Consumenten eisen geld van Microsoft

De recente uitspraak van de Amerikaanse rechter dat Microsoft wel degelijk een monopolist is, geeft consumenten die geld willen zien van de softwaregigant een duwtje in de rug. Zij hoeven immers niet meer te bewijzen dat Microsoft een monopolist is. Wel moeten ze aantonen dat ze hierdoor schade hebben geleden. En dat kan lastig zijn.

Momenteel lopen in de verenigde Staten meer dan honderd burgerlijke rechtszaken tegen Microsoft. De Amerikaanse Clayton Act uit 1914 maakt het mogelijk dat consumenten een forse schadevergoeding en de gemaakte advocaatkosten kunnen eisen van een monopolist als zij kunnen aantonen dat deze hen schade heeft berokkend. Ook moeten zij aan deze schade een prijskaartje hangen.

Een woordvoerder van Microsoft zegt de kans klein te achten dat de aanklagers in het gelijk worden gesteld. "Deze zaken gaan over de schade die onze producten aan consumenten toe brengen. "We zijn ervan overtuigd dat onze technologie en prijskaartjes goed zijn voor de consument."

Het is overigens nog niet bekend of de grootste concurrenten van Microsoft juridische stappen nemen tegen de monopolist. AOL Time Warner en Sun Microsystems weigeren beide commentaar te geven.