FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 juli 2001

Jongeren onder 16 zuipen gewoon door

Het verbod op alcoholverkoop aan jongeren onder zestien jaar lijkt niet te werken. Sinds november zijn barkeepers en slijters verplicht jongeren naar legitimatie te vragen. Volgens jongeren gebeurt dat in 3 procent van de gevallen, 40 procent zegt dat het soms gebeurt.

Jeugd koopt zelf drank

Uit een onderzoek onder tieners naar het gebruik van mixdrankjes, alcopops en shooters van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) blijkt dat deze groep de drank gewoon zelf in supermarkt en discotheek koopt.
Het NIGZ is donderdag begonnen aan een zomercampagne voor alcoholpreventie. Het instituut heeft hiervoor ongeveer 550 jongeren ondervraagd naar hun drankgebruik.

Sinds 1995 is het gebruik van trendy drankjes flink toegenomen. De omzet in premixen, mixdrankjes die vooraf zijn gemaakt, is in enkele jaren vervijfvoudigd. Er zijn nu bijna honderd van dergelijke drankjes op de markt. De premixen zijn onder tieners even populair als bier.
Ongeveer 85 procent van de jongeren tot 25 jaar zegt de zoete en kleurige drankjes wel eens te nuttigen. Vier op de tien pakt wel eens een shooter, gedistilleerde drank in kleine flesjes. Minder populair zijn de zogenoemde alcopops, drank die op basis van vergisting van vruchten is gemaakt. Ongeveer een vijfde deel van de jongeren consumeert ze wel eens.

Drinken buitenshuis

De jeugd pakt de meeste drankjes buitenshuis. Slechts 13 procent geeft aan ze wel eens thuis te drinken. Ongeveer de helft van de ondervraagden zegt één keer per week een mixdrankje te nuttigen. Onder jongeren beneden de zestien jaar zegt ruim 40 procent regelmatig dergelijke drankjes te drinken.

Op vakantie springen tieners helemaal uit de band. Jongens die met vrienden op vakantie gaan, drinken ongeveer 22 glazen alcohol per dag. Meisjes drinken er negen. Bijna de helft van de jongens raakt zo bezopen dat ze tijdens de vakantie een black-out krijgen. Bij meisjes is dat een kwart. Verder zorgen dronken jongeren voor een hoop overlast. Zo'n acht op de tien omwonenden ervaart hun aanwezigheid als storend. Buurtbewoners 'genieten' mee van ruzie, geschreeuw, dronken mensen op straat en wildplassen.

Vliegdekschip vaart rondjes op Zwarte Zee

guppekop had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Al meer dan een jaar vaart het onafgebouwde Oekraïense vliegdekschip Varyag rondjes op de Zwarte Zee. Turkije weigert het schip en de sleepboot Sandy Cape van het Nederlandse bedijf ITC doorgang naar de Middellandse Zee.

,,Het zou gaan om nautisch-technische redenen'', zegt ITC-directeur J. Timmermans, al weet hij niet wat de autoriteiten daar in dit geval mee bedoelen. ,,Het vliegdekschip (55.000 ton) zou een gevaar opleveren. De Bosporus is niet het gemakkelijkste vaarwater, maar een volbeladen olietanker van 150.000 ton levert een groter gevaar op. En die mag er wel door.''

Afmeren

Aanleggen zit er niet in. Volgens Timmermans hebben zijn Chinese opdrachtgevers, die van het schip een drijvende amusementshal willen maken, al verschillende keren toestemming gekregen om de Varyag af te meren, maar zijn de Turken daar steeds op teruggekomen. Hij zegt vrij te zijn om het vliegdekschip voor anker te leggen en de Sandy Cape terug te halen naar Nederland, omdat de Chinese opdrachtgever de betaling van ruim 22.000 gulden per dag heeft stopgezet. Timmermans zegt al miljoenen guldens schade te hebben geleden.

Toch durft hij de Varyag niet aan zijn lot over te laten. ,,Dat zullen de Turken ons niet in dank afnemen.'' Hij is bang dat zijn sleepboot in dat geval ook zonder het vliegdekschip in zijn kielzog de Bosporus niet door mag. Op de Sandy Cape zitten vijftien bemanningsleden. Zij worden regelmatig afgelost.

Aanhoudingen 'Onkruit' op Megafestatie

De politie heeft donderdag bij het jongerenspektakel Megafestatie in Utrecht vijf actievoerders van de groep Onkruit Vergaat Niet aangehouden. De antimilitaristen hielden zich volgens de politie hinderlijk op in een hal die gebruikt wordt door de Landmacht.

Onkruit protesteert al jaren tegen de wijze waarop de Landmacht tijdens de Megafestatie aan personeelswerving doet. Het leger werft onder een veel te jong publiek en spiegelt hen volgens de actievoerders een veel te mooi beeld voor van de militaire werkelijkheid.

Vast onderdeel van de actie is het (bloed)rood kleuren van een enorm waterbassin in de hal van de Landmacht. Volgens de politie wilde het aangehouden vijftal ook nu weer het water met poeder rood kleuren, wat door de aanhoudingen niet gelukt is. Zondag en dinsdag werden ook al twee leden van Onkruit op de Megafestatie aangehouden.

Een vanwege het negeren van een verbod om het jongerenevenement te bezoeken en een vanwege het schilderen van een leus. Van de vijf personen die donderdag werden aangehouden werden er vier direct vrijgelaten. De vijfde kwam later vrij. Zij moet zich later voor de rechter verantwoorden omdat ze voor de tweede keer het verbod om de Megafestatie te betreden, had genegeerd.

Herman Brood wordt maandag gecremeerd

Herman Brood wordt maandag in Amsterdam gecremeerd. Dat heeft zijn manager Koos van Dijk donderdag bekendgemaakt. Voorafgaand aan de crematie zal voor genodigden in de Amsterdamse poptempel een plechtigheid worden gehouden.
De voorbereidingen zijn nog in volle gang, aldus Van Dijk. Het is nog onduidelijk of er gelegenheid is voor de fans om afscheid te nemen. Van Dijk denkt over een scherm, buiten bij Paradiso, waarop fans de gebeurtenissen binnen kunnen volgen.

Herman Brood (54) overleed woensdag, nadat hij van het dak van het Hiltonhotel in Amsterdam was gesprongen. Maandag wordt hij volgens Van Dijk opgebaard in Paradiso. Familie en vrienden kunnen muziek maken of het woord voeren, maar uitsluitend kort ,,want Herman hield niet van lange verhalen'', aldus Van Dijk. Verder zal er gedronken worden en ,,dat zal wel niet alleen Spa rood en -blauw zijn'', zegt Van Dijk.
Goedkeuring

Broods manager zegt dat de zanger/schilder tijdens zijn leven niet over zijn uitvaart wilde praten. Van Dijk had het idee voor Paradiso wel eens geopperd. Het briefje dat op Broods lichaam werd gevonden met onder meer de tekst ,,Maak er een mooi feest van'', ziet Van Dijk als goedkeuring voor het idee.
Na de plechtigheid in Paradiso wordt Brood waarschijnlijk naar crematorium Westgaarde in Amsterdam Osdorp gebracht.
De voorbereidingen zijn nog in volle gang, aldus Van Dijk. Het is nog onduidelijk of er gelegenheid is voor de fans om afscheid te nemen.

Herman Brood (54) overleed woensdag, nadat hij van het dak van het Hiltonhotel in Amsterdam was gesprongen. Bij een ingang van het hotel in Amsterdam zijn donderdag drie condoleanceregisters opengesteld voor de zanger en kunstenaar. Rond drie uur stonden enkele tientallen mensen in de rij om te tekenen.

Bij de plaats die het hotel met een goudkleurig hekje heeft afgezet, groeit de bloemenzee gestaag. Ook het aantal al dan niet leeggedronken alcoholflessen neemt toe. Fans, vrienden, buurtbewoners en geïnteresseerden stromen toe, blijven even staan of nemen er plaats op een bankje. De sfeer is gemoedelijk.

Tour de France: Uitslag etappe 5

In een zowel spannende als verrassende tijdrit heeft de ploeg van gele-truidrager Stuart O'Grady, Credit Agricole, verrassend de eerste plaats voor zich opgeeist. De Nederlandse Rabobank-equipe eindigde knap als 6e, waarmee ze zelfs 3 seconden sneller waren dan favoriet Telekom.

Favoriet voor de Tour-overwinning Lance Armstrong moest een zware beslissing nemen na een valpartij van twee ploeggenoten, waaronder klassementsrijder Heras. De Amerikaan besloot te wachten, omdat de voorsprong van zijn ploeg op concurrent Telekom groot genoeg was om wat tijd te verliezen.

Het algemeen klassement is door deze uitslag voor een groot deel door elkaar gehusseld, hoewel Stuart O'Grady zijn gele trui behoudt.


1eCredit Agricole1:21.32
2eONCE+ 0.31
3eFestina+ 0.53
4eUS Postal+ 1.26
5eKelme+ 1.38

1eStuart O'Grady (Aus)20:54.21
2eJens Voigt (Dui)+ 0.26
3eBobby Julich (VS)+ 0.27

1ePatrick Halgand (Fra)28 punten
2eBenoit Salmon (Fra)26 punten
3eNicolas Jalabert (Fra)
Jacky Durand (Fra)
10 punten

1eErik Zabel (Dui)75 punten
2eStuart O' Grady (Aus)69 punten
3eRobert Hunter (ZAf)49 punten

Gezochte man kleeft aan politie

ac23278 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 30-jarige gezochte Stadjer heeft niet bepaald moeite gedaan om uit handen van de politie te blijven.

Agenten hadden woensdag zelfs moeite om de man af te schudden. Hij kleefde op de A7 aan hun politiewagen. De bestuurder besloot de man naar de kant te halen en toen bleek dat hij nog zeven dagen celstraf tegoed had.

Bovendien was zijn auto niet gekeurd of verzekerd. De klever is overgedragen aan de Parketpolitie.

Rel over ondergedoken geitjes

berney en Migi meldden ons beiden via de newssubmit weer eens een artikel:

In het dorpje Morra bij Dokkum is een rel uitgebroken over enkele geitjes, die eigenlijk geruimd hadden moeten worden. De dieren stonden in de ruimingszone rond de met mond- en klauwzeer besmette bedrijven in Ee en Anjum.

De eigenaresse heeft de twee Angora-geitjes echter buiten het gebied laten onderduiken. De geitjes zijn vorige week in Morra teruggekeerd. Dat is volgens de familie echter ter ore gekomen van de burgemeester, die de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw heeft ingeschakeld.

De betrokken familie Visser moet nu het onderduikadres bekendmaken, zodat daar MKZ-onderzoek kan worden gedaan. "Dat adres geven we niet. We hebben te horen gekregen dat het er nu somber uit voor onze geitjes, lammetjes en varkens", aldus Visser donderdag.

De vrouw houdt de dieren als hobby. Ze heeft de geitjes destijds laten onderduiken, omdat het haar favoriete diertjes zijn. "Het zijn angora-geitjes, vier jaar oud, met een krulletjesvacht", vertelt ze.

Het ministerie van Landbouw noemt de situatie heel erg vervelend. Het onderduikadres is nodig voor onderzoek naar eventuele verspreiding van mond- en klauwzeer. "De vrouw kan zelf wel zeggen dat haar geitjes geen mond- en klauwzeer hebben, maar een deskundige kan dat beter vaststellen", aldus een woordvoerster van het ministerie.

De Algemene Inspectiedienst heeft de zaak in onderzoek. Het is volgens het ministerie nog onzeker of de betrokken dieren worden gescreend of geruimd.

Amerika: Big-Brother bewoner verwijderd

Een deelnemer van de Amerikaanse versie van Big Brother is het huis uitgezet omdat hij een medebewoonster een mes op de keel heeft gezet.

De verwijderde bewoner, de 26-jarige barkeeper Justin, zette de 28-jarige serveerster Krista het mes plotseling op de keel terwijl hij met haar stond te praten en te zoenen in de keuken van het Big-Brotherhuis.

Hoewel het slachtoffer zich niet bedreigd voelde en Justin verzekerde dat hij slechts een grap had willen uithalen besloot de redactie van het programma hem toch het huis uit te zetten, omdat hij al twee keer eerder intimiderend gedrag had vertoond. Big Brother, dat wordt uitgezonden door de zender CBS, is pas een week aan de gang. De kijkcijfers zijn middelmatig.
Justin

Italië: macho's niet gediend van grote borsten

Extreem grote borsten, genre Lolo Ferrari, boezemen de Italiaanse macho's schrik in: de aanblik van een weelderige voorgevel doet de mannen het vermaarde zelfvertrouwen verliezen en maakt hen onhandig en verlegen, zo blijkt uit een onderzoek dat woensdagochtend op de RAI werd besproken.

Volgens dat onderzoek knapt 65 procent van de mannen af op te volle borsten. De als "tiettengekke" geboekstaafde macho's geven de voorkeur aan borsten van "normale omvang". Voor het onderzoek werden 926 mannen tussen 24 en 50 aan het strand naar hun oordeel over vrouwen gevraagd. Bijna eenderde (31 procent) van de ondervraagden werd "afgeschrikt" door vrouwen in monokini; de helft van de ondervraagden vindt dat sexy bikini's (genre draad zonder textiel) de vrouwelijke verleidingskracht doet dalen.

"Erotiek die je bijna letterlijk in het gezicht wordt geduwd, jaagt de man die zich met vrienden als macho gedraagt in het defensief", stelde psycholoog Raffaele Morelli.
Slecht nieuws ook voor Nederlandse en andere niet-mediterrane vrouwen: uit het onderzoek bleek ook dat de Italiaanse smaak voor Noord-Europese schoonheid taant. Hoewel: Elke vrouw - welke nationaliteit zij ook heeft - die haar huid met zonnebrandolie insmeert of zich op het strand door de golven nat laat maken - brengt de Italiaanse man nog steeds in vervoering.

Duitse politie pakt satanische moordenaars

De Duitse politie heeft donderdag in de buurt van Jena een echtpaar gearresteerd dat er van verdacht wordt een 33-jarige man met hamerslagen en 66 messteken om het leven te hebben gebracht.

De politie zegt dat de twee satanvereerders zijn en dat zij uit pure moordlust vorige week het huis van hun slachtoffer in Noordrijn-Westfalen waren binnengedrongen. Het echtpaar, een vrouw van 22 en een man van 25 jaar, was sinds de moord op de vlucht in een auto die van occulte afbeeldingen was voorzien.

Bosnië: teruggekeerd meisje vermoord

Een 16-jarig islamitisch meisje dat onlangs was teruggekeerd naar het dorp Damdzici in Oost-Bosnië is donderdagochtend voor haar huis doodgeschoten. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR maakte dat bekend. In mei werd in hetzelfde dorp een andere teruggekeerde moslimvluchteling aangevallen, die gewond raakte.

De moslimvluchtelingen begonnen pas in mei terug te keren naar Damdzici, dat vlakbij de door Serviërs bestuurde stad Vlasenica ligt. "Deze tragedie had door de lokale autoriteiten voorkomen kunnen worden", zei Udo Janz van het UNHCR donderdag naar aanleiding van de moord. De teruggekeerde moslims zeggen ondanks de aanvallen vastbesloten te zijn om in hun dorp te blijven.

Geen moslims en Kroaten voor Milosevic

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft Slobodan Milosevic aangeboden dat hij in de VN-gevangenis in Scheveningen mag omgaan met Kroaten en moslims. De ex-president van Joegoslavië heeft dat aanbod echter afgewezen en blijft afgezonderd van alle andere verdachten.

Dit zei woordvoerder Jim Landale van de griffie woensdag desgevraagd. Milosevic wordt op verzoek van hoofdaanklaagster Carla Del Ponte gescheiden gehouden van de Bosnisch-Servische medeverdachten. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het voorkomen van uitwisseling van informatie over misdaden in Bosnië waar Milosevic ook mee te maken had.

De Canadese advocaat Christopher Black, die Milosevic maandag in Scheveningen bezocht, verklaarde na afloop dat Milosevic erom heeft gevraagd dat een eind wordt gemaakt aan zijn isolatie en dat dat verzoek is afgewezen. Maar volgens de griffie mag Milosevic dus wel degelijk contact hebben met Kroaten en moslims.

Het isolement van Milosevic duurt voorlopig tot 27 juli. Dan zal de commandant van de gevangenis een rapport opmaken. Op basis daarvan zal worden bezien hoe de voorlopige hechtenis van de ex-president verder geregeld moet worden.

'Steffi Graf is zwanger'

De voormalige tennisster Steffi Graf is zwanger. Het kind, volgens Grafs moeder een jongetje, wordt in november geboren. Dat heeft Grafs moeder Heidi aan vrienden verteld, meldde de Duitse boulevardkrant Bild donderdag.

Graf en haar partner Andre Agassi zijn sinds bijna twee jaar samen. De 32-jarige Graf heeft in interviews vaak gezegd dat zij dol is op kinderen. Dat haar woordvoerder tegenover Bild niet wenste te reageren op de berichten over Grafs zwangerschap, maakt de krant niet uit. ,,Dan kijken we maar eens wat je lichaamstaal verraadt....''

De zevenvoudige Wimbledonwinnares hield volgens de krant begin deze maand opvallend vaak haar handen 'beschermend over haar buik' tijdens een galabijeenkomst van haar stichting voor hulp aan getraumatiseerde kinderen. Bovendien zou ze veel kamillethee hebben gedronken omdat zij zich niet lekker voelde.

Bedankt berney voor de tip.

Minder treinen op tijd

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De treinen van de NS rijden steeds minder op tijd. In het tweede kwartaal van 2001 reed 81 procent van de treinen op tijd. In het eerste kwartaal was dat nog 83,3 procent. Dat hebben de Nederlandse Spoorwegen woensdag bekendgemaakt.

De NS zegt hard te werken aan verbetering, maar maatregelen zoals het werven van personeel en het bestellen van nieuwe treinen nemen veel tijd in beslag.

Eén van de maatregelen treinen beter te laten rijden is het nieuwe dienstrooster, dat 10 juni in werking is getreden. Door gebrek aan personeel vallen dagelijks echter tientallen treinen uit. NS wil dat veranderen door treindiensten te schrappen en de vrijgekomen mensen op andere trajecten in te zetten.

Niet alleen zijn treinen vaker vertraagd, maar ook aansluitingen worden vaker gemist. In het tweede kwartaal werd 90,2 procent van de aansluitingen gehaald.

Prijs voor 'Broodwerken' schiet omhoog

De prijzen voor zeefdrukken van Herman Brood op de internetveiling Ricardo.nl zijn omhoog geschoten sinds de artiest woensdag zelfmoord pleegde. Ook het aantal 'kijkers' nam spectaculair toe. Op de website staan vele tientallen werken van zijn hand.

'De rode baron in zijn vliegtuig', een zeefdruk inclusief certificaat van echtheid, werd op 5 juli ingebracht. Op 8 juli bedroeg het hoogste bod 150 gulden. Was er tot dan toe mondjesmaat geboden, woensdagavond buitelden mensen over elkaar heen. Binnen een paar uur steeg het bedrag tot 1050 gulden. Een andere zeefdruk, Family Affair, steeg na woensdagmiddag van 250 naar 390 gulden.

Een deel van de zeefdrukken is woensdagavond of donderdagmorgen ingebracht. Ook daar zijn de eerste biedingen verricht. Iemand die zich Joem noemt, zette enkele uren voordat Brood zelfmoord pleegde, dertien van zijn werken op de veiling. Van een daarvan, Koninginnenhoofd, bedraagt het openingsbod 3100 gulden.

Bedankt Jojogirl voor de tip

Eten langs Franse autoroute ongezond

De doormidden gesneden stokbroden met ham een een toefje sla die langs de Franse autosnelwegen worden verkocht, zijn een gevaar voor de gezondheid. Uit een onderzoek blijkt dat ruim de helft een hoeveelheid bacteriën bevatten die boven de Franse normen uitkomen.

,,Deze stokbroden hadden in de vuilnisbak moeten belanden, niet op ons bord'', citeert de Britse krant The Times een woordvoerder van het Franse tijdschrift Auto Plus, dat het onderzoek liet uitvoeren.

Volgens woordvoerders van het laboratorium dat de stokbroden onderzocht, waren ze klaargemaakt door mensen die simpele hygiëneregels hadden overtreden. Zo zouden ze hun handen niet hebben gewassen nadat ze naar het toilet waren geweest. Andere broden zouden uren lang in de warmte hebben gelegen. Eén op de drie salades is eveneens onveilig.

Voetbal: Zege voor Chili

De Copa America is woensdag in Colombia goed begonnen voor Chili. Het Chileense nationale voetbalelftal won het openingsduel tegen Equador met 4-1. De wedstrijd werd gespeeld in Barranquilla.

Argentinië doet overigens niet mee aan het Amerikaanse voetbalkampioenschap. De Argentijnse voetbalbond verklaarde woensdag uit veiligheidsoverwegingen geen elftal in Colombia te laten aantreden. Eerder zegde Canada al af. Het evenement was aanvankelijk een jaar uitgesteld wegens de politiek instabiele toestand in Colombia met dreigend gevaar van geweld en ontvoeringen, maar de organisatie bedacht zich kortgeleden plotseling.

Honduras heeft zich intussen bereid verklaard Argentinië te vervangen. Costa Rica vervangt Canada. Beide landen maken deel uit van poule C (Medellin) met Uruguay en Bolivia. Poule A bestaat uit Colombia, Venezuela, Chili en Ecuador, poule B uit Peru, Paraguay, Brazilië en Mexico. De finale is op 29 juli in Bogota.

Brazilië heeft besloten af te zien van Giovane Elber en Lucio. De Duitse clubs Bayern München en Bayer Leverkusen weigerden de spelers vrij tegeven gezien de onveilige situatie in het land. Er dreigde een ruzie te ontstaan tussen de Braziliaanse en Duitse bond. Gerhard Mayer-Vorfelder, voorzitter van DFB, had al de hulp ingeroepen van FIFA-preses Sepp Blatter, maar de bond kreeg woensdag het bericht dat de twee niet naar Colombia hoeven te komen.

Harrison Ford ook in het echt een held

De Amerikaanse acteur Harrison Ford, ster van onder meer de Indiana Jones-films, blijkt ook in het echt een heldenrol te kunnen vervullen. Ford spoorde dinsdag met zijn eigen helikopter een vermiste 13-jarige jongen op en bracht hem in veiligheid.

De acteur maakte vrijwillig deel uit van een team dat in het Yellowstone National Park op pad was gestuurd om de jonge scout te vinden, aldus verscheidene Amerikaanse media. De jongen werd sinds maandag vermist en hij bleek een nacht in de regen te hebben doorgebracht met alleen een T-shirt, korte broek en sandalen aan.

Geschiedenisboek wig tussen Tokio en Seoul

De ruzie tussen Zuid-Korea en Japan over een geschiedenisboek drijft beide Aziatische landen steeds verder uiteen. Donderdag werd bekend dat Zuid-Korea de militaire relatie met Japan voorlopig heeft bevroren.

Hoog militair bezoek van Zuid-Koreanen aan Tokio gaat niet door en een Japans marineschip mag in september niet aanmeren in een Zuid-Koreaanse haven, aldus het Japanse persbureau Kyodo.

Japan heeft kortgeleden geweigerd het omstreden geschiedenisboek op belangrijke punten te herschrijven. Zuid-Korea heeft daar woedend op gereageerd en ook China is verontwaardigd. Het geschiedenisboek voor scholieren zorgt al lange tijd voor spanningen tussen de drie landen.

Volgens critici beschrijft het boek de Japanse oorlogsmisdaden als heldhaftig en onvermijdelijk. Zuid-Korea vindt dat de Japans invasie van grote delen van Azië wordt ,,goedgepraat'', dat oorlogsmisdaden worden genegeerd en noemt de Japanse regering ,,schijnheilig''. Japan heeft al enkele passages aangepast, maar het gaat Zuid-Korea allemaal niet ver genoeg.

Fatale duik omdat vriendin niet wil zoenen

Een 16-jarige Egyptische scholier is dinsdag in de Nijl gesprongen omdat zijn vriendinnetje niet met hem wilde zoenen. De jongen, Saber Ahmed Darwish, heeft de duik niet overleefd.

De politie van Benha, een stad in de Nijldelta, meldde woensdag dat het meisje haar om een zoen bedelende vriendje had duidelijk gemaakt dat zij hem pas zou kussen als hij haar ten huwelijk zou vragen. De jongen, die dat kennelijk te ver vond gaan maar toch wilde zoenen, dreigde vervolgens in de Nijl te springen, maar het meisje nam dat dreigement niet serieus en bleef weigeren haar lippen op de zijne te drukken.

Kaartje voor concert Jackson : ƒ12.250

Het mag wat kosten, zo'n speciaal concert van Michael Jackson in New York. Ter ere van zijn dertigste verjaardag als soloartiest geeft 'Wacko Jacko' twee concerten in New York op 7 en 10 september. Wie erbij wil moet 12.250 gulden per kaartje neertellen.

De organisator van de shows, Worlds Events, heeft de meeste uitnodigingen gestuurd naar rijke zakenlieden die niet op een duizendje of meer kijken. Uiteraard zijn ook collega-artiesten/miljonairs als Elizabeth Taylor, Marlon Brando, Diana Ross, Ricky Martin en Gloria Estafan van de partij.

Bij de goudomrande prijs inbegrepen is gelukkig wel is een diner na afloop van de show met kaviaar en champagne. Michael is daar vanzelfsprekend aanwezig om , overigens gratis, gesigneerde posters uit de delen en een handje te schudden.

Volgens meerdere bronnen is de prijs van de Jackson-toegangskaarten de hoogste ooit voor een popconcert. Barbra Streisand vroeg eerder voor de toegang van een show in Las Vegas 5355 gulden. Michaels zus Janet, net begonnen aan een wereldtournee, is overigens voor een krappe 100 gulden al te bewonderen.

Herman Brood site uit de lucht - Condoleances

De officiële site van Herman Brood is woensdagavond uit de lucht gegaan. Na de zelfmoord van de artiest verscheen op www.planetbrood.nl alleen nog een schildering met de tekst Herman Respect op een zwarte achtergrond.
Direct nadat Brood woensdagmiddag van het Hilton Hotel in Amsterdam was gesprongen was de site zeer moeilijk bereikbaar. Hoewel nieuws over Broods einde er niet was te vinden, zochten veel belangstellenden kennelijk de site op.

Op FOK! hebben we ook een condoleanceregister geopend.

Strengere aanpak jeugdcriminaliteit Utrecht

De Utrechtse driehoek sloeg vorige maand al alarm over de jeugdcriminaliteit in de regio. Korpschef Vogelzang beklaagde zich over een harde kern van ongeveer driehonderd voornamelijk Marokkaanse jongeren die verantwoordlijk is voor ongeveer 80 procent van alle criminaliteit in de regio Utrecht. Taakstraffen deren de jongens niet langer, zei Vogelzang, die zich afvroeg of het jeugdstrafrecht niet veel te soft is voor deze groep.

De korpschef gaf als voorbeeld een jongen die wordt opgepakt voor autodiefstal en voor dit vergrijp veroordeeld word tot een taakstraf. "Maar als je hem langer van nabij volgt, dan zie je dat hij de hele dag met criminaliteit bezig is en dat het probleem veel ernstiger is."

Daarom kwamen Kalsbeek en de Utrechtse driehoek woensdag overeen dat de politie zo’n twintigtal jongeren die worden gerekend tot de harde kern van jeugdcriminelen enkele jaren nauwgezet gaat volgen. Zij willen er zo achter komen wat de beste methode is o m iets aan de jeugdcriminaliteit te doen. Dit toezicht zal worden toegevoegd aan het takenpakket van de wijkagenten.

Als het aan Vogelzang zou liggen, zouden hardnekkig criminele jongeren voor lange tijd van straat af worden gehaald en hen een dwangbehandeling oplegt worden.

Staatssecretaris Kalsbeek, die over de jeugdcriminaliteit gaat, begrijpt het probleem waarmee de Utrechtse driehoek moet worstelen. Zij erkent dat voor de zeer harde kern van jeugdcriminelen taakstraffen en andere jeugdstraffen, zoals de Intensieve Traject Begeleiding (ITB), tegenwoordig niet altijd meer voldoende zijn. Bij de ITB mag de jongere gewoon thuis blijven, maar staat hij wel onder streng, dagelijks toezicht.

"We zoeken naar een combinatie van strafrecht en behandeling", aldus Kalsbeek. "Deze groep houdt zich niet aan de voorwaarden die bij de straf horen. Omdat het vaak om kleine inbreuken gaat, zoals een paar uur te laat thuiskomen, ziet de rechter dat door de vingers. Maar het gaat soms om een heel gedragspatroon, waardoor de jongere terugzakt in de criminaliteit."

Die lankmoedigheid is volgens de staatssecretaris schadelijk voor de veiligheid van de samenleving en ook niet in het belang van de jongere zelf. Mochten de huidige mogelijkheden voor heropvoeding in combinatie met straf niet voldoen, dan overweegt zij nieuwe maatregelen te nemen. Komend voorjaar komt zij met plannen voor de aanpak van jeugdcriminaliteit.

De PvdA-bewindsvrouw denkt dat vooral gedragsgestoorde jongeren voor zo'n combinatiebehandeling in aanmerking komen. "De aanpak moet niet op straf alleen gericht zijn. Het is even belangrijk de jongere te helpen bij zijn verdere ontwikkeling en hem weer op de rails te helpen."
Ze is bang voor het effect dat criminele jongeren op anderen uit hun omgeving hebben hebben. "Ze worden de helden van de buurt. Jonge kinderen krijgen het verkeerde voorbeeld en worden meegezogen. Het is belangrijk dat die criminele jongeren weggaan."

Kalsbeek sprak dinsdag, ter voorbereiding op haar gesprek in Utrecht, met vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap. "Zij voelen zich onmachtig, en zijn bang voor het stigmatiserend effect. Maar ze onderkennen het probleem en zijn graag bereid de schouders eronder te zetten."

Zij gelooft niet in de opvatting dat Marokkaanse ouders thuis wel de baas zijn, maar het gedrag van hun kinderen op straat een probleem van de overheid vinden. "Marokkaanse ouders voelen zich vaak onttroond. In Marokko permitteerden ze zich soms hun kinderen lijfstraffen te geven, maar hier dreigen diezelfde kinderen hun ouders dan aan te klagen wegens kindermishandeling. Ze worden vermalen tussen twee culturen."

Drie keer door rood

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:
Een 23-jarige bromfietser uit Zwolle is voorafgaand aan zijn rijexamen op de bon geslingerd omdat hij drie keer door rood reed.

De man haalde de levensgevaarlijke capriolen uit om op tijd op zijn rijexamen te komen. Dat is uiteindelijk niet gelukt want de politie nam hem mee naar het bureau waar de brommer op de testbank moest. Het vermogen was in orde, alleen had hij een verkeerd verzekeringplaatje op zijn spatbord geschroefd.

Koe valt door dak

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Turkse man die met zijn vriend zat te dominoën in een koffiehuis in de Centraal-Anatolische stad Nevsehir, is gewond geraakt toen er een koe door het dak viel. Dit hebben Turkse media gisteren bericht. Het onfortuinlijke slachtoffer, Ethem Sahin, werd naar het ziekenhuis gebracht met een gebroken been en een wond aan zijn hoofd. Door de enorme klap was hij bewusteloos geraakt. Mijn vrienden vertelden later wat er was gebeurd. Ik kon het niet geloven , zou hij tegen het Turkse persbureau Anatolia hebben gezegd.

De koe liep, grazend op de heuvel waartegen het koffiehuis was gebouwd, per ongeluk het dak van het gebouw op. Het beest raakte niet ernstig gewond.

FBI voorspelt reeks aanslagen

Een hoge functionaris van de Amerikaanse federale politie FBI heeft zijn landgenoten dinsdag gewaarschuwd dat terroristen de komende vijf jaar elk jaar een grote aanslag zullen plegen op Amerikaanse doelen buiten de VS. In eigen land moet de komende vijf jaar rekening worden gehouden met een terroristische aanslag met een massavernietigingswapen.

"Ik ben geen doemdenker, maar ik vertel u dit, wat ik denk en wat de meeste verstandige mensen denken is dat de VS zich moeten opmaken voor een groot incident in de Verenigde Staten", aldus Dale Watson. De vice-directeur van de anti-terrorisme-eenheid van de FBI sprak tijdens een bijeenkomst in Washington.

De Amerikaanse minister van Justitie Ashcroft, ook aanwezig op het congres, zei dat de autoriteiten zich momenteel vooral richten op de Olympische Winterspelen volgend jaar in Salt Lake City. Ashcroft verzekerde zijn gehoor dat de VS alles zullen doen om het sportevenement te beveiligen.

Watson onthulde op zijn beurt dat de FBI dagelijk 25 "terroristische dreigementen" onderzoekt tegen Amerikaanse doelen. Vorig jaar hadden 257 van dergelijke dreigementen betrekking op massavernietigingswapens zoals chemische, biologische en nucleaire wapens. Het aantal van dit soort dreigingen is zeven maal hoger dan vijf jaar geleden. De Saudische terrorist Osama bin Laden is de voor de VS nog altijd staatsvijand nummer één, aldus de FBI'er.

Veiligheid Scandinavische veerboten te laag

Van grote rampen, zoals die met de veerboot Estonia waarbij 852 mensen verdronken, blijkt men in Scandinavië weinig geleerd te hebben: de Deense, Noorse en Zweedse scheepsinspecties hebben het afgelopen halfjaar 127 gebreken bij Scandinavische veerboten aangetroffen. De inspecteurs troffen van alles aan: slecht opgeleide bemanningsleden, niet sluitende branddeuren, lekken in reddingsboten en een verouderd slot op een boegdeur.

"Lekken in reddingsboten zijn gevaarlijk. Maar een reddingsboot die verkeerd op de veerboot is gemonteerd, daar heb je helemaal niets aan", aldus een woordvoerder van de Noorse arbeidsveiligheidorganisatie Veritas, wijzend op één van de punten op de lijst met gebreken. "Dit zijn onacceptabele mankementen waar meteen iets aan moet worden gedaan."

De veerboot 'Pearl of Scandinavia', die twee weken geleden voor het eerst in gebruik werd genomen, kwam er het slechtst van af, met 39 tekortkomingen.

Nabestaanden van eerdere scheepsrampen reageren geschokt op de slechte resultaten. Volgens Jan Halvor Harsem, die ruim tien jaar geleden een familielid verloor bij de scheepsramp met de 'Scandinavian Star', zijn veel van de veiligheidsmaatregelen die na de ramp in 1990 verplicht werden, helemaal niet doorgevoerd.

Overigens zijn er ook andere geluiden: officier Svein Erik Foldnes, die de leiding heeft op de veerboot 'Kroonprins Harald', zegt dat de veiligheid op zijn boot tiptop in orde is. Hij wisselt de oefeningen in noodsituaties regelmatig af zodat ze voor de 160 bemanningsleden aan boord geen routine worden. De enige bemanningsleden die bij het alarmsignaal niet direct in actie hoeven te komen, zijn de vier leden van de Bulgaarse band aan boord.

Winkelier straft zelf dieven

Winkeliers in het centrum van Rotterdam gaan kleine winkeldiefstallen vanaf nu zelf afhandelen. Als de dader meteen na te zijn gepakt de gestolen spullen teruggeeft en een schadevergoeding betaalt, wordt er geen aangifte tegen hem gedaan bij de politie. Volgens betrokkenen is dit uniek in Nederland.

Dat zijn politie, justitie en de Stichting City Rotterdam, die de belangen behartigt van een groot aantal winkeliers in het centrum van de stad, overeengekomen. Naar verwachting begint in september een proef met een beperkt aantal bedrijven. Bij gebleken succes wordt de maatregel in heel de Rijnmond ingevoerd.

Winkeliers mogen de zaak alleen onderling afhandelen als de dader mee wil werken. Er wordt dan een privaatrechtelijke overeenkomst gesloten. "Constateren wij dat ze eruit komen, dan is ingrijpen door justitie overbodig", aldus officier van justitie De Rijck, belast met het centrum. Als een verdachte weigert, moet hij alsnog worden overgedragen aan de politie.

Politie en justitie hopen met de nieuwe aanpak minder tijd en mankracht kwijt te zijn aan winkeldiefstal. Het nog immer toenemende aantal diefstallen in Rotterdam legt een onevenredig groot beslag op het politieapparaat van de stad, zegt De Rijck.

Consumenten eisen geld van Microsoft

De recente uitspraak van de Amerikaanse rechter dat Microsoft wel degelijk een monopolist is, geeft consumenten die geld willen zien van de softwaregigant een duwtje in de rug. Zij hoeven immers niet meer te bewijzen dat Microsoft een monopolist is. Wel moeten ze aantonen dat ze hierdoor schade hebben geleden. En dat kan lastig zijn.

Momenteel lopen in de verenigde Staten meer dan honderd burgerlijke rechtszaken tegen Microsoft. De Amerikaanse Clayton Act uit 1914 maakt het mogelijk dat consumenten een forse schadevergoeding en de gemaakte advocaatkosten kunnen eisen van een monopolist als zij kunnen aantonen dat deze hen schade heeft berokkend. Ook moeten zij aan deze schade een prijskaartje hangen.

Een woordvoerder van Microsoft zegt de kans klein te achten dat de aanklagers in het gelijk worden gesteld. "Deze zaken gaan over de schade die onze producten aan consumenten toe brengen. "We zijn ervan overtuigd dat onze technologie en prijskaartjes goed zijn voor de consument."

Het is overigens nog niet bekend of de grootste concurrenten van Microsoft juridische stappen nemen tegen de monopolist. AOL Time Warner en Sun Microsystems weigeren beide commentaar te geven.

Licht overdag verplicht voor nieuwe auto's

Alle nieuwe auto's zullen vanaf 2003 via een automatische schakeling ook overdag hun verlichting laten branden. Volgend jaar gaat al 90 procent van de nieuwe wagens continu licht voeren. Verder komt er in 2002 een verbod op het gebruik van gevaarlijke metalen bull- of roobars op bumpers van auto's.

Met deze vrijwillige maatregelen wil de Europese auto-industrie, verenigd in de belangenorganisatie ACEA, betere bescherming gaan bieden aan voetgangers. Verder zullen vanaf 2004 alle nieuwe auto's beschikken over het remcontrolesysteem ABS. ACEA komt hiermee tegemoet aan de roep van diverse Europese instanties om meer veiligheidsmaatregelen.

Kenia importeert condooms

Kenia heeft besloten 300 miljoen condooms in te voeren in een poging de groei van het aantal aids-patiënten tot staan te brengen. De voorbehoedmiddelen zullen gratis worden uitgedeeld. Elke seksueel actieve Keniaan zal er ongeveer zestig per jaar krijgen.

Aids vormt in Kenia een steeds groter probleem. Veel kinderen hebben hun ouders door de ziekte verloren. Ongeveer 2,5 miljoen Kenianen zijn met het virus geïnfecteerd, 250.000 mensen zijn daadwerkelijk ziek. Uit officiële cijfers blijkt dat elke dag vijfhonderd tot zevenhonderd mensen aan de ziekte overlijden.

De president van Kenia betreurt dat het land miljoenen moet besteden aan de invoer van condooms. Hij zou het geld liever uitgeven aan het verhogen van de levensstandaard. De president heeft zijn volk opgeroepen twee jaar lang geen seks te hebben, dat is volgens hem het "beste medicijn".

De kerkleiders hebben kritiek op de uitgifte van de condooms. Volgens hen geeft de verspreiding mensen ten onrechte het gevoel dat ze veilig zijn. Het zou volgens de kerken beter zijn als mensen worden aangemoedigd tot een monogaam bestaan.

Kenia zelf maakt geen condooms. Een jaar geleden zou er een fabriek opengaan, maar dat is niet gebeurd.

Hakkinen niet weg bij McLaren

berney en Lord GRiM hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De manager van Mika Hakkinen heeft een einde gemaakt aan de speculaties rondom de F1-coureur. Er gingen geruchten dat de Fin zijn loopbaan na dit seizoen zou beëindigen. De Fransman Olivier Panis zou zijn plaats bij McLaren innemen. Volgens de manager heeft Hakkinen nog een contract voor een jaar en is er van een afscheid geen sprake.

Ook Panis zwakte de verhalen af. "Ik ben in gesprek met mijn team BAR. Het is voor 99 procent zeker dat ik daar blijf", zei de Franse autocoureur. "Als McLaren in de toekomst komt, zal ik het aanbod zeker bestuderen. Maar ik geloof dat dit niet snel aan de orde zal zijn."

Dodental heksenjacht in Congo stijgt

Het dodental van de jacht op vermeende heksen in het noordoosten van Congo is opgelopen tot boven de achthonderd. Dit heeft de militaire inlichtingendienst gezegd. Een week geleden bedroeg het aantal slachtoffers van de moordpartijen nog bijna vierhonderd. Die sterke stijging is waarschijnlijk te wijten aan aan de traagheid waarmee de berichten uit het onherbergzame gebied binnendruppelen.

De lokale politie heeft in samenwerking met het Ugandese leger inmiddels bijna 150 vermeende moordenaars opgepakt. Naar eigen zeggen zouden zij tot de moorden zijn aangezet door dorps- en stamhoofden.

Met dank aan berney, panzerfaust en Zwaluw voor de TIP!

Speeddating nieuwste rage in Amerika

dafunlovincriminal had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De nieuwe rage onder Amerikaanse vrijgezellen is speed-dating. Op een 'speed date-avond' zitten een vrijgezelle man en vrouw tegenover elkaar en hebben zeven à tien minuten (na de gongslag) om, om de beurt, de ander zo goed mogelijk leren kennen. Na de tweede gongslag staat de man op en gaat naar een andere kandidate.

Het systeem werd oorspronkelijk gebruikt om het gemakkelijker te maken iemand van je eigen geloof te vinden en sindsdien hebben een heleboel mensen de charmes van zo’n methode ontdekt. Volgens de organisatoren zijn tien minuten genoeg om te zien wat voor vlees je in de kuip hebt. Mocht je mee willen doen, heb geduld, alle bijeenkomsten zijn voor de komende maanden volgeboekt.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.