Amnesty vraagt aandacht voor activisten

Amnesty International Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zal op tien december, de dag van de rechten van de mens, aandacht vragen voor het werk van de vele mensenrechtenactivisten die de wereld rijk is. Onder het motto 'Een mooie dag voor mensenrechten' zullen op vijf plaatsen in het land grootschalige evenementen worden gehouden.

In Utrecht, Rotterdam, Groningen, Deventer en Nijmegen zullen op centrale pleinen in de stad grote circustenten komen te staan, waar diverse acteurs (onder andere Tatum Dagelet en Huub Stapel) verhalen zullen voordragen die gebaseerd zijn op waargebeurde Amnesty-zaken. De voordrachten zullen worden afgewisseld met optredens van cabaretiers en stand-up comediens. 's Avonds zullen dj's als DJ Jean en Ronald Molendijk optreden. Het evenement duurt van 17.00 uur tot 21.00 uur en is vrij toegankelijk.

De bedoeling van deze evenementen is om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen op petities die het werk van mensenrechtenactivisten steunen. Niet alleen het werk van beroemde mensen zoals Nelson Mandela en de Dalai Lama, maar ook het werk van de vele anonieme activisten. Ook mensen die niet naar deze evenementen kunnen komen, hebben de kans om hun handtekening te zetten. Dit kan worden gedaan via de site van Amnesty International of door een sms met het woord PROTEST en de eigen achternaam naar 4777 te sturen.

Op tien december 1948 werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) ondertekend, sindsdien is deze dag de internationale dag van de rechten van de mens. Het UVRM is een besluit van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en daarom niet bindend. Toch gaat er een sterke werking uit van deze verklaring, waarin onder andere het recht op leven, het verbod op foltering, het recht op een eerlijk proces en het recht op vrijheid van meningsuiting zijn neergelegd.