FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 november 2003

Treinpassagier schiet ruiten kapot

bordewolf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een nog onbekende treinreiziger heeft vanavond op het traject tussen Den Helder en Heerhugowaard vijf ruiten en een tl-balk in de trein kapotgeschoten.

De conducteur liet na de ontdekking van de vernielingen de trein bij Anna Paulowna stoppen, waar de politie aan boord kwam. Agenten hebben de hele trein doorzocht maar konden de dader(s) niet vinden. Mogelijk is er gebruik gemaakt van een luchtdrukwapen. De ruiten zijn volgens de politie van binnenuit stuk geschoten.

Het is niet voor het eerst dat er op dit traject treinen beschoten worden. Begin november vond er al eens een schietincident plaats. Hierbij werd echter de buitenkant van de trein beschadigd. Twee 17-jarige jongens werden toen aangehouden.

VPRO blaast Nationale Wetenschapsquiz af

De VPRO heeft besloten de tiende Nationale Wetenschapsquiz, die morgen zou worden opgenomen, toch af te blazen. Aanleiding is de publicatie van de vragen in de VPRO-gids. De vragen werden per ongeluk deze week al geplaatst waardoor de zes kandidaten, drie hoofdredacteuren van dagbladen en drie wetenschappers, zich op de quiz konden voorbereiden.

Eerst wilde de VPRO de opname toch nog door laten gaan uit respect voor de kandidaten. De presentator Wim T. Schippers voelde daar echter niet veel voor. De VPRO heeft nu besloten de quiz op TV te vervangen door een uitzending met een korte toelichting op de antwoorden.

Reclame op Z@ppelin wordt niet verboden

Staatssecretaris Medy van der Laan weigert om bij wijze van experiment reclame op kinderzender Z@ppelin (Nederland 3) te verbieden. Van der Laan, die zich bezighoud met het cultuur- en mediabeleid, stelt dat onderzoek uitwijst dat een verbod geen zin heeft. Het is niet bewezen dat kinderen van reclame materialistischer worden.

Het parlement had vorig jaar op een verbod aangedrongen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de staatssecretaris nu dat ze niets ziet in het experiment. Naast dat het verbod volgens haar geen zin heeft, is ze ook bang dat een verbod negatieve gevolgen heeft voor het programma-aanbod van Z@ppelin. Z@ppelin zal dan namelijk naar schatting vijftien miljoen euro aan reclame-inkomsten mislopen.

[update] Michael Jackson geeft zich over

In de VS wordt verwacht dat Michael Jackson zich vandaag zal melden bij de politie in de staat CaliforniŽ. Tegen de popster is een arrestatiebevel uitgevaardigd wegens seksueel misbruik van meerdere kinderen onder de 14 jaar.

Jackson, die zegt onschuldig te zijn, komt vermoedelijk na betaling van 3 miljoen dollar op borgtocht vrij. Mocht hij in de toekomst schuldig worden bevonden, hangt hem 8 jaar cel boven het hoofd.

Het originele bericht werd om 10.16 geplaatst

Update 21.23
Volgens CNN.com heeft Michael Jackson zich zojuist overgegeven.

Hij is geboeid in het Santa Barbara County Sheriff's Department gearriveerd, vergezeld door zijn advocaat Mark Geragos. Jackson zal worden aangeklaagd wegens molestatie van een kind.

Hij zal worden gefotografeerd en moet z'n paspoort inleveren, vingerafdrukken afgeven en drie miljoen dollar betalen voordat hij weer wordt 'vrijgelaten'.

Meer volgt

Vrouw verzint mishandelingen

Een 51-jarige vrouw uit Roermond heeft toegegeven op 25 oktober van dit jaar een valse aangifte van zware mishandeling te hebben gedaan bij de politie. Ook gaf ze toe dat de aangifte die zij in 2000 had gedaan, ze zou in het Limburgse Kessel door een groep jongeren mishandeld zijn, vals was.

Door raadpleging van het archief kwam de politie erachter dat de vrouw al vaker aangifte had gedaan van mishandeling en beroving. Aangezien de politie in al die gevallen nooit getuigen of daders had gevonden, besloot zij de vrouw nogmaals te horen. Toen gaf zij toe dat ze de aangiftes had verzonnen. Naar eigen zeggen waren de aangiftes een schreeuw om aandacht.

De politie heeft de vrouw doorgestuurd naar het Riagg. Als zij zich niet laat behandelen, zal zij strafrechtelijk vervolgd worden.

Jordan en Heidfeld en Frentzen

Eddie Jordan heeft nog geen coureurs voor het 2004 seizoen, maar zou het liefste Heidfeld en Frentzen naar zijn renstal halen.

Beide coureurs reden het vorig seizoen voor het team van Peter Sauber, maar werden vervangen door Felipe Massa en Giancarlo Fisichella.

"Nick maakt een grote kans op een zitje voor volgend seizoen," zegt Eddie Jordan. "Nick samen met Heinz-Harald Frentzen zou voor mij echt geweldig zijn. Ik ga dan ook volledig voor dit duo".

Heinz-Harald Frentzen reed al eerder bij Jordan, in 1999, 2000, 2001 stond hij bij de gelen onder contract.

Jos Verstappen heeft ook nog steeds een kans bij Jordan, maar als het aan Eddie Jordan zelf ligt heeft Verstappen een team minder om uit te kiezen.

Man ziet sekslijn aan voor huwelijksbureau

Een man die een sekslijn aanzag voor een huwelijksagentschap heeft nu het plaatselijke telefoonbedrijf aangeklaagd, nadat hij een rekening van bijna 13.000 euro had ontvangen.

De 25-jarige Kire Iliovski uit MacedoniŽ sprak bijna 135 uur met een vrouw waarvan hij dacht dat het zijn toekomstige vrouw zou kunnen zijn. Aan de grote rekening zag hij echter dat het om een sekslijn ging in plaats van een bureau dat mensen in contact met elkaar brengt.

De ongelukkige beller heeft telefoonmaatschappij Macedonian Telecommunications aangeklaagd.

[update] Dader brand J?lich (D) bekent

In het Duitse JŁlich heeft de politie een persoon opgepakt die wordt verdacht van de brandstichting in een flat, twee weken geleden. Hierbij kwamen zes mensen om het leven: een een gezin van vijf personen en een oudere vrouw. Een week later vond in dezelfde plaats een poging tot brandstichting plaats.

De politie ondervraagt de aangehouden verdachte nog. Er zijn nog geen nadere mededelingen gedaan.

Update 19.53
De brand van twee weken geleden blijkt te zijn aangestoken door een brandweerman. De 32-jarige man zou volgens de Duitse justitie ontevreden zijn en wilde zich bij het blussen onderscheiden. Hij zal worden vervolgd voor moord en brandstichting.

'Portugal vernedert Koeweit'

De Portugezen hebben gister hun doelgerichtheid kunnen testen, thuis tegen Koeweit werd het 8-0. Het duel deed denken aan de wedstrijd Duitsland-Saudi ArabiŽ van afgelopen WK (8-0).

Portugal evenaarde met de 8-0 het nationaal record, tegen Liechtenstein werd in 1994 en 1999 met dezelfde cijfers gewonnen.

Pedro Pauleta (Paris Saint-Germain), eens kwelgeest van Oranje, was met vier treffers de man van de wedstrijd. Hij scoorde in 52 interlands overigens al 27 maal. Ook Miguel Nuno Gomes (Benfica), toch drie stuks, en Luis Figo (Real Madrid) kwamen gister tot scoren.


Uitslagen overige oefenwedstrijden:

Costa Rica - Finland (2-1)
TunesiŽ - Zuid-Afrika (2-0)
Hongarije - Estland (0-1)
Marokko - Mali (0-1)
Trinidad & Tobago - Cuba (2-1)

[update] Artiest weigert gehandicapten bij optreden

Bij schouwburg De Kring in Roosendaal (Noord-Brabant) zijn gistermiddag zes verstandelijke gehandicapten en hun begeleiders geweigerd bij de kindervoorstelling "Stomp Stands Up". De optredende artiest, Wijnand Stomp, wilde namelijk niet optreden voor groepen gehandicapten.

Stomp meldde dit pas vlak voor de aanvang van de voorstelling, waardoor er voor een medewerkster van de schouwburg niets anders op zat dan de mensen weg te sturen. De directeur van woongemeenschap Sterrebos, waar de zes geweigerde personen wonen, heeft de directie van de schouwburg om opheldering gevraagd.

Update 20.11
Op de site van theatergezelschap Kalebas heeft Wijnand Stomp zijn excuses aangeboden voor de weigering. In de brief die geplaatst is, valt onder andere het volgende te lezen:

"In de Kring heb ik voor aanvang van de voorstelling mijn ervaring geschetst met een voorval bij een ander optreden. Daar was een aantal zwaar geestelijk en lichamelijk gehandicapten nogal nadrukkelijk tijdens de voorstelling aanwezig, met bed en al. Dit heeft de aandacht van van het overige publiek bij de voorstelling erg afgeleid.

In mijn gesprek met de Kring over het bezoek van een groep verstandelijk gehandicapten heb ik deze ervaring te veel laten meespelen. Ik betreur mijn uitlatingen omdat het leidde tot het wegsturen van de betreffende groep. Ik was inmiddels in de veronderstelling dat deze helemaal niet aanwezig zou zijn. Na de voorstelling hoorde ik dat de mensen weggestuurd zijn omdat ik niet voor gehandicapten zou willen spelen.
Dit is niet waar. Het enige wat ik wilde was overleg vooraf om een situatie te voorkomen waar het publiek van het theater en de groep gehandicapten niet gelukkig mee zouden zijn."


Stomp heeft aangeboden persoonlijk met de bewoners van Sterrebos te zullen gaan praten en een voorstelling voor hen te spelen.

Man in cel na seksgesprek met 12-jarige

Dunadain had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Belgische politieman die een gesprek over seks hield met een twaalfjarig meisje is veroordeeld tot een jaar cel. Verder krijgt hij een boete van vijfduizend euro en mag hij tien jaar lang geen lid worden van verenigingen met kinderen.

De 31-jarige man leerde het kind kennen tijdens een vakantie op Kreta. Hierna hielden beiden via internet contact en voerden ze een pikant gesprek via een chatbox. De advocaat van de agent vindt de straf te zwaar omdat de man het kind zelf nooit heeft aangeraakt.

Buckingham Palace gaat journalist-lakei aanklagen

Reya had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse journalist die twee maanden als lakei in Buckingham Palace heeft gewerkt zal door de Koninklijke familie worden aangeklaagd. De man mocht zich volgens zijn contract niet uitlaten over wat hij tijdens zijn werk meemaakte.

Het verhaal van de journalist verscheen woensdag in het Britse boulevardblad Daily Mirror. De lakei, Ryan Parry, was twee maanden terug aangenomen zonder daarvoor veel moeite te moeten doen. Hij solliciteerde via de website van het Koninklijk huis, liet in zijn cv zijn journalistieke activiteiten weg en mocht beginnen.

Perry kon al na enkele dagen in elk vertrek van het paleis komen. Zo had hij als hij terrorist was geweest zonder problemen de koningin kunnen vermoorden. Hij schrijft nu in het blad onder andere naar welk televisieprogamma de Koningin het liefst kijkt. En aan die publicaties wil de Koningin een eind maken. Ze heeft de rechter gevraagd om een verbod.

UEFA verschuift twee duels

In verband met de recente aanslagen in Turkije heeft de UEFA besloten om twee Europese wedstrijden uit te stellen. Het gaat om Galatasaray-Juventus en Maccabi Haifa-Valencia CF.

Het Champions League duel in Istanbul tussen Galatasaray en Juventus zal nu een week later op 2 december worden gespeeld.

Maccabi Haifa, dat voor haar thuiswedstrijden in de UEFA Cup naar Izmir uitgeweken was, weet nog niet waar en wanneer het duel met Valencia gespeeld kan worden. De UEFA gaat hierover de komende dagen in beraad. In IsraŽl is de situatie te onveilig om te spelen.

Amnesty vraagt aandacht voor activisten

Amnesty International Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zal op tien december, de dag van de rechten van de mens, aandacht vragen voor het werk van de vele mensenrechtenactivisten die de wereld rijk is. Onder het motto 'Een mooie dag voor mensenrechten' zullen op vijf plaatsen in het land grootschalige evenementen worden gehouden.

In Utrecht, Rotterdam, Groningen, Deventer en Nijmegen zullen op centrale pleinen in de stad grote circustenten komen te staan, waar diverse acteurs (onder andere Tatum Dagelet en Huub Stapel) verhalen zullen voordragen die gebaseerd zijn op waargebeurde Amnesty-zaken. De voordrachten zullen worden afgewisseld met optredens van cabaretiers en stand-up comediens. 's Avonds zullen dj's als DJ Jean en Ronald Molendijk optreden. Het evenement duurt van 17.00 uur tot 21.00 uur en is vrij toegankelijk.

De bedoeling van deze evenementen is om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen op petities die het werk van mensenrechtenactivisten steunen. Niet alleen het werk van beroemde mensen zoals Nelson Mandela en de Dalai Lama, maar ook het werk van de vele anonieme activisten. Ook mensen die niet naar deze evenementen kunnen komen, hebben de kans om hun handtekening te zetten. Dit kan worden gedaan via de site van Amnesty International of door een sms met het woord PROTEST en de eigen achternaam naar 4777 te sturen.

Op tien december 1948 werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) ondertekend, sindsdien is deze dag de internationale dag van de rechten van de mens. Het UVRM is een besluit van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en daarom niet bindend. Toch gaat er een sterke werking uit van deze verklaring, waarin onder andere het recht op leven, het verbod op foltering, het recht op een eerlijk proces en het recht op vrijheid van meningsuiting zijn neergelegd.

Geen negatief reisadvies Turkije

De aanslagen in Istanbul zijn voor het ministerie van Buitenlandse Zaken vooralsnog geen aanleiding om een negatief reisadvies voor Turkije af te kondigen.

Nederlanders die naar Turkije reizen wordt al langer aangeraden "extra waakzaam" te zijn vanwege de in de hele wereld toegenomen kans op terroristische aanslagen. Volgens een woordvoerster van het ministerie houden de EU-landen contact over een eventuele aanscherping van de reisadviezen. Spanje heeft daartoe inmiddels al besloten. De regering in Madrid raadt reizen naar Istanbul inmiddels expliciet af.

De touroperatorsbond ANVR heeft inmiddels haar leden verzocht "coulant" te zijn voor mensen die reizen naar Istanbul (maar niet heel Turkije) willen annuleren.

'Problemen met illegalen rijzen de pan uit'

"Het probleem van de asielzoekers wordt gebagatelliseerd." Dit zegt Dominic Schrijer, dagelijks bestuurder van de deelgemeente Charlois in Rotterdam. Schrijer staat bekend als een vertrouweling van PvdA-leider Wouter Bos.

Schrijer reageert op de plannen van de Rotterdamse PvdA. Op 11 november kondigde de partij haar Twaalfpuntenplan aan. Met het plan hoopt de PvdA de problemen van de oude stadswijken in Rotterdam het hoofd te kunnen gaan bieden.

…ťn van de punten van het plan was: gťťn asielzoekers meer in Rotterdam. Schrijer is van mening dat in Rotterdam het probleem met de asielzoekers de pan uitrijst. Volgens hem zou het zelfs oncontroleerbaar geworden zijn. Hij rekent voor dat Rotterdam te maken heeft met duizenden illegalen.

Schrijer: "Het aantal uitgeprocedeerde asielzoekers dat in Rotterdam verblijft, moet worden ingeschat op minimaal 5000. Daarnaast zijn er nog eens tussen de 4000 en 8000 asielzoekers die in afwachting zijn van de behandeling van hun asielaanvraag. Velen zullen nooit de status van politiek vluchteling krijgen."

Schrijer baseert zijn cijfers op schattingen van diverse hulpinstellingen. Hij zegt dat de discussie over asielzoekers is vertroebeld door het gebrek aan praktijkervaring van de Haagse politiek. "Het wordt tijd die kloof te dichten. Terwijl in Den Haag de discussie wordt gevoerd of het integratiebeleid is geslaagd, zien we in de praktijk uitbuiting van de kansarme migranten."

In het verleden kaartte Schrijer al vaker de asielzoekersproblematiek aan. Zo pleitte hij eerder er al voor om de arme wijken in de stad te ontlasten door een tijdelijke stop op de toestroom van kansarmen - veelal allochtonen - in te voeren.

"Het moet zo langzamerhand toch wel duidelijk zijn dat er sprake is van een noodsituatie", aldus Schrijer. "Het laatste dat de inwoners van Rotterdam kunnen gebruiken, is de les te worden gelezen over het al dan niet opvangen van 250 nieuwe vluchtelingen. Het gaat niet om de opvang van die kleine groep. Het gaat erom dat wordt ingezien dat de groep veel groter is en vaak ook nog eens terechtkomt in de kwetsbare wijken bij andere groepen kwetsbare migranten."

Kinderen aangehouden na vernielingen bus

konniekipke had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Negentien scholieren tussen 11 en 14 jaar hebben woensdagmiddag vernielingen aangericht in een bus van de GVB in Amsterdam. De groep is na het incident door de politie aangehouden.

De kinderen pleegden vernielingen en maakten veel herrie. Daarop zette de chauffeur de bus stil aan de kant van de weg. Oudere passagiers mochten de bus uit, de groep scholieren moest blijven zitten en kreeg een gratis enkeltje politiebureau. Daar werden ze verhoord over hun daden om vervolgens door hun ouders te mogen worden opgehaald.

Doelman Teplice mist return

FK Teplice kan volgende week donderdag niet beschikken over haar vaste doelman.

Tomas Postulka, basiskeeper van FK Teplice, zal zeker niet mee kunnen spelen in de return van het UEFA Cup duel tegen Feyenoord volgende week. Door een blindedarm operatie is de doelman voorlopig niet inzetbaar.

In de eerste wedstrijd in de Kuip speelde Postulka ook al niet. Toen wist de nauwelijks ervaren Patrik Kolar het Tsjechische doel schoon te houden.

Teplice verdedigt 27 november op eigen veld een 2-0 voorsprong en lijkt de volgende ronde, zeker gezien de vorm van de Rotterdammers, bijna niet meer te kunnen missen.

Restaurant op Sint Pietersberg op instorten

Een restaurant aan de Luikerweg op de Sint Pietersberg is ontruimd wegens acuut instortingsgevaar. Uit onderzoek blijkt dat de ondergrondse grotten bewegen, meldt de gemeente Maastricht.

Het onderzoek toont aan dat een gebied van 820 vierkante meter grotten onder de Luikerweg instabiel is. De gemeente heeft donderdag besloten deze instabiele grotten op korte termijn in te laten spuiten met 3300 kuub semimergel.

Twee weken geleden stortten al in de Sint Pietersberg diverse gangen in. Dit nadat een hoofdleiding van de Waterleidingsmaatschappij Limburg (WML) was gesprongen. Gevolg was dat er miljoenen liters drinkwater de talrijke gangen van de grot kon instromen. Sindsdien is de krater groter geworden en zijn andere grotten ook ingestort.

Drukke tijden voor Ferrari

Het zijn drukke tijden voor Ferrari, het team werkt aan een aangepaste versie van de F2003-GA en aan de nieuwe F2004.

John Iley die pas sinds kort voor Ferrari, is al druk bezig met het ontwerp voor Ferrari's nieuwe project.

De nieuwe F2004 zal volgens Ferrari lichter en smaller worden dan de auto van vorig jaar. De windtunnel word vol gebruikt, en draait momenteel 17 uur per dag. Binnenkort zal dit verhoogd worden naar 24 uur per dag.

Ferrari weet nog niet welke van de 2 auto's ze gaan inzetten bij de start van het nieuwe seizoen.

Verder verklaart het team dat de knieblessure van Michael Schumacher zwaar overdreven is. Het zou zijn opgeblazen door de media.

"Ik kende een klein probleempje met mijn knie, en 'probleem' is eigenlijk al overdreven! Natuurlijk zal ik voorzichtig moeten zijn en wat rusten voor ik weer kan gaan voetballen. Spijtig genoeg is daardoor mijn trainingssessie met Manchester United geannuleerd," aldus de wereldkampioen.

Michael Schumacher zal pas na oud en nieuw beginnen testen. Zijn werk word overgenomen door Luciano Burti en Felipe Massa: "Ik zou graag willen testen, maar nu ga ik de batterijen opladen, en ik kijk er naar uit om in januari de wagen te besturen!"

Eminem beschuldigd van racisme

SvenvdVeen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rapper Eminem wordt beschuldigd van racisme, nadat een Amerikaans muziekblad 10 jaar oude opnamen heeft gevonden waarop de zanger zwarte vrouwen aanvalt. De nummers werden dinsdag op een persconferentie door The Source magazine ten gehore gebracht.

Het blad zegt dat de opnamen stammen uit 1993, toen Eminem 21 jaar was. De zanger rapt over zijn slechte ervaring met een zwarte vriendin en waarschuwt voor de gevaren van een relatie met zwarte vrouwen. "Blacks and whites they sometimes mix / but black girls only want your money cause they're dumb chicks." Hij vervolgt: "Don't date a black girl / if you do it once you won't do it twice. Black girls are dumb, and white girls are good chicks."

Eminem heeft inmiddels in een verklaring toegegeven de rapper van de nummers te zijn, maar zegt dat de nummers in zijn tienertijd zijn opgenomen, een fout van een onvolwassene. "De opnamen die vandaag zijn afgespeeld heb ik uit kwaadheid, stomheid en frustratie gemaakt toen ik een tiener was. Ik had net gebroken met mijn vriendin, een African-American, en ik reageerde als het woedende, stomme kind dat ik was. Ik hoop dat de mensen het nemen als de domheid die het was, niet voor wat iemand nu denkt," aldus Eminem in de verklaring.

Ook haalt Eminem een langlopende vete aan tussen medeeigenaars van The Source Raymond 'Benzino' Scott and Dave Mays, om hiermee aan te tonen dat ook de vondst van de opnamen hiertoe behoort. Het blad heeft echter aangegeven dat kopieŽn van de opnamen waarschijnlijk bij het februari-nummer zullen worden gevoegd.

Trulli positief over R24

Renault rijder Jarno Trulli denkt dat de R24 een goede auto gaat worden.

Vorige week maandag was Jarno in Parijs, maar vloog daarna gelijk door naar de Renault fabriek in Enstone voor eeen technische vergadering.

"Het hoofddoel van de vergadering is om ons even rond de tafel te zetten en het seizoen te herbekijken: we bekijken race na race, en bespreken de sterke punten of de zwaktes met de ingenieurs en de ontwerpers," aldus Jarno Trulli. "De informatie dat we verzamelen zorgt ervoor dat we beter met de wagen kunnen werken en waar we kunnen verbeteren voor volgend jaar."

Hij grijpt ook de momenten in de fabriek aan om de mensen te bedanken voor het afgelopen seizoen, waarin Renault grote progressie boekte.

"We hadden een fantastisch jaar, en dat komt door het harde werk van de mensen in de fabriek, zowel in Viry-Ch‚tillon als hier in Enstone. De wagen verbeterde op de goede manier tot de laatste race en we maakten goede stappen met de motor. Formule 1 gaat niet enkel over de mensen op het circuit: ons team bestaat uit 800 mensen en iedereen maakt een belangrijke bijdrage. Als een rijder vergeet je dat nooit."

Jarno Trulli denkt nu vooral aan het volgende seizoen. Volgende week komt hij ook in actie op Valencia wanneer het testseizoen begint. Hij heeft al een schaalmodel bekeken in de windtunnel, en vond hem er competatief uitzien.

"Zoals elke nieuwe wagen kan je niets zeker zeggen totdat je er echt mee gereden hebt op het circuit. Toch lijkt het model in de windtunnel competitief, en de ingenieurs hebben enkele hele positieve resultaten behaalt. Na zo'n sterk seizoen zoals dit jaar ben ik zeker dat we met de volgende wagen weer een stap voorwaarts zullen zetten: ik kijk er naar uit om ermee te rijden!"

WK2006 bij de NOS

De televisierechten voor het WK in 2006 zijn in handen van de NOS.

De NOS heeft de uitzendrechten van het WK2006 in Duitsland gekocht. Traditiegetrouw worden de wedstrijden van EK en WK toernooien door de publieke omroep in beeld gebracht. De rechten van het komende EK in Portugal lagen al bij de NOS.

De loting voor het EK vindt plaats op zondag 30 november in Lissabon. De vrijdag daarna, het heerlijk avondje van 5 december, wordt in Frankfurt geloot voor de indeling van de kwalificatie poules voor het WK2006.

Grote betoging tegen Bush in Londen

Op dit moment zijn tienduizenden mensen in Londen de straat opgegaan om tegen de Amerikaanse president Bush te demonstreren.

Zo verwachten de organisatoren minstens honderdduizend deelnemers bij de protestmars tegen de oorlog in Irak. De politie denkt dat er 'slechts' dertig- tot veertigduizend op komen dagen. De organisatie beweert echter dat het begin van de mars is vertraagd, omdat ze het aantal deelnemers had onderschat.

De stoet zal trekken langs Downing Street - het kantoor van de Britse premier Tony Blair - naar Trafalgar Square. Op het plein zal een groot standbeeld van Bush omver worden getrokken, als persiflage op het omver trekken van Saddam Husseins standbeeld in Bagdad.

De betoging zal de hoofdstad tijdelijk lam leggen. Diverse wegen in het centrum zijn donderdagmiddag afgesloten. De beveiliging, die vele miljoenen kost, is nog verder aangescherpt, uit vrees voor aanslagen en relschoppers. Er zijn meer dan 14.000 politieagenten ingezet.

Kernprogramma Iran besproken door IAEA

Iran heeft in het verleden zich niet aan het non-proliferatieverdrag gehouden, maar laat momenteel strenge inspecties toe. Dat heeft Mohamed ElBaradei, hoofd van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA), in Wenen gezegd.

De IAEA bespreekt momenteel een eventuele resolutie, waarin de organisatie zich uitspreekt over de samenwerking van Iran met de IAEA. ElBaradei hoopt dat de resolutie hem meer bevoegdheden in Iran geeft.

De Verenigde Staten willen graag dat de commissie verklaart dat de activiteiten van Iran strijdig zijn met het verdrag en dat de zaak wordt doorgespeeld aan de Veiligheidsraad. Waarschijnlijk sluiten niet veel landen zich aan bij dit standpunt van Amerika.

Witte haaitjes met keizersnede geboren

VeiligGlijden had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Nieuw Zeeland zijn twee witte haaien met behulp van een keizersnede geboren, nadat hun moeder door vissers was gevangen en gedood.

De vissers merkten dat de 5,5 meter lange haai zwanger was doordat de haaitjes in de buik bewogen. De vissers sneden de buik van de moederhaai open en zagen vier jongen. Twee ervan waren dood. De andere twee verkeerden blijkbaar in goede gezondheid aangezien ze meteen wegzwommen.

Powell overnacht niet in Maastricht tijdens OVSE-top

Logo EU met EuropaColin Powell, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zal tijdens de OVSE-top op 1 en 2 december niet in Maastricht overnachten.

Volgens de burgemeester van Maastricht, Gerd Leers, zijn daarom ook de veiligheidsmaatregelen rondom de topontmoeting versoepeld. Powell brengt op de eerste dag van de top alleen een bliksembezoek aan de conferentie.

In oktober werd bekend dat Maastricht tijdens de ontmoeting van Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa in een vesting zou veranderen. Mensen die in de buurt wonen van het Mecc, waar de top plaatsvindt, zouden worden gescreend. Ook zouden ze tijdens de top geen bezoek mogen ontvangen tenzij ze dat van tevoren aangeven. In hoeverre deze maatregelen nog van kracht zullen zijn, is niet bekend.

Op de OVSE-top zullen ministers van Buitenlandse Zaken (BZ) van 55 landen met elkaar vergaderen. Het is de belangrijkste conferentie van de 26 die in december en komend jaar in Maastricht zullen plaatsvinden. Ondanks het grote belang van de topontmoeting is bij de gemeente pas ťťn aanvraag voor een demonstratie bij binnengekomen. Aan de vooravond van de conferentie wordt een vredesdemonstratie in Maastricht gehouden.

Piloten nemen ontslag na nuttigen alcohol

Bolk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee piloten van luchtvaartmaatschappij British Airways hebben ontslag genomen nadat zij dinsdag werden aangehouden omdat zij onder invloed van alcohol in hun vliegtuig wilden stappen. De politie had hierover een tip gekregen.

Het ontslag van de 50-jarige captain en de 26-jarige first officer werd door British Airways geaccepteerd. De derde aangehouden persoon, een purser, heeft haar ontslag niet ingediend.

Wegens de aanhoudingen moest vlucht BA 671 van Oslo naar Londen Heathrow geannuleerd worden. De passagiers werd medegedeeld dat de reis niet kon doorgaan wegens ziekte onder de bemanning.

Marokkanen minder gewenst als werknemer

SUPRMARIO had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Marokkanen vinden steeds moeilijker een baan. Reden is de slechte naam die ze krijgen vanwege de problemen die een deel van de jongeren geven.

Volgens het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) blijken werkgevers huiverig om Marokkanen in dienst te nemen. Men is bang voor spanningen op de werkvloer, onder andere over religieuze zaken. De vakbond FNV constateert een andere ,,cultuur'' ten opzichte van Marokkanen, die overigens ook voor Antillianen lijkt te gelden.

Mieke Janssen, vice-voorzittervan het LBR, zegt: ''Het is moeilijker als je van Marokkaanse afkomst bent om een baan te vinden. Werkgevers zijn bang voor spanningen op de werkvloer, om allerlei mogelijke redenen. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan racisme tussen werknemers onderling en spanningen rondom godsdienst''. Janssen zegt dat ook uit onderzoek van de internationale arbeidsorganisatie ILO blijkt dat werkgevers minder vaak mensen met een Marokkaanse achtergrond in dienst nemen.

Volgens de FNV en het LBR neemt racisme op de werkvloer toe, zowel bij grote als bij kleine bedrijven. ,,Het lijkt geen incident meer te zijn, maar begint structurele vormen aan te nemen.''

WK voetbal 2006 bij NOS te zien

EK 2004 Vandaag is bekend geworden dat de NOS de televisierechten voor het WK 2006 in Duitsland heeft verworven. Hiermee blijft de traditie in ere dat grote eindtoernooien bij de publieke omroep te zien zijn.

Het EK 2004, waar ook Nederland aan meedoet, in Portugal komt ook bij de NOS op het scherm. Dit was al eerder duidelijk.

Voor meer nieuws, zie de FOK!Competitiemanager!
Discussieer ook mee in het Voetbalforum!

Slecht jaar voor horeca Nederland

De horeca heeft dit jaar veel minder geld binnen gekregen dan in 2002. De omzet daalt dit jaar waarschijnlijk met 432 miljoen euro, een daling van 3,3 procent. Dat heeft het Bedrijfschap Horeca en Catering becijferd. Vorig jaar werd er in de branche nog 13,1 miljard euro omgezet.

Door de verslechterde economie geven mensen veel minder geld uit. Vooral in de horeca wordt minder geld gestoken. Ook het mooie zomerweer kon niet voor een stijging van de omzet zorgen.

In 2004 trekt de economie weer aan, zo denkt het bedrijfsschap. De omzet zou komend jaar weer met 1,5 procent groeien, aldus een woordvoerder.

Met dank aan jpg97 voor de tip!

Williams wil andere Schumacher

Frank Williams wil graag Ralf inruilen voor Michael, maar of dat gaat gebeuren?

Teambaas Frank Williams heeft verklaard dat hij graag de broer van zijn huidige coureur Ralf Schumacher voor zijn team wil laten rijden. Williams vind de zesvoudig wereldkampioen nog steeds de beste rijder aller tijden, en ziet in hem de man die Williams naar de top moet brengen.

"Ik wil nog steeds Michael als rijder voor ons in de toekomst. Het is een ambitie, geen droom. Ik ben tot de conclusie moeten komen dat Michael de beste racer ooit is. Hij is helemaal volledig."

Vermoorde man Alkmaar geen verdachte

De 30-jarige inwoner uit Heerhugowaard die dinsdagavond in Alkmaar op de Laat werd doodgeschoten, is niet de man die verdacht werd van de moord op portier Mark Kerssens. Dat heeft de politie laten weten nadat er veel vragen binnenkwamen over de identiteit van de gedode man. Vorige week werd in Alkmaar de 30-jarige R.C uit Heerhugowaard vrijgelaten in de zaak Kerssens; het OM kon niet voldoende bewijs tegen de man vinden.

De 30-jarige Heerhugowaarder die dinsdagavond werd gedood, kreeg ťťn kogel in zijn hoofd. De man had net coffeeshop Anytime verlaten om buiten te bellen, toen hij neergeschoten werd. De identiteit van het slachtoffer wil de politie niet melden. In Alkmaar circuleert wel de naam Sheldon; dat zou de voornaam zijn van de gedode man.

De laatste jaren is Alkmaar regelmatig toneel van dodelijke schietpartijen op straat. Zo werden de Alkmaarder Coen de Nijs, portier Mark Kerssens en NS-medewerker Fabian Brands allen midden op straat doodgeschoten. Geen van die misdaden is tot nu toe opgelost.

Wetenschappers ontdekken nieuwe walvis

Useroid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Japanse wetenschappers hebben naar eigen zeggen een nieuw soort walvis ontdekt - een opmerkelijke gebeurtenis als de ontdekking ook daadwerkelijk wordt bevestigd. Het gevonden dier behoort tot de baleinen, het type walvis dat klein plankton en ander voedsel uit het zeewater filtert.

"Kun je het je voorstellen? Een dier van meer dan tien meter dat voor ons onbekend was tot in de 21e eeuw," aldus Tadasu Yamada van Tokyo's National Science Museum, die bij het onderzoek betrokken was.

De meeste baleinen groeien tot enorme afmetingen, zoals de blauwe walvis die wel 22,5 meter lang kan worden en honderd ton kan wegen. Deze walvis is dan ook het grooste dier dat ooit heeft geleefd, zo wordt algemeen aangenomen. De nieuwe walvissoort is meer dan de helft kleiner (9 meter) en slanker.

Waar elk jaar nieuwe soorten van kleinere wezens, zoals insecten, vogels en amfibieŽn worden ontdekt, is het erg zeldzaam dat er nieuwe soorten zoogdieren worden gevonden, helemaal als het een dier van deze afmetingen betreft. De meeste huidige soorten werden al in de 18e en 19e eeuw beschreven.

De Japanse onderzoekers deden hun ontdekking door DNA-onderzoek van negen karkassen van volwassen walvissen. Men ging ervanuit dat het ging om een al eerder beschreven soort. Het kan nog jaren vol diverse studies duren voordat andere biologen de nieuwe soort accepteren.

Opnieuw veel doden bij aanslagen in Irak

Irak Naast de bloedige aanslagen in Turkije van vandaag zijn er ook in Irak diverse aanslagen gepleegd. Zo kwamen erdoor een explosie bij de kantoren van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) in de Noord-Iraakse stad Kirkuk zeker vier mensen om het leven, waaronder wie twee kinderen. Daarnaast raakten ook 37 personen gewond.

Een politiewoordvoerder zegt er "honderd procent" zeker van te zijn dat het om een zelfmoordaanslag gaat met een autobom. De auto explodeerde bij een controlepost op 200 meter afstand van het kantoor van de PUK, een van de twee belangrijkste Koerdische partijen.

Gisterenavond was ook een kantoor van Iraakse bestuurders in de stad Ramadi het doelwit van een aanslag met een autobom. Een ziekenhuismedewerker vertelde tegenover de pers dat hierbij zeven mensen om het leven zijn gekomen. Andere medische bronnen spraken van twee doden en twaalf gewonden.

Verder bevestigde een Amerikaanse militaire woordvoerster vandaag het bericht dat in Ramadi een aanslag met een autobom is gepleegd, maar deed er verder geen mededelingen over.

Amsterdamse tippelzone gaat sluiten

De Amsterdamse tippelzone aan de Theemsweg gaat dicht. De gemeenteraad heeft dit besloten, omdat de tippelzone criminaliteit in de hand werkt. De gemeente wil niet langer een gebied exploiteren waar prostituťes het slachtoffer worden van onder meer vrouwenhandel.

De tippelzone was te vaak een basis voor illegale prostituees. Naast vrouwenhandel vond er volgens de politie ook veel drugshandel plaats.

Mocht het sluiten van de tippelzone negatief uitpakken dan is er nog een weg terug. De faciliteiten aan de Theemsweg blijven namelijk nog een jaar gehandhaafd.

Niet alle raadsleden zijn blij met het besluit. Sommigen vrezen dat met het sluiten van de zone de tippelaarsters elders in de stad opduiken, bijvoorbeeld achter het Centraal Station. De PvdA eiste in een motie maatregelen tegen de overlast die elders in de stad kan ontstaan. Ook wilde de partij harde garanties voor de opvang van de tippelprostituťes.

_
Relevante links:

Het Parool over de tippelzone.
Site over prostitutie.

Gemengde huwelijken vaak kapot

BartKlos had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gemengde huwelijken lopen vaker op een echtscheiding uit dan huwelijken tussen autochtone Nederlanders. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die gisteren in het rapport 'Allochtonen in Nederland' zijn gepubliceerd.

Een huwelijk tussen een autochtone vrouw en Turkse of Marokkaanse man van de eerste generatie barst het meest uit elkaar. De kans dat een dergelijk stel binnen tien jaar weer is gescheiden, is maar liefst zeventig procent. Dit is bijna vier keer zo hoog dan bij het gemiddelde huwelijk tussen twee autochtonen.

Vooral in het vierde huwelijksjaar hebben partners in gemengde stellen het moeilijk. Dan worden er de meeste scheidingen aangevraagd. Dat kan duiden op schijnhuwelijken, al is dat sinds de invoering van een wet daartegen sinds 1994 een stuk lastiger geworden.

Van de circa 3,5 miljoen gehuwde paren in Nederland zijn er 170.000 gemengd.

Meer cijfers zijn op de website van het Parool terug te vinden.

Flinke Nederlandse deelname Dakar Rally 2004

Liefst twintig Nederlandse teams zullen komend jaar gaan deelnemen aan de Dakar rally. Dat zijn er vijf meer dan vorig jaar. De Nederlandse deelnemers zullen zich met elf motoren, vier personenauto's en vijf vrachtwagens gaan verplaatsen.

De Dakar 2004 wordt gehouden van 1 tot 18 januari. De route voert vanuit de Franse streek Auvergne naar de Senegalese hoofdstad Dakar. De in totaal af te leggen 11.000 kilometer is opgedeeld in zeventien etappes.

Nederland doet het vanouds goed in het vrachtwagen-onderdeel van de Dakar. Jan de Rooy zal voor de tiende keer gaan deelnemen. Hij won de race driemaal, altijd rijdend in een DAF truck. Zijn zoon Gerard de Rooy is dit jaar ook weer van de partij. Vorig jaar leek de zoon zijn vader te overtroeven, maar een crash op een zandduin werd hem toen fataal. Truckrijder Hans Bekx tekent voor zijn zesde deelname.

In de auto categorie is Bob ten Harkel en zijn navigator Hennie den Toom Nederlands troef. Zij rijden in een Kia Sorento. Ten Harkel won tweemaal de titel in de standaardklasse van de personenauto's.

Eric Verhoef is eveneens een bekende deelnemer, hij rijdt met de KTM motor. Reeds zesmaal finishde hij in Dakar, doorgaans bij de beste 20 rijders.

De namen van alle deelnemers zijn hier te vinden.

Dakar rally

"Hallo, met mij. Stuur me geld!"

Een nieuw soort oplichting heeft al veel mensen in Japan geld gekost. De fraudeurs bellen willekeurig mensen op en doen zich voor als familieleden in nood. Dat heeft de Japanse politie vandaag gezegd.

In wat de binnenlandse media al de "Hallo, met mij"-zaak noemt ontvangen slachtoffers een telefoontje van iemand die zichzelf alleen voorstelt met "mij". Deze persoon zegt vervolgens wanhopig geld nodig te hebben om redenen als een auto-ongeluk of onverwachte zwangerschap. Slachtoffers denken dat het om dichte familieleden gaat en maken geld over naar de fraudeur.

Dit jaar zijn er al 3,807 gevallen geregistreerd. De slachtoffers hebben gezamelijk bijna 2.3 miljard yen, ongeveer 21 miljoen euro, betaald.

Er is overigens nog een meer alarmerende ontwikkeling, waarin slachtoffers een telefoontje krijgen met de mededeling dat hun kind is ontvoerd. Alleen al in oktober waren er 76 van dergelijke zaken te melden.

Witte Huis ontruimd om noodsituatie

Harald en webfreaky hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Witte Huis in Washington is vanmiddag plotsklaps geŽvacueerd. Volgens de veiligheidsdienst gaat het om een noodsituatie. De Amerikaanse omroep NBC meldt dat dit gebeurde vanwege een vliegtuig in de buurt van Washington, dat van zijn koers afweek.

Even later werd al het sein veilig gegeven. Hierop konden alle medewerkers van het Witte Huis weer hun werk hervatten.

Rechtszaak tegen radardetectorverbod

Leveranciers van radarverklikkers zijn van plan om het aangekondigde verbod op radarverklikkers bij de rechtbank aan te vechten. Ze willen het bezit- en verkoopverbod op de radardetector tegenhouden. Vandaag zeiden woordvoerders van Wexler Europe in Naarden en Target Automotive dat in Soest.

Het zal hierbij gaan om een kort geding en een bodemprocedure. De leveranciers spannen een proefproces aan, wanneer zij het kort geding verliezen.

Met ingang van 1 januari 2004 riskeert de eigenaar van een radarverklikker een boete van 250 euro. De controle op deze apparaten zal met ingang van die datum ook worden meegenomen in de reguliere politiecontroles.

Het was in eerste instantie de bedoeling om het verbod al op 1 oktober in te laten gaan. Dit was echter niet gelukt. Vooralsnog gaat het verbod enkel voor radarverklikkers gelden, maar het ministerie werkt al aan een ruimer verbod. Daarin zullen ook apparaten worden vermeld die met laserstralen de meetapparatuur van de politie verstoren.

'Geen cd van Frans Bauer bij uitvaarten'

Blind Guardian en Melvin hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Katholieken die bij hun uitvaart een zanger als Frans Bauer door de kerk willen 'horen' galmen opgepast. Volgens het bisdom Den Bosch kan dit niet. Ook de uitvaart is een eredienst voor God en daar passen sommige dingen nu eenmaal niet in, aldus het bisdom.

Omdat priesters steeds meer om eenduidig beleid vragen en er steeds meer spanning ontstaat tussen wat mensen zelf of hun nabestaanden willen en wat volgens de liturgie kan, heeft het bisdom de regels nu duidelijk omschreven in een brochure. Daarin staat verder onder andere dat een overledene niet teveel mag worden verheerlijkt.

Ook kakkerlakken worden stijf en stram

We worden allemaal ouder. En met de tijd zullen ook onze gewrichten steeds stijfer worden. Zelfs kakkerlakken hebben hier last van, zo is uit een recent onderzoek gebleken. De diertjes worden beviger en komen moeilijker vooruit. Met zestig weken lijken hun gewrichten zelfs vast te roesten en kunnen ze nog nauwelijks bergopwaarts.

Onderzoekers plaatsten de diertjes op een kleine lopende band. Uit het experiment bleek dat de kakkerlakken nog slechts half zoveel stapjes maakten als in vroegere dagen, vroeger in mei. De beestjes werden vergeleken met jonge kakkerlakken van een week oud.

Maar niet alleen gingen de bejaarden trager, ook trapten ze om de paar stappen op hun eigen voeten. Slechts de helft van de kakkerlakken wist de helling van 45 graden nog te beklimmen.

[update] Veel doden bij aanslagen in Istanbul

22339 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het dodental van de aanslagen in Istanbul is inmiddels opgelopen tot 25. Bij de serie explosies zijn zo'n 400 mensen gewond geraakt. Getroffen werden de Britse bank HSBC, het Britse consulaat in de Europese wijk Beyoglu en een populair winkelcentrum aan de Aziatische kant van de Bosporus.

De vijf explosies zijn volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken een ,,weerzinwekkende terroristische daad'', die wijzen op betrokkenheid van het terreurnetwerk van Osama bin Laden, al-Qaeda. De bommen zouden gemaakt zijn van landbouwgif, dat een speciale geur geeft. Deze geur was zowel bij de aanslagen op de twee synagoges en nu bij het winkelcentrum in Istanbul te ruiken.

De aanslagen zijn opgeŽist door de terreurorganisatie al-Qaeda en de verboden Turkse organisate IBDA-C (het Grote Oosterse Front van Islamitische Strijders).

De Britse consul in Istanbul, Roger Short, wordt sinds de aanslag op het consulaat vermist. Gevreesd wordt dat hij is omgekomen. Het Britse consulaat is een immens groot gebouw, dat door de aanslag in een enorme puinhoop is veranderd. Ook het bankgebouw van de HSBC is voor een groot deel vernield. Stafmedewerkers van de bank zouden zich onder de slachtoffers bevinden.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah GŁl heeft gezegd dat zijn land niet zal buigen voor terreur.


Rookwolken in Istanbul na aanslagen


Update 14.49
Inmiddels maakt CNN Turkije melding ervan dat de Britse consul Roger Short bij de aanslag is omgekomen.


Eťn van de gewonden na de aanslagen

Boeren protesteren tegen stunten met prijzen

aFFie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Melkveehouders hebben vandaag geprotesteerd tegen het stunten met de prijzen van zuivelproducten. Bij de vestigingen van supermarkt Aldi in Joure, Woerden en Zwolle deelden boeren gratis melk uit.

De actie wordt georganiseerd door de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Volgens de bond begon de Aldi als eerste met het stunten met de prijzen. "Momenteel worden de melkveehouders gedwongen hun melk 12 eurocent onder de kostprijs te leveren; een onacceptabele situatie." aldus een woordvoerder. Een 1 eurocent lagere melkprijs betekent gemiddeld een inkomensverlies van 4.000 euro, voor velen een daling van 15 procent.

Volgens de NMV zullen de acties "op een vriendelijke" manier worden gehouden, al verwacht men wel dat "de acties Joure iets feller zullen zijn, want de Friezen zijn over het algemeen wat fanatieker met acties"

Hans Verkerk Keukens failliet

Leo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag heeft Hans Verkerk Keukens faillissement aangevraagd. Ook Home Retail Facilities, dat de keukens voor Hans Verkerk installeert, dreigt failliet te gaan. Eerder dit jaar werden al dertien van de zevenentwintig filialen van Verkerk gesloten.

Beide bedrijven proberen via een doorstart een deel van de 130 banen te behouden. In dat geval zouden consumenten die een aanbetaling hebben gedaan, toch hun keuken krijgen.

De reden van de faillissementen is de terugval in de vraag naar keukens. Dit wordt ingegeven door de forse economische teruggang waardoor mensen minder vaak een nieuwe keuken aanschaffen.

Op de website van het bedrijf wordt vermeld dat het in surseance verkeert. Uitsluitend via de website zal aan consumenten informatie over orders worden verstrekt.

Ned-Sco trekt ruim 5,5 miljoen kijkers

haste had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De voetbalwedstrijd van het jaar, de wedstrijd tussen Nederland en Schotland, is gisteren door 5.513.000 kijkers via de televisiezender SBS6 gevolgd. Deze cijfers zijn vandaag bekend gemaakt via de website van de Stichting Kijk Onderzoek (SKO).

Nederland speelde zaterdag haar uitwedstrijd tegen Schotland. Deze wedstrijd was te zien via RTL4 en trok 3.940.000 kijkers, zo becijferde de SKO.

BraziliŽ speelt weer gelijk

BraziliŽ heeft andermaal een halve misstap gezet, thuis werd tegen Urugay met 3-3 gelijkgespeeld. Afgelopen weekend werd het 1-1 in Peru.

Ditmaal was niet Rivaldo, maar Ronaldo de verlossende doelpuntenmaker. De spits van Real Madrid scoorde tweemaal. De laatste viel pas vier minuten voor tijd.

Voor rust leek er helemaal niks aan de hand. BraziliŽ kwam binnen het halfuur met 2-0 voor te staan door KakŠ en Ronaldo. Diego Forlan tweemaal en Gilberto Silva (ed) brachten Uruguay na rust echter op voorsprong (2-3). Ronaldo kon in de slotfase nog een punt redden.

Concurrent ArgentiniŽ speelde in Colombia tegen de nummer laatst in de tussenstand met 1-1 gelijk. Er werd gescoord door HernŠn Crespo na een blunder van keeper Oscar Cůrdoba, die tegen een eigen verdediger knalde (0-1) en door Juan Pablo Angel (1-1).


De stand Zuid-Amerika WK 2006
1 Paraguay 4 3 0 1 9 8 - 6
2 ArgentiniŽ 4 2 2 0 8 9 - 3
3 BraziliŽ 4 2 2 0 8 7 - 5
4 Uruguay 4 2 1 1 7 11 - 8
5 Venezuela 4 2 0 2 6 3 - 6
6 Peru 4 1 2 1 5 6 - 4
7 Ecuador 4 1 1 2 4 3 - 3
8 Chili 4 1 1 2 4 5 - 6
9 Bolivia 4 1 0 3 3 5 - 10
10 Colombia 4 0 1 3 1 2 - 8

Nummers 1 tot en met 4 naar WK, nummer 5 speelt play-off

Noorse bondscoach stapt op

Het EK sprookje is voor Noorwegen over na de 0-3 nederlaag gister tegen Spanje. Coach Nils Johan Semb (44) trok daaruit zijn conclusie en stapt op.

Semb had nog een contract van acht maanden als trainer van de Noorse selectie. Hij had echter al aangegeven dat hij zonder kwalificatie niet verder zou gaan. Hij volgde in 1998 Egil Olsen op, en bracht Noorwegen naar EK 2000. Het WK 2002 werd al gemist en nu lukte het eveneens niet om EK 2004 te halen.

Over zijn toekomst meldt Semb: "Ik wil niet meteen aan de slag bij een club. Ik ben al zestien jaar trainer en ben toe aan een break." Club Brugge-trainer Trond Sollied wordt genoemd als mogelijk opvolger.

Oranje in derde koker bij loting

Zoals vaak bij lotingen worden ook ditmaal weer vier potten gebruikt bij de loting van het EK. Nederland is ingedeeld in de derde groep.

De derde groep bestaat verder uit KroatiŽ, Denemarken en Rusland, dit zijn de landen die Nederland niet zal treffen in de drie poulewedstrijden.

Verrassing was er bij de bekendmaking van de groepshoofden, ItaliŽ, Engeland en Duitsland zijn dat niet. Zweden en TsjechiŽ completeren de reekshoofden. Eerder werd al bekend dat gastland Portugal en regerend Europees Kampioen Frankrijk groepshoofd zouden zijn.

De loting is op zondag 30 november in Lissabon.

Pot 1Pot 2Pot 3Pot 4
PortugalDuitslandNederlandBulgarije
FrankrijkEngelandDenemarkenGriekenland
ZwedenItaliŽKroatiŽLetland
TsjechiŽSpanjeRuslandZwitserland

Doodrijder Puttens meisje nog onbekend

De chauffeur die afgelopen vrijdagochtend in Putten de 13-jarige Diana Roozendaal doodreed, is nog steeds spoorloos. In Putten heerst grote verslagenheid onder de inwoners, die nu wel eens precies willen weten wat er gebeurd is meldt de Telegraaf.

Het verkeersongeluk is omgeven door veel onopgeloste mysteries. Hoe kan het dat op de bewuste in de drukke spits niemand iets heeft gezien? En waarom is het nog steeds niet duidelijk door wat voor soort voertuig het meisje om het leven is gekomen?

Diana werd op de provinciale weg richting Nijkerk dood aangetroffen. Ze was op weg naar scholengemeenschap De Viersprong in Nijkerk. De leerlingen zijn de afgelopen dagen door medewerkers van Slachtofferhulp begeleid. Op de plek des onheils zijn inmiddels veel bloemen en knuffels gelegd.

Na een uitzending van Opsporing Verzocht zijn inmiddels 60 tips binnengekomen. Maar de 'gouden' zit daar nog niet tussen. Komende week start de politie op de onheilsplek een passantenonderzoek.


De overleden Diana Roozendaal


De vragen en info van Opsporing Verzocht.

Geen seks meer op RTL 5

Op RTL5 zal binnenkort geen seks meer te zien zijn. Dat zegt TV-directeur Leo van der Groot in Veronica Magazine. Nu al brengt de zender geen al te heftige erotische programma's, maar over enige tijd is dat helemaal afgelopen. "We zenden uit wat we nog hebben, onder meer 'Sex Court', en dan is het klaar", aldus van der Groot.

Volgens Van der Goot heeft RTL5 geen seks nodig om kijkers te trekken. Ook concurrent SBS6 besloot eerder al om geen seks meer uit te zullen zenden.

Serie bom-explosies in Istanbul

In Istanbul is vanmorgen een aantal bommen ontploft. Eťn bom ging af bij het Britse consulaat. Er zouden veel gewonden zijn gevallen. Ook bij de Britse bank HSBC is een bom ontploft.

Een winkelcentrum aan de Aziatische kant van de Bosporus zou ook door een autobom zijn getroffen, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

Op dit moment rijden de ambulances in Istanbul af en aan.

Volgens CNN zijn er drie of vier bommen ontploft. Er wordt gesproken over zeker drie doden.

Update 11:05

Volgens Turkse t.v zouden er vijf explosies zijn geweest, waardoor zeker vijf doden zijn gevallen. Andere bronnen spreken over minstens 10 doden.

De Turkse zender NTV meldde op gezag van getuigen dat buiten de Britse bank HSBC lichaamsdelen op straat liggen.

Update 11:55

Handelaren op de effectenbeurs in Istanbul hebben paniekerig gereageerd op de explosies. De belangrijkste beursindex duikelde meer dan 7%. Het beursbestuur heeft de handel stilgelegd.

De eerste explosie vond plaats bij de Britse bank HSBC en werd direct gevolgd door ontploffingen bij het Britse consulaat in de Europese wijk Beyoglu en een ontploffing bij een populair winkelcentrum aan de Aziatische kant van de Bosporus.

Televisiebeelden tonen zwaarbeschadigde gebouwen en puin op de straten. Mensen die op straat lopen zijn met bloed besmeurd en hebben puin op hun kleren.

Update 13:00

De verantwoordelijkheid voor de twee aanslagen is opgeŽist door de terreurorganisatie al-Qaeda en de verboden Turkse organisate IBDA-C (het Grote Oosterse Front van Islamitische Strijders), zo meldt het Turkse persbureau Anatolia. Beiden werden ook al gekoppeld aan de aanslagen op de synagogen.

Het dodenaantal is inmiddels opgelopen tot 15.


Rookwolken in Istanbul na aanslagen

Rinus Israel verlaat ADO

Rinus Israel verruilt Den Haag voor de Verenigde Arabische Emiraten.

ADO Den Haag krijgt per 1 december een andere trainer. Rinus Israel vertrekt per die datum naar Al Wahda uit de Verenigde Arabische Emiraten. Lex Schoenmaker neemt de functie van trainer in het Zuiderpark over.

Schoenmaker was al eerder hoofdtrainer van ADO Den Haag. Toen Israel in 2002 door hartklachten niet kon werken, nam Schoenmaker zijn functie waar.

De 61-jarige Rinus Israel is bekend met zowel de Emiraten als de club. Hij werkte tussen 1998 en 2001 al voor de clubs Al Jazira, Al Shabab en Al Wahda. Verder was hij trainer bij PEC Zwolle, FC Den Bosch, Feyenoord, PAOK Saloniki, Dinamo Boekarest, Jong Oranje en Ghana.

[update] Vermist meisje in brand gestoken

In de nacht van maandag op dinsdag is in Bemmel het levenloze lichaam van een 16-jarig meisje uit Nijmegen aangetroffen. Het meisje, dat sinds maandagavond vermist werd, was in brand gestoken.

Update 08:38
Het is nog onbekend of het meisje nog leefde toen ze in brand werd gestoken. Gisteren werd sectie op het lichaam van het meisje verricht. Zodra de politie de uitslag van deze sectie binnen heeft gekregen hoopt ze meer te kunnen zeggen over de wijze waarop het meisje om het leven is gekomen.

Het brandende lichaam werd in de nacht van maandag op dinsdag door toevallige voorbijgangers aangetroffen op een pad in een recreatiegebied tussen Bemmel en Lent. Het meisje was maandagavond door haar ouders als vermist opgegeven. Het is nog onduidelijk wat er aan haar verdwijning vooraf is gegaan.

Update 11.51
Op het Nijmeegse Dominicus College heeft men geschokt gereageerd op de dood van de 16-jarige. Zij was leerlinge van 4-vwo van die school.

Alle klassen zijn vanmorgen om half negen op de hoogte gebracht van het nieuws. Een klaslokaal is als rouwcentrum ingericht en professionele hulpverleners staan klaar om leerlingen op te vangen. Zondag wordt een herdenkingsdienst voor het meisje gehouden.

Update 12.03
Een woordvoerder van de politie heeft donderdag gezegd dat is gebleken dat het meisje dood was voor haar lichaam in brand is gestoken. Wat de exacte doodsoorzaak is, is nog niet bekend.

Maandagavond zou het meisje nog hebben zitten chatten, aldus bekenden van haar. Ze zou hebben gezegd dat ze even weg moest, maar is niet meer teruggekomen. De politie heeft dit niet bevestigd.

Het blijft onduidelijk hoe het meisje een kleine tien kilometer van haar woonhuis is terecht gekomen.

Update 15.07
De rector van het Dominicus College heeft gezegd dat het meisje kort voor haar verdwijning bij een vriendin op bezoek is geweest. Daar heet zij met haar moeder gebeld om te vertellen dat zij nog naar een andere vriendin ging.

"Haar moeder waarschuwde haar nog dat zij niet alleen over straat mocht en dat die vriendin haar met de auto thuis moest brengen. Maar ze is nooit bij die laatste vriendin aangekomen", aldus de rector.

Het Nijmeegse meisje was enig kind.

Extreem-rechts gedrag jongeren baart zorgen

De ruk naar rechts onder jongeren wordt steeds duidelijker, zo meldt de Telegraaf vandaag. In Weert heeft de politie zelfs de noodklok geluid over de jeugd, die zich steeds vaker schuldig maakt 'extreem-rechts' gedrag. Ook Jos Heijmans, voorzitter van HALT Nederland, ziet het gebeuren: 'De linkse partijen zijn al lang niet zo populair meer. Je ziet een verschuiving naar rechts en je ziet ook dat rechtse types steeds rechtser worden. Ze gaan uniformen dragen en racistische leuzen roepen. Wij krijgen hier gastjes die zich schuldig hebben gemaakt aan discriminerende graffiti of mishandeling van een allochtoon. Vaak zijn het meelopers, maar ja, die had je in de Tweede Wereldoorlog natuurlijk ook. Al met al een zeer gevaarlijk fenomeen''.

Overal in het land duiken meer en meer extreem-rechtse jongeren op. Op 25 oktober braken er op de christelijke vmbo van Harderwijk vechtpartijen uit waarbij tientallen jongeren betrokken waren. Kleding van het merk Lonsdale was de aanleiding van de opstootjes. Op 15 oktober werd in Enschede een groep Lonsdale-jongeren gesignaleerd die in het centrum meerdere malen de Hitler-groet brachten. Ook in Brabant zijn er steeds meer rechts-extremistische incidenten. In het Limburgse Weert raakten onlangs ultra-nationalistische jongens op de kermis slaags met allochtone jongeren.

In Weert wil politiechef G. Rademakers dit fenomeen het liefst zo snel mogelijk de kop indrukken. ''Deze jongeren zitten niet alleen in Weert, maar ook in de dorpen eromheen. Ze gebruiken relatief veel alcohol en drugs''. Zijn devies: ''Beter nu ingrijpen, dan dat het probleem ons straks boven het hoofd groeit''.

Gerard Kraaijvanger, clustermanager van Punt Welzijn in Weert, meent dat de jongeren geen neo-nazi's zijn, maar signaleert wel een toenemende aversie tegen allochtonen.

Expert op het gebied van racisme en rechts-extremisme is Jaap van Donselaar, wetenschapper en verbonden aan het Anne Frankhuis. Hij ziet extreem-rechts in de politiek nog niet een come back maken. ''Maar het ongeorganiseerde gebeuren onder jongeren neemt inderdaad flink toe. Ik krijg steeds meer berichten dat er overal wel wat aan de hand is. En veel dingen hoor je niet eens. Scholen zwijgen meestal omdat ze bang zijn voor negatieve publiciteit''.

Radio 538 legt dj's vast

Radio 538 heeft alvast een aantal van haar dj's voor langere tijd aan zich gebonden. Jeroen Nieuwenhuize, Niels Hoogland, Tim Klijn, Barry Paf, Lindo Duvall en Wessel van Diepen hebben hun contract bij Radio 538 verlengd. Eerder dit jaar deden Edwin Evers, Rick van Velthuysen en Dennis Ruyer hetzelfde.

Het hitstation reageert daarmee op de radiomarkt op dit moment. Dj's worden op dit moment alle kanten op getrokken. Zo is het nog steeds niet duidelijk wat er met Jeroen van Inkel gaat gebeuren. Hij heeft nog een contract tot 2005 bij Radio 538, maar wil eigenlijk graag naar het nieuwe Radio Veronica.

Directeur Lex Harding is dan ook blij dat alle overige dj's nu vastgelegd zijn. "Goede deejays zijn van levensbelang voor een radiostation. Met het tekenen van deze overeenkomsten is Radio 538 verzekerd van een gouden toekomst. Van touwtrekken om deze populaire jocks heeft 538 voorlopig geen last meer."

Leraren op basisschool dragen alarmkoord

x-Wave-x herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Na een aantal incidenten afgelopen jaar heeft de basisschool Houtwijk in Den Haag een veiligheidsplan opgesteld. Een van die onderdelen is het Alarmkoord. De leraren dragen nu allemaal zo'n koord waarmee ze collega's kunnen waarschuwen en ook hulp van buitenaf kunnen inschakelen als er een dreigende situatie ontstaat.

Als de leraar zich onveilig voelt, wordt een knopje aan het koord ingedrukt en klinkt een bel in de gang. Incidenten worden vooral veroorzaakt door junks in de buurt, maar hoewel het koord al enige weken in gebruik is, hebben de docenten het nog niet hoeven gebruiken.

Het idee van het alarmkoord is van een docent afkomstig. Het koord is een onderdeel van een veiligheidsplan dat de school opstelde.

12-jarige jongen bedreigt docent

Werik herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Op een basisschool voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen in Den Helder is een docent door een 12-jarige leerling van de school met een zakmes bedreigd. Het voorval gebeurde nadat de jongen door de betreffende docent uit de klas werd gezet. Hierna gooide hij met stenen naar de ramen van het klaslokaal.

Toen de docent vervolgens naar buiten kwam om de jongen tot de orde te roepen, toverde hij een zakmes tevoorschijn waarmee hij in het rond begon te zwaaien. Nadat de jongen het schoolplein had verlaten heeft de school de politie ingeschakeld die de jongen heeft aangehouden.

Volgens de directeur van de school heeft de jongen het idee dat zijn klasgenoten ruzie met hem willen maken, wat niet waar is. Meerdere kinderen van dezelfde school hebben hetzelfde idee. Er zal een gesprek plaatsvinden tussen de docent en de directeur van de school en de jongen.

Kleuter (5) misbruikt klasgenootjes

BMWFreak had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

Een kleuter van vijf jaar uit Nijmegen heeft de afgelopen tijd meerdere malen klasgenootjes sexueel misbruikt. Zo werd er onder andere stokjes in de anus van de slachtoffertjes gestoken en werden geslachtsdelen betast. Ook mishandelde de kleuter zijn klasgenootjes door ze te schoppen en te slaan.

Tien tot vijftien leerlingen zouden het slachtoffer zijn. Hulpverleners buigen zich over het jongetje en zijn mogelijke slachtoffers. Het staat nog niet vast dat sprake was van seksueel misbruik. Justitie kon gisteren niet zeggen of zij onderzoek zal instellen. Aangifte is achterwege gebleven, omdat vervolging van een 5-jarige onmogelijk is.

Eind augustus kwamen de eerste vragen binnen van ouders binnen. De school, de Prins Clausschool in Nijmegen, zou volgens hun te weinig aan het voorval hebben gedaan. Dat vindt ook de onderwijsinspectie: "De directie heeft ons pas in de tweede helft van oktober gebeld. Als we dit eerder hadden geweten, hadden we de onrust misschien kunnen voorkomen."

Modelbaanclub royeert leden wegens publiciteit

Kenner had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Friezin Annette Beima en haar man Frans Brander zijn geroyeerd als lid van de Friese Modelbaan Club. Dit naar aanleiding van hun publicitaire actie die de twee ondernamen wegens het niet toelaten van de vrouw tot deze club. De twee brachten destijds via het KRO-programma "Ook dat nog" de club onder de aandacht, vanwege deze vrouwendiscriminatie. De hele affaire bracht destijds een golf van ongeloof en onbegrip teweeg.

De beslissing tot royement is de uitkomst van een algemene ledenvergadering. Eerder al waren ze al voorlopig geschorst als lid. Overigens hoefde er niet over te worden gestemd. Op de vergadering zou de schorsing van beide leden in stemming worden gebracht, maar tijdelijk voorzitter Wim Warning verklaarde dat het royement al een feit was. Uit juridisch advies bleek namelijk dat de twee volgens de statuten binnen een maand beroep hadden moeten aantekenen, om een definitieve schorsing te voorkomen. "In een aangetekende brief heeft Beima kunnen lezen dat zij die mogelijkheid had", zo verklaart Warning. "Maar die brief heeft zij nooit willen inzien. Wij hebben hem ongeopend weer teruggekregen."

De geschorste Beima verklaart echter wel degelijk in beroep te zijn gegaan. In een gesprek dat zij met het bestuur heeft gehad, zou het bestuur hebben erkend dat het te veel heeft gevaren op de mening van oud-voorzitter Wiep Kamminga. Die zou in het verleden onenigheid hebben gehad met Beima. Het gekwetste lid wil de zaak tot op de bodem uitvechten. Zij blijft dan ook van mening dat het bestuur er geen vrouwen bij wil als lid en heeft het Clara Wichmann Instituut in de arm genomen. Volgens Warning is dit "absoluut niet aan de orde", zo stelt hij, "Zij en Brander zijn geschorst, omdat ze de vereniging in diskrediet hebben gebracht. Wij hebben immers gewoon vrouwelijke leden."

Man met telefoon naar ziekenhuis

Emanuel Flemming uit East St. Louis, Illinois, is samen met een betaal telefoon naar het ziekenhuis gebracht. Flemming zat met zijn vinger vast in de telefoon, nadat hij had geprobeerd een muntje van 50 cent eruit te krijgen.

In het ziekenhuis kreeg hij een pijnstiller en werd zijn middelvinger losgetrokken met een stukje hout en een glijmiddel. Hiermee kwam een einde aan een drie uur lange lijdensweg.

"Het bot in mijn vinger voelde alsof het ging breken. Mijn vinger was gevoelloos. Het deed erg veel zeer.", aldus Flemming. De telefoon stond naast een bushalte. "Mensen die ik ken van de bus lachten naar me."

De man had geprobeerd zijn vrouw te bellen, maar die was in gesprek. Twee voorbijgangers probeerden te helpen, toen dat niet lukte belde hij met zijn andere hand 911. Daarop kwamen de hulpdiensten en iemand van het bedrijf waarvan de telefoon was ter plaatse. Die waren echter ook niet in staat de man te bevrijden.

Uiteindelijk werd de telefoon afgezaagd en ging Flemming met telefoon en al naar het ziekenhuis. De manager van het ambulance bedrijf verklaarde: "Ik zit nu al 30 jaar lang in het vak, en heb een hoop vreemde dingen gezien, maar ik heb nog nooit iemand in een telefoon vast zien zitten."

Oudste tandenborstel van Europa gevonden

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Duitse archeologen hebben bij een oud ziekenhuis in de Duitse stad Minden een tandenborstel gevonden van minstens 250 jaar oud. Daarmee is de borstel de oudste ooit gevonden. De borstelharen van de borstel zijn inmiddels weggerot.

Het is niet de eerste oude tandenborstel die gevonden is. Eerder dit jaar werd er zo'n 170 kilometer ten oosten van Minden eenzelfde exemplaar gevonden. Beide borstels hebben een tien centimeter lange steel en zijn gemaakt van een dierenbot en loopt uit op een klein lepeltje waarmee de eigenaar volgens de archeologen in zijn oren kon peuteren.

In de 18de eeuw begon men tandenborstels te gebruiken omdat suiker een vast bestanddeel werd van het dieet van de beter bemiddelde Europeaan.
Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.