Kabinet wacht met beslissing over Irak

Bart (veekeend)
Irak Het kabinet heeft vrijdag nog geen besluit genomen over de verlenging van de aanwezigheid van 1100 militairen in Irak met nog eens zes maanden. Het kabinet hakt waarschijnlijk volgende week de knoop door.

Het kabinet stelt haar beslissing uit, omdat het meer informatie wilt over de veiligheidssituatie in de 'Nederlandse' provincie Al Muthanna. Zo zijn er aanwijzingen dat het voor de Nederlandse troepen gevaarlijker begint te worden in het zuiden van Irak.

Terroristen zouden in Irak bereiden mogelijk ook aanslagen voorbereiden in het zuiden van het land. De terroristen zouden zich mengen onder de lokale bevolking en die ook ronselen voor eventuele aanslagen. Strijders van al-Qaeda zouden meereizen met nomaden in het gebied Vorige week werd er een aanslag gepleegd op het Italiaanse compound. Daarbij vielen 27 doden.

Premier Balkenende zei na de ministerraad dat er desondanks de negatieve aanwijzingen er een 'positieve grondhouding' is over de verlenging. Het kabinet zal hoogstwaarschijnlijk volgende week een besluit nemen.