Financieringstekort dit jaar nog hoger

Ondanks de zware bezuinigingen van het kabinet, die vele miljarden bedragen, ziet het er naar uit dat het Nederlandse financieringstekort bijna drie procent zal bedragen. Dat blijkt uit de Najaarsnota, die vrijdag door het kabinet is vastgesteld. Het stuk lekte begin deze week al ten dele uit. Hiermee wordt de kritische grens van drie procent dicht genaderd.

Het hogere tekort is te wijten aan een belastingtegenvaller van 1,4 miljard euro, waardoor het financieringstekort van de overheid dit jaar uitkomt op 2,7 procent. Dit is 0,4 procent meer dan oorspronkelijk was geraamd. De belastingtegenvaller wordt met name veroorzaakt doordat de opbrengst van de venootschapsbelasting één miljard lager uitviel dan verwacht. Oorzaak hiervan is de laagconjunctuur.

Het financieringstekort valt ook hoger uit omdat de kosten voor asielopvang en de gezondheidszorg aanzienlijk hoger uitvallen dan begroot. Verder vallen de lasten voor de Algemene wet bijzondere ziektekosten (awbz) ongunstig uit.

Het hogere tekort is een tegenvaller voor Minister Zalm van Financiën. Zalm is een fervent fel voorstander van het handhaven van die norm. Kort geleden werd bekend dat zowel Frankrijk als Duitsland ruim boven de grens van drie procent uitkomen. Dit heeft negatieve gevolgen voor de stabiliteit van de munt binnen de Economische Monetaire Unie (EMU).