Geschiedenisboek wig tussen Tokio en Seoul

De ruzie tussen Zuid-Korea en Japan over een geschiedenisboek drijft beide Aziatische landen steeds verder uiteen. Donderdag werd bekend dat Zuid-Korea de militaire relatie met Japan voorlopig heeft bevroren.

Hoog militair bezoek van Zuid-Koreanen aan Tokio gaat niet door en een Japans marineschip mag in september niet aanmeren in een Zuid-Koreaanse haven, aldus het Japanse persbureau Kyodo.

Japan heeft kortgeleden geweigerd het omstreden geschiedenisboek op belangrijke punten te herschrijven. Zuid-Korea heeft daar woedend op gereageerd en ook China is verontwaardigd. Het geschiedenisboek voor scholieren zorgt al lange tijd voor spanningen tussen de drie landen.

Volgens critici beschrijft het boek de Japanse oorlogsmisdaden als heldhaftig en onvermijdelijk. Zuid-Korea vindt dat de Japans invasie van grote delen van Azië wordt ,,goedgepraat'', dat oorlogsmisdaden worden genegeerd en noemt de Japanse regering ,,schijnheilig''. Japan heeft al enkele passages aangepast, maar het gaat Zuid-Korea allemaal niet ver genoeg.