Het examen VWO Geschiedenis door mark_dabomb

Eindexamens 2003De uitlaatklep voor je examenstress is ook dit jaar weer het schrijven van een verslag voor de FOK!frontpage. Als jij examen hebt gedaan, daar een leuk stukje over weet te schrijven en die submit, wil het wel eens voorkomen dat wij 'm plaatsen. Net als dit stukje van mark_dabomb.
Daar zat ik dan wederom in een gymzaal vol met irritante geluiden. Een tikkende verwarmingsbuis (of zoiets) in het plafond werkte niet echt lekker mee met de concentratie. Na een kleine uitleg over de boekjes (bronnen en vragen) konden we beginnen. Gelukkig mooi op tijd! Dat was wel hard nodig ook!

Na een slijtageslag bij economie (bijna iedereen bleef tot het einde zitten) was ook dit weer een ramp. Van te voren werd gezegd dat het opstel (stelopdracht) zou gaan over de continuïteit van Stalin en Brazjnev of juist de discontinuïteit. Dit was volgens velen met 95% zekerheid te zeggen...niet dus...hierover verderop meer

Geschiedenis is nooit mijn meest boeiende vak geweest en ook nu kon ik me niet concentreren op de leerstof. Na eigenlijk nog bijna niks te hebben geleerd (boekjes één keer vlug doorgelezen) ben ik vanochtend maar om iets over 4 opgestaan om toch nog maar wat samenvattingen door te nemen. Slecht eigenlijk maar ja, kan er niks meer aan doen. Onze leraar heeft veel stof er bij ons ingeschreeuwd (letterlijk ) en dit was vaak exact de stof uit het boek, daar had ik dus wel wat van opgestoken. Nou, de vragen over de SU leken wel goed te gaan maar na het bekijken van de uitwerkingen toch niet zo heel erg best, ongeveer de helft van de punten gehaald hiervoor. Toen kwam de stelopdracht, waarvan iedereen zei dat het niks met geschiedenis te maken had. Was in principe ook niet zo maar wel met de vaardigheden die je bij geschiedenis moet hebben. Origineel dat het Cito daar ook op inspeelt en gelukkig niet in een al te moeilijke vorm. Erg lachwekkende tekst van Karl Kautsky trouwens, wat een ramp die traktoren daar! haha
Overigens wel een beetje vreemd dat Stalin bijna niet direct genoemd is en dat terwijl velen dachten dat dat toch het belangrijkste was uit het SU boekje.

Toen kwamen we uit op de gezagsdragers in Nederland. Met een beetje logisch nadenken kwam je al een heel eind bij het bronnengedeelte. Voor de overige vragen had je wel veel kennis van het boekje nodig en daar dus ook minder punten gehaald dan bij de bronnen denk ik. Nozems kwamen wel erg vaak aan bod en daarbij ook veel over de provocerende houding van de samenleving. Jammergenoeg niet zo veel over de wederopbouw of de ontkerkelijking. Gelukkig een intikkertje van een bron (PvdA en KVP) waar ook de volle punten voor behaald zijn. Overigens erg spijtig dat er maar zo weinig cartoons in voorkwamen, als we ergens op geoefend hebben het afgelopen halfjaar is het wel op cartoons! De laatste 3 vragen heb ik niet kunnen maken omdat de tijd simpelweg op was! Vraag 14 ook niet omdat ik die niet wist Dat was zowiezo een probleem, het aantal tekst wat moest worden opgeschreven, het record bij ons is geloof ik zo'n 12 blaadjes vol!Dat is niet te doen binnen dit tijdsbestek, er zullen dus ook vast wel weer veel telefoontjes naar het LAKS zijn gegaan.

Al met al een best lang examen maar met meer tijd was het makkelijker geweest, nu heb ik mede door niet zo heel goed leren misschien iets over de 5 en als ik geluk heb een zesje. Gelukkig hoefde ik niet zo hoog te halen!