Kenia importeert condooms

Kenia heeft besloten 300 miljoen condooms in te voeren in een poging de groei van het aantal aids-patiënten tot staan te brengen. De voorbehoedmiddelen zullen gratis worden uitgedeeld. Elke seksueel actieve Keniaan zal er ongeveer zestig per jaar krijgen.

Aids vormt in Kenia een steeds groter probleem. Veel kinderen hebben hun ouders door de ziekte verloren. Ongeveer 2,5 miljoen Kenianen zijn met het virus geïnfecteerd, 250.000 mensen zijn daadwerkelijk ziek. Uit officiële cijfers blijkt dat elke dag vijfhonderd tot zevenhonderd mensen aan de ziekte overlijden.

De president van Kenia betreurt dat het land miljoenen moet besteden aan de invoer van condooms. Hij zou het geld liever uitgeven aan het verhogen van de levensstandaard. De president heeft zijn volk opgeroepen twee jaar lang geen seks te hebben, dat is volgens hem het "beste medicijn".

De kerkleiders hebben kritiek op de uitgifte van de condooms. Volgens hen geeft de verspreiding mensen ten onrechte het gevoel dat ze veilig zijn. Het zou volgens de kerken beter zijn als mensen worden aangemoedigd tot een monogaam bestaan.

Kenia zelf maakt geen condooms. Een jaar geleden zou er een fabriek opengaan, maar dat is niet gebeurd.