Serie bom-explosies in Istanbul

In Istanbul is vanmorgen een aantal bommen ontploft. Eťn bom ging af bij het Britse consulaat. Er zouden veel gewonden zijn gevallen. Ook bij de Britse bank HSBC is een bom ontploft.

Een winkelcentrum aan de Aziatische kant van de Bosporus zou ook door een autobom zijn getroffen, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

Op dit moment rijden de ambulances in Istanbul af en aan.

Volgens CNN zijn er drie of vier bommen ontploft. Er wordt gesproken over zeker drie doden.

Update 11:05

Volgens Turkse t.v zouden er vijf explosies zijn geweest, waardoor zeker vijf doden zijn gevallen. Andere bronnen spreken over minstens 10 doden.

De Turkse zender NTV meldde op gezag van getuigen dat buiten de Britse bank HSBC lichaamsdelen op straat liggen.

Update 11:55

Handelaren op de effectenbeurs in Istanbul hebben paniekerig gereageerd op de explosies. De belangrijkste beursindex duikelde meer dan 7%. Het beursbestuur heeft de handel stilgelegd.

De eerste explosie vond plaats bij de Britse bank HSBC en werd direct gevolgd door ontploffingen bij het Britse consulaat in de Europese wijk Beyoglu en een ontploffing bij een populair winkelcentrum aan de Aziatische kant van de Bosporus.

Televisiebeelden tonen zwaarbeschadigde gebouwen en puin op de straten. Mensen die op straat lopen zijn met bloed besmeurd en hebben puin op hun kleren.

Update 13:00

De verantwoordelijkheid voor de twee aanslagen is opgeŽist door de terreurorganisatie al-Qaeda en de verboden Turkse organisate IBDA-C (het Grote Oosterse Front van Islamitische Strijders), zo meldt het Turkse persbureau Anatolia. Beiden werden ook al gekoppeld aan de aanslagen op de synagogen.

Het dodenaantal is inmiddels opgelopen tot 15.


Rookwolken in Istanbul na aanslagen