'Problemen met illegalen rijzen de pan uit'

"Het probleem van de asielzoekers wordt gebagatelliseerd." Dit zegt Dominic Schrijer, dagelijks bestuurder van de deelgemeente Charlois in Rotterdam. Schrijer staat bekend als een vertrouweling van PvdA-leider Wouter Bos.

Schrijer reageert op de plannen van de Rotterdamse PvdA. Op 11 november kondigde de partij haar Twaalfpuntenplan aan. Met het plan hoopt de PvdA de problemen van de oude stadswijken in Rotterdam het hoofd te kunnen gaan bieden.

Één van de punten van het plan was: géén asielzoekers meer in Rotterdam. Schrijer is van mening dat in Rotterdam het probleem met de asielzoekers de pan uitrijst. Volgens hem zou het zelfs oncontroleerbaar geworden zijn. Hij rekent voor dat Rotterdam te maken heeft met duizenden illegalen.

Schrijer: "Het aantal uitgeprocedeerde asielzoekers dat in Rotterdam verblijft, moet worden ingeschat op minimaal 5000. Daarnaast zijn er nog eens tussen de 4000 en 8000 asielzoekers die in afwachting zijn van de behandeling van hun asielaanvraag. Velen zullen nooit de status van politiek vluchteling krijgen."

Schrijer baseert zijn cijfers op schattingen van diverse hulpinstellingen. Hij zegt dat de discussie over asielzoekers is vertroebeld door het gebrek aan praktijkervaring van de Haagse politiek. "Het wordt tijd die kloof te dichten. Terwijl in Den Haag de discussie wordt gevoerd of het integratiebeleid is geslaagd, zien we in de praktijk uitbuiting van de kansarme migranten."

In het verleden kaartte Schrijer al vaker de asielzoekersproblematiek aan. Zo pleitte hij eerder er al voor om de arme wijken in de stad te ontlasten door een tijdelijke stop op de toestroom van kansarmen - veelal allochtonen - in te voeren.

"Het moet zo langzamerhand toch wel duidelijk zijn dat er sprake is van een noodsituatie", aldus Schrijer. "Het laatste dat de inwoners van Rotterdam kunnen gebruiken, is de les te worden gelezen over het al dan niet opvangen van 250 nieuwe vluchtelingen. Het gaat niet om de opvang van die kleine groep. Het gaat erom dat wordt ingezien dat de groep veel groter is en vaak ook nog eens terechtkomt in de kwetsbare wijken bij andere groepen kwetsbare migranten."