''Jeugd wordt steeds racistischer''

psv had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens jongerenwerkers en deskundigen op multicultureel gebied rukt extreem-rechts op onder jongeren in Zuidoost-Brabant. Racisme wordt openlijk geuit, onder meer door kleding, graffiti en agressie naar buitenlanders.

In veel gemeenten zijn escalaties geweest: onlangs werden in Eersel zes jongeren gearresteerd die buitenlandse dorpsgenoten hadden geïntimideerd. Volgens Vluchtelingenwerk durft een aantal buitenlanders in Bladel intussen de straat niet meer op uit angst voor een groep jongeren: ''Het is een gekkenhuis. De groep rijdt met auto's en scooters hard op hen af en wijkt dan op het laatste moment uit. De vrouwen worden van hun fiets getrapt en in hun gezicht gespuugd. Een jongen werd onder bedreiging van een pistool verteld dat hij terug moet naar zijn eigen land.''

In de Brabantse gemeente Cranendonck sloegen jongeren, die zich profileren als aanhangers van 'White Power' onlangs een paar buitenlandse meisjes in elkaar. En in Helmond zijn bij het Jongerenmeldpunt 'Artikel 1' meldingen binnengekomen dat enkele islamitische meisjes zich onveilig voelen op school.

Ook zouden op verscheidene middelbare scholen cd'tjes in de rondte gaan met hardcoremuziek waarin een speech van Hitler gemonteerd is.

Deskundigen constateren dat 'na Pim Fortuyn en na 11 september' alles gezegd mag worden, ook als dat anderen schaadt. Maar volgens C. van de Griendt, van het steunpunt voor multiculturele ontwikkeling Palet, geldt dat voor de hele samenleving. Er zijn ook allochtonen die nationalistisch gedrag vertonen.

-
Zie ook het artikel 'Gemeenten worstelen met aanpak rechts-extremisme', uit het Eindhovens Dagblad.