Kroonprins Nepal schiet familie dood

De kroonprins van Nepal heeft vrijdagavond een deel van zijn familie vermoord. In het koninklijk paleis in de hoofdstad Kathmandu schoot troonopvolger Dipendra (30) onder meer zijn ouders, koning Birendra en koningin Aishwarya, dood.

Uiteindelijk sloeg hij de hand aan zichzelf. De minister van Binnenlandse Zaken spreekt over een nationale ramp. De kroonprins kwam tot zijn daad tijdens een verhitte discussie over zijn huwelijk, meldt de landelijke krant Nepali Times. Koningin Aishwarya zou ontevreden zijn geweest over de beoogde bruid.

Volgens waarnemers was er echter ook een machtsstrijd in de koninklijke familie gaande. De kroonprins en zijn vader verschilden van mening over de toekomst van de koninklijke familie. Dipendra vond dat het koningshuis invloed terug moest krijgen.

Koning Birendra bestuurde Nepal sinds zijn troonsbestijging in 1972 als een absoluut vorst. In 1990, na protesten in het hele land, zag hij zich gedwongen politieke partijen toe te staan. Een groot deel van zijn macht ging naar het parlement en een gekozen regering.

Na het bloedbad zouden nog maar twee leden van de koninklijke familie in leven zijn, is vernomen uit kringen rond de premier van Nepal. Prins Gyanendra, de broer van de doodgeschoten koning Birendra, was buiten het paleis. Hij geldt nu als troonopvolger. Ook een zuster is niet dood.