Geen moslims en Kroaten voor Milosevic

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft Slobodan Milosevic aangeboden dat hij in de VN-gevangenis in Scheveningen mag omgaan met Kroaten en moslims. De ex-president van Joegoslavië heeft dat aanbod echter afgewezen en blijft afgezonderd van alle andere verdachten.

Dit zei woordvoerder Jim Landale van de griffie woensdag desgevraagd. Milosevic wordt op verzoek van hoofdaanklaagster Carla Del Ponte gescheiden gehouden van de Bosnisch-Servische medeverdachten. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het voorkomen van uitwisseling van informatie over misdaden in Bosnië waar Milosevic ook mee te maken had.

De Canadese advocaat Christopher Black, die Milosevic maandag in Scheveningen bezocht, verklaarde na afloop dat Milosevic erom heeft gevraagd dat een eind wordt gemaakt aan zijn isolatie en dat dat verzoek is afgewezen. Maar volgens de griffie mag Milosevic dus wel degelijk contact hebben met Kroaten en moslims.

Het isolement van Milosevic duurt voorlopig tot 27 juli. Dan zal de commandant van de gevangenis een rapport opmaken. Op basis daarvan zal worden bezien hoe de voorlopige hechtenis van de ex-president verder geregeld moet worden.