Powell niet naar anti-racismecongres

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell gaat niet naar de VN-wereldconferentie tegen racisme. De Amerikanen vinden dat er in de ontwerpverklaring te veel anti-Israëlische teksten voorkomen. Wellicht gaat er nog wel een ambtenarendelegatie naar Zuid-Afrika, waar het congres vrijdag begint.

The Washington Post meldde maandag dat diplomaten nog hun uiterste best hadden gedaan om de betreffende teksten uit de verklaring te krijgen, maar dat is niet gelukt. De tekst moet aan het einde van het achtdaagse congres als een officiële verklaring naar buiten komen.

Joodse groepen in de Verenigde Staten hadden opgeroepen tot een boycot van het congres. De tekst vergelijkt volgens Amerika zionisme met racisme en bagatelliseert de holocaust. Mensenrechtengroeperingen hoopten juist dat deelname van de VS aan het congres overige landen zou stimuleren discriminatie te bestrijden.

President Bush en minister Powell hebben al eerder openlijk getwijfeld of Amerika wel naar Durban moet gaan. Volgens Amerikaanse diplomaten heeft Powell nog niet een officieel besluit genomen, maar is het vrijwel zeker dat hij niet gaat.