FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 november 2003

Leeuwarden krijgt pratende prullenbakken

Beetle had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Je afval weggooien in Leeuwarder prullenbak wordt binnenkort nog leuk ook. De stad krijgt namelijk drie pratende prullenbakken. Twee bakken bedanken in het Nederlands voor ingeworpen afval, de andere doet dit zelfs in het Fries.

De pratende bakken worden op 3 december onthuld. Dan eindigt ook de gemeentelijke gedragscampagne 'Buitengewoon schoon'. Welk bedankje er uit de bakken zal klinken is nog niet bekend.

Franse valsemunter gearresteerd

x-Wave-x had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 43-jarige Fransman is woensdag gearresteerd wegens valsemunterij. De man werd aangehouden nadat een andere man was aangehouden wegens telefoneren achter het stuur. Met de aanhouding heeft de politie de grootste valsemunterzaak in Frankrijk sinds de invoering van de euro ontdekt.

De in eerste instantie aangehouden man bleek bij zijn arrestatie in het bezit te zijn van vals geld dat hij doorverkocht. Valse biljetten van vijftig euro verkocht hij voor vijf euro, valse biljetten van honderd euro gingen voor acht echte euro's van de hand.

In de kelder van een appartement vond de politie computers, laserprinters, snijmachines, vergulders en vijfhonderd valse biljetten van honderd euro. De kwaliteit van de namaakbiljetten was gemiddeld. Toch leverde de handel de man zeker 100.000 euro op. De verdachte heeft inmiddels bekend.

Magneettrein verbetert eigen snelheidsrecord

x-Wave-x had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Maandag heeft een onbemande MLX01, een magneettrein, tijdens een testrit zijn eigen snelheidsrecord verbeterd. Er werd dit maal een snelheid van 560 kilometer per uur gemeten, het vorige record was 552 kilometer per uur. De trein raasde dit maal over een 18,4 kilometer lang testtraject en werd op afstand bestuurd door technici.

Magneettreinen zweven boven een baan die is voorzien van magneten. De rolweerstand op de rails die gewone treinen ondervinden, is bij magneettreinen afwezig. De voertuigen worden dan ook wel zweeftreinen genoemd.

[update] Oranje boycot pers na winst

De spelers van het Nederlands elftal weigerden vanavond na de wedstrijd tegen Schotland met de pers te praten.

Toen na de wedstrijd NOS Radio-journalist Rob Fleur de spelers vragen stelde, kreeg hij geen antwoord. Kort daarna verdwenen de spelers naar de kleedkamer. Ook SBS6-commentator Hans Kraaij Jr. werd niet aangedaan voor een interview.

De actie is een bewuste persboycot naar aanleiding van de commotie die is ontstaan nadat Henk Spaan in zijn column in het Parool spelers van het Nederlands elftal ervan beschuldigde na de verloren wedstrijd in Schotland een feest te hebben bezocht.

Dick Advocaat liet na afloop zowel aan SBS6 als aan de NOS in een commentaar weten begrip te hebben voor de actie van de spelers en vergeleek de communicatie van Oranje met de minieme communicatie van de Schotten: "Als je ziet wat men in het buitenland voor zendtijd geven aan de pers: Vogts de laatste tien dagen twee keer tien minuten met twee spelers er bij. Wij zijn Šltijd present, maar het wordt gewoon niet gewaardeerd. Dus dan kan ik best begrijpen dat ze nu zeggen: 'tot de volgende keer'."

Nederland won vanavond in de Amsterdam Arena met 6-0 van Schotland en stelde daarmee een plaats op het EK volgend jaar in Portugal veilig.


Dit bericht is voor het laatst bewerkt om 23:27

Game Review: DTM Race Driver

Publisher:Codemasters
Developer:Codemasters
Website:DTM Race Driver
Platform:XBox


De eerste screenshots beloofden veel goeds, maar over de graphics van de uiteindelijke release van DTM Race Driver voor de Xbox was lang niet iedereen te spreken. Ook het ontbreken van Xbox Live-ondersteuning was voor veel gamers een reden om de game niet te kopen.

Codemasters besloot gehoor te geven aan dit punt van kritiek en kwam dan ook onlangs met een vernieuwde versie van DTM Race Driver, die wŤl Live-ondersteuning biedt. Genoeg reden om het spel alsnog aan te schaffen? Je weet het zometeen...

Uitslag Nederland-Schotland

In de Amsterdam liet Oranje vanavond de Schotten de hoeken van het veld zien. Drie goals voor rust en drie erna, 6-0. Nederland gaat naar Portugal.

Vooraf was de spanning groot, maar Oranje liet zich vanavond niet in het nauw brengen. Schotland opende fel en Nederland evenzo. In het eerste kwartier vielen er drie gele kaarten. De eerste slag was voor Nederland. Wesley Sneijder maakte in zijn derde interland een prima passeeractie en besloot de bal van afstand achter keeper Douglas te jagen (1-0). Met de goal viel meteen een hoop last van Oranje af.

Na de goal van Andre Ooijer, een kopbal uit een dood spel moment, zag het er echt goed uit. Nog voor rust bracht Ruud van Nistelrooij met het hoofd, wederom uit een standaardsituatie, Nederland in veilige haven (3-0).

Na rust ging de ploeg onveranderd verder. Frank de Boer kwam voor Ooijer en scoorde met het hoofd uit een corner van Sneijder de 5-0. Van Nistelrooij had intussen met een wippertje zijn tweede aangetekend. Ook het slotakkoord was voor Van Nistelrooij. Hij kreeg een kwartier voor tijd een applauswissel. Patrick Kluivert kwam er in. Ook Clarence Seedorf viel nog in. Het bleef bij 6-0, een overdonderende zege. Nederland gaat naar Portugal.

De nederlaag was de grootste van Schotland in 42 jaar. Coach Berti Vogts had overigens bij zijn debuut bij Schotland anderhalf jaar geleden in Parijs al wel met 5-0 van Frankrijk verloren. Vogts prees dit keer zijn team, "twee keer Oranje in vier dagen was te veel". Ook de geschorste Christian Dailly werd node gemist. Vogts tipt naast Frankrijk en misschien Duitsland, ook Nederland voor de eindzege in Portugal.

Advocaat meldde de BBC tenslotte: "I've always said we had some up and coming players. The whole country thought they were ready to play, but I didn't think the moment was right - until now." (BBC)


Nederland - Schotland (6-0)
14' Sneijder 1-0
32' Ooijer 2-0
37' Van Nistelrooij 3-0
50' Van Nistelrooij 4-0
65' De Boer 5-0
67' Van Nistelrooij 6-0

Geel: Van Nistelrooij, Davids (Ned), Ferguson, Pressley, Dickov, Naysmith (Sch)

Nederland: Van der Sar, Ooijer (De Boer/46), Reiziger, Cocu, Bouma (Seedorf/69), Van der Vaart, Sneijder, Davids, Van der Meyde, Van Nistelrooij (Kluivert/77), Overmars

Schotland: Douglas, McNamara, Pressley, Wilkie, Naysmith (Ross/46), Fletcher, Ferguson, Rae, McCann (Miller/62), Dickov (Crawford/46), McFadden

Eerste wedstrijd 0-1, Nederland naar EK 2004 in Portugal

Nederland door naar EK 2004

Nederland gaat naar het EK voetbal in Portugal. De ploeg won de return tegen Schotland vanavond in Amsterdam met 6-0. In de eerste ontmoeting, zaterdag in Schotland, bleef de teller nog steken op 1-0 voor de Schotten.


Al in de eerste helft werden goede zaken gedaan. In de veertiende minuut maakte Sneijder een mooie schijnbeweging op het middenveld, waarna hij door het midden vrij van een afstand de bal in het net kon schieten.

Het tweede doelpunt viel vanuit een vrije trap van rechts. Sneijder legde de bal op het hoofd van Ooijer, die de bal inkopte. Vijf minuten later nam Sneijer wederom een vrije trap vanaf dezelfde positie. Van Nistelrooij wist zich vrij te lopen en kopte de bal in. 3-0 was ook de stand bij rust.

In de tweede helft was het al snel Van Nistelrooij die de vierde treffer maakte. Nog geen kwartier later kopte de voor Ooijer ingevallen Frank de Boer de vijfde treffer binnen vanuit een hoekschop van Sneijder. Drie minuten later mocht Van Nistelrooij om de vernedering van de Schotten nog groter te maken vrij inschieten, na een aanval op rechts.

Uitslag

Nederland 6 - Schotland 0
Sneijder (14)
Ooijer (32)
v.Nistelrooij (37,51,67)
De Boer (64)

Opstellingen

Nederland
v.d.Sar,Ooijer (De Boer/46), Reiziger, Cocu, Bouma (Seedorf/68), v.d.Vaart, Sneijder, Davids, v.d.Meyde, v.Nistelrooij, Overmars

Schotland
Douglas, McNamara, Pressley, Wilkie, Naysmith (Ross/46), Fletcher, Ferguson, Rae, McCann (Miller/62), Dickov (Crawford/62), McFadden

Voor meer voetbalnieuws kun je terecht op de FOK!Voetbalmanager

Turks publiek tuigt Duitse spelers af

De Duitse nationale ploeg onder 21 jaar wist zich vandaag ten koste van Jong Turkije via een playoff te plaatsen voor het EK. Tot feest kwam het echter niet.

De ploegen speelden in Istanbul de tweede wedstrijd met 1-1 gelijk, waaraan de Duitsers voldoende hadden (eerste duel 1-0). Direct na het eindsignaal brak de hel in het SŁkrŁ-Saracoglu Stadion los.

Publiek van de tribune en zelfs agenten sloegen buiten het veld en in de catacomben op de spelers in. Thomas Hitzlsperger (Aston Villa) werd met een fles geraakt. De scheidsrechter en enkele Duitse spelers hielden er hoofdwonden aan over.

Meer voetbalnieuws op de FOK! Voetbalmanager

"2 voor 12" laat verkeerde team winnen

~Kaģin~ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij de tv-quiz 2 voor 12 heeft vorige week het verkeerde team gewonnen. Het "winnende" team had namelijk gebruik gemaakt van de naslagwerken zonder dat de klok liep. Hierdoor stonden zij aan het einde van het spel precies vier euro voor.

De spelers van team 1 hadden zo 615 euro verdiend, vier euro meer dan team 2, dat voor de derde keer speelde. Na vele telefoontjes en e-mails werd de band nog eens bekeken en kwam de redactie tot de ontdekking dat twaalf seconden lang de klok niet gelopen had. Aangezien het zoeken in de boeken per twee seconden ťťn euro kost, had team 2 met twee euro verschil moeten winnen. Dat gaf het betreffende team recht op 10.536 euro.

Volgens eindredacteur Ritmeester was dit de eerste keer dat een dergelijke fout werd gemaakt. Team 2 heeft het geld alsnog gekregen en team 1 speelt deze week gewoon door. Volgens de regels mochten de spelers van Team 2 sowieso niet meer doorspelen aangezien zij al drie rondes gewonnen hebben.

Man overlijdt na stoeipartij

ITSMEAMO en x-Wave-x hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 28-jarige man uit Rotterdam is vandaag overleden aan de verwondingen die hij gisteren opliep tijdens een stoeipartij. Tijdens deze stoeipartij viel hij van de trappen van metrostation Stadhuis ongeveer vier meter naar beneden.

De man kwam zo ongelukkig terecht dat hij buiten bewustzijn raakte en een gebroken nek opliep. De vriend waarmee hij stoeide viel ook en liep hoofdletsel op. De politie geeft aan dat er sprake was van een vriendschappelijke stoeipartij en dat de mannen in een jolige bui waren.

Meatloaf zakt in elkaar tijdens concert

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Meatloaf
Zanger Meatloaf is bij een concert in Londen op het podium in elkaar gezakt. De zwaarlijvige rocker, bekend van onder andere Paradise by the dashboard light, zou door een verwaarloosde virusinfectie erg vermoeid zijn.

Meatloaf wilde gelijk na het incident doorgaan met zijn optreden in de Wembley Arena, maar artsen konden hem ervan overtuigen dat het beter was te herstellen in het ziekenhuis.

Supporters ontregelen metro Amsterdam

x-Wave-x had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het metroverkeer in Amsterdam heeft vanavond gedurende enige tijd stilgelegen door grote groepen voetbalsupporters. Ook het treinverkeer raakte even overbelast.

Om 19.00 wilden grote groepen supporters tegelijkertijd instappen om zo naar de ArenA te gaan voor de wedstrijd Nederland - Schotland. Zij forceerden daarbij echter de deur, waardoor de metro niet verder kon rijden. Enkele supporters liepen vervolgens over het spoor richting het stadion.

Vervoerder GVB besloot daarop tussen de metrostations Centraal Station en Weesperplein de stroom van het net te halen, om ongelukken te voorkomen. Het station Waterlooplein werd ontruimd. Het metrovervoer kwam een half uur later weer op gang.

Uitslagen van gespeelde playoffs

De beslissingen zijn gevallen, de laatste deelnemers voor Portugal zijn bekend. Hieronder de uitslagen van gespeelde wedstrijden.

Nederland - Schotland (6-0)
14' Sneijder 1-0
32' Ooijer 2-0
37' Van Nistelrooij 3-0
50' Van Nistelrooij 4-0
65' De Boer 5-0
67' Van Nistelrooij 6-0

Eerste wedstrijd 0-1, Nederland naar EK 2004

Noorwegen - Spanje (0-3)
35' Raķl 0-1
49' Vicente 0-2
57' Etxebarria 0-3

Eerste wedstrijd 1-2, Spanje naar EK 2004

Turkije - Letland (2-2)
20' Ilhan Mansiz 1-0
64' Hakan SŁkŁr 2-0
66' Laizans 2-1
77' Verpakovskis 2-2

Eerste wedstrijd 0-1, Letland naar EK 2004

SloveniŽ - KroatiŽ (0-1)
61' Prso 0-1

Rode kaart: 59' Tudor (2x geel)

Eerste wedstrijd 1-1, KroatiŽ naar EK 2004

Wales - Rusland (0-1)
24' Jevsejev 0-1

Eerste wedstrijd 0-0, Rusland naar EK 2004


Geplaatst zijn: Frankrijk (Groepshoofd), Duitsland, Griekenland, Engeland, Bulgarije, Denemarken, TsjechiŽ (G), Zwitserland, Zweden (G), Portugal (G), ItaliŽ, Nederland, Spanje, Letland, KroatiŽ en Rusland

Loting van de poule-indeling in Portugal is op 30 november

FOK! Interview: Stel vragen aan Frits Wester!


Frits Wester is sinds 1994 politiek verslaggever en commentator voor RTL Nieuws. Vanuit dien hoofde treedt hij ook regelmatig op in andere programma's. Zo is hij onder andere wekelijks te zien bij 'Barend en van Dorp'.

De komende week hebben jullie, de FOK! lezers, kans om vragen te stellen aan Frits Wester. De leukste, origineelste, interessantste vragen zullen door Frits beantwoord worden. Plaats je vragen in het betreffende SHO topic of als je ze liever niet plaatst mag je ze ook mailen naar angel@fok.nl

Stel je vragen dus niet hier, maar in het betreffende topic op het forum of per mail

"Montoya geen spion"

Nu het officieel is dat Juan Pablo Montoya in 2005 voor McLaren rijdt, komen ook de berichten over complotten naar boven, maar volgens Mario Thiessen is Juan Pablo geen spion.

Juan Pablo Montoya en McLaren zouden druk uit hebben willen oefenen op Williams om de coureur al in 2004 voor het McLaren te laten rijden. Mario Theissen heeft echter laten weten niet te geloven in die theorie.

"Deze theorie kan worden afgedaan als niet reeel. Typische speculaties die uit de lucht worden gegrepen," aldus BMW Motorsport-directeur Mario Theissen.

Het leek erop dat Williams zich bereid de Colombiaan vroegtijdig te laten vertrekken richting het team van McLaren. In ruil daarvoor wilde het team echter 25 miljoen Euro, wat voor McLaren aanleiding vormde nog even te wachten.

"Juan Pablo Montoya is op de hoogte van zijn rechten en plichten ten aanzien van ons team. Iedere rijder krijgt van ons exact te weten waarvan wij denken dat het nodig is, gedetailleerde technische informatie behoort daar niet bij. maar laten we niet te ver op de zaken vooruitlopen. We hebben 2004 nog, en ik verwacht dat Montoya het aankomende seizoen vol gemotiveerd zal proberen het kampioenschap naar zich toe te trekken. Hij wil meestrijden om de titel, en zo doen wij."

De Geus bereid af te zien van WW-boete

Minister De Geus van Sociale Zaken is eventueel bereid af te zien van een WW-boete voor bedrijven die oudere werknemers ontslaan. Hij geeft toe aan druk van de regeringspartijen om niet met een straf te komen, maar met een stimulans om oudere werknemers in dienst te houden.

De Geus had een plan om door middel van boetes te voorkomen dat bedrijven de WW gebruiken om van oudere werknemers af te komen. Mensen van 57,5 jaar en ouder krijgen bij ontslag namelijk WW tot hun pensioen.

De Tweede Kamer ziet echter meer in een beloning voor bedrijven die 50-plussers in dienst nemen en die 55-plussers in dienst houden. Zij hoeven vanaf januari minder WAO-premie af te dragen.

Flirtende Webber

Mark Webber is gecharmeerd van Williams.

De sterke connecties van manager Flavio Briatore en het team van Renault, weerhoudt Mark Webber er absoluut niet van om openlijk met BMW Williams te flirten.

"Ik maak er geen geheim van dat ik Williams ten zeerste bewonder. Zelf wil ik ooit races winnen, maar we zien wel of dat lukt. Voorlopig focus ik me nog steeds helemaal op mijn werk voor Jaguar. Het is mijn job om mijn uiterste best te doen voor het team dat me betaalt en op dit moment en misschien ook volgend jaar is dat Jaguar", zegt de sympathieke AustraliŽr.

Mark Webber werd de afgelopen maanden al nauw in verband gebracht met een eventuele overgang naar Williams. Maar het is dus nog lang niet zeker dat hij de opvolger van Juan Pablo Montoya zal worden. Webber heeft namelijk heel goede connecties met Renault en het is natuurlijk niet uitgesloten dat zij in de toekomst ooit eens een beroep op hem willen doen.

Coulthard wil wk winnen

Het is al een vast gebruik voor David Coulthard om bekend te maken dat hij de titel binnen wil halen.

David Coulthard, die samen met teambaas Ron Dennis op vakantie was toen het nieuws van de overstap van Juan Pablo Montoya bekend werd gemaakt, denkt er absoluut niet aan dat hij in 2005 mogelijk zijn stoeltje gaat verliezen bij McLaren.

"Ik ben volledig gefocussed op 2004 en zal denken aan 2005 wanneer de tijd er is," zegt David. "Mijn doel nu is om volgend seizoen samen met McLaren de wereldtitel te winnen."

Mocht Coulthard slagen in zijn opdracht dan zal de toekomst voor hem er een stuk beter uit zien.

De Graaf stelt ultimatum aan Antillen

Minister De Graaf heeft van de Antillen geŽist dat de regering vandaag nog "ja" zegt tegen een voorstel om met behulp van de Wereldbank de armoede krachtig te bestrijden. Op dit moment leeft meer dan de helft van de bevolking van CuraÁao onder de armoedegrens. Bovendien geven ramingen aan dat zeker eenderde van de economie van het eiland draait op de drugshandel. "Wanneer de Antilliaanse regering dit niet doet, zal alle financiŽle steun naar non-gouvernementele organisaties gaan". aldus De Graaf.

Een Kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF staat achter het standpunt van De Graaf. De Antilliaanse premier Mirna Godett ziet niets in de bemoeienis van de Wereldbank. Ze ziet wel wat in het plan van de VN-hulporganisatie UNDP.

De Graaf is echter van mening dat de Antillen geen ontwikkelingsland is. "De armoede is daar een kwestie van verdeling."

Bedreiger VVD-Kamerlid Wilders bekent

De 29-jarige man uit Schiedam van Marokkaanse komaf heeft bekend dat hij VVD-Kamerlid Geert Wilders heeft bedreigd. Dat heeft het Openbaar Ministerie bevestigd.

De Schiedammer postte op verschillende Marokkaanse internetfora, waaronder de webpagina Maghrebonline.nl. Op die site schreef hij, opererend onder de naam 'Farid', dat de VVD'er ''echt met de dood moet worden gestraft voor zijn fascistische uitspraken over islam, moslims en de Palestijnse zaak''.

De man zei tegenover de politie dat hij de bedreigingen niet serieus had bedoeld. Hij moet begin volgend jaar voor de rechter verschijnen.

Kamervragen over rapgroep NAG

CDA-Tweede Kamerlid Mirjam Sterk (CDA) heeft vragen gesteld aan minister Verdonk (Vreemdelingenbeleid en Integratie) en aan minister Donner (Justitie) over de rapgroep Nieuwe Allochtoonse Generatie (NAG), zo meldt Planet Internet vandaag.

Sterk werd geattendeerd op het bestaan van de rapgroep naar aanleiding van een column van Sylvain Ephimenco in Dagblad Trouw van afgelopen weekend. Daarin beschreef Ephimenco een aantal teksten van de Amsterdams-Hilversumse rapgroep, die zeer anti-semitisch en vrouwonvriendelijk zijn. Het Kamerlid vindt de teksten buitengewoon discriminerend en is geschrokken van de populariteit van deze groep onder jongeren. Ze heeft vernomen dat de liedjes erg vaak via het internet (Kazaa) worden gedownload.

Sterk wil weten of de ministers op de hoogte zijn van de rapgroep en de stuitende songteksten en wat zij vinden van de populariteit van NAG onder jongeren. Het CDA-Kamerlid vreest overigens dat het moeilijk zal zijn dergelijke teksten te verbieden, omdat de wet op de vrijheid van meningsuiting vrij breed is.

Columnist Sylvain Ephimenco citeerde in Trouw een gedeelte van het nummer Kanker joden, om zo een beeld te schetsen van wat de groep zoal voortbrengt: 'Fuck die joden, de vieze joden / de allochtonen zullen jullie komen doden / Playerhaters moeten dood, want ze spelen met je brood, Binnenkort komt, gaat die T-shirt, wordt rood / Joden moeten dood, Hamas, Hamas, Joden aan het gas / kameraad, luister naar de bas, 11 september, 11 september, twee vliegtuigen op de World Trade Center / Fuck die IsraŽl / fuck die VS, Saddam Hoessein die is the best, Moslims weten dat de wereld binnenkort vergaat, jullie Joden moeten weten dat ik jullie haat / Binnenkort kom ik met kalasjnikov / jullie moeten weten dat ik jullie pof''.

Via internet is alleen terug te vinden dat de groep vorig jaar op 20 december heeft opgetreden in Tagrijn te Hilversum, op GOOIZZGEVOEL de SPECIAL X-PARTY.

De Amsterdamse officier van Justitie Velleman liet vandaag weten dat er een onderzoek gaande is naar de rapgroep NAG.

Turks publiek tuigt Duitse spelers af

De Duitse nationale ploeg onder 21 jaar wist zich ten koste van Jong Turkije via een playoff te plaatsen voor het EK. Tot feest kwam het echter niet.

De ploegen speelden in Istanbul de tweede wedstrijd met 1-1 gelijk, waaraan de Duitsers voldoende hadden (eerste duel 1-0). Direct na het eindsignaal brak de hel in het SŁkrŁ-Saracoglu Stadion los.

Publiek van de tribune en zelfs agenten sloegen buiten het veld en in de catacomben op de spelers in. Thomas Hitzlsperger (Aston Villa) werd met een fles geraakt. De scheidsrechter en enkele Duitse spelers hielden er hoofdwonden aan over.

Voorbeschouwing Ned-Sch

Om 20.30 uur gaat de allesbeslissende tweede wedstrijd in de playoff tussen Nederland en Schotland van start. De wedstrijd staat onder leiding van de Slowaak Lubos Michel. Hieronder vind je de opstellingen.

Nederland
Van der Sar, Ooijer, Reiziger, Cocu, Bouma, Sneijder, Van der Vaart, Davids, Van der Meyde, Van Nistelrooy, Overmars

Schotland
Douglas, McNamara, Pressley, Wilkie, Naysmith, Rae, Fletcher, Ferguson, McCann, McFadden, Dickov

Voor wie het Duits machtig is, de ARD vroeg Youri Mulder naar het hoe en waarom. Samengevat: "De Nederlandse speler is arrogant. De Nederlandse fan lacht om Oranje. De pers is te mild voor Advocaat. Nederland zal verder gaan."

Aanvangstijden overige playoffs (uitslag eerste duel):

17.30 SloveniŽ - KroatiŽ (1-1)

19.30 Noorwegen - Spanje (1-2)
19.30 Turkije - Letland (0-1)

20.30 Wales - Rusland (0-0)

'Geen echte link tussen geweld en games'

Eindelijk is een Amerikaanse wetenschapper tot de conclusie gekomen dat er geen directe link bestaat tussen gewelddadig gedrag en het spelen van games. Er kan wel een link worden gelegd tussen gewelddadige games en de psychologische achtergrond van de gamer.

De wetenschapper betreft Christopher John Ferguson die meer dan twintig onderzoeken heeft geanalyseerd die in de afgelopen twaalf jaar zijn gepubliceerd over de connectie tussen gewelddadige games en agressief gedrag.

Ferguson schrijft in zijn boek dat onderzoeken die fysiologische veranderingen meten of het aantal gewelddadige gedachten bijhouden, de neiging hebben om positieve resultaten bekend te maken. Als hij rekening houdt met deze tendentie, blijkt dat er geen directe link gevonden kan worden tussen geweld en games.Games leiden dus niet tot gewelddadige wasmachine-moorden

Meerderheid Kamer tegen rookbeleid Hoogervorst

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen het plan van minister Hoogervorst van Volksgezondheid om maatregelen in te voeren om de horeca rookvrij te maken. CDA, VVD en LPF vinden dat het beleid van de VVD-minister te ver is doorgeschoten.

De partijen zijn van mening dat horecaondernemers de mogelijkheid moeten hebben om ventilatiesystemen in hun zaken te plaatsen, zodat er toch nog kan worden gerookt. Minister Hoogervorst gaf bij het begin van het debat aan dat hij hier niets voor voelt. Later deed hij de toezegging om onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen in de lucht van horecabedrijven waar afzuiginstallaties hangen.

In september meldden we jullie al dat het toen op hande zijnde rookverbod in de horeca van de baan zou zijn. De wettelijke maatregel die roken moest verbieden in cafťs, restaurants en discotheken zou in 2005 ingaan. Minister Hoogervorst zag er vanaf na grote weerstand van de horeca. Een verbod zou leiden tot een verlies van 40.000 banen

Vanaf ťťn januari 2004 heeft iedereen recht op een rookvrije werkplek. Behalve in de horeca en sportkantines, Hoogervorst heeft deze sectoren uitstel gegeven. Dit kan echter nog veranderen na het advies van de Gezondheidsraad.

"Niet nog een jaar voor lul"

Als het aan Michel Perridon, directeur van Trust, ligt rijdt Jos Verstappen volgend jaar in ieder geval niet bij Minardi. Dat heeft hij nog maar een keer uitdrukkelijk laten blijken.

"Als het aan mij ligt is Minardi volgend jaar uit beeld. Als dat voor Jos het enige overgebleven stoeltje blijkt te zijn dan doe ik volgend jaar liever niets in de Formule 1. Ik ga niet nog een jaar voor lul rijden", aldus Perridon

"Eigenlijk zijn er maar twee teams. Jordan is naast Jaguar ook duidelijk een optie. Dat team kent een enorme vechtlust en dat past bij een merk als Trust. Het ziet er niet naar uit dat Minardi volgend jaar veel progressie gaat maken. En ik moet wťl kansen krijgen, het gaat voor het komende jaar echt over een hoop centjes."

Of Michel Perridon volgend jaar voor lul rijdt zal de tijd leren...

Bush verdedigt Irak-beleid in Londen

Mickey98 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak De Amerikaanse president Bush heeft in Londen de aanval op Irak verdedigd. In zijn enige publieke toespraak tijdens zijn omstreden en zwaarbeveiligde staatsbezoek aan Groot-BrittanniŽ zei Bush dat geweld "soms de enige manier is om de wereld voor chaos te behouden".

Bush waarschuwde voor de in zijn ogen nog altijd voortdurende dreiging van terreur Zo zei hij: "De grootste bedreiging van onze tijd zijn terroristen en dictators met massavernietigingswapens", aldus Bush in zijn toespraak in Banqueting House. "Het kwaad is overduidelijk zichtbaar. Het gevaar neemt alleen maar toe door het te ontkennen. Wij treden deze bedreigingen met open ogen tegemoet en zullen ze vernietigen."

In zijn rede voor Britse academici ging de president ook in de misverstanden die volgens hem bij veel Europeanen bestaan omtrent het toepassen van geweld in Irak. "Elke generatie kent haar principiŽle bezwaren tegen het gebruik van geweld. Ik begrijp de motieven achter die bezwaren."

Verder ontkende Bush dat het Amerikaanse beleid slechts gericht is op "het simpele najagen van onze belangen". Bush is van mening dat de Verenigde Staten de mensenrechten van anderen verdedigen en "worden wij gedreven om op te treden tegen onderdrukking, honger en ziekte."

Voorbeschouwing Nederland - Schotland

Balacay schreef voor ons de volgende voorbeschouwing op het belangrijkste duel van het jaar, waarvoor dank!

Vanavond om 20.30 uur staat Nederland in de ArenA tegenover Schotland, een wedstrijd met op het spel een ticket naar Portugal in 2004.


Het Nederlands elftal ging in Glasgow met 0-1 ten onder. Bij een gelijkspel gaan de Schotten dus sowieso door. Als Oranje met 1-0 wint vanavond, wordt er twee keer 15 minuten verlengd. Is er dan nog geen beslissing gevallen, dan volgt er een strafschoppenserie.

De wedstrijd van vanavond zal gefloten worden door de Slowaak Lubos Michel. Voor de Slowaakse arbiter is de wedstrijd van woensdag zijn vierde duel van deze kwalificatiecampagne. De laatste belangrijke wedstrijd die de 35-jarige Michel floot was de finale van de UEFA-beker in mei tussen Celtic en Porto. Deze wedstrijd werd in de verlenging met 3-2 door FC Porto gewonnen. De Schotten vonden dat hij een aantal cruciale fouten heeft gemaakt in deze wedstrijd, maar Michel was naar eigen zeggen foutloos.

Michel heeft al eens eerder een wedstrijd gefloten bij Oranje. Hij was op 2 september 2000 de leidsman bij het WK-kwalificatieduel tussen Nederland en Ierland, eveneens in de ArenA. Oranje speelde toen met 2-2 gelijk. Een groot deel van de door Michel gefloten wedstrijden eindigde in een gelijkspel.

De opstelling van vanavond zal een aantal 'verassingen' met zich meebrengen. Advocaat voegde de PSV-ers Bouma en Robben in allerijl toe aan de selectie. Kluivert en Seedorf moeten plaatsnemen op de reservebank. Sneijder verhuist van de tribune naar het basiselftal en Bouma, tijdens de eerste ontmoeting niet eens geselecteerd, maakt een nog een grote stap. Hij begint als linkerverdediger. Samen met onder meer Van der Vaart, die een spitsenkoppel met van Nistelrooij vormt, moeten ze voorkomen dat Oranje weer op een grote eindronde ontbreekt.

Het Nederlands elftal heeft dit jaar in eigen huis nog niet verloren. Drie keer werd de wedstrijd in het voordeel van Oranje besloten en twee werd er gelijk gespeeld.

De opstellingen

Nederland
Van der Sar, Ooijer, Reiziger, Cocu, Bouma, Sneijder, Van der Vaart, Davids, Van der Meyde, Van Nistelrooy, Overmars.

Schotland
Douglas, McNamara, Pressley, Wilkie, Naysmith, Rae, Fletcher, Ferguson, McCann, McFadden, Dickov

"Politie wilde Jackson arresteren"

ZeroVince, x-Wave-x en Thundertje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse politie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de Amerikaanse zanger Michael Jackson. Gisteren deed de politie al huiszoeking op het landgoed Neverland van Jackson, maar volgens media wilden de agenten ook toen de zanger al arresteren.

De exacte reden van de politieactie is nog altijd onduidelijk. Volgens bronnen gaat het om seksueel misbruik van een 12-jarige jongen. Negen jaar terug werd Jackson ook al beschuldigd van seksueel misbruik van een 14-jarige jongen. Destijds trof hij een schikking met het vermeende slachtoffer. Later vandaag komt de politie met een verklaring.

Jackson zelf is momenteel in Las Vegas, alwaar hij een videoclip opneemt voor het nummer "One More Chance." Dat nummer staat op het dinsdag uitgebrachte album met nummer-1 hits.

JordaniŽr schiet op toeristen bij Eilat

Een Jordaanse schutter heeft bij een grenspost ten noorden van de IsraŽlische badplaats Eilat vijf toeristen uit Ecuador verwond. Een vrouw is er ernstig aan toe. De dader is doodgeschoten door beveiligingsbeambten.

In eerste instantie werd er gemeld dat de vrouw was overleden. Toch concludeerde het medisch personeel later dat de toeriste nog leefde. Het incident vond plaats bij het gebouw van de Yitzhak Rabin-grenspost in de Arava-woestijn. De slachtoffers waren toeristen die op het punt stonden IsraŽl binnen te gaan.

Schietpartijen in de buurt van Eilat komen zelden voor. In 1994 sloten IsraŽl en JordaniŽ een nieuw vredesverdrag. JordaniŽ is ťťn van de weinige Arabische landen die zo'n verdrag met IsraŽl heeft. In een reactie op het incident heeft de Jordaanse regering gezegd de aanslag te veroordelen. Volgens de Jordaanse regering is er geen sprake van een georganiseerde aanslag, maar van "een individuele daad van een enkele schutter".

Sekte: "We kunnen mensenlevens verlengen"

Een sekte die zegt contact te hebben met buitenaardse wezens en onlangs claimde vijf babies gekloond te hebben, beweert een manier te hebben gevonden waarmee het ouderdomsproces gestopt kan worden.

Aliens
De sekte beweert het volgende: Op 13 december 1973 nam een bezoeker van een andere planeet contact op met een Franse journalist RaŽl. Deze bezoeker vroeg RaŽl een Ambassade te bouwen en hen opnieuw op Aarde te verwelkomen. Het buitenaardse wezen was ongeveer ťťn meter twintig lang, had lang donker haar, amandelvormige ogen, een olijfachtige huidskleur en straalde harmonie en humor uit. Hij vertelde RaŽl: "Wij waren degenen die al het leven op aarde hebben geschapen. Jullie hebben ons voor goden aangezien. Wij stonden aan de oorsprong van alle grote religies. Nu jullie volwassen genoeg zijn om dit te begrijpen, willen we graag officieel in contact komen door middel van een ambassade."

De boodschappen die volgens de RaŽlianen aan RaŽl zijn gedicteerd, verklaren dat het leven op Aarde niet het gevolg is van een toevallige evolutie, noch het werk is van een almachtige 'God'. Het was een doelbewuste schepping van wetenschappelijk vergevorderde mensen, die gebruik maakten van het DNA . Zij maakten de mens letterlijk naar hun evenbeeld in wat je een "wetenschappelijk schepping" zou kunnen noemen, aldus de RaŽliaanse sekte. Het complete verhaal betreft de 'ontmoeting' is hier te lezen.

Eeuwige jeugd
De sekte beweert dat het stamcellen kan gebruiken om de klok van de cellen op elk deel van het lichaam terug te zetten. Volgens de RaŽlianen hebben ze reeds experimenten uitgevoerd om het verouderen van menselijk DNA te vertragen. Het onderzoek, geleid door Dr. Brigitte Boisselier (47) zou volgende week bij een conferentie in Londen gepubliceerd worden. De organisatie van de conferentie ontdekte dat ze zich onder een valse naam opgegeven hadden. Hierdoor hebben ze de publicatie van het onderzoek geannuleerd. Professor Christopher Higgins, directeur van de Medical Research Councils Clinical Sciences Centre van het Hammersmith Hospital zegt dat hij eerst tastbaar bewijs wil zien. Dit meldt de London Evening Standard.

Dr. Boisselier zegt dat de sekte een nieuw bedrijf opgezet heeft die gebruik maakt van de nieuw verworven technologie. Tenminste twee patiŽnten zijn reeds behandeld. "We hebben een manier verworven die veel ziekten kan genezen, en je eruit kan laten zien alsof je 17 jaar was. Over zes tot negen maanden kunnen we demonstraties geven.", aldus Boisselier. "Er kan verwacht worden dat mensen hun leven met 50 tot 70 jaar kunnen verlengen".

Pim Fortuyn zaal komt er toch

Arno en devzero hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Tweede Kamer krijgt alsnog een Pim Fortuyn-zaal. Dat heeft het bestuur van het parlement vandaag besloten.

Vorige week vrijdag lieten we jullie nog weten dat er in de Tweede Kamer een hoop tumult was. Het ging om de discussie omtrent de komst van de Pim Fortuyn-zaal in het gebouw van de Tweede Kamer. Zo was kamerlid Joost Eerdmans van mening dat de geestelijk vader van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) 'een blijvende herinnering' verdient.

Omdat de discussie rondom de komst nogal stroef liep en er een negatief advies op tafel lag, riep Eerdmans alle Nederlanders op om een e-mail naar de Tweede Kamer te sturen. Dit uit protest tegen het advies van de kunstcommissie.

Eerdmans is verheugd over de beslissing, dat er toch een uitzondering wordt gemaakt voor de vermoorde politicus. Normaliter worden zalen niet genoemd naar politici, die nog nooit in de Tweede Kamer hebben gezeten. Eerdmans: "Er wordt een uitzondering gemaakt voor een uitzonderlijke man, die in een uitzonderlijke situatie is gestorven voor zijn idealen.." Eerdmans benadrukt dat de zaal tot in lengte van jaren zal blijven bestaan, ook als de LPF er niet meer zou zijn.

Afranseling gefilmd door scholieren

kyoko8483, Arno, Moosie, ODF en x-Wave-x hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft vandaag bevestigd dat twee jongens de afranseling van een 16-jarige Almeerse schoolgenoot hebben vastgelegd op film. Samen met een derde jongen, die de vechtpartij uitlokte, monteerden de filmers een rapnummer onder de beelden. Het drietal verspreidde de twee minuten durende videoclip vervolgens op de school waar allevier de jongens in de bovenbouw zitten, het Oostvaarders College in Almere.

Schooldirecteur M. Blijboom legde uit dat de vechtpartij voortkwam uit een ruzie van ťťn van de daders met het slachtoffer. De twee andere jongens zagen dit gebeuren en besloten het gevecht op te nemen met een videocamera. Ook andere leerlingen waren betrokken bij de afranseling.

Geen vervolging voor daders

Het slachtoffer, die bij de vechtpartij enkele lichte verwondingen in zijn gezicht opliep, heeft geen aangifte gedaan van mishandeling. Daarom heeft het Openbaar Ministerie besloten om de daders niet te vervolgen. "Als het slachtoffer het niet erg vindt, vinden wij het ook niet erg," aldus een woordvoerster van de politie.

De vechtpartij vond al plaats in september maar de school wilde er eerder geen ruchtbaarheid aan geven. "Wij kregen de clip onder ogen en hebben direct de politie gebeld. Samen met de politie, de daders en hun ouders en het slachtoffer met zijn ouders, zijn we in gesprek gegaan. Dat ging goed. Inmiddels is alles uitgepraat en zijn de vier jongens zelfs bevriend geraakt," vertelde Blijboom. De school heeft de drie daders voor vijf dagen geschorst.

[update] 'Wodka-marathon' eindigt in drama

x-Wave-x, juusjuh, pietpaaltjens, glueman en Inovation hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Rusland is een 'wodka-marathon' in een drama geŽindigd. Vůůrdat hij zijn prijs - tien flessen wodka - in ontvangst kon nemen, viel de winnaar dood neer. Vijf rivalen kwamen in het ziekenhuis terecht.

Bij een 'drink-marathon' is het de bedoeling dat dat deelnemers zoveel mogelijk halve-literglazen wodka drinken. Het eten van worst en brood tijdens de wedstrijd was toegestaan.

Het Openbare Ministerie in Rusland zal de organisator van de drinkwedstrijd vervolgen wegens doodslag. De wedstrijd duurde dertig tot veertig minuten. De winnaar zou drie halve-literflessen wodka hebben gedronken.

In Rusland kwamen in 2002 door alcoholvergiftiging ruim veertigduizend personen om het leven. Ieder hoofd van de Russische bevolking drinkt gemiddeld vijftien liter pure alcohol per jaar. Naar schatting is ťťn op de zeven Russen alcoholist.

Details aan originele bericht toegevoegd.

Feyenoord ten strijde tegen makelaars

Feyenoord heeft genoeg van de praktijken die voetbalmakelaars laten zien. De club heeft alle Nederlandse zaakwaarnemers met een FIFA-licentie per brief laten weten hoever ze mogen gaan.

Technisch directeur Rob Baan schreef de brief, die met name gaat over het benaderen van jeugdspelers door voetbalmakelaars.

"We krijgen klachten van ouders dat hun kinderen al op heel jonge leeftijd worden aangesproken", aldus Feyenoord-manager Jan D. Swart. Feyenoord wil met de campagne de makelaars een laatste waarschuwing geven. "We hebben dekking gezocht bij de KNVB en daarna pas die brief verstuurd. We weten ongeveer om welke zaakwaarnemers het gaat en zij moeten dit echt als een laatste waarschuwing beschouwen."

De bewuste maatregel:
'Indien blijkt dat spelersmakelaars, of personen in zijn opdracht, in de toekomst jeugdspelers van onder de zestien jaar benaderen, contractueel binden of anderszins het KNVB-reglement spelersmakelaars overtreden, zullen wij dit melden bij de KNVB. Tevens zullen wij de betreffende spelersmakelaar en de personen die in zijn opdracht handelen de toegang tot onze terreinen tot nader order ontzeggen.'

Van Nistelrooij heeft angst

Ruud van Nistelrooij bekent deze week in het weekblad Voetbal International dat hij bang is dat hij zijn eerste grote toernooi in 2006 speelt. Van Nistelrooij kon door een blessure niet in actie komen op EK 2000 en Oranje mistte vervolgens het WK 2002 in Japan en Korea.

Van Nistelrooij beseft goed al 30 jaar te zijn in 2006. Hem is er derhalve alles aan gelegen dat er vanavond van de Schotten gewonnen wordt.

Over het samenspel met Patrick Kluivert zegt hij het volgende: "In iedere wedstrijd die we samenspeelden had ik het gevoel: Nķ gaat het gebeuren. Misschien heb ik er teveel over nagedacht, zonder dat we het gewoon hebben laten gebeuren. We speelden teveel met het hoofd, in plaats van op gevoel." In ieder geval ziet hij er wel toekomst in: "Als we ons alsnog weten te kwalificeren voor Portugal, hebben we tijd om aan de combinatie te sleutelen."

Oranje zakt op Wereldranglijst

pekel wist ons vandaag het volgende te melden:
Het Nederlands Elftal is op de FIFA Wereldranglijst een plaats gezakt. De verliespartij tegen Schotland was daar debet aan.

Verder blijkt Turkije, ondanks het verlies tegen de voormalig nummer 69 Letland (naar 56), een plaats te stijgen. Opvallende stijger in de top tien is verder Mexico, dat zonder te spelen drie plaatsen steeg. Spanje liep wat puntjes in op de top.

Wereldranglijst 19 november 2003

1BraziliŽ852 (0)
2Frankrijk826 (0)
3Spanje785(0)
4ArgentiniŽ750(0)
5Mexico742(+3)
6Nederland740(-1)
7Turkije739(+1)
8Engeland738(-2)
9Duitsland736 (-2)
10 TsjechiŽ735(1)
11ItaliŽ733(-3)
16BelgiŽ696(0)
50Schotland556 (+8)
65Oostenrijk529 (-3)
90Wit-Rusland478(-4)
105MoldaviŽ429 (-3)
186Nederlandse Antillen119(0)

Helft kankerpatiŽnten blijft in leven

Werik stuurde ons via de newssubmit dit geheel herschreven bericht:

De KWF Kankerbestrijding begint deze maand aan een landelijke publiekscampagne met de boodschap dat kanker lang niet altijd fataal hoeft te zijn. Vijftig procent van de mensen bij wie kanker wordt geconstateerd, leeft nog minimaal vijf jaar nadat de ziekte is vastgesteld. Bij kinderen ligt de kans op genezing zelfs nog een stukje hoger, namelijk op zeventig procent.

Wel wordt er door de stichting aangegeven dat dit niet voor elke soort van kanker geldt. Deze cijfers zijn alleen een gemiddelde van elke vorm van kanker. Zo is de kans dat kleincellige longkanker wordt overleefd slechts 5,1%. Gelukkig is bij de genezing van bijvoorbeeld zaadbalkanker (95 %) en borstkanker (80%) wel veel vooruitgang geboekt.

Sabotage schapenexport middels varkensvlees

In AustraliŽ heeft de organisatie 'Animal Liberation' gezegd dat het schapen heeft gevoederd met varkensvlees. Zij willen op die manier de uitvoer van de beesten naar het Midden-Oosten verhinderen. Het vervoer bestempelen zij als dierenmishandeling. Enige tijd terug zwierf een schip met Australische schapen een tijdlang rond op zee.

In de haven van Portland slaagden de dierenactivisten erin een grote hoeveelheid varkensvlees toe te voegen in het distributiesysteem van water en voeding die de schapen voedert. Volgens de organisatie is er geen enkel gevaar voor de schapen. Wel blijft die voeding drie weken in hun organismen, zodat de schapen wegens hun onreinheid niet geschikt zijn om uit te voeren naar moslimlanden.

Sauber presenteert als eerste

Sauber zal op 12 januari 2004 als eerste team haar nieuwe auto presenteren.

In het Oostenrijkse Salzburg zal het publiek kennis maken met de eerste nieuwe auto voor komend seizoen. Sauber zal dan de nieuwe C23 presenteren. De auto zal ook dit jaar rijden met de oude Ferrari-motor. Deze zal ook dit jaar naar hoofdsponsor Petronas genoemd worden. De versnellingsbak zal dit jaar ook door de Italianen geleverd worden.

Met de op 16 december in gebruik te nemen windtunnel en twee nieuwe rijders, Giancarlo Fisichella en Felipe Massa, hoop het Zwitserse team volgend jaar weer goed mee te rijden.

Mechelse Marokkanen moeten de AEL niet

Marokkaanse ouders in de Belgische stad Mechelen moeten niets hebben van de Arabisch Europese Liga (AEL) van Dyab Abou Jahjah. De ouders menen dat de AEL enkel mensen tegen elkaar opzet.

De AEL startte vorige week burgerpatrouilles in Mechelen die de politie in de gaten houdt. Dit omdat volgens de Liga een zogenoemde overlasttaks racistisch zou worden toegepast. Maar ook kwam de AEL in actie naar aanleiding van een overval op een hamburgerrestaurant in Mechelen, waarbij een allochtone overvaller werd doodgeschoten door de politie. Volgens de AEL uit racistische motieven.

Volgens Mohammed Boujtoh, die zegt namens 80% van de Marokkaanse ouders te spreken, is de verstandhouding tussen de Marokkaanse gemeenschap, de stad en de politie in Mechelen goed. De AEL moet volgens hem dan ook wegblijven uit Mechelen: "We hebben de AEL niet nodig".

Verbouwing in AustraliŽ

Albert Park zal haar pitstraat gaan aanpassen.

Als over 108 dagen het feest weer van start gaat zal er in AustraliŽ een nieuwe toegang zijn tot de pitstraat. De toegangsweg zal rechter en daarmee ook korter gemaakt worden. In combinatie met de verhoogde snelheid in de pitstraat volgend seizoen (100 km/h), zou dit drie tot vijf seconden moeten schelen op een pitstop.

Afgelopen jaar koos elk team voor een twee stop strategie op Albert Park, door de snellere stop zou een drie stop komend seizoen wel eens de snelste strategie kunnen zijn.

Verder zal er een extra tribune worden gebouwd langs het rechte stuk. De tribune zal naar tweevoudig wereldkampioen Mika Hškkinen vernoemd worden.

De plannen zijn reeds goedgekeurd door de FIA en de Confederation of Australian Motor Sport. De verbouwing zou vůůr 7 maart 2004 klaar moeten zijn.

Turken pleegden aanslagen Istanbul

Uit DNA-onderzoek blijkt dat de aanslagen op de synagogen in Istanbul zijn gepleegd door twee Turken. Bij die aanslagen, gepleegd met vrachtwagens geladen met explosieven, kwamen naast de twee zelfmoordenaars 23 mensen om het leven. Meer dan 300 mensen raakten gewond.

De twee daders zijn de 22-jarige Gokhan Elaltuntas en de 29-jarige Mesut Cabuk. Ze zijn afkomstig uit de stad Bingol, in het zuidoosten van Turkije. Alle twee zouden radicale moslims zijn die in het verleden contact zouden hebben gehad met al-Qaeda, het terreurnetwek van Osama bin Laden.

De Turkse premier Erdogan verklaarde gisteren de aanval op de synagoges te beschouwen als ''een aanval op de hele Turkse samenleving''.

Canada nagenoeg rond voor 2004

Het lijkt erop dat het Canada toch gelukt is en Gilles Villeneuve voor komend seizoen gewoon weer op de kalender zal staan.

Het begint ondertussen heus knipperlicht nieuws te worden. Eerst even een kort overzicht:

8 augustus 2003: Geen GP voor Canada volgend jaar
Normand Legault meldt dat de GP in 2004 niet door zal gaan.

15 september 2003: Geen soepelere regels voor F1 in Canada
Canada zal ondanks hernieuwde geruchten nog steeds geen geen uitzondering maken op de tabakswet.

15 september 2003: Toch GP Canada 2004?
Door eventuele problemen van Magny Cours zou er plaats zijn voor een GP van Canada zonder tabaksreclame.

15 oktober 2003: Canada keert terug
Terugkeer op de voorlopige FIA Kalender samen met Magny Cours.

3 november 2003: Gťťn GP Canada?
Het benodigde sponsorgeld voor een tabaksloze GP lijkt er niet te komen.

19 november 2003:

De officiŽle website van de F1 meldt dat de plaats van Canada op de kalender van 2004 zeker lijkt. Gisteren kwamen de organisatoren naar buiten met de mededeling dat ze een overeenkomst hebben over een financiŽle compensatie wegens de afwezigheid van tabaksreclame. Volgens race promoter Norman Legault is de deal die een voorwaarde was voor een plaatsje op de kalender nu bevestigd en kan de race ook in de toekomst doorgaan. Het jaar 2006 wordt hieromtrent genoemd, maar niet bevestigd.

De zekerheid is er nu omdat zowel de lokale als de landelijke overheden substantiŽle bijdrages leveren. Verder komt er extra geld binnen van bestaande sponsoren en zijn er nieuwe sponsoren aangetrokken.

De aankondiging was groot nieuws voor de F1 Fans uit Canada. Zij zagen bijna hun land verdwijnen uit de Formule 1 omdat de enige Canadese coureur, Jacques Villeneuve, geen nieuw contract kreeg bij BAR.

Mocht Canada inderdaad bevestigd worden door de FIA, dan blijven er nog drie circuits over waar rondom twijfel bestaat:

Magny Cours zit nog zonder goed financieel contract om te compenseren voor het gemis aan tabaksreclame en zowel het circuit van Bahrein als van Sepang moet nog worden goedgekeurd door de FIA.

Ook geschoolde allochtoon vaak werkloos

Uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren presenteerde, blijkt dat het opleidingsniveau van allochtonen nauwelijks van invloed is op de werkloosheid onder die groep. Hoogopgeleide allochtonen zijn bijna even vaak werkloos als laagopgeleide migranten. Zowel de laag-, middelbaar als hoogopgeleide allochtonen zijn drie keer zo vaak werkloos dan autochtonen.

Vorig jaar was 13% van de laagopgeleide niet-westerse allochtonen werkloos, tegenover 5% bij de autochtonen. Bij de hoogopgeleide niet-westerse allochtonen was 10% werkloos tegenover 3% van de autochtonen.

De arbeidsparticipatie onder allochtonen is wel toegenomen. In 1995 had nog maar 37% van de allochtonen een baan van twaalf uur of meer per week, in 2001 was dat toegenomen tot 50%. Vooral Turken haalden een flink deel van de achterstand in. Marokkanen hebben echter nog steeds de kleinste arbeidsparticipatie, al neemt ook deze toe.

Allochtonen hebben nog steeds 2,5 maal vaker een uitkering dan autochtonen, maar het verschil wordt vooral door oudere migranten veroorzaakt. Bij de tweede generatie is dat verschil stukken kleiner: 16% heeft daar een uitkering tegen 12% onder autochtonen.

De WAO-uitkering onder allochtonen is wel stukken hoger dan onder autochtonen. Van de Turkse mannen van 55 tot 65 jaar ontving 61% eind 2001 een WAO-uitkering. 46% van de oudere Marokkaanse mannen maakte gebruik van deze regeling. Onder oudere autochtone Nederlanders ligt dat percentage op 26. Turken en Marokkanen hebben ook nu nog een grotere kans om in de WAO terecht te komen. Dit geldt het sterkst voor Turkse vrouwen.

Stam niet in ArenA

Jaap Stam zal de wedstrijd van vanavond vanaf zijn eigen bank moeten volgen.

Aanvankelijk had de verdediger van oranje zes toegangskaarten voor het duel van vanavond gekregen, maar deze zijn hem afgenomen omdat hij geschorst is en niet meer bij de selectie zit. 'Jaap kreeg te horen dat het stadion bomvol zat en er geen plaatsen meer beschikbaar waren voor hem', verteld zijn zaakwaarnemer, Henk van Ginkel.

Later kreeg Stam toch weer vier kaarten voor de wedstrijd, maar ondertussen had zijn trainer bij Lazio, Roberto Mancini, hem al weer opgeroepen om vandaag te komen trainen. Er zullen vandaag twee trainingen worden afgewerkt. 'Hij wilde me perse zien, ook omdat ik ItaliŽ tien dagen geleden met een blessure verliet,' zo voegde Stam toe.

Molen in Zeerijp gered door slimme molenaar

Hermondtt had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Zeerijp, Groningen, wist een slimme molenaar zijn molen te redden van een brand. In een cafť naast de molen brak dinsdagavond brand uit, en de brand dreigde ook op de molen over te slaan.

Het cafť naast de oude stellingmolen De Leeuw stond in lichterlaaie. Toen de brand over dreigde te slaan op de molen, bedacht de molenaar zich geen moment en liet de wieken draaien. Door de draaiende wieken keerde de wind bij de molen, en werden de vonken weggeblazen. Hierdoor werd de molen gespaard. Het cafť brandde ondanks bluswerk van de brandweer volledig af.

CBR in Rijswijk krijgt poederbrief

Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) aan de Lange Kleiweg in Rijswijk heeft vrijdagochtend een poederbrief ontvangen. Niet veel later kreeg het bureau ook nog een dreigbrief waarin het bureau met aanslagen wordt bedreigd. De politie Haaglanden neemt de zaak bijzonder serieus op. Dat heeft een woordvoerder van de politie Haaglanden woensdag gezegd. "Het zag er dreigend genoeg uit. Dit doe je niet zomaar."

De politie en het CBR doen in het belang van het onderzoek geen mededelingen over de inhoud van de brief. "Dit is geen plezierige situatie voor de CBR-medewerkers", zegt woordvoerder H. Fontijn van het CBR wel.

Vrijdag moest het CBR in Rijswijk enkele uren worden gesloten nadat de poederbrief werd ontvangen. Het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wees uit dat de brief cementpoeder bevatte. De medewerkster van het CBR die de brief opende, werd onwel.

Meisje komt vast te zitten in schoorsteen

Een zwaar verliefd 15-jarig meisje uit Albuquerque, New Mexico wilde haar vriendje in het geheim bezoeken. Ze kwam op het idee via de schoorsteen naar binnen te komen, maar dit bleek toch niet zo'n goed plan.

Ze probeerde het huis stiekem binnen te komen via de schoorsteen, maar ze bleef in de pijp van de schoorsteen steken. Toen ze ontdekt werd heeft de brandweer haar proberen te bevrijden. Na het meisje instructies gegeven te hebben, wist ze haar armen vrij te krijgen. Daarna lieten de brandweerlieden een touw zakken en hebben haar uit de schoorsteen getrokken.

Het meisje was niet gewond, maar ze was van haar hoofd tot teen zwart met roet. Mike Flores van Albuquereque Fire waarschuwt dat je niet moet proberen door een schoorsteen naar beneden te glijden: "Zodra je in de pijp vast zit is het ondoenlijk er uit te komen."

CD Review: Travis - 12 Memories

12 Memories is het nieuwe album van Travis en dit album is inmiddels alweer een maandje in de winkels te vinden. Er is de laatste tijd niet zoveel over deze band gesproken, maar er zijn toch mensen die deze band ooit zo gaaf vonden dat ze hun kind naar deze band vernoemden. Wil je weten of dit album in zoverre de moeite waard is dat jouw toekomstig kind ook met de naam Travis door het leven zal moeten? Lees dan snel verder....

Man overleden door 'ontlasting van huisdieren'

Een man uit het Limburgse Tegelen is vanmorgen overleden, vermoedelijk als gevolg van ammoniakvergiftiging. De ammoniak zou zijn geproduceerd door de papegaaien en fretten, die hij zou hebben verwaarloosd.

Toen gealarmeerde brandweermannen rond zeven uur vanochtend de woning aan de HoltmŁhlestraat betraden, was de man reeds overleden. Er zijn geen sporen van geweld aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat hij is overleden door de hevige ammoniakstank in de woning. Die ontstaat door de ontlasting van de verwaarloosde huisdieren.

Omdat de politie alle ramen en deuren van de woning heeft opengezet, zijn de papegaaien in de verre omtrek te horen.

Lijken verticaal begraven in Maleisische provincie

Jippy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door een groot tekort aan ruimte op de begraafplaatsen moeten overleden mensen in de Maleisische provincie Selangor voortaan verticaal worden begraven. Dat meldde de Maleisische krant New Strait Times woensdag.

In de provincie is nog maar ongeveer 1000 hectare voor begraafplaatsen over. De meeste inwoners van MaleisiŽ zijn moslim, ze willen uit religieuze overwegingen niet worden gecremeerd.

Ede weet geen raad met criminele jeugd

AnjaTrick en kyoko8483 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De gemeente Ede gaat vanaf januari acht agenten inzetten om een groep van veertig veelal Marokkaanse jongeren in de gaten te houden. De groep is onverbeterlijk in het plegen van ernstige strafbare feiten. Vooral in de wijk Veldhuizen zorgt de groep voor veel problemen. Het welzijnswerk noemt de groep "verloren" en richt zich nu vooral op de enkele honderden meelopers.

De Kerngroep Marokkaanse Gemeenschap Ede staat achter het nieuwe plan van B&W. Samen met de kerngroep zijn er al tal van projecten uitgevoerd voor de jongeren die niets hebben opgeleverd.

Lichaam Nederlander op vuilnisbelt in Thailand

Viperģ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Maandag is in de Thaise stad Pattaya de Nederlandse zakenman J. Odekerken (46) vermoord. De politie heeft inmiddels drie familieleden van het slachtoffer gearresteerd. Een woordvoerder van Newstoday.co, het bedrijf van Odekerken, heeft dit woensdag gezegd.

Odekerken woonde volgens zijn woordvoerder al tien jaar in Thailand. Hij werkte onder andere voor de Rabobank. Twee jaar geleden zette hij zijn bedrijf op, Newstoday.co. Dit bedrijf verspreidt onder andere de geprinte internetversie van de Telegraaf.

Volgens de Telegraaf is de Nederlander waarschijnlijk vermoord omdat zijn familie de uitkering van de levensverzekering wilde opstrijken. Het lichaam van de vermoorde Odekerken is op de vuilnisbelt van de Thaise stad gevonden.

Kitesurfer landt op eigen dak

Een 43-jarige kitesurfer uit Nieuw-Zeeland is ernstig gewond geraakt toen hij maandag door een windvlaag werd meegezogen en vijftig meter verderop in het kustplaatsje Pohara op het dak van zijn eigen huis stortte. De man belandde vervolgens op het hek en liep hierbij een geperforeerde long en ernstige verwondingen aan borst en schouders op.

De man bevond zich al op een hoogte van vier meter boven het water toen een windvlaag hem meezoog. Zijn buurvrouw, die een strandwandeling maakte, zag het ongeluk gebeuren. "Het ene moment zwaaide hij nog naar me en het volgende moment zag ik hem door de lucht vliegen", zei ze.

Gerinkel uit doodskist bij begrafenis

Marco en PP hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De familie van de overleden 32-jarige Marc Marchal uit het Belgische Rochefort stond raar te kijken toen zijn mobiele telefoon over ging. De man was met zijn motor verongelukt en zag er niet meer toonbaar uit. Bij zijn begrafenis werd dan ook de kist dicht gelaten.

De familie stond rondom de kist Marchal om afscheid te nemen toen plots vanuit de kist gerinkel klonk. Sommige aanwezigen schrokken zo dat ze in paniek naar buiten renden, waarna de ondernemer de kist opende om de man zijn zakken te legen.

Agent breekt pink bij aanhouding

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door een worsteling bij een aanhouding heeft een politieagent gisterenmiddag zijn pink gebroken. De agent wilde een 21-jarige man op de Kruisstraat in Eindhoven aanhouden omdat hij in tegengestelde richting de eenrichtingsweg in reed. Hierop weigerde de man zijn naam te geven en liep hij weg. Toen de politie hem daarna wilde aanhouden, ontstond een worsteling.

Eťn agent viel op de grond. Een collega brak bij de aanhouding zijn pink en moest in het ziekenhuis worden behandeld. De verdachte zit vast.

Tele2 ontkent rechtzaak tegen Bel1601

Belbedrijf Tele2 ontkent dat ze een rechtzaak gaat starten tegen concurrent Bel1601. Gisteren liet Bel1601 in een persbericht weten dat Tele2 de rechtzaak zou starten omdat er tariefvergelijkingen op internet staan.

In een reactie zegt Tele2 wel de eis neergelegd te hebben bij Bel1601 om tarieven geheel te vergelijken en niet enkel in piekuren. Maar het belbedrijf is nog geen kort geding begonnen.

Filmcomponist Michael Kamen (55) overleden

BOOR_TBL had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Subheader Gisteren is op 55-jarige leeftijd de filmcomponist Michael Kamen overleden. Hij leed aan multiple sclerosis en stierf uiteindelijk door een hartaanval.

Kamen was ťťn van de bekendste componisten van Hollywood. Hij verzorgde de muziek voor onder andere de reeks Lethal Weapon-films, Die Hard, Robin Hood: Prince of Thieves, X-men, Band of Brothers, Open Range en de James Bond-film Licence to Kill.

In de zeventiger jaren was hij actief in de ballet-wereld en voor David Bowie's Diamond Dogs Tour. Later hield hij zich bezig met de muziek voor diverse mainstream-films en begeleidde hij het San Francisco Orchestra bij het wereldberoemde S&M-concert van hardrockgroep Metallica.

Hij werd genomineerd voor Golden Globe-awards voor de films Robin Hood: Prince of Thieves en Don Juan deMarco.

Ondanks het feit dat al in 1996 bij hem multiple sclerosis werd geconstateerd, hield hij dit tot september dit jaar geheim.

[update] Grote brand in centrum Maastricht

Sinds vanochtend woedt een grote brand in een studentenhuis aan de Brusselsestraat in Maastricht. De negen bewoners konden het pand tijdig verlaten. Twee van hen raakten licht gewond toen zij uit het raam moesten springen. Zij zijn samen met drie anderen, die ademhalingsproblemen hadden, naar het ziekenhuis vervoerd.

De brand brak rond kwart voor vijf vanmorgen uit. De brand zou op dit moment nog niet onder controle zijn. Omdat het pand geÔsoleerd ligt, is de bestrijding van de brand lastig. Desondanks lopen omliggende woningen volgens de brandweer geen gevaar. Ongeveer vijftien omwonenden zijn voor de zekerheid geŽvacueerd.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Update 7.47
Op de website van de Brandweer Maastricht is inmiddels een aantal foto's te zien. Je vindt de pagina hier.

Volgens dezelfde site is rond zes uur het sein "brand meester" gegeven.

Update 11.00
L1.nl meldt dat de brand volgens de studenten zelf mogelijk is veroorzaakt door kortsluiting in een koelkast.

De totale schade bedraagt zeker 100.000 euro.

Column: De kunst van het verliefd zijn

FOK! user Kaalheid_de_1e schreef de volgende leuke column...

(Geschreven vanuit mannelijk opzicht, vrouwen zijn vrij om geslachtsaanduidingen om te draaien).

Vroeger, dat wil zeggen toen je ongeveer 12/13 jaar oud was, dacht je vaak dat je verliefd was. Je buurmeisje of een klasgenote vond jou bijzonder aardig/lief en jij haar. Je ging vaak samen spelen, ook al hield dat wel als risico in dat je klas- of buurtgenoten erachter kwamen en dan was het kwaad geschied.

A'damse jeugd valt Sinterklaas lastig

Sinterklaas heeft het in Amsterdam zwaar te verduren. Vooral in wijken met veel allochtone inwoners, zoals De Baarsjes en Bos en Lommer, krijgt de goedheiligman steeds vaker te maken met jonge raddraaiers die zich baldadig gedragen. Ze bestoken de oude heer met seksistische opmerkingen, trappen tegen de auto van de sint en frustreren bezoekjes aan huis door op de ramen te kloppen of aan te bellen.

De 39-jaar oude Amsterdamse Sinterklaascentrale is de afgelopen jaren al veel hulpsinterklazen om bovenstaande redenen kwijtgeraakt. ''We zijn er erg bezorgd over. We nemen tal van maatregelen om dit soort dingen te voorkomen. Zo blijft Sint Nicolaas bij bezoekjes aan huis zo lang mogelijk in de auto zitten tot het moment is aangebroken om aan te kloppen. Dan rennen we zo snel mogelijk naar het huis. Onze tactiek is om zo min mogelijk op te vallen op straat'', aldus voorzitter H. van der Kroon.

Bij bezoeken aan winkelcentra en bij publieke optredens op straat heeft Sint wat minder last, omdat dan afspraken met de politie worden gemaakt; die houdt een oogje in het zeil. Bij dit soort bezoeken maakt de centrale ook gebruik van allochtone pieten. De politie van Amsterdam laat weten dat dit jaar nog geen aangifte van Sinterklaas is binnengekomen.


De kindervriend heeft het moeilijk in de hoofdstad

[Update]Speler van Leeds gearresteerd

De Engelse politie heeft gister Leeds-middenvelder Jody Morris opgepakt op beschuldiging van verkrachting.

Morris (24) zou op 7 oktober samen met een andere 26-jarige man uit Londen een 20-jarige vrouw hebben verkracht. Vandaag wordt de zaak voor de politierechter gebracht.

Eerder deze maand werd aanvaller Alan Smith van Leeds voor een korte tijd vastgehouden. Hij werd 'slechts' beschuldigd van het verwonden van een vrouw op de tribune door het werpen van een fles.

[Update]
Woensdag is Jody Morris op borgtocht vrijgelaten. Op 17 december zal de speler voor de rechter moeten verschijnen.

Man doodgeschoten in centrum Alkmaar

In Alkmaar is dinsdagavond rond 19:00 uur op de Laat, ter hoogte van de Kitsteeg, een 30-jarige man uit Heerhugowaard neergeschoten. De man overleed een paar uur later in het ziekenhuis.

Volgens omstanders is de schietpartij een liquidatie, omdat de man van dichtbij door het hoofd werd geschoten. De dader is vooralsnog spoorloos verdwenen. De politie stuurde een helikopter de lucht in om eventueel met warmtesensoren de omgeving af te zoeken; over een mogelijk motief kon de politie (nog) niets zeggen.
Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.