De examenbeleving van Reino

Eindexamens 2003Net als in vorige jaren zijn we bij FOK! heel benieuwd daar de belevenissen van exmenkandiaten. Iedereen die aan het Centraal Schriftelijk Eindexamen meedoet is daarom ook van harte uitgenodigd een leuk stukje over een gedaan examen te schrijven. Reino deed dat ook en stopkte zijn verhaaltje in de examensubmit.
De examens zijn begonnen, en voor je het weet zijn ze weer afgelopen. Dat is een ding dat ik zeker weet en waar ik geen verdere 'bronnen'voor hoef te raadplegen. Om maar direct met het saaiste onderdeel te beginnen, wil ik een de examens tot nu toe eerst eventjes kort aan een evaluatie onderwerpen.

Het begon voor mij allemaal maandag de 19e. Het schijnt een traditie te zijn om met Nederlands van wal te steken, dus ook dit jaar was het Nederlandse werk de eerste die ons onder ogen kwam. Om eerlijk te zijn,en als iedereen eens eerlijk zou zijn, zouden we unaniem het vak en daarme het examen Nederlands niet als moeilijk willen bestempelen. Een tekst en een samenvatting valt te doen. In de praktijk was het naar mijn mening iets moeilijker dan verwacht, en dan heb ik het voornamelijk over de samenvatting. Een vage tekst waarvan we het onderwerp echt al een paar duizend keer hebben gehad. Maar dat mocht de pret niet drukken. Achteraf, als je uit de examenzaal wandelt, denk je aan een dikke voldoende, maar helaas is het bij mij meer regel dan uitzondering dat ik mezelf weer te slim inschat en het mezelf daarmee weer aardig moeilijk maak. Maar zelfs na berekening kwam het punt boven de 6 uit en dus was mijn missie voldaan. Maar verder hoorde ik dat Nederlands vrij moeilijk gevonden werd, dus hopelijk een flink aantal punter erbij...maar oke genoeg geluld over Nederlands. Economie is de volgende. Er is eigenlijk al genoeg over gezegd dus ik ga er niet meer over zeggen, behalve dat het best pittige elementen bevatte en ik me best voor kan stellen dat ze daar in Den Haag, of waar de Cito zich dan ook mag verstoppen,best eens over hun kleine hartje mogen strijken m.b.t. puntverhoging, want wie wil er nu geen rechtvaardigheid..?

OK, na 3 uur lang, 30 keer het examen te hebben gecontroleerd thuis, en telkens met de hoop dat je weer wat puntjes vergeten was,ga je dan maar weer eens even kijken wat je de dag erna ook alweer had. Hmmz, geschiedenis. Ook geen makkie. En NEE, dat werd het ook niet! Als ik ergens bezwaar tegen aan zou willen tekenen, en helaas kan dat niet want het LAKS had vandaag de deuren weer vroeg gesloten, dan was dat wel geschiendenis. Ik heb me vanochtend echt vaak afgevraagd, wie het toch telksens weer klaarspeelt om een vraag te verzinnen waarvan je de richting niet eens kunt plaatsen. Misschien ligt het aan mij, maar mijn richtingsgevoel is vrij modaal uitgesneden.... Het is gewoon soms niet te volgen, het is onduidelijk of ik had niet goed geleerd, maar ik zeg altijd maar tegen mezelf, je kunt beter even protesteren, dan het nog een keer leren! Met deze slogan wil ik het FOK!examen gebeuren verlaten...in de hoop dat we er samen iets aan kunnen doen, succes nog iedereen!