenten en een visumbureau uit recent verschenen vertrekcijfers. MKB Nederland noemt "een vlucht voor de regelzucht" de reden voor veel ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf.

Volgens Buysse Immigration Consultancy uit Culemborg bestaat eenvijfde tot eenderde deel van de zevenduizend emigranten dit jaar uit kleine zelfstandigen en middelgrote ondernemers. Daarmee is dat aandeel in enkele jaren opgelopen van twee naar twintig procent, hetgeen een aanzienlijke stijging is.

De bestemmingen zijn vooral de verre westerse landen. Eenderde van de emigranten gaat naar de Verenigde Staten, de helft kiest voor Canada of Australië. De rest gaat naar Nieuw Zeeland, aldus het consultancy bureau.

Daarentegen daalt het aantal emigrerende agrariërs. Momenteel zou er zelfs sprake zijn van een nulgroei. De reden hiervan is dat de boeren hun boerderij en land in Nederland niet verkocht krijgen door de economische malaise. Met name in de gebieden die getroffen zijn door de mond- en klauwzeer en de vogelpest is het moeilijk om kopers te vinden voor de boerderij.