VS: Regering wil nieuwe kernwapens

Che_Guevara80 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De VS willen kleine nucleaire wapens gaan ontwikkelen om het internationaal terrorisme harder te gaan aanpakken. Daarvoor moet het Congres een tien jaar oud verbod op de ontwikkeling van deze wapens intrekken.

Hiertegen is door de Democraten veel verzet gerezen. Senator Carl Levin uit Michigan zegt : "Dit ondergraaft ons hele argument. We gaan roekeloos een pad in dat we aan anderen verbieden."

Van republikeinse kant echter komt het argument dat de afschrikwekkende kracht van kernwapens geheel verdwenen is. Niemand gelooft nog dat de VS daadwerkelijk massavernietigingswapens zullen inzetten. Kleinere wapens zijn geen bedreiging voor de hele bevolking zoals hun grote broers dat doen. Ze kunnen echter vooral worden ingezet tegen terroristen op onherbergzame plekken en in schurkenstaten.

Amerika wil ook verder werken aan de ontwikkeling van een nucleaire 'bunkerbuster'. Dit wapen dringt tientallen meters in de grond en kan daar bunkers en zelfs rotswanden vernietigen. De Senaat heeft inmiddels ingestemd met een budget van 15,5 miljoen dollar om de nieuwe bom, die de naam draagt van 'Robust Nucleair Earth Penetrator', te ontwikkelen.

Buiten Amerika heeft ook Rusland de technologie in huis om deze kleine kernwapens te vervaardigen. Vorige week nog kondigde Rusland aan zijn arsenaal te willen moderniseren.