FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 november 2001

Overval op gelddistributiecentrum mislukt

Een groep van vijf tot acht mensen heeft maandagavond rond zeven uur geprobeerd een gelddistributiecentrum in Heerlen te overvallen. Volgens de politie werd daarbij met vuurwapens geschoten. Waarschijnlijk zijn er ook explosieven gebruikt om de voordeur te openen.

De daders wisten het zwaar beveiligde pand van Brink's Nederland niet binnen te komen en vluchtten zonder buit in twee personenauto's, vlak voor de politie kwam. Tijdens hun vlucht gooiden de daders vanuit een van de auto's kraaienpoten op de weg. Vijf automobilisten reden daardoor hun banden lek volgens de politie.

Beide vluchtauto's zijn een half uur later brandend aangetroffen op een bosweg in de omgeving van een klaverblad in het Belgische Lummen, vlak over de grens bij Stein. De auto's hadden Nederlandse kentekenplaten. Van de daders ontbreekt elk spoor.

Tijdens de overval waren medewerkers van Brink's in het pand aan het werk. Niemand is gewond geraakt. De politie, die een onderzoek is begonnen, heeft in de regio alarm geslagen. De toegangsdeur tot het distributiecentrum is volgens de politie beschadigd. Het pand wordt vanaf nu extra beveiligd, zo liet Brink's weten.

Bij het sporenonderzoek maakt de technische recherche gebruik van speurhonden. Inmiddels werken politie en justitie van Nederland en België samen bij het opsporen van de daders.

Turnen: Russische breekt nek

De Russische turnster Maria Sasipkina heeft vrijdag in de training bij een val na een paardsprong haar vierde nekwervel gebroken. Zij landde na een relatief eenvoudige voorwaartse sprong hard op haar hoofd. Daarbij verloor ze het bewustzijn en raakte ze verlamd.

De 16-jarige Russin maakte twee weken geleden op het WK in Gent deel uit van de vrouwenploeg die achter Roemenië zilver won in de landenwedstrijd.

De jonge turnster moest ruim een uur wachten op een ambulance, omdat er geen sprake was van een officiële selectietraining. Om die reden waren er geen arts en ambulance in en rond de trainingshal.

De turnster werd dezelfde dag nog geopereerd. De chirurgen slaagden er in de verlammingsverschijnselen op te heffen. Sasipkina werd daarna overgebracht naar het traumacentrum in Moskou waar ze maandag nogmaals een operatie zou ondergaan.

De jonge Russin trainde vrijdag met coach Maria Tipkova. Bondscoach Arkajev en de overige selectieleden waren afwezig. Sasipkina bereidde zich met Tipkova voor op de wereldbekerwedstrijd in Marseille.

Oranje onder 19 walst over San Marino heen

Het Nederlands voetbalelftal onder 19 jaar heeft maandag tijdens een EK-kwalificatieduel hun leeftijdsgenoten uit San Marino verpletterd met 7-0. Hofs en Van Beukering scoorden beiden tweemaal. Kruiswijk, Robben en Sneijder waren de andere doelpuntenmakers.

Eerder won Oranje al ruim (8-1) van Albanië. Het Nederlands elftal heeft in het laatste duel, woensdag tegen Frankrijk, genoeg aan een gelijkspel om zich te kwalificeren voor de playoffs. De winnaar daarvan plaatst zich voor het Europees kampioenschap.

UEFA Cup slecht vertegenwoordigd

Duiveltja had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dat het niet goed gaat met het Nederlandse voetbal is te merken. Helaas dringt dit presteren ook door naar internationale prestatie's van onze nationale clubs. Het ziet er namelijk naar uit dat Nederland zich steeds minder gaat vertegenwoordigen tijdens de UEFA Cup. De UEFA hanteert namelijk het volgende systeem: Een voetbalclub verdient een aantal punten per gewonnen of gelijkgespeelde wedstrijd. Het puntentotaal van de laatste 5 jaar worden bij elkaar opgetelt. Aan de hand van de hierdoor verkregen rangorde wordt het aantal clubs per land bepaald. Het ziet er naar uit dat Nederland volgend jaar vertegenwoordigd wordt door 3 Nederlandse clubs. Het jaar daarop ziet er somber uit. Als de plannen van de UEFA doorgaan en het toernooi krimpt in, zou dit zelfs 1 club kunnen worden. Dit jaar zijn slechts nog Feyenoord, PSV en Roda JC van de partij.

United wil Van Gaal niet

Duiveltja had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Louis van Gaal staat niet als hoogste op het verlanglijstje van Manchester United. De bondcoach van Engeland, Sven-Göran Eriksson, is naar verluidt de belangrijkste kandidaat om Sir Alex Ferguson aan het einde van dit seizoen op te volgen. Een bron uit Manchester meldde dat als de Zweed wil, hij kan tekenen.

De overige vier kandidaten voor de felbegeerde vacature zijn Fabio Capello van AS Roma, Ottmar Hitzfeld van FC Bayern München, Martin O'Neill van Celtic en David O'Leary van Leeds United. Louis van Gaal liet enkele weken geleden nog weten dat hij een van de belangrijkste kandidaten is. De vijftigjarige Amsterdammer maakt over twee weken bekend of hij aanblijft als bondscoach van het Nederlands Elftal.

Nieuwe wonderdoping

knep had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is een nieuw dopingmiddel actief in de sportwereld. NESP (Novel Erythropoiesis Stimulating Protein) heet het nieuwe wondermiddel, dat ongeveer hetzelfde doet als erythropoietine (epo) maar dan 20 keer krachtiger en 3 keer zo lang werkzaam. Daarnaast is het medicijn nog niet op te sporen of staat het in ieder geval nog niet op dopinglijsten.

Het middel schijnt bij verkeerd gebruik levensgevaarlijk te zijn. Een Italiaanse TV-zender die onderzoek heeft gedaan naar NESP denkt dat wielrenners en andere duursporters al langer experimenteren met NESP.
NESP wordt geproduceerd door het bedrijf Amgen onder de naam Aranesp.

Vliegtuigspotter misschien vandaag vrij

Da_Taxman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 27-jarige Patrick Dirksen uit Eindhoven zit nog steeds vast in de Griekse plaats Kalamata op verdenking van spionage. Hij moet vandaag voorkomen voor een hoorzitting. Zijn ouders, Trudy en Gert Dirksen uit Eindhoven, hopen 'vurig' dat ze vanavond naar Amsterdam kunnen rijden om hem op te halen van het vliegveld. Mocht hij vast blijven zitten, dan stappen ze direct op het vliegtuig naar hun zoon.

De Eindhovenaar werd in Griekenland opgepakt voor spionage, terwijl hij met een tiental anderen aan het 'vliegtuigspotten' was.

'En nu allemaal!'

Slarioux had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een fan in Servië heeft alle concertkaarten van het optreden van Goca Trzan, een lokale popster, gekocht. De 30-jarige man had meer dan 45 duizend gulden over voor een privéconcert, dat bedoeld was voor 3000 mensen. Omdat de popster na enig aandringen toch voor de man optrad, kreeg zij als dank 101 rode rozen en een vliegticket van de fan.

Daarna deed hij haar een huwelijksaanzoek.

Dr Dre CD verboden voor Noors Leger

Lewis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het album 'The Chronic 2001' van Dr Dre is verbannen uit Noorse legerkampen. Op de cover en cd staat een wiet-blaadje afgebeeld. "Wij hebben de cd verboden vanwege het signaal wat het geeft. We hebben een 'zero-tolerance' beleid tegenover drugs", aldus Majoor Kjell Lamo in het Noorse dagblad Verden Gang.

De militaire politie van Noorwegen heeft inmiddels vier examplaren van het album in beslag genomen van soldaten op vliegbasis Vaerner. Niet bekend is of de Noren wel gebrande cdtjes zonder covertje tolereren.

Commando's vochten mee in slag om Mazar

Slashdotter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse minister van Defensie Hoon heeft aan enkele Britse zondagskranten laten weten dat Britse militairen van de elite-eenheid SAS en Amerikaanse commando's vrijdag hebben deelgenomen aan de verovering van de stad Mazar-i-Sharif. Enkele eenheden van de Noordelijke Alliantie, de gewapende oppositie in Afghanistan, stonden onder direct bevel van Amerikaanse of Britse officieren. De commando's namen daarmee actief deel aan de strijd in Afghanistan. Een Amerikaanse zegsman zei zaterdag dat de Amerikanen er om te adviseren waren maar in het heetst van de strijd moesten die uiteraard iets ondernemen.

Mariah Carey wil Afghaanse baby adopteren

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zangeres Mariah Carey is van plan om een oorlogsbaby uit Afghanistan te adopteren. Carey, die eerder dit jaar een zenuwinzinking had, denkt dat een kind haar leven weer invulling kan geven.

De zangeres heeft de afgelopen tijd veel meegemaakt. Ze kreeg een zware zenuwinzinking, haar relatie liep op de klippen en haar film "Glitter" flopte.

Carey wil haar huidige leven drastisch veranderen en een kind adopteren lijkt haar een goed middel om dit te doen.

Python terug bij baasje

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 27-jarige Hagenaar heeft zijn anderhalve meter lange python weer terug. De slang ontsnapte vier weken geleden tijdens een verhuizing.

De python, luisterend naar de naam 'Japie', werd zaterdagmiddag in huis ontdekt door de nieuwe bewoner. Op verzoek van de politie kwam de Hagenaar ter plaatse, die de slang onmiddelijk herkende als zijn 'Japie'. De man nam zijn huisdier mee en merkte tegen de verbijsterde Haagse agenten op: "Japie is helemaal niet gevaarlijk. Tenminste, niet zolang hij geen honger heeft..."

Italiaanse vrouw dubbel zwanger

Rewimo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Italiaanse vrouw blijkt dubbel zwanger te zijn. Deze week zal de 20-jarige Flavia d'Angelo van haar eerste kind bevallen. Zes maanden daarna wordt er een drieling verwacht.

Dit kon gebeuren, doordat er zich twee eicellen in de baarmoeder bevonden, die enige tijd na elkaar bevrucht werden. Wetenschappers noemen het een zeer zeldzaam en potentieel gevaarlijk verschijnsel.

De vrouw ontkent dat ze een hormoon- of vruchtbaarheidsbehandeling heeft ondergaan. "Het was een geschenk van God", aldus D'Angelo.

De grote vraag is wat er met de drieling gaat gebeuren als deze week het eerste kind ter wereld komt. De artsen van de vrouw zeggen dat beide zwangerschappen goed kunnen aflopen. Het zal echter moeilijk zijn om te voorkomen dat de eerste bevalling de tweede vroegtijdig op gang zal brengen.

Geen uil voor de kerst

De Britse dierenbeschermers roepen alle Harry Potter-fans op om voor de kerst niet een uil te vragen. In de film die vorige week is uitgekomen heeft de tovenaarsjongen een sneeuwuil die de post voor hem bezorgd.

De sneeuwuilen kosten Fl 1500,- een erg duur cadeautje dus voor kerst, kerkuiltjes kosten echter maar Fl 90,- daarmee is de verleiding wel heel groot voor ouders om een kerkuil voor hun kinderen te kopen. Tijdens de rage van de Ninja Turtles waren er veel mensen die voor de kerst een schildpad kochten. Na de hype werden deze weer in het wild gedumpt. Volgens de dierenbescherming mag zoiets niet weer gebeuren.

Met dank aan Jojogirl die dit ons meldde via de newssubmit

Man valt uit hotelraam

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Laag Soeren is zondag nacht een vierendertig jarige Spanjaard uit een hotelraam gevallen. De man dacht dat hij het toilet binnenging, dit was echter niet het geval en zo maakte hij een val van vier meter. De man is met hoofdletsel opgenomen in het ziekenhuis.

De man logeerde in het hotel omdat hij een familiefeest had. Volgens de politie werd hij wakker omdat hij nodig naar de wc moest en stapte hij door de verkeerde opening. Na de val kroop hij eerst nog terug in bed, maar toen hij zich niet lekker voelde alarmeerde hij het personeel van het hotel. Die belde een ambulance. Volgens een arts heeft de man nog geluk gehad, hij kwam namelijk op zijn voeten terecht.

Vliegtuig crasht in Queens, New York

eldeejee en een heleboel anderen hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op CNN zijn beelden te zien van een 767 die in de wijk Queens is neergestort. Het is nog niet bekend of het een aanslag is, maar er staan vier gebouwen in brand. Amerika heeft alle vliegvelden direct gesloten. De wijk Queens ligt in de buurt van La Guardia Airport.

De diverse grote nieuwssites, zoals CNN en ABC News zijn onbereikbaar.



Alle vliegvelden in New York zijn inmiddels gesloten.

Update 15:55

Het gaat waarschijnlijk om een Airbus 300 in plaats van een Boeiing 767 en dat zou betekenen dat het wel degelijk om een vertrekkend toestel van JFK gaat.
Het vliegtuig is neergestort te Rockaways nabij 122nd Street en Rockaway Beach Boulevard.

Update 16:00

Beurzen laten gelijk een scherpe daling zien, maar zijn nog afwachtend op het nieuws of dit om een terroristische aanslag of een ongeluk gaat. Een ooggetuige spreekt van een haperende motor die hij hoorde. Enkel de luchthavens van New York zijn gesloten. Het kan om een ongeluk gaan, maar men is nog niet zeker.



Update 16:10

Er bevonden zich naar alle waarschijnlijkheid 246 passagiers en 9 bemanningsleden aan boord van de Airbus. De New Yorkse politie en brandweer probeert uit alle macht iedereen uit het gebied te evacueren wegens de sterke rookontwikkeling.
Ook bruggen zijn momenteel afgesloten omdat men vreest dat deze niet vrij gemaakt worden indien hulptroepen er overheen moeten.



Update 16.16

De motor van de Airbus is eraf gevallen bij 17th street, het toestel zelf is neergestort bij 130th street. In principe zou een Airbus normaal moeten kunnen landen op één motor. Een tweede ooggetuige hoorde een ontploffing voor het neerstortte. Twaalf gebouwen staan nu in brand.

Update 16:23

Het vliegtuig was op weg naar Santa Domingo in de Dominicaanse republiek. Onderstaande foto is ongeveer twee blokken van de crashsite. Aan de linkerkant is de rookontwikkeling te zien.





Update 16:55

Alle aanwijzingen wijzen op een ongeluk, volgens de FBI. Voorlopig gaan ze er niet van uit dat het een aanslag is.



Update 17:00

Bovenstaande foto laat brokstukken zien van het vliegtuig. Naar alle waarschijnlijkheid is dit de motor die van het vliegtuig was afgevallen en op een garage en boot terecht kwam.





Update 17:06

Hierboven is de brand te zien alsmede een gedeelte van de romp die dwars over de straten van Queens ligt. Er zijn veel uitslaande branden in de wijk en de brandweer heeft inmiddels meer dan 44 wagens uit laten rukken.





Update 17:09

Ook het Empire State Building is ontruimd geweest naar aanleiding van de vliegtuigcrash. Inmiddels is het vliegruim weer vrijgegeven en mogen vliegtuigen weer landen en opstijgen.

Update 20:07

De Flight Data Recoder is inmiddels gevonden. Ari Fleisher, de woordvoerder van het Witte Huis verklaarde eerder dat er 'niets uitgesloten werd'. Burgemeester Rudy Giuliani van New York heeft de mensen opgeroepen om 'niet te gaan speculeren' over de ware toedracht van het ongeluk.

Updates door KingShakur & MrBig

Fifa ligt dwars in rugnummerzaak

De Fifa heeft in al haar wijsheid het eerbetoon aan Maradonna op losse schroeven gezet. Het idee van de voorzitter van de Argentijnse voetbalbond Julio Grondona om het rugnummer 10 permanent aan Maradonna te geven stuitte eerder al op verzet binnen de eigen bond. Grondona maakte deze beslissing namelijk in zijn eentje, en dat schepte kwaad bloed bij vergelijkbare ego's binnen de Argentijnse bond.
Maar nu ligt de Fifa ook al dwars. Volgens het regelement is elk nationaal team verplicht om 23 spelers op de lijst voor officiele interlands te zetten. Letterlijker wordt hier volgens een woordvoerder mee bedoeld: "Wil Argentinië zonder nummer tien spelen, dan moet het een voetballer thuislaten."

Annie awards

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Afgelopen zaterdag was de film Shrek een van de grootverdieners bij de Annie-awards, de oscars voor animatie films. De film sleepte maar liefst acht prijzen in de wacht, waaronder die voor beste film, beste special effects, en beste regie. Ook Eddie Murphy kreeg een award voor zijn vertolking van de ezel Donkey.
Niet alleen films kregen prijzen uitgereikt, ook series als de Simpsons, en Groove Monkey (een internet animatie) vielen in de prijzen.

Roy Keane 3 maanden uitgeschakeld

De aanvoerder van het Iers nationaal elftal, en Manchester United, Roy Keane moet binnenkort een operatie aan zijn rechterknie ondergaan.
Tijdens de wedstrijd tegen Iran afgelopen weekend begon het kniegewricht hem weer parten te spelen. Vlak voor de wedstrijd gaf Manchester United manager Alex Fergusson al aan dat hij bezorgd was dat zijn pupil zou spelen voor Ierland, nadat hij al een maand geblesseerd was geweest. Keane stond erop om toch de hele wedstrijd te spelen.

Vier jaar geleden had Keane de kniebanden in dezelfde rechterknie al afgescheurd, en hij was toen 10 maanden uit de roulatie. Het herstel zal hem nu zo'n vijftien tot twintig wedstrijden, in de diverse competities waar Manchester en Ierland nog in actief zijn, kosten.

Guns 'n Roses afgelast

Het concert dat Guns N' Roses op zondag 2 december a.s. zou geven in het Gelredome in Arnhem is definitief afgelast.

Ondanks de nauwe contacten door Mojo met het management van Guns 'n Roses nadat het concert al eerder een half jaar werd uitgesteld, was de verbazing groot dat er afgelasting plaatsvond in plaats van verplaatsing.

Volgens het management is er ook goed nieuws te melden:

"The good news is that everyone is ecstatic with the album and we will be meeting with our label to schedule it's release following which we will announce the rescheduled tour dates to coincide. Guns N' Roses look forward to seeing everybody next year and once again please accept my apologies for the way this has played out."

Wat een goed nieuws... Gekochte kaarten kunnen vanaf dinsdagochtend 13 november a.s. om 10.00 uur
worden ingewisseld tot uiterlijk maandag 17 december a.s.

Daar gaat mijn avondje uit, iemand nog kaarten over voor Rammstein (3/4 december)?

George Clooney en Renée Zellweger uit elkaar

Het ging goed tussen George Clooney en Renée Zellweger. De twee hadden al een tijdje een relatie en Renée was zelfs al bij George ingetrokken. Alleen, nu is Renée na een ruzie vertrokken. George had namelijk met anderen lopen flirten.

De ER-acteur was gesignaleerd in een striptent in Los Angeles waar hij, alsof het niks was, stond te flirten met twee exotische danseressen.

Overigens was het flirten niet het enige: ook de hechte vriendschap tussen Clooney en actrice Julia Roberts zou de druk op de relatie hebben verhoogd. "George heeft een zeer hechte band met Julia gekregen na het filmen van Oceans Eleven", aldus een vriend.

Een vriend van het koppel weet te melden dat de twee nog wel met elkaar praten, en dat ze misschien nog wel weer bij elkaar komen.

VS schenkt Nepal 10 helikopters

De Verenigde Staten zullen Nepal tien volledig uitgeruste helikopters schenken.
Deze schenking is volgens Nepalese kranten bedoeld om het terrorisme in de Himalaya te bestrijden.

De lokale politie in de Himalaya heeft zelf onvoldoende middelen om effectief ten strijde te trekken tegen de Maoïstische rebellen. Geregeld worden politieagenten en burgers door de rebellen gegijzeld. De gijzelingen begonnen nadat de maoïsten in 1996 hun opstand tegen de monarchie nieuw leven inbliezen. Het conflict heeft de afgelopen jaren aan circa 1800 mensen het leven gekost.

De Amerikaanse helikopters worden binnenkort naar Kathmandu gevlogen, volgens bronnen rond de Nepalese minister van Binnenlandse Zaken Kandel. Nepal is een bondgenoot van Amerika in de strijd tegen het terrorisme.

Greatest Hits voor Mariah Carey

Zangeres Mariah Carey gaat een Greatest Hits-CD uitbrengen. Samen met ex-man Tommy Mottola, die haar als platenbaas aan de top heeft gebracht, zal ze de CD samenstellen.

Op de CD zullen verschillende nummers van de albums Glitter, Rainbow, Butterfly, Daydream en Music Box komen te staan.

De samenwerking tussen Mariah en Tommy doet in roddelland weer geruchten opwaaien dat de twee de strijdbijl hebben begraven. Volgens een woordvoerder van de platenbaas is Tommy echter nooit opgehouden met één van haar grootste fans te zijn. Een woordvoerder van Mariah zegt dat deze samenwerking voorlopig wel de enige reden tot communicatie zijn tussen de twee.

Overigens komt Mariah ook op een ander Greatest Hits-album te staan: deze maand zal Boyz II Men een verzamel-CD met grote hits uitbrengen, en daar valt ook de hit 'One Sweet Day' onder.

Basketbal: Slechte dag voor Jordan

Michael Jordan heeft in de wedstrijd tussen de Washington Wizards en de Seattle Supersonics een slechte dag beleefd. Zijn eerste veertien schoten miste hij en hij scoorde uiteindelijk totaal slechts zestien punten. De Wizards verloren het duel met 99-84.

,,Het was om te lachen zo slecht'', keek tienvoudig topscorer Jordan na afloop terug. ,,Ik heb van alles geprobeerd maar de bal wilde er niet in. Zelfs de gemakkelijkste schoten gingen mis. Dit was een van mijn slechtste avonden in mijn loopbaan.''

De off-day van Jordan was misschien ook wel toe te schrijven aan de verdediging van de Supersonics. ,,Elke keer als Michael een poging deed, zorgde ik dat ik een hand voor zijn gezicht had'', zei guard Desmond Mason. In tegenstelling tot Jordan was Gary Payton goed op dreef bij de formatie uit Seattle. Hij kwam tot 32 punten en vijftien assits. Het was de vierde nederlaag op rij voor de Wizards.

De Los Angeles Lakers bleven ongeslagen. De ploeg won met 108-95 van Orlando Magic. Shaquille O'Neal was topscorer met 38 punten en achttien rebounds.

5 Gulden voor een kilo dode ratten

In een laatste poging om de gigantische groei van de rattenbevolking een halt toe te roepen hebben de autoriteiten van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro een beloning van vijf gulden uitgeloofd aan iedereen die een kilo dode ratten inlevert.
Directeur Uranis Assunço van de gemeentelijke reinigingsdienst hoopt op deze manier binnen drie weken tenminste vijf ton ratten te kunnen ophalen.

Volgens Assunço loopt de volksgezondheid ernstig gevaar vanwege de enorme toename van de rattenbevolking. Rio telt zeker tien ratten voor elke inwoner. De oorzaak hiervan is het niet werkende vuilnisophaal- en afvalverwerkingssysteem . De voorzitter van de Artsenvereniging van Rio de Janeiro, dr. Jorge Darze, vreest evenwel dat het rattenplan juist omgekeerd zal uitwerken. "Het zit er dik in dat heel wat arme mensen nu ratten gaan fokken om deze vervolgens aan de gemeente te verkopen en zodoende een extraatje te verdienen."

Bin Laden had contact met atoomgeleerden

Twee Pakistaanse nucleaire wetenschappers die vorige maand werden aangehouden, hadden contact met terroristenleider Osama bin Laden. Dat hebben rechercheurs aan de Britse krant The Times verteld.
De twee wetenschappers speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Pakistaanse kernwapen. Zij gingen twee jaar geleden met pensioen. De twee zouden Bin Laden dit jaar twee keer in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar hebben ontmoet. Zij werden aangehouden, nadat de Amerikaanse federale recherche FBI de autoriteiten in Islamabad had geïnformeerd over de betrekkingen van beiden met de Taliban en het terroristennetwerk al-Qaeda van Bin Laden.
De atoomgeleerden zouden hun banden met Bin Laden hebben toegegeven in een verhoor waarbij Pakistaanse en Amerikaanse rechercheurs aanwezig waren.

De twee geleerden werden vorige week vrijgelaten, maar enkele dagen later weer opgepakt. Eén van hen is met hartklachten in het ziekenhuis opgenomen.

Bin Laden zei dit weekeinde in een interview met een Pakistaanse krant dat hij over nucleaire en chemische wapens beschikt. Hij zei dat hij bereid is ze te gebruiken als de Amerikanen hem met dergelijke wapens aanvallen. De terroristenleider wilde niet aangeven waar hij de wapens vandaan heeft.

Woutaaaah, bedankt voor de tip.

Honkbal : 'McGwire beëindigt loopbaan'

Honkballer Mark McGwire heeft zijn loopbaan beëindigd. De televisiezender ESPN heeft dit gemeld. Het afgelopen seizoen werd McGwire vooral geplaagd door blessures.

De 38-jarige McGwire bracht in 1998 met een totaal van zeventig het recordaantal homeruns in één seizoen op zijn naam. Hij won de tweestrijd met Sammy Sosa en verbeterde het uit 1961 stammende record van Roger Maris die er 61 sloeg. Dit seizoen raakte McGwire het record kwijt aan Barry Bonds die op zijn beurt tot 73 kwam.

,,Na uitgebreide gesprekken met mijn naasten heb ik besloten te stoppen'', aldus McGwire. ,,Ik wil mijn contract niet meer verlengen, omdat ik niet meer in staat ben dat niveau te brengen dat gelijk staat aan het salaris dat ik krijg betaald. Ik denk dat ik het aan de Cardinals en de fans van St. Louis verplicht ben te stoppen. Ik wil plaats maken voor jong talent dat het team weer op World Series-niveau kan brengen.''

McGwire had voor twee jaar kunnen bijtekenen voor een salaris van 30 miljoen dollar. Met een slaggemiddelde van .187 kwam hij tot 29 homeruns. In zijn gehele loopbaan sloeg hij 583 homeruns.

Drie journalisten omgekomen in Afghanistan

Bij de strijd in Afghanistan zijn gisteren drie westerse journalisten om het leven gekomen. Het zou gaan om twee Françaises en een Duitser. Zij reisden mee met het verzet maar liepen in een hinderlaag van de Taliban.

De Afghaanse oppositie heeft in het weekeinde nieuwe terreinwinst op de Taliban geboekt. Na de verovering van de strategisch belangrijke stad Mazar-i-Sharif heeft de Noordelijke Alliantie diverse plaatsen in het noorden ingenomen en is ze verder richting Kabul opgerukt. De oppositie sluit een inname van de Afghaanse hoofdstad niet uit. Zeker tweehonderd soldaten en tien tanks van de Noordelijke Alliantie versterken nu de frontlinie, op ongeveer 25 kilometer ten noorden van de hoofdstad Kabul. B-52 bommenwerpers van het Amerikaanse leger bestoken op die plek posities van de Taliban. De bombardementen zijn volgens ooggetuigen zeer hevig. Andere soldaten van de Noordelijke Alliantie Oppositie zouden op weg zijn naar Herat en het nabijgelegen vliegveld Bagram. Deze luchthaven is in handen van de Noordelijke Alliantie, maar onbruikbaar, omdat de Taliban vanuit hun posities het vliegveld kunnen zien. De VS en Pakistan zitten in hun maag met de snelle opmars van de oppositie. Zij hopen dat er een brede regering komt die de Taliban kan vervangen voordat de oppositie Kabul inneemt.

Zie ook: Franse journaliste in Afghanistan gedood

Papoealeider vermoord

miepje20_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Papoealeider Eluay, voorzitter van de presidentiële raad van de Papoea's, is om het leven gebracht door een groep onbekende mannen. De 64-jarige leider werd gisteren ontvoerd in de Indonesische provincie Papoea. Papoea is het voormalig Nederlands Nieuw Guinea, dat tot voor kort Irian Jaya heette. Indonesie stemde onlangs in met een beperkte autonomie van de provincie.

Eluay stond onder huisarrest, omdat hij samen met vier andere Papoealeiders vorig jaar de onafhankelijkheid van Papoea uitriep. Desondanks kreeg hij toestemming van de plaatselijke autoriteiten om een diner bij te wonen. Op weg hiernaar toe werd de papoealeider overvallen.

Productie gifgas ontdekt in Afghanistan

miepje20_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Verenigde Staten hebben twee locaties in Afghanistan gevonden, waar de terreurorganisatie al-Qaeda chemische en biologische wapens zou produceren. Beide plaatsen zijn niet door Amerika gebombardeerd. Het zou gaan om een primitief laboratorium in de buurt van Jalalabad en een kunstmestfabriek bij Mazar Al Sharif. Op beide locaties zou gifgas gemaakt worden.

Ruim 400 vluchtelingen gearresteerd

miepje20_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Turkse politie heeft dit weekeinde ruim 400 vluchtelingen gearresteerd die naar Italië wilden oversteken. De opvarenden zouden tot 2500 dollar hebben betaald voor de oversteek. De kustwacht volgde in de nacht van vrijdag op zaterdag een verdacht schip en merkte op dat er lichtsignalen naar de kust werden geseind. Daarop werden de vluchtelingen ontdekt. Ook de twaalfkoppige bemanning is gearresteerd.

Integratieprobleem is Nederland´s eigen schuld

Het is aan Nederland zelf te danken dat we problemen hebben met de integratie. Dat is de harde conclusie van de onderzoekers Obdeijn en De Mas die al jarenlang ondermeer de Marokkanen is ons land volgen.

Volgens de onderzoekers is wat hier in veertig jaar ten positieve is bereikt, in de geschiedenis van de migratie, nog nooit vertoond. De problemen zijn aan Nederland zelf te wijten, omdat we de migranten veel te lang hebben laten aanmodderen.

Volgens hen integreren bijvoorbeeld de Marokkanen razendsnel, ondanks dat Nederland hen veel te lang aan hun lot heeft overgelaten.
Te laat werden de gevolgen van de immigratie onderkend. 'Ons idee over gastarbeid kwam voort uit een superioriteitsgevoel', zegt De Mas. 'Wij zijn het land van de hugenoten, wij zijn tolerant, het komt allemaal vanzelf wel goed. Die pretentie heeft veel kwaad gedaan. In de jaren zeventig schreef ik dat taalonderwijs voor Marokkanen van groot belang was - maar die discussie mócht je niet eens beginnen. Dat was taboe. Alles wat ging over ras en religie was linke soep, daar mocht je niks negatiefs over zeggen'. De Mas vult aan: 'Hadden we in de jaren zeventig maar hardop geroepen dat er etterbakken tussen zaten, dan waren we nu een stuk verder.'

Niet dat ze de moeilijkheden willen vergeten. De zwembadterreur van Marokkaanse schoffies, de debatten over homoseksualiteit en islam, de moeilijke positie van de vrouw. Nederland klaagt wel dat het te langzaam gaat, maar we hebben indertijd Marokkanen uit het Rifgebied naar Nederland gehaald, dat is niet bepaald de intellectuele voorhoede. Die eerste generatie vluchtte in moskee en koffiehuis, toen de economie het liet afweten en alleen de WAO als oplossing overbleef. Hierdoor zijn ze in een isolement gedwongen. Toen de Marokkanen hier kwamen, waren ze echt niet traditioneel. Ze droegen pakken, dronken een biertje, werkten hard, lagen goed bij de collega's. Maar in de WAO hadden ze niets meer, alleen hun eigen kring. Nu lopen ze in een djellaba, en dragen een baard.

Maar nu de tweede en derde generatie zichtbaar wordt, valt op hoeveel van hen studeren aan een universiteit, carrière maken in het bedrijfsleven en zich mengen in het publieke debat. Voor deze generatie is het moeilijk dat ze moeten aanzien hoe hun vader zielig thuiszit. Ze willen hun ouders niet afvallen, maar wonen wel in een modern land. Dat is een verscheurd leven.

Volgens de onderzoekers zet Nederland zich wel schrap tegen de Marokkanen, maar de tweede en derde generatie zullen echt niet zwijgen zoals hun ouders. 'Vanaf nu leven we niet langer langs elkaar heen, maar met elkaar' zegt De Mas.

--
De Mas is geograaf aan de Universiteit van Amsterdam. Obdeijn is historicus en arabist aan de Universiteit Leiden.

Bewijzen bouwfraude naar minister Korthals

Ad Bos, de man die zegt over bewijzen te beschikken van een enorme bouwfraude, zal zijn bewijsmateriaal overhandigen aan minister Korthals van Justitie.

Bos wilde wegens slechte ervaringen met het Openbaar Ministerie in eerste instantie alleen rechtstreeks met de minister zelf onderhandelen. Gisteren bereikte Bos echter overeenstemming met de hoogste ambtenaar van de minister, zo meldt het NOS-Journaal. Hierdoor zal Bos zijn schaduwboekhouding af staan, die hij bijhield als directeur van bouwbedrijf Koop Tjuchem en waaruit grootschalige fraude in de bouwwereld zou blijken.

Later deze week zal de Tweede Kamer een spoeddebat met onder meer minister Korthals houden over deze kwestie.

Bij totale hertelling had Al Gore gewonnen

Wanneer alle stemmen in de staat Florida zouden zijn herteld dan had Al Gore alsnog de verkiezing voor het presidentschap van Amerika gewonnen. Dit blijkt uit een onderzoek van CNN en AP.

President George Bush zou de omstreden presidentsverkiezingen echter ook hebben gewonnen als alleen de betwiste stemmen in een aantal districten in Florida opnieuw waren geteld, zoals het kamp van Al Gore eiste. Dat blijkt uit een hertelling van ruim 175.000 biljetten die CNN en AP uitvoerden. Zijn voorsprong daalt dan wel van 537 naar 493 tot 225 stemmen, afhankelijk van de criteria die men stelt.

Al Gore zou alleen gewonnen hebben als alle omstreden stemmen opnieuw geteld zouden zijn. Het verschil zou dan wel minimaal zijn (42 tot 117 stemmen).

Het Hooggerechtshof verbood vorig jaar de hertelling.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.