Winkelier straft zelf dieven

Winkeliers in het centrum van Rotterdam gaan kleine winkeldiefstallen vanaf nu zelf afhandelen. Als de dader meteen na te zijn gepakt de gestolen spullen teruggeeft en een schadevergoeding betaalt, wordt er geen aangifte tegen hem gedaan bij de politie. Volgens betrokkenen is dit uniek in Nederland.

Dat zijn politie, justitie en de Stichting City Rotterdam, die de belangen behartigt van een groot aantal winkeliers in het centrum van de stad, overeengekomen. Naar verwachting begint in september een proef met een beperkt aantal bedrijven. Bij gebleken succes wordt de maatregel in heel de Rijnmond ingevoerd.

Winkeliers mogen de zaak alleen onderling afhandelen als de dader mee wil werken. Er wordt dan een privaatrechtelijke overeenkomst gesloten. "Constateren wij dat ze eruit komen, dan is ingrijpen door justitie overbodig", aldus officier van justitie De Rijck, belast met het centrum. Als een verdachte weigert, moet hij alsnog worden overgedragen aan de politie.

Politie en justitie hopen met de nieuwe aanpak minder tijd en mankracht kwijt te zijn aan winkeldiefstal. Het nog immer toenemende aantal diefstallen in Rotterdam legt een onevenredig groot beslag op het politieapparaat van de stad, zegt De Rijck.