FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 november 2001

6 Nieuwe fabrieken Coca-Cola in China

Coca-Cola heeft de komende vijf jaar 150 miljoen dollar (370 miljoen gulden) gereserveerd voor de bouw van zes nieuwe fabrieken in China. Dat heeft de voorzitter van de raad van bestuur van het frisdrankenconcern, Douglas Daft, zondag bekend gemaakt

Volgens Daft waren de laatste tien jaar ,,wonderbaarlijk goed voor China en ons, ik geloof dat China zeker eens de grootste markt zal zijn'', aldus Daft. China is voor Coca-Cola al de op vijf na grootste markt. Het concern is sinds 1979 in het land actief.

Daft was van 3 tot 8 november in China. Hij heeft er gesproken met onder anderen president Jiang Zemin.

Prinses Caroline krijgt record aan smartegeld

Het Duitse tijdschrift Gala moet de Monegaskische prinses Caroline een record-smartegeld van 200.000 mark (ruim 225.000 gulden) betalen omdat het zonder toestemming foto's van haar had geplaatst in haar tijdschrift.

Dat heeft de advocaat van de prinses meegedeeld nadat het beroep van het tijdschrift tegen een uitspraak van een lagere rechtbank was afgewezen.

De rechter oordeelde dat de publicatie van de foto's een zware schending van de privacy van de prinses was. Op de foto's was te zien hoe Caroline op de dag van haar huwelijk met de Duitse prins Ernst August von Hannover in januari 1997 alleen in de kerk bad voor haar overleden man Stefano Casiraghi, die bij een ongeluk met zijn raceboot om het leven was gekomen. Een half jaar later bracht Gala foto's van de prinses op haar privé-jacht voor de kust van Palma de Mallorca.

Het is niet de eerste keer dat de Monegaskische prinses een riante schadevergoeding krijgt voor tegen haar zin gedane publicaties. In 1996 moest het sensatieblad Bunte haar 180.000 mark betalen.

Vrijwel heel Zeeland heeft weer gas

Delta Nutsbedrijven verwacht zondagavond laat of zondagnacht het overgrote deel van de gasaansluitingen in Zeeland weer in orde te hebben. Het gebied in Middelburg ten noorden van het kanaal door Walcheren moet nog een nacht in de kou doorbrengen.

In de loop van de dag zijn in dat gebied in het leidingennetwerk opnieuw stikstofopeenhopingen aangetroffen. De monteurs gaan maandagochtend daar verder. In andere getroffen gebieden zijn de aansluitingen weer in orde.

Het aantal monteurs dat te hulp is geschoten, is in de loop van zondag opgelopen tot bijna driehonderd. In de nacht van zondag op maandag blijft een team van monteurs, ondersteund door een maatschappelijk werker, paraat voor medische en sociale noodgevallen.

Delta Nutsbedrijven heeft besloten alle klanten die het afgelopen weekeinde door de gasstoring zijn getroffen, een eenmalige korting op de gasrekening te geven. Huishoudens met een standaard consumentengasmeter krijgen een korting van 150 gulden.

Klanten met een grotere gasmeter krijgen 500 gulden korting. Delta zegt niet verplicht te zijn een schadevergoeding te betalen, maar wil graag iets doen om de goede band met haar klanten te behouden.

Tientallen kerkgangers onwel

roelKW had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een kerk in Abbenbroek zijn zondagochtend tientallen kerkgangers onwel geworden door koolmonoxidevergiftiging. In de Hervormde Gemeente aan het Kerkplein was een doopdienst bezig, die werd bijgewoond door 180 mensen.

Volgens de politie zijn vijftien personen naar het ziekenhuis gebracht. Bij hen werd bloed geprikt en eventueel zuurstof toegediend. Zij zijn allen weer naar huis.

Zestig tot zeventig anderen die klaagden over onder meer hoofdpijn en duizeligheid, werden door GGD-personeel en plaatselijke huisartsen onderzocht. Dat gebeurde in een nabijgelegen zaaltje dat als noodziekenhuis werd ingericht.

De waarschijnlijk oorzaak van de problemen die kort na elf uur ontstonden, is waarschijnlijk dat de schadelijke gassen van de verwarming niet goed werden afgevoerd als gevolg van kapotte luchtroosters. De roosters zijn vermoedelijk door vandalen ingetrapt.

Het giftige koolmonoxide, dat vrijkomt bij onvolledige verbranding van brandbaar materiaal, is reukloos. Uit metingen van de brandweer bleek dat er in de kerk tijdens de doopdienst twaalf tot vijftien maal de toegestane maximumwaarde aanwezig was.

Ook kerkgangers die na de ontruiming van de kerk naar huis waren gegaan, kregen het verzoek zich in het noodhospitaal te laten controleren op de mogelijke gevolgen van het inademen van koolmonoxide.

Volgens dominee J. Koppelaar, die de dienst leidde, werd pas aan het einde van de dienst bemerkt dat er moeilijkheden waren. "Toen we naar buiten liepen, vielen er een paar kleine kinderen flauw, daarna ook enkele ouders." De luchtroosters zijn blijkbaar zaterdagavond ingetrapt." Koppelaar bekijkt zondagavond wat er verder te doen staat. "We houden in ieder geval pas weer een bijeenkomst als we zeker weten dat alles veilig is."

Coach krijgt klappen na niet opstellen zoontje

Een 30-jarige Schiedammer heeft afgelopen zaterdag in de kleedkamer van een Vlaardingse voetbalvereniging de coach van een jeugdvoetbalelftal ernstig mishandeld.
De man wond zich in de eerste helft op, omdat zijn zoontje voor de tweede keer wisselspeler was.
In de rust greep hij voor het oog van de spelertjes van het D1 elftal, waarin 10 tot 12 jarigen voetballen, de coach bij de keel en sloeg hem op zijn hoofd.
Volgens de politie wist de vrouw van de verdachte erger te voorkomen.

De 48-jarige coach, die in ademnood was gekomen, moest met hoofd- en halsletsel naar het ziekenhuis worden vervoerd. De vader, die zich later bij de politie meldde, zit vast wegens zware mishandeling.

Zaandam: Weer een 'Party dode'

Een 28-jarige vrouw uit Zeist in zondagmorgen overleden na een bezoek aan een feest in dancing Fundustry aan de Hemkade in Zaandam. De vrouw was een van de bezoekers van de Wasteland Party, Europa's grootste 'fetisj-fantasy-feest'. Volgens de politie had de vrouw vermoedelijk drugs gebruikt. Een rechercheteam van tien personen van de politie Zaanstreek-Waterland onderzoekt de zaak. Op het lichaam van de overleden vrouw wordt sectie verricht.

Nadat de vrouw op de Wasteland Party onwel was geworden, is zij naar ziekenhuis De Heel in Zaandam gebracht, waar zij een uur na aankomst overleed.
Een andere 28-jarige vrouw uit IJsselstein, een vriendin van het slachtoffer, werd in comateuze toestand in het Boven IJ Ziekenhuis in Amsterdam opgenomen. Zij is inmiddels weer bij kennis. Een 46-jarige man moest ook naar het ziekenhuis. De politie denkt dat hij de partydrug GHB had gebruikt. Bij zowel de overleden vrouw als het mannelijke slachtoffer werden verdovende middelen (vermoedelijk XTC-pillen) aangetroffen.

Een maand geleden overleed een 16-jarige jongen uit Leiden, tijdens een gabberparty in de Fundustry, ook aan de gevolgen van drugsgebruik. Daarop verbood de burgemeester van Zaanstad gabberfeesten. Vorige week werden er nog diverse mensen in een ziekenhuis opgenomen na het gebruik van drugs (GHB) op een feest aan de Hemkade.

Zie ook Gabberparty´s in Zaanstad verboden én Zaandam: Drugsgebruikers naar ziekenhuis

==

Opvallend in dit kader is trouwens een foto van een vrouw die iets uit een buisje drinkt (?) op de Wasteland site. (of ik moet het verkeerd gezien hebben)

Jongen gedood bij rellen in Belfast

Een protestantse jongen van 17 jaar is zondagavond overleden aan de verwondingen die hij eerder op de dag bij rellen in het noorden van Belfast had opgelopen. Hij raakte ernstig gewond aan zijn hoofd toen een bom die hij wilde werpen, te vroeg afging.

Verschillenden protestanten spreken deze bewering en officiële lezing van de politie tegen. Katholieke rellenschoppers zouden het explosief hebben gegooid. De rellen duurden zondagavond voort.

Het noorden van Belfast wordt sinds begin september al geteisterd door rellen tussen katholieken en protestanten. Het conflict gaat om een katholieke meisjesschool. De ingang daarvan kan alleen via een straat waar protestanten wonen worden bereikt. De jongen is de eerste die bij de rellen de dood heeft gevonden.

2 Doelpunten Maradona bij afscheid

Diego Maradona heeft zaterdag in zijn afscheidswedstrijd twee doelpunten gescoord. Beide doelpunten kwamen voort uit een strafschop.
Hij voerde met rugnummer 10 de Argentijnse nationale ploeg aan tegen een wereldselectie. Argentinië won voor 50.000 toeschouwers met 6-3 na een ruststand van 1-1.

De tegentreffers kwamen van de Kroaat Suker, de Fransman Cantona en de Colombiaanse doelman Higuita uit een strafschop.

,,Dit is te veel voor één man, één voetballer. Ik dank u met heel mijn hart'', sprak de Maradona de massaal opgekomen (50.000 mensen waren aanwezig) fans toe. Verder richtte hij zich nadrukkelijk tot zijn familie. Voor het begin betrad hij het veld aan de handen van zijn beide dochtertjes.

Maradona, die vier jaar geleden zijn laatste officiële wedstrijd speelde, kwam zijn belofte het negentig minuten vol te houden na. Zware inspanningen vermeed hij, vaak gaf hij een voorspelbaar balletje en aan het eind ondervond hij duidelijk hinder van een blessure aan de knie. Maar alleen al voor het aannemen van een bal kreeg de ster van weleer keer op keer een staande ovatie.

Van Gaal beslist binnen twee weken

Duiveltja had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Binnen twee weken zullen we weten of Louis van Gaal zal aanblijven als coach van het Nederlands elftal of dat hij na de teleurstellende resultaten de taak bij iemand anders neerlegt. Hij heeft dat gezegd na het vriendschappelijke duel tegen Denemarken.

Hoewel de KNVB en Van Gaal hebben afgesproken dat er voor 25 januari een besluit moet zijn gevallen, lijkt langer wachten zinloos. De coach heeft aangegeven bij een eventueel vertrek toch nog een half jaar aan te willen blijven, om de bond de tijd te geven een opvolger voor hem te vinden.

Balkenende: Fortuyn geen professor

Bikkelmannetje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Pim Fortuin mag zich geen professor noemen. Dat zegt CDA-leider Jan-Peter Balkenende. De kandidaat-lijsttrekker van Leefbaar Nederland is volgens hem geen hoogleraar meer.

"Fortuyn is gewoon doctorandus. De enige professor die lijsttrekker is, ben ikzelf", aldus Balkenende. Hij is nog steeds bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Nederland gelijk tegen Denemarken

De wedstrijd Nederland - Denemarken, zaterdagavond in in Kopenhagen, is geeindigd in een 1-1 gelijkspel. Voor rust heerste Denemarken maar scoorde Nederland, na rust het omgekeerde spelbeeld. Jerrel Hasselbaink scoorde voor Oranje vanaf de penaltystip.

Verrassingen in de opstelling van Oranje waren de basisplaatsen voor doelman Oscar Moens en in mindere mate voor debutant George Boateng. Moens kreeg direct de kans zich te bewijzen. Al na twee minuten greep de doelman van AZ sterk in nadat Thomas Gravesen vrij kon opstomen naar het Nederlandse doel. Ook in het vervolg van de eerste helft reageerde Moens nog een paar keer attent.

Oranje stelde maar weinig tegenover het frisse Deense aanvalsspel. Patrick Kluivert was dicht bij een doelpunt toen hij de bal na een vrije trap van Giovanni van Bronckhorst net naast kopte. Maar verder kon Nederland nauwelijks een vuist maken.

In de blessuretijd van de eerste helft versierde Ronald de Boer een strafschop door de bal tegen de handen van Jan Heintze te tikken. Hasselbaink nam een korte aanloop en schoot via de benen van doelman Sörensen hard raak: 1-0. In de slotfase kwam Denemarken toch nog langszij. Op basis van enthousiasme zette de Denen nog één keer aan. Invaller Peter Madsen zocht het duel op met Boateng en liet zich slim vallen in het strafschopgebied. Martin Jørgensen benutte de toegekende strafschop.

Coach Louis van Gaal was teleurgesteld. 'In balbezit was het heel slecht. Vanuit de verdediging leden we veel te snel balverlies. Daardoor kwamen we steeds onder druk. Over de omschakeling van balbezit naar balverlies was ik daarentegen tevreden. We gaven maar weinig weg.

NS: 'Slechts 62 procent van de treinen op tijd'

Discman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nog geen driekwart van de treinen vertrok vorige week op tijd. Slechts 62,2 procent van alle treinen vertrok op tijd. Dat blijkt uit de thermometer van de NS.

Het is zelfs zo erg dat in Amsterdam het de afgelopen week slechts 26,3% van de treinen op tijd kon vertrekken.

Van de stations waar de vertrekpunctualiteit wordt gemeten, doet Arnhem het met een percentage van 79,7% het het beste, gevolgd door Zwolle (74,2%).

Volgens een medewerker van NS zou er bij vertraging nog altijd een olievlekwerking optreden; Was dit niet het uitgangspunt om het ´Rondje om de kerk´ in te voeren?

''Bin Laden kernwapens? Onwaarschijnlijk''

Slashdotter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Russische president Vladimir Poetin vindt het 'onwaarschijnlijk' dat terroristenleider Osama bin Laden over massavernietigingswapens beschikt. Dat berichtten Russische persbureaus zaterdagavond. ,,In elk geval zijn deze wapens niet van Russische of Sovjet makelij.''

Dreigementen van het gebruik van dit soort wapens moeten volgens Poetin ''niet genegeerd worden''. ,,We weten over Bin Ladens betrekkingen met radicale kringen in Pakistan, en dat land is een kernmacht,'' aldus Poetin. Ook de Pakistaanse president Musharraf kan zich niet voorstellen dat Bin Laden kernwapens heeft. Hij sluit echter niet uit dat de terrorist de beschikking heeft over chemische wapens.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie twijfelt ook aan de juistheid van de beweringen van Osama bin Laden, maar neemt de verklaring van de terrorist toch serieus.

Push-up voor mannen

HenriPaul had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vrouw met minder weelderige vormen heeft al jaren de push-up beha tot haar beschikking, terwijl er voor de klein geschapen man niet anders op zat dan te berusten in zijn lot. Jeansfabrikant Lee Cooper maakt hieraan een einde met een moderne versie van de 'Packit'- jeans, die ook al in de jaren zeventig werd verkocht.

De oorspronkelijke versie van deze jeans was zeer populair bij popartiesten als Bruce Springsteen en Jon Bon Jovi. De nieuwe uitvoering is gemaakt van een lichaamsvriendelijke denimstof.

Zeven dagen niets doen (in een etalage)

Thijz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een bekende Noorse radio- en televisie- persoonlijkheid heeft zichzelf aan een pittige uithoudingstest onderworpen. Dat deed hij door een week lang in een etalage te bivakkeren.

Kristopher Schau (31) verdeed zijn tijd met het eten van junkfood, het kijken van video's en het maken van een toilet van een kartonnen doos en een plastic zak.En dat alles bij een temperatuur van 43 graden Celcius.

Na 7 dagen van ontberingen stortte de presentator in. De hitte en stank waren hem teveel geworden.Vorig jaar woonde Schau een week lang in een Volvo.

Noordelijke Alliantie rukt op

De Noordelijke Alliantie in Afghanistan heeft opnieuw grote terreinwinst geboekt. De troepen zijn verder opgerukt in de richting van de hoofdstad Kabul en hebben de stad Pul-i-Khumri ingenomen.

De Amerikaanse president Bush heeft de Noordelijke Alliantie gemaand buiten de hoofdstad Kabul te blijven. Hij waarschuwde dat als de Alliantie de hoofdstad wel zou binnenvallen de kansen voor een toekomstige brede regering in gevaar komen. Maar alles duidt erop dat de Noordelijke Alliantie toch wil proberen de stad in te nemen.

In het westen van Afghanistan zou de Noordelijke Alliantie de stad Herat tot op ruim 20 kilometer zijn genaderd.

Speciale Jan, Jans en de kinderen

Striptekenaar Jan Kruis heeft een speciale 'Jan, Jans en de kinderen' getekend. Speciaal voor de Leprastichting heeft de tekenaar de pen weer opgepakt want tegenwoordig worden de normale 'Jan Jans' strips door een studio getekend.

De titel van de strip is 'Jan, Jans en de kinderen in Mozambique'. Het boek moet meer bekendheid geven aan het werk en de fondsenwerving van de Leprastichting, die volgend jaar 35 jaar bestaat.


Nadat Kruis, bekend door zijn strip in Libelle, in 1999 met het tekenen van de strip stopte, bezocht hij vorig jaar het door de Leprastichting gesteunde lepra- en tuberculosebestrijdingsprogramma in het noorden van Mozambique. Doel was het maken van een toegankelijk stripverhaal over de problemen rond lepra en wat daaraan is te doen.

Het nieuwe boek is een primeur in de 'Jan Jans' geschiedenis. Het zijn geen afzonderlijke afleveringen maar een afgerond verhaal. In dit werk is het leven minder vrolijk dan we van zijn vroegere Jan, Jans en de kinderen gewend zijn, aldus de Leprastichting.

Het boek is alleen te koop bij de Leprastichting in Amsterdam. Kruis zal het eerste exemplaar dinsdag 20 november in Den Haag overhandigen aan minister Jorritsma van Economische Zaken.

Cambridge is aso-studenten zat

Thijz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een decaan van de vooraanstaande Engelse Cambridge Universiteit heeft genoeg van aso-studentjes. Als hij iemand betrapt op ongepast gedrag, zal hij voortaan de naam van de dader openbaar maken.

Voedselgevechten, drankmisbruik en wildplassen in de hal; het moet maar eens ophouden, vindt de decaan. De asociale studenten komen met naam en toenaam op prikborden door de hele universiteit te hangen. Ze worden ook verplicht om bekladde plees schoon te maken.

De studenten zijn het niet eens met de 'draconische' maatregelen van de decaan en noemen het roddelperspraktijken.

Bin Laden geeft betrokkenheid toe

Slashdotter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Osama bin Laden heeft min of meer toegegeven dat zijn Al-Qaeda-netwerk achter de aanslagen van 11 september zit. Dat schrijft de Britse zondagskrant Sunday Telegraph in een artikel

Die bekentenis zou staan op een video die circuleert onder zijn aanhangers, maar die ook in het bezit is van de Amerikanen. Volgens de krant wordt de video woensdag vrijgegeven.

Op de video zou bin Laden ondermeer zeggen dat de slachtoffers in de WTC-torens geen onschuldige burgers zijn. Ze werkten voor foute bedrijven, aldus Osama. Ook roept hij moslims op om de heilige strijd tegen Amerika te voeren.

CDA leider hekelt uitspraken van Kamp (VVD)

CDA-leider Balkenende heeft fel uitgehaald naar de VVD. Hij noemde de kritiek van de liberalen op het asielbeleid van PVDA-staatssecretaris Kalsbeek van Justitie 'populistisch' en een 'ongeloofwaardige manier van politiek bedrijven'. De lijsttrekker van het CDA deed zijn uitspraken tijdens een CDA-manifestatie in motel Akersloot.

Afgelopen dinsdag betitelde het VVD-lid Kamp het asielbeleid van Kalsbeek als een 'totale mislukking'. Maar volgens Balkenende is de harde kritiek van Kamp goedkoop omdat diens partij zeven jaar lang medeverantwoordelijk is geweest voor de kabinetsvoorstellen over het asielbeleid.
Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.