[update] Artiest weigert gehandicapten bij optreden

Bij schouwburg De Kring in Roosendaal (Noord-Brabant) zijn gistermiddag zes verstandelijke gehandicapten en hun begeleiders geweigerd bij de kindervoorstelling "Stomp Stands Up". De optredende artiest, Wijnand Stomp, wilde namelijk niet optreden voor groepen gehandicapten.

Stomp meldde dit pas vlak voor de aanvang van de voorstelling, waardoor er voor een medewerkster van de schouwburg niets anders op zat dan de mensen weg te sturen. De directeur van woongemeenschap Sterrebos, waar de zes geweigerde personen wonen, heeft de directie van de schouwburg om opheldering gevraagd.

Update 20.11
Op de site van theatergezelschap Kalebas heeft Wijnand Stomp zijn excuses aangeboden voor de weigering. In de brief die geplaatst is, valt onder andere het volgende te lezen:

"In de Kring heb ik voor aanvang van de voorstelling mijn ervaring geschetst met een voorval bij een ander optreden. Daar was een aantal zwaar geestelijk en lichamelijk gehandicapten nogal nadrukkelijk tijdens de voorstelling aanwezig, met bed en al. Dit heeft de aandacht van van het overige publiek bij de voorstelling erg afgeleid.

In mijn gesprek met de Kring over het bezoek van een groep verstandelijk gehandicapten heb ik deze ervaring te veel laten meespelen. Ik betreur mijn uitlatingen omdat het leidde tot het wegsturen van de betreffende groep. Ik was inmiddels in de veronderstelling dat deze helemaal niet aanwezig zou zijn. Na de voorstelling hoorde ik dat de mensen weggestuurd zijn omdat ik niet voor gehandicapten zou willen spelen.
Dit is niet waar. Het enige wat ik wilde was overleg vooraf om een situatie te voorkomen waar het publiek van het theater en de groep gehandicapten niet gelukkig mee zouden zijn."


Stomp heeft aangeboden persoonlijk met de bewoners van Sterrebos te zullen gaan praten en een voorstelling voor hen te spelen.