Powell overnacht niet in Maastricht tijdens OVSE-top

Roel (Roel_Jewel)
Logo EU met EuropaColin Powell, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zal tijdens de OVSE-top op 1 en 2 december niet in Maastricht overnachten.

Volgens de burgemeester van Maastricht, Gerd Leers, zijn daarom ook de veiligheidsmaatregelen rondom de topontmoeting versoepeld. Powell brengt op de eerste dag van de top alleen een bliksembezoek aan de conferentie.

In oktober werd bekend dat Maastricht tijdens de ontmoeting van Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa in een vesting zou veranderen. Mensen die in de buurt wonen van het Mecc, waar de top plaatsvindt, zouden worden gescreend. Ook zouden ze tijdens de top geen bezoek mogen ontvangen tenzij ze dat van tevoren aangeven. In hoeverre deze maatregelen nog van kracht zullen zijn, is niet bekend.

Op de OVSE-top zullen ministers van Buitenlandse Zaken (BZ) van 55 landen met elkaar vergaderen. Het is de belangrijkste conferentie van de 26 die in december en komend jaar in Maastricht zullen plaatsvinden. Ondanks het grote belang van de topontmoeting is bij de gemeente pas één aanvraag voor een demonstratie bij binnengekomen. Aan de vooravond van de conferentie wordt een vredesdemonstratie in Maastricht gehouden.