Verhofstadt wil genocidewet handhaven

De Belgische premier Verhofstadt staat ,,uiterst terughoudend'' tegenover plannen om de 'genocidewet' uit 1993 aan te passen. Op grond van die wet kunnen misdaden tegen de mensheid waar dan ook gepleegd en door wie dan ook in België aangeklaagd en vervolgd worden.
Zo loopt er een klacht tegen de Israëlische premier Sharon. Verhofstadt zet zich maandag in de krant Het Laatste Nieuws af tegen plannen om de wet aan te passen. Er gaan stemmen om om zittende politici te ontzien. Sharon zou dan de dans ontspringen. Enkele arabische organisaties dienden dit voorjaar in Brussel een aanklacht vanwege zijn rol als toenmalig minister van Defensie bij de bloedbaden in Palestijnse vluchtelingenkampen in de Libanese hoofdstad Beirut in 1982.

De aanklacht leidde ertoe dat Sharon een bezoek aan België, sinds 1 juli EU-voorzitter, afzegde. Hij nam onlangs een advocaat in de arm vanwege de aanklacht. Verhofstadt trekt zich de ophef niet zoveel aan, in tegenstelling tot minister van Buitenlandse Zaken (tevens vice-premier) Michel die zijn EU-bemiddelingsrol in gevaar ziet en dus de wet wel wil veranderen. ,,Het is niet omdat je klein bent, dat je ook bekrompen moet zijn.'' De premier wil zelfs verder gaan: ,,Waarom niet proberen haar uit te breiden tot de hele Europese Unie?''.