Nepal: Kroonprins doodt zijn familie (update)

De bloedige twist in de koninklijke familie van Nepal heeft minstens negen personen het leven gekost. Tijdens een verhitte discussie over het huwelijk van kroonprins Dipendra (30), zou de troonopvolger met een vuurwapen zijn familieleden hebben vermoord. Hij heeft zichzelf vervolgens neergeschoten en is zwaargewond.

Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo, dat zich baseert op ingewijden in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Onder de slachtoffers zijn ook het staatshoofd van Nepal, Koning Birendra en zijn echtgenote, Koningin Aiswarya.

Na het bloedbad zouden nog maar drie leden van de koninklijke familie in leven zijn, aldus een bron uit kringen rond de premier van Nepal. Prins Gyanendra, de broer van de doodgeschoten koning, was buiten het paleis. Ook een zuster is niet dood. Na de schietpartij heeft Dipendra geprobeerd zichzelf om het leven te brengen. Hij is daarbij zwaargewond geraakt en ligt momenteel in coma in het militair hospitaal van Kathmandu.

Grondwettelijk gezien is Dipendra nog steeds de toekomstige koning van het land, aldus de Nepalese premier. Prins Gyanendra zou het regentschap waarnemen. Verschillende buitenlandse leiders, waaronder Kofi Annan, hebben de Nepalese bevolking opgeroepen kalm te blijven. in Kathmandu is momenteel alles rustig.

Wijdverbreide speculatie wil dat ruzie over Dipendra's keuze van een bruid aanleiding was voor de moordpartij in het koninklijk paleis. Volgens waarnemers was er echter ook een machtsstrijd in de koninklijke familie gaande. De kroonprins en zijn vader verschilden van mening over de toekomst van de koninklijke familie. Dipendra vond dat het koningshuis invloed terug moest krijgen.

Koning Birendra bestuurde Nepal sinds zijn troonsbestijging in 1972 als een absoluut vorst. In 1990, na protesten in het hele land, zag hij zich gedwongen politieke partijen toe te staan. Een groot deel van zijn macht ging naar het parlement en een gekozen regering.

Beatrix

Koningin Beatrix is geschokt door de "afschuwelijke gebeurtenissen" in het koninklijk paleis in Nepal, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst verklaard.

Dipendra bracht drie jaar geleden een bezoek aan kroonprins Willem-Alexander. Hij noemde de Nederlandse prins een "jolly good fellow. Als ik zie hoe hij met mensen omgaat..." Ze kenden elkaar van de Olympische Spelen in Atlanta.
Dipendra mocht niet trouwen met het meisje van zijn keus, dat wel uit de hoogste kaste kwam. Hij maakte op bezoek in Nederland al gewag van de kwestie.