Al-Qaeda roept op tot nieuwe aanslagen

Ayman al-Zawahiri, de nummer twee van het terreurnetwerk al-Qaida van Osama bin Laden, heeft moslims opgeroepen tot tegen het westen gerichte zelfmoordaanslagen. Hij deed dit in een bandopname die vandaag door de Arabische nieuwszender al-Jazeera werd uitgezonden.

Op de band is onder meer de volgende tekst te horen:

''Val de ambassades van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië en Noorwegen aan en hun belangen, bedrijven en medewerkers. Verander de grond onder hun voeten in een hel en schop ze jullie landen uit.
Leer de les van jullie negentien broeders die Amerika met hun vliegtuigen aanvielen, in New York en Washington, waarmee zij verwoestingen hebben aangericht waarvan het nog steeds staat te duizelen.
De kruisvaarders en de joden begrijpen alleen de taal van moord en bloed. Zij kunnen alleen overtuigd worden door terugkerende lijkkisten, verwoeste belangen, brandende torens en ingestorte economieën. Neem de wapens op tegen jullie vijanden, de Amerikanen en de joden''
.

Al-Zawahiri richtte zich ook speciaal tot het Iraakse volk. Dat staat volgens hem niet alleen in de strijd tegen de Amerikaanse bezetting: ,,Weet dat jullie niet alleen staan in deze strijd. Jullie moedjahedienbroeders volgen de vijanden ook en liggen op de loer''. Hij halde fel uit naar Arabische landen die volgens hem de Verenigde Staten steunen: Saudi-Arabië, Koeweit, Qatar, Bahrein, Jemen en Jordanië.

Hoe al-Jazeera aan de band is gekomen, of wanneer deze is gemaakt, is onbekend.