Aanhoudingen 'Onkruit' op Megafestatie

De politie heeft donderdag bij het jongerenspektakel Megafestatie in Utrecht vijf actievoerders van de groep Onkruit Vergaat Niet aangehouden. De antimilitaristen hielden zich volgens de politie hinderlijk op in een hal die gebruikt wordt door de Landmacht.

Onkruit protesteert al jaren tegen de wijze waarop de Landmacht tijdens de Megafestatie aan personeelswerving doet. Het leger werft onder een veel te jong publiek en spiegelt hen volgens de actievoerders een veel te mooi beeld voor van de militaire werkelijkheid.

Vast onderdeel van de actie is het (bloed)rood kleuren van een enorm waterbassin in de hal van de Landmacht. Volgens de politie wilde het aangehouden vijftal ook nu weer het water met poeder rood kleuren, wat door de aanhoudingen niet gelukt is. Zondag en dinsdag werden ook al twee leden van Onkruit op de Megafestatie aangehouden.

Een vanwege het negeren van een verbod om het jongerenevenement te bezoeken en een vanwege het schilderen van een leus. Van de vijf personen die donderdag werden aangehouden werden er vier direct vrijgelaten. De vijfde kwam later vrij. Zij moet zich later voor de rechter verantwoorden omdat ze voor de tweede keer het verbod om de Megafestatie te betreden, had genegeerd.