[update] Veel doden bij aanslagen in Istanbul

22339 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het dodental van de aanslagen in Istanbul is inmiddels opgelopen tot 25. Bij de serie explosies zijn zo'n 400 mensen gewond geraakt. Getroffen werden de Britse bank HSBC, het Britse consulaat in de Europese wijk Beyoglu en een populair winkelcentrum aan de Aziatische kant van de Bosporus.

De vijf explosies zijn volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken een ,,weerzinwekkende terroristische daad'', die wijzen op betrokkenheid van het terreurnetwerk van Osama bin Laden, al-Qaeda. De bommen zouden gemaakt zijn van landbouwgif, dat een speciale geur geeft. Deze geur was zowel bij de aanslagen op de twee synagoges en nu bij het winkelcentrum in Istanbul te ruiken.

De aanslagen zijn opgeëist door de terreurorganisatie al-Qaeda en de verboden Turkse organisate IBDA-C (het Grote Oosterse Front van Islamitische Strijders).

De Britse consul in Istanbul, Roger Short, wordt sinds de aanslag op het consulaat vermist. Gevreesd wordt dat hij is omgekomen. Het Britse consulaat is een immens groot gebouw, dat door de aanslag in een enorme puinhoop is veranderd. Ook het bankgebouw van de HSBC is voor een groot deel vernield. Stafmedewerkers van de bank zouden zich onder de slachtoffers bevinden.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül heeft gezegd dat zijn land niet zal buigen voor terreur.


Rookwolken in Istanbul na aanslagen


Update 14.49
Inmiddels maakt CNN Turkije melding ervan dat de Britse consul Roger Short bij de aanslag is omgekomen.


Eén van de gewonden na de aanslagen