Tientallen kerkgangers onwel

roelKW had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een kerk in Abbenbroek zijn zondagochtend tientallen kerkgangers onwel geworden door koolmonoxidevergiftiging. In de Hervormde Gemeente aan het Kerkplein was een doopdienst bezig, die werd bijgewoond door 180 mensen.

Volgens de politie zijn vijftien personen naar het ziekenhuis gebracht. Bij hen werd bloed geprikt en eventueel zuurstof toegediend. Zij zijn allen weer naar huis.

Zestig tot zeventig anderen die klaagden over onder meer hoofdpijn en duizeligheid, werden door GGD-personeel en plaatselijke huisartsen onderzocht. Dat gebeurde in een nabijgelegen zaaltje dat als noodziekenhuis werd ingericht.

De waarschijnlijk oorzaak van de problemen die kort na elf uur ontstonden, is waarschijnlijk dat de schadelijke gassen van de verwarming niet goed werden afgevoerd als gevolg van kapotte luchtroosters. De roosters zijn vermoedelijk door vandalen ingetrapt.

Het giftige koolmonoxide, dat vrijkomt bij onvolledige verbranding van brandbaar materiaal, is reukloos. Uit metingen van de brandweer bleek dat er in de kerk tijdens de doopdienst twaalf tot vijftien maal de toegestane maximumwaarde aanwezig was.

Ook kerkgangers die na de ontruiming van de kerk naar huis waren gegaan, kregen het verzoek zich in het noodhospitaal te laten controleren op de mogelijke gevolgen van het inademen van koolmonoxide.

Volgens dominee J. Koppelaar, die de dienst leidde, werd pas aan het einde van de dienst bemerkt dat er moeilijkheden waren. "Toen we naar buiten liepen, vielen er een paar kleine kinderen flauw, daarna ook enkele ouders." De luchtroosters zijn blijkbaar zaterdagavond ingetrapt." Koppelaar bekijkt zondagavond wat er verder te doen staat. "We houden in ieder geval pas weer een bijeenkomst als we zeker weten dat alles veilig is."