Taxi...

Column door Micha

Sinds een ruime maand rijd ik in een leuke auto, kris-kras door de stad Utrecht. Mensen ophalen, mensen wegbrengen. Praatjes maken, doorrijden, lachen, serieus blijven, maar bovenal genieten van de momenten die dit werk me brengt.

Afgelopen week weer vele mensen tegen gekomen. En een paar sprongen er uit. Zoals het lesbische paar...

Ik moest bij een homobar zijn, op de Oude Gracht. Daar aangekomen stapten er twee dames in en meteen bij het instappen was er een heel gesprek gaande. Ze hoefden slechts enkele minuten in de auto te zitten, maar ik had het gevoel alsof we het over van alles hebben gehad. Terwijl ze een karakterschets van mij aan het maken waren, wezen ze de weg, grapten ze hoe ze de 25 sigaretten gingen verdelen, en hoe aangeschoten ze waren. Aangekomen bij hun appartement betaalden ze, liepen op hun blote voeten naar de deur, en dacht ik: Wat een mensen.

Later die week, moest ik rond een uurtje of vijf 's avonds een man ophalen bij een café.
Schalkwijk was zijn antwoord op mijn niet gestelde vraag. Via het centrum van Houten want ik moet even langs de Chinees. Ja mijn moeder moet wat eten. Ondertussen druk bellend met de chinees in Houten, z'n moeder in Schalkwijk die eigenlijk helemaal geen zin had in chinees maar geen andere keuze had omdat het al besteld was, en mij uitleggend dat hij vakantie had, elke dag doorbracht in het café om er zo aangeschoten mogelijk uit te komen. Dat was zijn vakantie. Het was half zes, ik zette hem af, en volgens mij was ie best dronken. Kreeg namelijk een fikse fooi

pliep pliep * Rit aangeboden. Hmm, Treintaxi. Ik stop bij het loket, meld me, en krijg een Marokkaanse moeder en dochter mee, en een jongedame, ik denk 21 a 22, ook van buitenlandse afkomst zo te zien. De moeder en dochter zitten achterin, de jongedame komt naast me zitten. Al rijdend naar het adres van de moeder en dochter hebben ze het over van alles, ik versta er niets van, het was buitenlands, maar ondertussen heb ik het met de jongedame over hoe nou bevalt, dat ze het ook graag had willen doen. En of het misschien iets voor haar was. Vijf minuten later hebben we het over de geweldige cd van Sylver die ik op heb staan, en voor we het weten staan we bij haar voor de deur. Ze zegt:"het is niet veel, maar je bent een geweldige chauffeur, dankjewel voor het veilig thuisbrengen!" en drukt een tientje in m'n handen. Dat tientje had ze achterwege mogen laten. Na een aantal lastige mensen, had zij ervoor gezorgd dat ik die weer vergeten was. Zulke mensen moesten er meer zijn.


Ik kom thuis, sluit de auto af, steek de sleutel in het sleutelgat, loop naar binnen, doe de deur zachtjes dicht, en mijn kamerdeur zachtjes open. En daar liggen ze... Saampies op bed, diep in slaap, allebei het hele bed in beslag nemend. M'n vriendin en m'n kat. Dit was absoluut een mooi einde van mijn dag. Ik kruip ook in bed, kijk nog even naast me en met een glimlach en gelukzalig gevoel val ik in slaap.

Mijn dag als taxichauffeur zit er weer op.