Rel over ondergedoken geitjes

Timo (HighLander)
berney en Migi meldden ons beiden via de newssubmit weer eens een artikel:

In het dorpje Morra bij Dokkum is een rel uitgebroken over enkele geitjes, die eigenlijk geruimd hadden moeten worden. De dieren stonden in de ruimingszone rond de met mond- en klauwzeer besmette bedrijven in Ee en Anjum.

De eigenaresse heeft de twee Angora-geitjes echter buiten het gebied laten onderduiken. De geitjes zijn vorige week in Morra teruggekeerd. Dat is volgens de familie echter ter ore gekomen van de burgemeester, die de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw heeft ingeschakeld.

De betrokken familie Visser moet nu het onderduikadres bekendmaken, zodat daar MKZ-onderzoek kan worden gedaan. "Dat adres geven we niet. We hebben te horen gekregen dat het er nu somber uit voor onze geitjes, lammetjes en varkens", aldus Visser donderdag.

De vrouw houdt de dieren als hobby. Ze heeft de geitjes destijds laten onderduiken, omdat het haar favoriete diertjes zijn. "Het zijn angora-geitjes, vier jaar oud, met een krulletjesvacht", vertelt ze.

Het ministerie van Landbouw noemt de situatie heel erg vervelend. Het onderduikadres is nodig voor onderzoek naar eventuele verspreiding van mond- en klauwzeer. "De vrouw kan zelf wel zeggen dat haar geitjes geen mond- en klauwzeer hebben, maar een deskundige kan dat beter vaststellen", aldus een woordvoerster van het ministerie.

De Algemene Inspectiedienst heeft de zaak in onderzoek. Het is volgens het ministerie nog onzeker of de betrokken dieren worden gescreend of geruimd.