FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 november 2001

KLM wil meer beveiliging

Luchtvaartmaatschappij KLM wil zowel op de grond als in de lucht meer veiligheidsmaatregelen. De overheid moet grotendeels opdraaien voor de kosten daarvan. Hoeveel die kosten kunnen belopen kon KLM zaterdag niet zeggen.

KLM wil in navolging van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zogenoemde air marshals aan boord van de vliegtuigen laten meereizen. De deuren van de cockpit worden voor het eind van het jaar tijdelijk extra verstevigd. Verder moet alle bagage die aan boord van de vliegtuigen gaat, worden gescand en dient het beveiligingspersoneel op de luchthaven Schiphol te worden uitgebreid, aldus een woordvoerder van KLM. In totaal is er volgens KLM behoefte aan honderden mensen voor extra veiligheid.

De luchtvaartmaatschappij draait zelf op voor de kosten van de tijdelijke en later permanente versteviging van de cockpitdeuren. De overheid moet alle overige maatregelen financieren, zo vindt KLM.

Mobiel kwijt? Check de hond...

HappyFun had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onderzoeken zijn vaak niet echt zinvol te noemen. Gelukkig wordt er af en toe ook een echt nuttig onderzoek uitgevoerd, bijvoorbeeld naar de ongelukken waaraan GSM-toestellen in Engeland ten prooi vallen.

Eenderde van de 30 miljoen Britse GSM-bezitters is zijn mobieltje wel eens verloren, van 7 miljoen Britten is het telefoontje gestolen, 3 miljoen heeft het toestel wel eens op het dak van de auto laten liggen, 7 miljoen mobieltjes raakten te water, 4 miljoen vielen van grote hoogte naar beneden, 3 miljoen werden er door de kinderen gemold en 1 miljoen telefoons werden door de hond opgegeten.

Britten slapen graag naakt

Uit onderzoek is gebleken dat Britten andere slaapgewoontes kennen dan andere wereldburgers.

Zowel de mannelijke als vrouwelijke Brit is het liefst volledig naakt tijdens de nachtelijke uurtjes. Naaktslapers zouden zich vrijer voelen en minder last van stress hebben.

Het onderzoek naar 'slaapgedrag van mensen' werd gehouden onder 700 mensen met verschillende nationaliteiten. Ruim 51% van de Britten gaat vooral in de zomer naakt naar bed. De rest van de wereldbevolking draagt toch liever een kledingstuk tijdens de nachtrust. Van hen slaapt gemiddeld 30% wel eens zonder kleren.

Ruim 600 tips over Utrechtse serieverkrachter

Michael Wensing had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij de politie zijn tot vrijdagavond 625 tips binnengekomen over de Utrechtse serieverkrachter. Een woordvoerder van de Utrechtse politie kon nog niet zeggen of de gouden tip erbij zit. Alle meldingen worden onderzocht.

Het merendeel van de tips komt uit de omgeving waar de verkrachter in de jaren '95 en '96 actief was en waar hij onlangs opnieuw opdook. De politie probeert om met hulp van benzinepomphouders en handelaren in (brom-)fietsen een spoor van de Utrechtse serieverkrachter te krijgen. Vijf jaar geleden gebruikte de dader een fiets als vervoermiddel, nu is dat een scooter.

D66-Tweede-Kamerlid B. Dittrich pleitte vrijdag voor de Utrechtse regionale tv-zender Kanaal 9 voor een grootschalig vrijwillig dna-onderzoek als het lopende politieonderzoek tot niets leidt.

"Stel dat je 5000 mannen gaat vragen dna-materiaal af te staan en er werken er 4500 mee en die zijn het niet. Dan kan de politie alle onderzoekscapaciteit inzetten op de veel kleinere groep die overblijft en is de kans veel groter dat je de zaak oplost." De Utrechtse politie wilde niet op Dittrichs pleidooi reageren.

Utrecht blijft in de ban van de serieverkrachter die vorige week voor het eerst sinds vijf jaar weer opdook in het gebied rond de Utrechtse Universiteit. In de stad zijn verschillende maatregelen genomen die de veiligheid van de bevolking moeten vergroten.

Zo heeft de gemeente beslist dat stadsbus lijn 11 nu ook stopt bij de halte centrumgebouw op het universiteitsterrein. Daardoor hoeven bewoners van studentenflats op het terrein minder ver te lopen naar de bushalte. Verder heeft de Utrechtse afdeling van slachtofferhulp haar deuren geopend voor mensen die naar aanleiding van alle berichten bang zijn geworden.

Vrouwen in voetbalstadion

blinkblue had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrouwen horen niet thuis in het voetbalstadion, aldus Iran. Maar nu mogen voor het eerst sinds de islamitische revolutie in 1979 vrouwen een voetbalwedstrijd in Iran bezoeken. Ierse vrouwen wel te verstaan. Voor de WK play-off in Teheran tussen Iran en Ierland zijn de Ierse vrouwelijke fans welkom. Iraanse vrouwen hebben nog steeds pech, want het voetbalstadion blijft nog steeds verboden terrein voor hen, maar wel met een duidelijke reden:

Iraanse vrouwen worden niet toegelaten tot voetbalstadions om ze te behoeden voor grof taalgebruik en obscene gebaren van mannelijke toeschouwers.

Het gaat goed met de supermarkt

maccer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bijna iedere branche heeft last van de economische mailaise, maar de supermarktbranche heeft geen last van de economische teruggang. In de eerste negen maanden van het jaar steeg de gezamenlijke omzet met zo'n 6 procent. De branche profiteert zelfs van de neergang in andere sectoren. De supermarkten kunnen makkelijker aan personeel komen, nu in andere bedrijfstakken mensen op straat komen te staan.

Volgens branchevereniging CBL wordt het voor jonge mensen aantrekkelijker een baan te zoeken bij de buurtsuper. "Dit jaar zijn de lonen 6,5 procent verhoogd, de jeugdlonen met 7,5 procent. Op 1 januari komt daar andermaal een verhoging van 1,5 procent bovenop", aldus CBL-man R. Roorda in Nijkerk tijdens de jaarlijkse 'fooddag'.

Volgens Roorda kiezen steeds meer jongeren voor een loopbaan in de voedingsbranche. "Op de detailhandelsscholen koos een paar jaar geleden nog maar een paar procent van de scholieren voor de branche, nu is dat 30 procent."

Autorijden slecht voor de gezondheid

Iemand en Rop2000 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De auto is net zo gevaarlijk voor de gezondheid als sigaretten, tenminste dat vinden de Belgen. In de toekomst moeten advertenties voor nieuwe wagens vergezeld gaan van een waarschuwing die wijst op de gevaren van het autorijden. Daarover bestaat goede overeenstemming in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers.

In België vallen jaarlijks in absolute aantallen drie keer zoveel verkeersslachtoffers als in Nederland. Het christen-democratische Kamerlid Ansoms, die al jaren ijvert voor meer verkeersveiligheid, krijgt nu brede steun om advertenties verplicht vergezeld te doen gaan van een waarschuwing.

De exacte tekst daarvan staat nog niet vast. Daarover volgt nog overleg met de autoindustrie. Deze zou oorspronkelijk via een vrijwillige code wijzen op de gevaren van de auto. Volgens Ansoms houdt de industrie zich daar echter niet aan. Vandaar zijn pleidooi voor een verplichte waarschuwing. Hij laat zich daarbij inspireren door de Nederlandse waarschuwing voor veelvuldig alcoholgebruik "Geniet, maar drink met mate".

UEFA beboet Feyenoord met 60 mille

Duiveltja had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tijdens de Champions League wedstrijd Feyenoord - Bayern gooide het publiek allerlei voorwerpen op het veld, waaronder ook een mes en allerlei aanstekers. welke richting de Duitsers werden gegooid. Feyenoord heeft hiervoor een flinke boete gekregen van de UEFA. De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond legt de Rotterdammers een straf op van 60.000 gulden.

Enorme bouwfraude nog niet onderzocht

Rop2000 en jprommen hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een kartel van Nederlands grootste bouwbedrijven heeft Rijkswaterstaat, de NS en Schiphol de laatste jaren voor bedragen tussen de vijfhonderd miljoen en één miljard gulden opgelicht. Werknemers van een van Nederlands grootste bouwbedrijven Koop Tjuchem uit Groningen, uitten deze beschuldigingen gisteren in het tv-programma Zembla. De directie van het bouwbedrijf zegt dat de beschuldigingen vals zijn.

Justitie stelt vooralsnog geen strafrechtelijk onderzoek in naar de berichten over deze giga-fraude. Volgens het Openbaar Ministerie kan dat pas als de tipgever, een oud-medewerker van het Groningse bedrijf, zijn boekhouding afgeeft. Tot dusver weigert de man dit omdat hij meer tipgeld wil.

´´grootste fraudezaak uit de geschiedenis´´

Volgens PvdA-Kamerlid Van Gijzel gaat het om zeker één miljard gulden, waarmee het de grootste fraudezaak uit de geschiedenis zou zijn. De bouwondernemingen lichtten de staat op door bij de aanleg van viaducten, wegen en spoorwegen jarenlang te hoge prijzen te berekenen.

Om deze praktijk vol te houden werden topambtenaren van Rijkswaterstaat en gemeenteambtenaren veelvuldig omgekocht.
De smeergeldpraktijken werden tegenover 'Zembla' bevestigd door werknemers van Koop Tjuchem.

Politieke peiling: LN wint weer, GL zakt verder

Leefbaar Nederland is wederom de grote winnaar in de peiling van de politieke voorkeur van de Nederlandse bevolking geworden, die afgelopen week werd uitgevoerd door bureau Interview. De partij heeft nu geen zetels in de Kamer, maar zou er 8 krijgen als er nu verkiezingen gehouden zouden worden. In de peiling van vorige week stond LN nog op 6.

De regeringspartijen blijven in de peilingen redelijk stabiel tov van de vorige Tweede Kamer verkiezingen. De Partij van de Arbeid zakt in de peilingen twee zetels: van 45 naar 43. De VVD groeit van 38 naar 39 zetels. En D66 zou zeven zetels krijgen; de helft minder dan in de vorige peilingen. Het CDA levert één zetel in en komt op 28.

Groen Links blijft verliezen. Vorige week kon de partij nog op 11 zetels rekenen, nu één minder: 10. Dat is tevens één minder dan het aantal dat de partij nu in de Tweede Kamer heeft. Bij de start van de peilingen door bureau Interview, in 1999, haalde Groen Links 18 zetels. Sinsdien is dat aantal steeds een beetje gedaald.
De daling van GroenLinks lijkt ten goede te komen aan de Socialistische Partij. De SP die nu 5 Kamerzetels bezit, kan in de peiling op 6 zetels rekenen.

De uitslag van de peiling staat op de site van de politiekebarometer.

De langste tong ter wereld

mdma had ons via de newssubmit het volgende te melden:


Sommige vrouwen zullen er van dromen, en sommige mannen misschien ook; een partner die een enorme tong heeft. Onlangs heeft het Duitse Guinness Book of Records iemand opgenomen die over een tong van maar liefst 7 cm beschikt.

Opvallend is dat de tong toebehoort aan een 12 jarige. De Duitse Annika Irmler, uit het plaatsje Tangstedt nabij Hamburg, bezit deze enorme lap vlees in de mond.

Bin Laden dreigt met kernwapens

Ettepet had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Osama bin Laden zegt te beschikken over nucleaire en chemische wapens. Hij is bereid ze te gebruiken als de Verenigde Staten zelf nucleaire en chemische wapens inzetten. Bin Laden zegt dat in een vraaggesprek met de gerenommeerde Pakistaanse krant Dawn.Hij heeft het interview, het eerste met Bin Laden sinds de aanslagen, enkele dagen geleden afgegeven in Afghanistan, zo meldt de krant. De interviewer zegt afgelopen woensdag vanuit Kabul in een jeep geblinddoekt naar een onbekende lokatie te zijn gereden. Osama ging niet in op de vraag waar de wapens vandaan komen.

Als bewijs van echtheid publiceerde de krant ook een foto van het opzienbarende onderhoud.
Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.