200 gijzelaars op Filipijnen

Op het Filipijnse eiland Basilan zijn zaterdag nieuwe gevechten uitgebroken tussen moslimrebellen en regeringstroepen. De rebellen zochten hun toevlucht tot een kerk en een ziekenhuis en namen daar naar eigen zeggen nog eens tweehonderd mensen in gijzeling.

Bij de gevechten zouden aan beide kanten slachtoffers zijn gevallen. Afgelopen zondag namen leden van de rebellenbeweging Abu Sayyaf op een ander eiland twintig mensen in gijzeling, onder wie drie Amerikanen. Ze namen hen mee naar Basilan, waar vrijdag ook was gevochten. Volgens de regering van de Filipijnen eisen de guerrillastrijders een losgeld, hoeveel is niet bekendgemaakt.

De nieuwe gevechten speelden zich af in de plaats Lamitan. Over het aantal slachtoffers bestaat onduidelijkheid. Een fotograaf van het persbureau Reuters zag op straat één lijk liggen. Andere bronnen melden dat verscheidene soldaten en rebellen om het leven zijn gekomen.

Een woordvoerder van Abu Sayyaf zei dat de rebellen de gijzelaars zullen doden als de militaire acties niet worden stopgezet. Hij verklaarde voor een plaatselijk radiostation dat de groepering de kerk en het belangrijkste ziekenhuis van Lamitan in handen heeft. Het Filipijnse leger heeft nog niet op de berichten gereageerd.