Artikelen van vrijdag 13 juli 2001
Een rechter in het Amerikaanse San Jose heeft de 27-jarige chauffeur Andrew Burnett vrijdag veroordeeld tot drie jaar celstraf omdat hij een schoothondje voor een auto had gegooid. De magistraat legde daarmee de zwaarst mogelijke straf op.
De harde straf is volgens de rechter gerechtvaardigd omdat de dierenbeul geen berouw heeft getoond en zijn daad als een ongelukje probeerde voor te stellen. Burnett zou in een woedende bui schoothondje Leo door de lucht hebben geslingerd en het dier voor een rijdende auto hebben gegooid. Het beestje overleefde het voorval niet.
Het 10-jarige hondje werd vorig jaar februari een beroemdheid, nadat zijn bazin zijn trieste einde had bekendgemaakt; De vrouw stond in de file toen zij de bestelwagen voor haar licht raakte. De bestuurder van de bestelwagen sprong daardoor zo uit zijn vel dat hij uitstapte en het hondje bij zijn halsband uit het openstaande raampje greep en het vervolgens het drukke verkeer in slingerde.
De dood van Leo veroorzaakte vorig jaar ontzetting bij de Californiërs. Voor het vinden van de dader werd een beloning van ruim 300.000 gulden uitgeloofd. Dat bedrag was bij elkaar gesprokkeld door donaties van dierenliefhebbers die zich het lot van het schoothondje hadden aangetrokken.
famtie, bedankt voor de tip.
De Est Kirsipuu heeft vrijdag de zesde etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De renner was na de 211,5 kilometer lange rit tussen Commercy en Straatsburg de snelste in de massasprint.
Kirsipuu was in de spurt duidelijk de snelste. Hij verwees de Fransman Damien Nazon en de Tsjech Jan Svorada respectievelijk naar de tweede en derde plek.
De Belg Tom Steels werd vierde, voor Erik Zabel en O'Grady. Later besloot de jury om Steels terug te zetten naar de laatste plaats van het peloton (160e) wegens onreglementair sprinten.
De Australiër Stuart O'Grady behoudt door deze uitslag de gele leiderstrui.
Voor de passagier met vliegangst is er binnenkort een oplossing. De Technische Universiteit Delft en de Universiteit van Amsterdam hebben een helm ontwikkeld, waarbij op het vizier beelden worden geprojecteerd van de vliegtuigcabine in situaties als turbulentie. Ook zal de stoel waarop de patiënt zit gaan trillen en hoort deze geluiden. Met deze methode willen de beide universiteiten de mensen leren hun angst letterlijk onder ogen te zien.
In september ondergaan de eerste patiënten een behandeling met de antivliegangsthelm bij de stichting VALK, die jaarlijks 350 mensen van hun vliegangst probeert af te helpen.
De nieuwe methode borduurt voort op behandelingen met computersimulaties van hoogtevrees en claustrofobie, die al langer bestaan. Bij dit soort therapieën raakt de patiënt zijn angst kwijt door stapje voor stapje in de gevreesde situatie terecht te komen.
Met dank aan Big_M voor de TIP!
berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:
De spectaculaire wijze waarop rocker Herman Brood zich van het leven heeft beroofd, krijgt navolging, vreest de Groningse psychiater J. Neeleman. Vooral gemakkelijk beïnvloedbare, enigszins labiele jonge mensen lopen veel risico. Het gevaar is nog groter wanneer zij net als Brood drugs en alcohol gebruiken, wat volgens de psychiater ontremmend werkt.
Het is een bekend verschijnsel dat het aantal gevallen van of pogingen tot zelfmoord toeneemt wanneer een beroemdheid de hand aan zichzelf heeft geslagen, aldus Neeleman.
Volgens hem bestaat er een groot risico dat ook na de zelfmoord van Herman Brood mensen besluiten zichzelf van het leven te beroven. Mensen die zich zeer sterk met hem identificeren zouden hem kunnen gaan imiteren.
Ook U2-voorman Bono is geschokt door de dood van Herman Brood. De popmuzikant droeg donderdagavond tijdens het optreden van U2 in Keulen het nummer ''In a Little While'' op aan de overleden Nederlandse popmuzikant/kunstenaar.
"Ik mis hem omdat ik hem niet beter kende", zegt Bono in een verklaring die hij aan het AVRO Radio 2 muziekprogramma Schiffers.fm heeft gestuurd. De zanger van de Ierse formatie leerde Brood kennen op diens verjaardag in 1997.
"Ik was geen vriend van Herman, ik was een fan", zegt Bono. "Ik ben in zijn atelier geweest, ik ben met hem op stap geweest op zijn verjaardag. Hij heeft me wat plekken laten zien waar hij vaak kwam. Hij vroeg me over de bijbel en ik dacht dat hij me in de maling wilde nemen. 'Waarover moet je anders praten dan over God' beet hij me toe. Er zijn maar weinig artiesten met een zo levendige verbeelding", aldus Bono.
De Nederlandse zeezeiler Henk de Velde is door de Russische kustwacht 'opgebracht' om zijn papieren te controleren. De Velde is met zijn boot naar de haven van Moermansk aan de Barentszzee gebracht, waar hij aan boord moet blijven tot dat een administratief onderzoek is voltooid.
Dat bevestigen het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en De Velde's sponsor Campina Melkunie. Campina verwacht dat het probleem binnen een dag is opgelost. De Velde vertrok vorige maand voor een wereldreis waarbij hij rond de Noordpool wil zeilen.
De Amerikaanse hardrock groep Metallica en rapper Dr. Dre hebben donderdag hun geschil met de omstreden muziekuitwisseldienst Napster wegens de schending van hun auteursrecht bijgelegd. Ze verklaarden zich bereid om sommige van hun liedjes ter beschikking te stellen op het moment dat Napster als betaaldienst terug het net opgaat.
Financiële details van het akkoord werden niet bekendgemaakt. Volgens Metallica-drummer Lars Ulrich is het een akkoord waar zowel de groep als de fans voordeel van zullen hebben. Het akkoord komt een dag nadat een Amerikaanse rechter de verdere sluiting van de elektronische muziekuitwisseldienst gebood. Napster kan slechts opnieuw in roulatie als er honderd procent zekerheid bestaat dat de auteursrechten zullen worden gerespecteerd.
Het bedrijf heeft beroep aangetekend tegen deze beslissing. Nieuwe technologie maakt het volgens Napster voor quasi 99 procent zeker dat auteursrechterlijk beschermde nummers uit het aanbod worden gefilterd. Napster haalde zelf tien dagen geleden het muziekaanbod van het net om naar eigen zeggen nieuwe software voor hun filter te installeren.
Het management van Herman Brood heeft opdracht gegeven de officiële verkoop van zijn (doek)schilderijen tot nader order te staken. Aanleiding is de massale run op kunstwerken van Brood na diens overlijden. De enorme belangstelling leidde tot woekerprijzen voor Brood-doeken, die onder meer via kunstveilingen op het internet werden aangeboden.
Gerard Visser, beheerder van de permanente Brood-galerie in Maastricht: «De situatie is zeer chaotisch. Sinds gisteren worden waanzinnige prijzen geboden voor zijn schilderijen. De manager van Herman vertelde me dat er grif 35 mille geboden wordt voor een willekeurig doek, een veelvoud van de gangbare vraagprijs. Het management heeft daarom besloten de officiële verkoop van doekschilderijen van Brood per direct tot nader order stil te leggen. Alleen zeefdrukken en litho's blijven in de handel,» aldus Visser.
De rechtbank in Alkmaar heeft het verzoek van 45 jarige Alkmaarder B. van der B. om teruggave van zijn door Buma/Stemra in beslag genomen computerapparatuur van de hand gewezen.
De computers waren op 28 mei meegenomen, omdat de man verdacht werd van het illegaal kopiëren van spelprogramma's. Die verdenking bleek gegrond, waardoor de Alkmaarder ook nog een strafzaak te wachten staat.
h_e_k + neinbrucke hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:
President Daniel Arap Moi van Kenia heeft zijn volk dringend verzocht om gedurende twee jaar geen seks te bedrijven. Op deze wijze probeert hij de verspreiding van AIDS in zijn land drastisch af te remmen. Hij deed zijn voorstel nadat hij met zijn regering plannen had besproken voor de import van 300 miljoen condooms.
“Ik vind het eigenlijk een beetje belachelijk dat ik als president miljoenen dollars moet uitgeven om dergelijke dingen aan te schaffen. Daarom stel ik iedereen in mijn land voor om voorlopig geen seks te hebben. Het is maar voor twee jaar, dus deze periode is hel goed te overzien,” aldus Moi.
Volgens het Ministerie van Volksgezondheid van dit Afrikaanse land zijn momenteel ruim twee miljoen Kenianen besmet met Aids. Dagelijks overlijden er 700 mensen aan de gevolgen van deze ziekte. De import van condooms is geheel tegen de zin van de religieuze leiders in Kenia. Met name moslims en katholieken protesteren fel tegen de voorgenomen plannen. “Geboortebeperking is tegen de wet van God. En door condooms te importeren zal er in dit land meer seks puur voor het plezier bedreven gaan worden,” aldus de katholieke aartsbisschop van Mombassa, John Njenga.
Vanmiddag is bekend geworden dat de Olympische Spelen van 2008 worden gehouden in Peking. Tijdens het congres van het IOC in Moskou kreeg de Chinese hoofdstad de voorkeur boven Toronto, Parijs, Istanbul en Osaka. Dat meldt CNN vandaag.
Het is voor het eerst dat China, waar bijna een kwart van de wereldbevolking woont, de Spelen mag organiseren.
Tijdens de eerste stemronde ontving de Chinese hoofdstad 44 stemmen. Toronto kreeg er 20, Istanbul 17, Parijs 15 en Osaka 6. In de tweede stemronde, waaraan Osaka niet meer mocht meedoen, werden 56 van de 105 stemmen uitgebracht op Peking. Dat was voldoende om Toronto (22), Parijs (18) en Istanbul (9) te verslaan.
Kayuk en Wez_db wezen ons via de newssubmit op het volgende:
Voor het eerst wordt de taal, die sms-gebruikers hebben ontwikkeld om via hun mobiel te communiceren, in een woordenboek opgenomen. In de nieuwe Oxford English Dictionary zijn onder meer de termen GR8 (staat voor 'great'), BBLR ('be back later') en HAND ('have a nice day') opgenomen. Zelfs de smiley is in het woordenboek terug te vinden.
De makers van het woordenboek hebben die stap naar eigen zeggen gezet vanwege het wijdverbreide karakter van de termen. Het sms-en heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Volgens de GSM Association werden in de eerste drie maanden van 2001 wereldwijd 50 miljard sms-berichten verstuurd.
Een deel van het Witte huis in Washington is gisteren korte tijd ontruimd geweest, nadat een hond, getraind om bommen op te sporen, had gereageerd op een geparkeerde auto op de rijlaan. Na een uur bleek dat het loos alarm was.
De auto behoorde vermoedelijk toe aan een bezoeker die deelnam aan een evenement over gezondheidszorg in de tuin van het Witte Huis. Volgens een woordvoerder moest een deel van het perskorps en de voorlichting van de president de westvleugel verlaten. Bush en vice-president Cheney hoefden niet weg.
Met dank aan C00l~Whip voor dit artikel!
Tomfan had ons via de newssubmit het volgende te melden:
Een Chinese slager heeft op de markt van Shenyang vier medewerkers van de keuringsdienst van waren doodgestoken en drie ernstig verwond. De man werd vreselijk kwaad, toen zijn vlees door de keurmeesters in beslag was genomen.
Volgens Chinese kranten sprong de slager na zijn daad op een motor en ging er vandoor. Zevenhonderd politiemensen hebben er ruim veertien uur over gedaan om Jiadong te pakken te krijgen. De keurmeesters hadden geconstateerd dat hij geen geldige marktvergunning had en zijn handelswaar niet correct bewaarde.
KPN vermeldt geen nummers van sekslijnen meer in het telefoonboek. Het telecombedrijf heeft dat om 'bedrijfsmatige redenen' besloten. Wat dat inhoudt, wilde een woordvoerder van het concern vrijdag niet toelichten.
Hij benadrukte dat KPN het besluit niet heeft genomen onder invloed van de Stichting Schreeuw om Leven, die herhaaldelijk heeft geprotesteerd tegen de 'pornotelefoonkaternen' achter in de telefoongids. Die katernen bevatten 0800- en 0900-nummers, waartoe ook de sekslijnen (0906) behoren. KPN neemt het overzicht van al deze nummers sinds maart niet meer op in het telefoonboek, aldus de zegsman.
Het bedrijf heeft voorzitter L.P. Dorenbos van Schreeuw om Leven uitgenodigd voor een gesprek over de ethiek en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de onderneming. Volgens Dorenbos heeft KPN een "kloek" besluit genomen door de gewraakte katernen niet meer in de gidsen op te nemen.
Dorenbos is echter nog niet helemaal tevreden. "De volgende stap is met de exploitatie van deze telefoonlijnen te stoppen. Wij zullen u daarbij blijven helpen", schrijft Dorenbos in een brief aan KPN-bestuursvoorzitter P. Smits. Begin deze maand deponeerde de stichting nog een lading dozen met 0906-katernen voor de ingang van het KPN-hoofdkantoor in Den Haag.
Bedankt the_nefius voor de tip
De politie van New York betaalt 22 miljoen gulden schadevergoeding aan een man die door een politieagent ernstig was mishandeld. Het slachtoffer uit Haïti hield aan de mishandeling ernstig inwendig letsel over.
Nog nooit heeft de politie van de metropool zo veel geld neergeteld na een misstap van een agent.
Het slachtoffer werd vier jaar geleden op een politiebureau afgetuigd door enkele agenten. Een van hen stak een stuk hout in zijn achterste, waarbij een darm werd opengescheurd. Daarna kreeg de Haïtiaan met hetzelfde stuk hout een klap in het gezicht, waardoor hij enkele tanden kwijtraakte.
Het slachtoffer had aanvankelijk een veel hogere schadeloosstelling geëist: een kleine 400 miljoen gulden. De agent die de klappen uitdeelde is veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.
Een vrouw heeft donderdagavond voor een flinke ravage gezorgd in het Overijsselse Hardenberg. De bestuurster reed met haar auto in volle vaart een café binnen. Door de klap dreigde het pand in te storten. Uit een blaastest bleek dat de vrouw te veel had gedronken.
De 59-jarige vrouw uit Hardenberg was de hele avond zelf te gast geweest in het café. Na sluitingstijd gaf zij de eigenaar de schrik van zijn leven toen ze met haar auto het pand binnenreed. Op dat moment waren er geen bezoekers meer aanwezig.
De hele zijgevel van het café is vernield. Een bouwbedrijf moest de zaak stutten om te voorkomen dat het pand zou instorten. De vrouw is inmiddels aangehouden. De schade loopt in de tienduizenden guldens.
De rijksrecherche heeft niet kunnen vaststellen dat medewerkers van de marechaussee (KMAR) op Schiphol zich schuldig hebben gemaakt aan mishandeling bij het uitzetten van vreemdelingen. In opdracht van justitie in Arnhem onderzocht de recherche vier incidenten.
De rijksrecherche hoorde zowel de betrokken KMAR-functionarissen als een reeks andere getuigen, onder wie medewerkers van vliegtuigmaatschappijen. De onderzochte incidenten deden zich voor in november en december 2000 en in januari van dit jaar.
De gratis Duitse krant 20 Minuten Köln is onverwacht gestopt. Daarmee komt een einde aan een anderhalf jaar durende strijd tussen de dagbladen in Duitsland.
Meteen werden plannen voor gratis dagbladen in vijf andere steden overboord gegooid. De drie abonnementskranten in Keulen hadden de gratis krant vanaf de eerste dag (december 1999) fel bestreden, aldus het AD. Ze kwamen onmiddellijk zelf met gratis kranten. Daardoor kon de nieuwkomer, een uitgave van het Noorse Schibsted, nauwelijks advertenties binnenhalen.
Als de term `boek' staat in een boekcontract van een Amerikaanse uitgever, betekent dit niet automatisch dat de uitgever ook recht heeft op de elektronische versie van het boek, het zogenoemde e-book. Een Amerikaanse rechter heeft dit in een voorlopige uitspraak besloten, zo meldt het Algemeen Dagblad vandaag.
De Amerikaanse uitgeefgigant Random House had de zaak voor de rechter gebracht. Random House had geëist dat internetuitgever RosettaBooks geen elektronische boektitels op internet mag aanbieden, waarvan Random House de rechten bezit.
Random House eiste bovendien dat RosettaBooks auteurs van Random niet mag benaderen voor de verkoop van de elektronische rechten van hun boeken. De rechter heeft deze eisen voorlopig afgewezen.
RosettaBooks publiceerde tegen betaling elektronische versies van onder meer Sophie's Choice van William Styron en Slaughterhouse Five van Kurt Vonnegut. De internetuitgever heeft de elektronische rechten gekocht van de auteurs. Random House geeft de papieren versie uit.
De rechter vindt dat een e-book andere kwaliteiten bezit dan een papieren boek: ,,Je kunt er digitaal een woord in opzoeken en aantekeningen bij maken.'' Bovendien citeerde hij een door Random House uitgegeven woordenboek. Hierin staat als definitie van de term `boek': een geschreven of gedrukt werk, fictie of non-fictie, meestal op papier dat is samengebonden tussen een omslag.
Voor een definitieve beslissing komt de zaak voor dezelfde rechter. Random House kan nog beroep aantekenen tegen de voorlopige uitspraak.
De publieke omroep moet voorop lopen bij het ontwikkelen van internet en digitale televisie. Dat vindt staatsecretaris Van der Ploeg (Media). Hij schrijft dit in een brief aan de Raad van Bestuur van de NOS.
De bewindsman wil dat de omroep meer waarde biedt aan burgers en hen beter bereikt. Dat is een principieel punt want: "Iedereen betaalt meer aan de publieke omroep en hoe meer men daar - letterlijk - van terugziet, hoe beter."
Met zijn brief wil Van der Ploeg de `algemene richting schetsen waarin de publieke omroep zich naar zijn mening zou moeten ontwikkelen'. Hij vindt dat het ambitieniveau van de publieke omroep op internet en digitale televisie hoog moet zijn.
Van der Ploeg wijst er op dat het de wettelijke taak van de omroep is de gehele bevolking goed te bereiken. "Wanneer kijkers en luisteraars zich meer en meer verspreiden over oude en nieuwe kanalen, dient de omroep daarop in te spelen."
De staatssecretaris ziet dan ook een `gidsrol' voor Hilversum weggelegd. In die gidsfunctie moet de omroep snel een electronische programmagids (EPG) op internet maken. Ze kan daarmee ook het aanbod van anderen ontsluiten en selecteren. "Mensen de weg wijzen naar wat interessant, belangrijk mooi en/of leuk is", aldus Van der Ploeg.
Volgens hem moet de publieke omroep samen met de commerciële collega's en de kabelexploitanten een EPG ontwikkelen. Hij denkt dat kabelexploitanten daaraan zullen meewerken, maar heeft ng een stok achter de deur: wetgeving. "Het is mogelijk in de wet op te nemen dat de programma's van de publieke omroep altijd rechtstreeks bereikbaar moeten zijn voor de consument."
Via de newssubmit kregen we te horen dat Nederlandse ziekenfondspatiënten die zich in een ander EU-land willen laten behandelen, daarvoor vooraf toestemming moeten vragen aan hun zorgverzekeraar, tenzij die een contract heeft met het buitenlandse ziekenhuis of de buitenlandse arts. Maar die toestemming mag niet zo maar worden geweigerd. De voorwaarden die nu gelden zijn te stringent.
Dit antwoord heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg gegeven op vragen van de rechtbank in Roermond. De rechtbank buigt zich over de zaken van de ziekenfondspatiënten Smits en Peerbooms die zich in Duitsland en Oostenrijk hebben laten behandelen, zonder vooraf toestemming te vragen.
Hun ziekenfondsen weigerden de behandeling te vergoeden. De rechtbank in Roermond vroeg advies aan het Europees Hof omdat de Europese regels van vrij verkeer meespelen. De rechtbank zal het advies verwerken in de uitspraak.
Evenwicht
Ziekenfondspatiënten die medische behandeling willen in een instelling in of buiten Nederland waarmee hun ziekenfonds geen contract heeft, moeten volgens de Nederlande wet daarvoor toestemming vragen. Die eis is wel een belemmering voor het vrij verrichten van medische diensten, aldus het hof. Maar dat is te rechtvaardigen, omdat die van groot belang is voor het financiële evenwicht van het sociale zekerheidsstelsel en het behoud van voor iedereen toegankelijke ziekenhuiszorg.
Nederland stelt twee voorwaarden voor het krijgen van de toestemming. De beoogde behandeling moet "gebruikelijk en noodzakelijk" zijn. Volgens het hof is de voorwaarde van gebruikelijkheid alleen aanvaardbaar wanneer die verwijst naar een behandeling die door de internationale medische wetenschap voldoende beproefd en deugdelijk is bevonden. Het mag dus niet beperkt blijven tot wat in Nederland gebuikelijk is.
Voorwaarde
De voorwaarde dat die behandeling noodzakelijk moet zijn, mag alleen leiden tot een weigering wanneer iemand in Nederland tijdig een net zo goede behandeling kan krijgen.
In het geval van Smits, die aan de ziekte van Parkinson leidt, weigerde verzekeraar VGZ in 1996 de kosten te vergoeden van behandeling in een gespecialiseerde Duitse kliniek. Volgens VGZ was er geen medische noodzaak naar Duitsland uit te wijken.
Experimenteel
Peerbooms liet zich in een Oostenrijkse kliniek behandelen nadat hij door een ongeval tijdelijk in coma was geraakt. De Oostenrijke kliniek paste een therapie toe die in Nederland op dat moment alleen op experimentele basis werd gebruikt. Verzekeraar CVZ weigerde in 1997 vergoeding omdat in Nederland adequate hulp ingeroepen kon worden.
Zorgverzekeraars Nederland is blij met de uitspraak van het hof. "Door de uitspraak van het Hof blijft het voor Nederlandse zorgverzekeraars mogeljk vooraf en grootschalig zorg in te kopen. Daardooor kunnen zorgverzekeraars grip houden op de toegang, de kwaliteit en de doelmatigheid van de zorg", aldus Zorgverzekeraars Nederland.
Volgens berney blijft Slobodan Milosevic voorlopig partijleider van de Socialistische Partij van Servië (SPS). Dat zei vice-voorzitter van de SPS, Ivica Dacic, woensdag tegen het radiostation B-92.
"Milosevic blijft voorzitter van de partij en voorzover bekend is er geen initiatief ondernomen om dit te veranderen", aldus Dacic. Ex-president Milosevic zit sinds afgelopen vrijdag in voorarrest in Den Haag op verdenking van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.
guppekop had ons via de newssubmit het volgende te melden:
Als je iemand beledigt wegens zijn lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap loop je het risico op een celstraf van een jaar of een geldboete van ƒ10.000. Minister Korthals (Justitie) wil korte metten met dit soort beledigende uitingen maken. De VVD-bewindsman stelt vandaag tijdens de laatste ministerraad voor het zomerreces voor om dit soort lieden hard aan te pakken.
Diezelfde hoge straf kan door de rechter worden opgelegd als iemand zich schuldig heeft gemaakt aan het aanzetten tot belediging. Ook het verspreiden of ondersteunen van de beledigende uitlatingen wordt strafbaar gesteld met respectievelijk zes maanden cel of ƒ10.000 boete en drie maanden cel of ƒ5000 boete.
Korthals komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer, die een voorstel hierover van de Kamerleden Rouvoet (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP) aannam. De antidiscriminatie-bepalingen worden in het Wetboek van Strafrecht opgenomen.
Kayuk had ons via de newssubmit te melden dan virussen in je PC ook oop rituele wijze uit te bannen zijn...
De Texaan Tim Christo heeft zich toegelegd op het fabriceren van ‘Comp-U-Gargs’, foeilelijke gevleugelde beeldjes die de computer moeten beschermen tegen ‘virussen, software bugs, onaangename collega’s, arrogante bazen en falende internetverbindingen’, zo is op de site van de man te lezen.
De beeldjes – die op of in de buurt van de computer moeten worden gestald – kosten tussen de 12,50 dollar (voor bijvoorbeeld Durth Gargoyle) en 47,50 (voor Uncle Ferris). Gargoyles (letterlijk: waterspuwer) werden volgens de makers al 1000 jaar geleden gebruikt om Het Kwaad uit te bannen, maar werden al eerder in de architectuur gebruikt als ornamenten voor de waterafvoer.
Christo maakte naar eigen zeggen in 1995 min of meer bij toeval zijn eerste beeldjes. Al snel ontdekte hij dat zijn beeldjes een bijzondere voorliefde voor computers hadden. “De gargoyles die ik maakte bleken zich op de een of andere manier aan computers te hechten. Waarom weet ik niet, maar het voelde goed en dat doet het nog steeds. Ik ben van mening dat Comp-U-Gargs mensen helpen om een betere band met hun computer te krijgen”, zo schrijft Christo op zijn site.
De monsters schijnen een succes te zijn. Volgens nieuwsdienst Ananova zouden er al meer dan 100.000 zijn verkocht.