Jongeren onder 16 zuipen gewoon door

Het verbod op alcoholverkoop aan jongeren onder zestien jaar lijkt niet te werken. Sinds november zijn barkeepers en slijters verplicht jongeren naar legitimatie te vragen. Volgens jongeren gebeurt dat in 3 procent van de gevallen, 40 procent zegt dat het soms gebeurt.

Jeugd koopt zelf drank

Uit een onderzoek onder tieners naar het gebruik van mixdrankjes, alcopops en shooters van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) blijkt dat deze groep de drank gewoon zelf in supermarkt en discotheek koopt.
Het NIGZ is donderdag begonnen aan een zomercampagne voor alcoholpreventie. Het instituut heeft hiervoor ongeveer 550 jongeren ondervraagd naar hun drankgebruik.

Sinds 1995 is het gebruik van trendy drankjes flink toegenomen. De omzet in premixen, mixdrankjes die vooraf zijn gemaakt, is in enkele jaren vervijfvoudigd. Er zijn nu bijna honderd van dergelijke drankjes op de markt. De premixen zijn onder tieners even populair als bier.
Ongeveer 85 procent van de jongeren tot 25 jaar zegt de zoete en kleurige drankjes wel eens te nuttigen. Vier op de tien pakt wel eens een shooter, gedistilleerde drank in kleine flesjes. Minder populair zijn de zogenoemde alcopops, drank die op basis van vergisting van vruchten is gemaakt. Ongeveer een vijfde deel van de jongeren consumeert ze wel eens.

Drinken buitenshuis

De jeugd pakt de meeste drankjes buitenshuis. Slechts 13 procent geeft aan ze wel eens thuis te drinken. Ongeveer de helft van de ondervraagden zegt één keer per week een mixdrankje te nuttigen. Onder jongeren beneden de zestien jaar zegt ruim 40 procent regelmatig dergelijke drankjes te drinken.

Op vakantie springen tieners helemaal uit de band. Jongens die met vrienden op vakantie gaan, drinken ongeveer 22 glazen alcohol per dag. Meisjes drinken er negen. Bijna de helft van de jongens raakt zo bezopen dat ze tijdens de vakantie een black-out krijgen. Bij meisjes is dat een kwart. Verder zorgen dronken jongeren voor een hoop overlast. Zo'n acht op de tien omwonenden ervaart hun aanwezigheid als storend. Buurtbewoners 'genieten' mee van ruzie, geschreeuw, dronken mensen op straat en wildplassen.