Vliegdekschip vaart rondjes op Zwarte Zee

guppekop had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Al meer dan een jaar vaart het onafgebouwde Oekraïense vliegdekschip Varyag rondjes op de Zwarte Zee. Turkije weigert het schip en de sleepboot Sandy Cape van het Nederlandse bedijf ITC doorgang naar de Middellandse Zee.

,,Het zou gaan om nautisch-technische redenen'', zegt ITC-directeur J. Timmermans, al weet hij niet wat de autoriteiten daar in dit geval mee bedoelen. ,,Het vliegdekschip (55.000 ton) zou een gevaar opleveren. De Bosporus is niet het gemakkelijkste vaarwater, maar een volbeladen olietanker van 150.000 ton levert een groter gevaar op. En die mag er wel door.''

Afmeren

Aanleggen zit er niet in. Volgens Timmermans hebben zijn Chinese opdrachtgevers, die van het schip een drijvende amusementshal willen maken, al verschillende keren toestemming gekregen om de Varyag af te meren, maar zijn de Turken daar steeds op teruggekomen. Hij zegt vrij te zijn om het vliegdekschip voor anker te leggen en de Sandy Cape terug te halen naar Nederland, omdat de Chinese opdrachtgever de betaling van ruim 22.000 gulden per dag heeft stopgezet. Timmermans zegt al miljoenen guldens schade te hebben geleden.

Toch durft hij de Varyag niet aan zijn lot over te laten. ,,Dat zullen de Turken ons niet in dank afnemen.'' Hij is bang dat zijn sleepboot in dat geval ook zonder het vliegdekschip in zijn kielzog de Bosporus niet door mag. Op de Sandy Cape zitten vijftien bemanningsleden. Zij worden regelmatig afgelost.