Irak schiet Amerikaans spionagevliegtuig neer

Kris (KingShakur)
Irak zegt maandag een Amerikaans verkenningsvliegtuig te hebben neergschoten die boven de zuidelijke no-fly zone vloog. Luchtafweersystemen schoten het vliegtuig neer bij de stad Basra toen het een spionagemissie uitvoerde, aldus een anonieme woordvoerder van het Iraakse leger. De VS hebben het incident nog niet bevestigd.
Het vliegtuig met 'high-tech apparatuur' zou eerder door de Amerikanen gebruikt zijn tijdens 'hun agressie' in Joegoslavië, meldt het officiële persbureau Iraqi News Agency (INA). Het persbureau specificeert niet om welk type vliegtuig het gaat en zegt niets over de piloten aan boord.

Na de Golfoorlog stelden de VS en Groot-Brittannië no-fly zones in in het noorden en zuiden van Irak. Saddam Hoessein heeft de zones nooit erkend en dreigt de laatste maanden de geallieerde vliegtuigen die de gebieden inspecteren neer te schieten. De VS en Groot-Brittannië beschieten regelmatig Iraakse doelen in de no-fly zones.

Irak meldt ook dat een gewapende Saoedi-Arabiër vrijdagavond is gedood tijdens vuurgevechten met Iraakse grenswachten. Volgens Irak was het incident een poging om Zuid-Irak binnen te dringen. Het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een brief geschreven aan de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Moussa. Saoedi-Arabië heeft nog niet op de Iraakse beschuldiging gereageerd.