Melkert: Twijfels aan mijn integriteit rechtgezet

Fractievoorzitter Melkert van de PvdA vindt dat het rapport van de commissie-Koning over de besteding van ESF-subsidies afrekent met het negatieve beeld over zijn betrokkenheid.
,,Velen trokken mijn integriteit en die van anderen in twijfel. Met het rapport is dat rechtgezet'', aldus Melkert, die minister van Sociale Zaken was in de periode waarover het onderzoek gaat. ,,Een aantal zeer suggestieve berichten heeft mij zeer geraakt. Er is geen ruimte geboden voor misbruik of oneigenlijk gebruik. Laat met het rapport van Koning de feiten spreken over mijn integriteit.''

Eenzijdig

Melkert vindt dat de schijnwerpers de afgelopen maanden veel te eenzijdig alleen op hem waren gericht. ,,Ik ben van de verbazing bekomen dat ik een soort VIP-behandeling geniet in de grote groep mensen die was betrokken.'' Dat is een van de redenen dat Melkert maandag een speciale persconferentie belegde om te reageren op het rapport-Koning.

De andere is dat hij het als zijn plicht en taak beschouwt zich te verantwoorden voor zijn rol als minister bij de besteding van de ESF-subsidies. Hij voelt zich daartoe verplicht gezien de ,,eerlijke intenties en zware inspanningen'' van iedereen die betrokken was. Melkert zei verheugd te zijn dat van grootschalige fraude met subsidies geen sprake is geweest. Hij vindt het een belangrijk onderzoek. ,,Het is voor iedereen een nuttige, goede handleiding voor de toekomst'', aldus de PvdA-fractievoorzitter die naar verwachting premier Kok op zal volgen al partijleider van de sociaal-democraten.