VS dreigen NAVO-hoofdkwartier uit BelgiŽ te halen

victorv8 en Stuartje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als het aan de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, ligt, verdwijnt het hoofdkwartier van de Navo uit Brussel. Rumsfeld maakt zich zorgen over het feit dat Amerikaanse politici niet naar het Navo-hoofdkwartier kunnen zonder het gevaar te lopen gearresteerd te worden. Dit komt door de omstreden Belgische genocidewetgeving, die het mogelijk dat een Belgische rechter misdaden berecht die niet in BelgiŽ zijn gepleegd.

Een extreem-linkse Belgische advocaat maakte onlangs gebruik van die wet door namens 19 Irakezen een klacht wegens oorlogsmisdaden in te dienen tegen de Amerikaanse generaal Franks. De Belgische politiek zat overigens in haar maag met die klacht en stuurde hem door naar de VS, zodat er geen vervolging in BelgiŽ kan plaatsvinden.

Rumsfeld heeft zijn Belgische ambtgenoot Emile Flahaut laten weten dat de Belgische regering zes maanden de tijd krijgt het probleem rond de genocidewet op te lossen. Volgens een diplomaat bij de NAVO heeft Brussel twee mogelijkheden: de wet helemaal intrekken of zo wijzigen dat hij niet meer kan worden gebruikt voor politiek gemotiveerde aanklachten.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft minister Rumsfeld onlangs gevraagd te berekenen wat een verhuizing van de Navo naar een andere lidstaat, mogelijk Polen, zou kosten.