HS-treinen mogelijk gesaboteerd

De Nederlandse Spoorwegen houden rekening met sabotage op het traject Arnhem-Zevenaar. Door zware beschadigingen aan de wielbanden moesten het afgelopen weekeinde 7 hypermoderne internationale hogesnelheidstreinen aan de kant blijven. De politie stelt een onderzoek in.

De beschadigingen aan de wielbanden van de internationale ICE-treinen zijn vrijdag tijdens een inspectie geconstateerd. Omdat de treinstellen niet meer aan de internationale veiligheidsnormen voldeden, heeft de NS meteen alle ICE's aan de kant gezet. Het bedrijf heeft direct vervangend materieel ingezet, waardoor reizigers bij de grens moeten overstappen. Gevolg waren vertragingen van ongeveer een half uur.
Volgens de NS zijn tussen Arnhem en Zevenaar, in de buurt van Duiven, objecten op de rails aangetroffen. Meer wil de maatschappij in het belang van het onderzoek niet kwijt, maar sabotage wordt allerminst uitgesloten. Volgens de NS raakten ook treinen van de maatschappij Syntus op het traject beschadigd.

Schade
Maandag zijn deze ICE-treinen weer sporadisch ingezet tussen Amsterdam en Keulen. De NS verwacht dat vanaf dinsdag de normale dienstregeling weer van kracht zal zijn. De schade is volgens de woordvoerder aanzienlijk. "Zeker tienduizenden guldens, maar het kan ook in de tonnen lopen."

De ICE-treinen rijden tussen Amsterdam en Keulen en kunnen overweg met zowel het Nederlandse als het Duitse spoornet.