Australië weigert vluchtelingen gekaapt schip

Rob (R@b)
De Australische regering heeft maandag verklaard de ruim 430 vluchtelingen die een Noors schip kaapten om mee naar Australië te varen niet het land binnen te laten. Het is de eerste keer dat het land weigert asielzoekers toegang te verlenen.

,,Het schip heeft geen permissie de Australische territoriale wateren binnen te komen en heeft geen toestemming aan te meren in Australië'', aldus premier Howard. ,,In onze visie is het zaak van internationaal recht en de Indonesische en Noorse regering moeten dit oplossen.''

Redding

De meer dan vierhonderd asielzoekers dwongen maandag het Noorse schip Tampa naar Australië te varen. Kort daarvoor waren ze uit zee gered. Het Noorse schip reageerde in Indonesische wateren op noodsignalen van het vaartuig waarmee vijf Indonesiërs probeerden bijna 430 Afghanen en Sri Lankanen naar Australië te vervoeren, zo verklaarde een woordvoerder van de Australische reddingsdiensten eerder op maandag.

De autoriteiten werden door de kapitein van de Tampa op de hoogte gesteld van de situatie. ,,In het belang van mijn bemanning heb ik besloten naar Christmas Island te varen en de overlevenden daar van boord te laten gaan'', zo citeerde de zegsman de kapitein van het schip.

Dreiging

De motor van het vaartuigje waarmee de vluchtelingen naar Australië wilden had het zondagavond (lokale tijd) begeven. De bemanning van de Tampa wilde volgens kapitein Arne Rinnan de asielzoekers naar de Indonesische haven Marak op Java vervoeren.

Vijf mensen kwamen echter op de brug en eisten naar Australië overgevaren te worden. ,,Ze spraken op een agressieve manier en dreigden een beetje. Ze weigerden pertinent teruggebracht te worden naar Indonesië en dreigden overboord te springen'', zo citeerde het Australische televisiestation ABC de kapitein.