De Boer 'uit principe' naar rechter

De dopingaffaire rond Frank de Boer krijgt een vervolg. Hoewel de schorsing van de verdediger komende vrijdag afloopt, stapt de voetballer naar een Zwitserse burgerrechter om zijn gelijk halen. "Het is primair een principe-kwestie'', aldus zijn advocaat Cor Hellingman.

Dinsdag zal namens het A-team, zoals de advocaten en zaakwaarnemers van De Boer worden genoemd, een Zwitserse advocaat de zaak aanbrengen bij het kanton Vaud. Daaronder valt Nyon, de plaats waar het hoofdkantoor zetelt van de Europese voetbalunie UEFA.

De beroepscommissie van de UEFA schorste Frank de Boer op 27 juli in hoger beroep voor tweeënhalve maand wegens een te hoog nandrolongehalte. "Er is met dit soort zaken een verjaringstermijn van dertig dagen, daarom moet de zaak dinsdag worden aangebracht om de rechten van Frank te bewaren'', verklaart Hellingman.

Weggepoetst
De schorsing op zich vecht de raadsman niet aan. "Die is inmiddels weggepoetst. Het gaat erom dat wij vinden dat de UEFA niet moet oordelen over dit soort zaken, maar de gewone rechter. Wij proberen of de rechter een uitspraak valt te ontlokken. Dat is ook in het belang van andere sporters. Daarom eisen we vernietiging van het besluit van de beroepscommissie van de UEFA, onder meer omdat er volgens ons geen goed proces is gevoerd en Frank toch schuldig is bevonden.''

De deskundigen die De Boer had ingeroepen, stelden dat de meetapparatuur voor nandrolon ondeuglijk en onbetrouwbaar is. In tweede instantie, zegt Hellingman, komt de financiële genoegdoening ter sprake voor de gemaakte kosten en de aantasting van de naam en faam van Frank de Boer, ofwel een immateriële vergoeding.