Extreem-rechts gedrag jongeren baart zorgen

Rob (R@b)
De ruk naar rechts onder jongeren wordt steeds duidelijker, zo meldt de Telegraaf vandaag. In Weert heeft de politie zelfs de noodklok geluid over de jeugd, die zich steeds vaker schuldig maakt 'extreem-rechts' gedrag. Ook Jos Heijmans, voorzitter van HALT Nederland, ziet het gebeuren: 'De linkse partijen zijn al lang niet zo populair meer. Je ziet een verschuiving naar rechts en je ziet ook dat rechtse types steeds rechtser worden. Ze gaan uniformen dragen en racistische leuzen roepen. Wij krijgen hier gastjes die zich schuldig hebben gemaakt aan discriminerende graffiti of mishandeling van een allochtoon. Vaak zijn het meelopers, maar ja, die had je in de Tweede Wereldoorlog natuurlijk ook. Al met al een zeer gevaarlijk fenomeen''.

Overal in het land duiken meer en meer extreem-rechtse jongeren op. Op 25 oktober braken er op de christelijke vmbo van Harderwijk vechtpartijen uit waarbij tientallen jongeren betrokken waren. Kleding van het merk Lonsdale was de aanleiding van de opstootjes. Op 15 oktober werd in Enschede een groep Lonsdale-jongeren gesignaleerd die in het centrum meerdere malen de Hitler-groet brachten. Ook in Brabant zijn er steeds meer rechts-extremistische incidenten. In het Limburgse Weert raakten onlangs ultra-nationalistische jongens op de kermis slaags met allochtone jongeren.

In Weert wil politiechef G. Rademakers dit fenomeen het liefst zo snel mogelijk de kop indrukken. ''Deze jongeren zitten niet alleen in Weert, maar ook in de dorpen eromheen. Ze gebruiken relatief veel alcohol en drugs''. Zijn devies: ''Beter nu ingrijpen, dan dat het probleem ons straks boven het hoofd groeit''.

Gerard Kraaijvanger, clustermanager van Punt Welzijn in Weert, meent dat de jongeren geen neo-nazi's zijn, maar signaleert wel een toenemende aversie tegen allochtonen.

Expert op het gebied van racisme en rechts-extremisme is Jaap van Donselaar, wetenschapper en verbonden aan het Anne Frankhuis. Hij ziet extreem-rechts in de politiek nog niet een come back maken. ''Maar het ongeorganiseerde gebeuren onder jongeren neemt inderdaad flink toe. Ik krijg steeds meer berichten dat er overal wel wat aan de hand is. En veel dingen hoor je niet eens. Scholen zwijgen meestal omdat ze bang zijn voor negatieve publiciteit''.