Steeds meer jodenhaat in Westerse wereld

Uit een gedetailleerd onderzoek van de universiteit van Tel Aviv blijkt dat het antisemitisme vorig jaar in de hele wereld ,,dramatisch'' is toegenomen. In 12 jaar tijd is de jodenhaat niet zo erg geweest als nu. De onderzoekers maken zich vooral zorgen over het feit dat antisemitische activiteiten verschuiven van totalitaire staten naar westerse democratieŽn.

Vooral in West-Europa, met name in Frankrijk, BelgiŽ en Groot-BrittanniŽ, is de agressie tegen joden toegenomen, zo staat in het rapport. In Noord-Amerika en Rusland is het aantal gewelddaden tegen joden gemiddeld gestegen, terwijl in veel Oost-Europese en Zuid-Amerikaanse landen het antisemitisme ongeveer dezelfde omvang heeft behouden.

Eťn van de oorzaken is dat de oorlog tegen Irak bij islamitische emigranten in Europa tot woede heeft geleid. Niet-islamitische extremistische groeperingen, zoals de antiglobalisten en linkse vredesactivisten, sluiten zich bij die woede aan. Zij spreken vaak van een Amerikaans-zionistisch complot, de andere 'as van het kwaad' om de wereldhegemonie te bereiken. Ook wordt de IsraŽlische politiek regelmatig op ťťn lijn gezet met die van de nazi's.

Opvallend noemen de onderzoekers dat tal van instellingen, die in de jaren negentig ten strijde trokken tegen racisme, zich nu vaak pacifistisch noemen en antizionistisch; wat eigenlijk een 'beschaafdere' aanduiding is van antisemitisme aldus de onderzoekers: ,,Maar in feite blijft het discriminatie tegen een land dat geen nationaal bestaan gegund wordt''.

In Noord-Amerika voeren anti-oorlogsgroepen onder de vlag van 'Answer' (Act now to stop war and end racism) een hetze tegen joden, met slogans als 'Eerst Jezus, nu Arafat, stop de moordenaars' en 'Stop de holocaust' (met een foto van de IsraŽlische premier Sharon).

Het rapport wijst verder op pogingen om IsraŽl en de joden te demoniseren. Zo krijgen IsraŽlische wetenschappers soms te maken met een academische boycot. In de Arabische media verschijnen regelmatig cartoons die beledigend zijn voor joden. Zowel Sharon als Bush worden vaak met Hitler vergeleken. Ook constateren de onderzoekers dat veel Arabieren en moslims volhouden dat de IsraŽlische geheime dienst, de Mossad, achter de aanslagen van 11 september zaten.

In acht moslimlanden (Pakistan, Iran, IndonesiŽ, Libanon, Marokko, Koeweit, JordaniŽ en Saudi-ArabiŽ) weigert 60% van de bevolking te geloven dat de aanslagen zijn uitgevoerd door Arabieren.

In het rapport wordt ook aandacht besteed aan het optreden van Gretta Duisenberg. Zij wordt aangehaald als ťťn van de pogingen om IsraŽl verdacht te maken. Duisenberg wilde, evenals de Amerikaanse zwarte moslimactivist Louis Farrakhan en voormalig Ku Klux Klan-leider David Duke, aantonen dat joodse belangen de agenda van de Amerikaanse buitenlandse politiek dicteren, aldus de onderzoekers.