NASA kon Columbia misschien wel redden

haarbalpasta had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De krant Florida Today heeft de hand weten te leggen op een interne studie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA waarin staat dat ze het ruimteveer Columbia misschien nog had kunnen redden. NASA heeft tot nu toe steeds beweerd dat dat niet kon.

Het ruimteveer ontplofte boven Texas. Hierbij kwam de gehele bemanning om. Het redden van de Columbia zou wel een gewaagde operatie zijn geweest, net als die voor de redding van de bemanning van de Apollo 13 in april 1970, aldus Florida Today, dat met een lid van de onderzoekscommissie sprak. Het ruimteveer Atlantis had volgens hem op tijd kunnen starten om de bemanning van de Columbia aan boord te kunnen nemen en veilig te kunnen terugkeren naar de aarde.

De NASA heeft volgens Florida Today afgezien van inspectie van de bij de lancering van de Columbia beschadigde vleugel door militaire satellieten en door twee bemanningsleden tijdens een ruimtewandeling. De organisatie zou ervan zijn uitgegaan dat er door het losraken van een flink stuk isolatiemateriaal bij de start geen grote schade was ontstaan. Als deze zaken wel zouden zijn onderzocht, had de Atlantis de bemanning misschien kunnen redden.